El Bàsquet més Clàssic

Com hem pogut observar al llarg del curs, hi ha referències clàssiques per tot arreu, fins i tot a l’esport. Així alguns companys han fet articles sobre la relació entre algun esport i la cultura clàssica grecoromana, concretament el futbol. I jo, com a bon amant del bàsquet que sóc vaig pensar: hi haurà referències clàssiques en l’àmbit basquetbolístic?

Doncs és clar que n’hi ha! I a més a més, en són bastants. Vaig començar la meva recerca pels equips de les lligues professionals de Grècia i Itàlia, ja que la Teresa així m’ho va aconsellar.

Vaig començar cercant en l’A1 Ethniki (la lliga grega de bàsquet), considerada la tercera millor lliga d’Europa i em vaig trobar amb equips com l’AE Apollon Patras, que té com a referència el nom d’Apol·lo, déu de la música i la poesia. Després vaig trobar l’Aries Trikala B.C. que té a veure  amb Aries i la llegenda del velló d’or. També existeix el Kolossos Rodou B.C., que fa referència als colossos, les estàtues de mida desmesurada o de dimensions gegantesques. El Promitheas Patras B.C. és un club que fa referència a Prometeu, el Tità que va robar el foc dels déus per cedir-lo als mortals. Per acabar amb els equips grecs vaig trobar l’Iraklis B.C. que menciona a l’heroi i fill de Zeus, Heràcles.

Més tard, vaig seguir la meva cerca amb els equips de la Lega Basket Serie A (la lliga italiana de bàsquet). En aquesta em vaig trobar clubs com el Virtus Pallanecastro Bologna i el Pallanecastro Virtus Roma que van tenir jugadors com Manu Ginobili o Brandon Jennings. Aquests dos equips fan referència a la paraula llatina virtus que significa valentia, coratge, valor… També vaig trobar el Mens Sana Basket de Siena que fa referència a la cita llatina Mens sana in corpore sano. Després vaig trobar l’Olimpia Milano que va tenir jugadors destacats com Danilo Gallinari i Bob McAdoo. Aquest club fa referència a Olimpia, la seu dels antics i originals jocs olímpics. I per finalitzar, el Fortitudo Pallacanestro Bologna, que fa referència a la paraula llatina fortitudo que significa coratge, força, valentía… igual que virtus.

200px-bc_fortitudo_bologna_logo    thinksvnsu    olimpia_milano

Més endavant vaig cercar equips de l’NBA a la recerca de referències clàssiques, però no vaig trobar cap equip. Només en vaig trobar un de l’NCAA (la lliga universitària de bàsquet d’Estats Units), els Michigan Spartans. Aquest equip ha format jugadors NBA com Zach Randolph, Jason Richardson, Draymond Green i el màxim assistent històric de la lliga i considerat un dels millors jugadors de la història, Earvin “Magic” Johnson. Fa referència als espartans, pobladors de l’antiga Esparta, que van tenir un dels millors exèrcits militars de la historia.5525_michigan_state_spartans-alternate-1987

Cercant per Estats Units no he trobat equips, però sí que vaig trobar una llarga llista de pavellons anomenats arena, fent referència al camp de batalla on els gladiadors lluitaven entre si o contra diferents animals. Aquests pavellons són: American Airlines Arena (Miami Heat), Amway Arena (Orlando Magic), Chesapeake Energy Arena (Oklahoma City Thunder), Key Arena (Seattle Super Sonics), Oracle Arena (Golden State Warriors), Philips Arena (Atlanta Hawks), Quicken Loans Arena (Cleveland Cavaliers), Sleep Train Arena (Sacramento Kings), Talking Stick Resort Arena (Phoenix Suns) i Energy Solutions Arena (Utah Jazz). També n’és una referència el pavelló del mític equip d’aquesta ciutat, l’Olímpic de Badalona on juga la Penya. Construït per als Jocs Olímpics del 1992, aquest és només una altra mostra de la gran relació de la nostra ciutat amb el magnífic món clàssic.

Així que aquesta ha estat la meva recerca de referents clàssics en el bàsquet. N’he trobat més dels que m’esperava en un principi i molts de sorprenents. No m’agradaria entrar en comparacions amb altres esports, però realment hi ha moltes referències clàssiques, i és que, en aquest món, me’n surten de sota les pedres…

 I ara us toca reflexionar a vosaltres…

 • En l’article s’esmenta la Llegenda del velló d’or, la podríeu explicar?
 • Què vol dir l’expressió Mens sana in corpore sano esmentada al text? Qui la va encunyar?
 • Podríeu explicar la referència clàssica indirecta que es troba en el nom del pavelló de Badalona? 
 • Seríeu capaços de trobar la referència indirecta del Club Esportiu Sícoris de Lleida?
 • Per acabar, coneixíeu algun dels equips o pavellons esmentats en l’article? Sabeu d’alguna altra referència clàssica en el bàsquet?

Guillem Méndez 4t C2

20 thoughts on “El Bàsquet més Clàssic

 1. Joan Amat Hita

  1-En l’article s’esmenta la Llegenda del velló d’or, la podríeu explicar?
  Atamant, rei de la ciutat d’Orcomen a Beòcia va prendre com a primera dona la deessa núvol Nèfele, amb qui va tenir dos fills, Hel·le i Frixos. Més tard es va enamorar i es va casar amb Ino, filla de Cadme. Ino, gelosa dels seus fillastres, va planejar matar-los (en algunes versions, va persuadir Atamant que sacrificar Frixos era l’única manera d’acabar amb una fam); Nèfele (o el seu esperit) es va aparèixer als seus fills amb un moltó alat la llana del qual era d’or. Els nens van muntar-lo per fugir tot travessant el mar, però Hel·le va caure i es va ofegar a l’estret d’Hel·lespont, anomenat així en honor seu. El moltó va portar Frixos fins a Còlquida, a la llunyana (oriental) platja del mar Euxí, on aquest el va sacrificar i va penjar-ne la pell a un arbre (en diverses versions un roure) consagrat a Ares, on va ser des de llavors
  custodiada per un drac. I allà va romandre fins que Jàson se’n va apoderar. El moltó es va convertir en la constel·lació d’Àries

  2-Què vol dir l’expressió Mens sana in corpore sano esmentada al text? Qui la va encunyar?
  Mens sana in corpore sano és una citació que expressa l’aspiració d’un esperit equilibrat en un cos equilibrat. Però avui en dia s’utilitza per dir «una ment sana en un cos sa»

  3-Podríeu explicar la referència clàssica indirecta que es troba en el nom del pavelló de Badalona?
  El pavelló es diu així perquè es va fundar per les olimpíades de 1992 a Barcelona i rep el nom d’olímpic, semblant a olimpíades.

  5- Per acabar, coneixíeu algun dels equips o pavellons esmentats en l’article? Sabeu d’alguna altra referència clàssica en el bàsquet?
  Com a fan del bàsquet coneixia tots els equips de la NBA i els millors de equips d’Europa com el Milà, que ara es diu Armani Jeans Milano perquè Armani ho patrocina. el seu pavelló es diu MEDIOLANUM FORUM, que és una referencia clasica més.

  Reply
 2. Aina Ortega

  Salve!
  -Aquest llibre explica la història de Jàson, un heroi de la mitologia grega, fill d’Esón, rei de Yolco, que va ser destronat pel seu germanastre Pelias.
  Per protegir a Jàson, el seu pare el va enviar a les muntanyes, on va ser criat pel centaure Quirón.
  Un dia, Pelias va anar a consultar el seu futur a l’Oracle, i aquest li va dir que anés amb compte ja que un home calçat amb una sola sandàlia posaria en perill el seu tron.
  Quan Jàson va complir la majoria d’edat va tornar a Yolco disposat a reclamar el tron.
  El seu oncle Pelias el va veure a la plaça major de Yolco, i, encara que no sabia que era Jàson, va tenir por de la seva vestimenta, ja que aquesta coincidia amb el que havia descrit l’Oracle.
  Sis dies després d’això, Jàson va anar a reclamar el tron ​​al seu oncle, i aquest li va imposar una prova: aconseguir el Velló d’Or i portar-lo fins a Yolco.
  Jàson va acceptar la missió i va sol·licitar l’ajuda d’Argos, que va construir la nau Argo, que va ser tripulada per 50 herois grecs, denominats els Argonautes, que van haver de superar molts obstacles fins arribar a la Còlquida (prop del Caucas), on es trobava el velló d’Or.
  Ja a la Còlquida, Jàson li va explicar al rei Eates les seves intencions, i aquest li va dir que per aconseguir el velló hauria de superar a les bèsties que ho guardaven.
  En aquesta empresa el va ajudar Medea, la filla fetillera de Eates, que es va enamorar de Jàson i el va ajudar a superar les proves, per tornar després amb ell a Yolco.
  En el seu retorn, els argonautes van haver de sortejar més perills per arribar fins Yolco.
  Quan van arribar, Jàson li va donar el Velló a Pelias, que després moriria a mans de les seves pròpies filles, enganyades per un ardit de Medea.
  Turmentat per la mort de Pelias, Jàson convenç a Medea per fugir a Corint, on tenen dos fills, que Medea mata el final de la història perquè Jàson la repudia per la princesa de Corint.

  El que més em va agradar del llibre va ser la quantitat de successos fantàstics que narrava, el que obligava a fer servir molt la imaginació, però el que menys em va agradar va ser que alguns d’aquests relats es resumien en excés i estarien millor si s’allarguessin una mica més .

  -Mens sana in corpore sano és una citació provinent de la sàtira desena del poeta romà Juvenal (segle I), que expressa l’aspiració d’un esperit equilibrat en un cos equilibrat.

  -La relació que penso que hi ha és que fa referència a les Olimpiades (proves esportives) creades a Atenes pels grecs.

  -La relació que he trobat en aquest cas és que Sicoris (paraula llatina) en català es tradueix com Segre, que és el nom del riu que passa per Lleida, la ciutat on es troba aquest pavelló.

  -Tot i que no estic molt ficada al món dels esports he de dir que algún que altre si que em sonaba. Malauradament no en sé cap d’altre.

  Reply
 3. Sebastián Lindo Azañero, 4rt C1

  -En l’article s’esmenta la Llegenda del velló d’or, la podríeu explicar?
  En la mitologia grega, el velló d’or apareix en la història de Jàson i els argonautes, els qui van partir en la seva recerca per aconseguir que Jàson ocupés justament el tron de Iolcos a Tessàlia. Es deia que era fill de Posidó i de Teófane.
  -Què vol dir l’expressió Mens sana in corpore sano esmentada al text? Qui la va encunyar?
  Vol dir “ment sana en un cos sa”. La va fer el poeta romà Juvenal i vol dir estar sa i equilibrat en cos i esperit.
  -Podríeu explicar la referència clàssica indirecta que es troba en el nom del pavelló de Badalona?
  Té que veure amb les olimpiades, les competicions esportives més importants del món, que estan basades en els jocs olímpics antics fets a Olimpia, Grècia.

  Reply
 4. Teresa Devesa i Monclús

  Quina feinada que ha fet el Guillem, és una recerca de referents realment completa!
  Algú pot desenvolupar el referent que ha afegit el Joan Amat en el seu comentari?

  Reply
 5. Maria Sorribes

  Salve!
  El veĺló d’or apareixia a la història de Jàson i els argonautes.
  Atamant,rei d’Oncomen va pendre com a primera dona la deessa Nèfele,amb qui va tenir dos fills:Hel.le i frixos.
  Més tard es va enamorar i es va casar amb Ino.
  Ino va intentar persuadir a Atamant que sacrificarà a Frixos era la única manera d’acabar amb una fam.
  Nèfele es va aparèixer als seus fills amb un moltó alat de la llana del qual era d’or.
  El moltó el va portar Frixos fins a Càlquida, on aquest el va sacrificar i va penjar-ne la pell a un arbre.
  I allà es va quedar fins que Jàson se’n va apoderar.
  El moltó es va convertir en la constel.lació d’Àries.
  L’expressió mens sana in corpore sano la va dir Juvenal.
  Literalment significa una ment sana en un cos sa.
  Però extensament significa que hem de tenir la ment sana i un cos sa per poder observar i viure la vida i gaudir de les seves virtuts i de pau.
  La referència que hi ha en el pavelló de Badalona són les olimpíades, que eren unes proves inventades pels grecs que es feien a Atenes.
  La referències que hi al de Lleida és el topònim Sícoris=en llatí és el Riu Segre.
  El Segre és el riu que passa per la ciutat de Lleida, què és on està ubicat aquest pavelló.
  La veritat és que no en comeixo cap pavelló de bàsquet que no siguin el Joventut de la Penya i l’Olímpic.
  No sabia que el bàsquet tirava de clàssics.
  Ave!

  Reply
 6. Cristina Pomares Cortés

  La Llegenda del velló d’or tracta Atamant, rei de la ciutat d’Orcomen a Beòcia va prendre com a primera dona la deessa núvol Nèfele, amb qui va tenir dos fills, Hel·le i Frixos. Més tard es va enamorar i es va casar amb Ino, filla de Cadme. Ino, gelosa dels seus fillastres, va planejar matar-lo. Nèfele es va aparèixer als seus fills amb un moltó alat la llana del qual era d’or. Els nens van muntar-lo per fugir tot travessant el mar, però Hel·le va caure i es va ofegar a l’estret d’Hel·lespont, anomenat així en honor seu. El moltó va portar Frixos fins a Còlquida, a la llunyana platja del mar Euxí, on aquest el va sacrificar i va penjar-ne la pell a un arbre consagrat a Ares, on va ser des de llavors custodiada per un drac. I allà va romandre fins que Jàson se’n va apoderar. El moltó es va convertir en la constel·lació d’Àries.
  L’expressió “Mens sana in corpore sano” vol dir una ment sana en un cos sa, que prové del poeta romà Juvenal.
  La referència que té són les olimpíades, un esdeveniment internacional que es va fundar a Olimpia (Grècia) per això el nom de “Jocs Olímpics”.
  En aquesta recerca, només he aconseguit trobar què “Sícoris” en català és Segre, un riu què pasa per Lleida, pero no he pogut trobar ninguna referència què pot tenir.
  He de ser sincera, i es que o no he estat gaire ficada en aquest àmbit del bàsquet, a veure he escoltat i em sonen pocs del què ens ha presentat el Guillem, però saber-ne d’altres i què facin i que tinguin alguna referència clàssica, no en se de cap.

  Reply
 7. Lara Martínez

  Salve!
  -La llegenda tracta de trobar el velló d’or, ja que era la missió que va imposar el rei Pèlias al seu nebot Jàson, el qual va acceptar la missió però no podia ferla tot sol, llavors van ajudar-lo els argonautes.
  Van navegar fins a la Còlquida, on el velló d’or era custodiat per un drac immens, però amb l’ajuda de Medea, que estava enamorada de Jàson , van poder aconseguir-ho, fent que el drac s’adormís. Jàson havia promès la seva mà a Medea si aquesta l’ajudava a aconseguir el velló llavors, van marxar a Corint, on Jàson es va prometre amb la princesa en matrimoni,deixant de banda Medea, i justificant-se dient que aixi els seus fills tindrien un bon futur. Jasó va parlar amb els seus vells amics per que oferissin hospitalitat a Medea, però aquesta no es va conformar.
  Medea, com a venjança contra això, va fer un vestit per la núvia i el va posar en verí. La princesa va estar encantada amb el regal de Medea, però quan se’l va posar, va morir. Medea va acabar la seva venjança contra Jàson matant els fills que havia tingut amb ell, i Jàson, desprès d’això, va acabar per deixar-se caure sobre la seva espasa, suïcidant-se.
  -Mens sana in corpore sano vol dir: Una ment sana (es troba) en un cos sa.
  -Perquè es va fundar al 1992 a Barcelona i rep el nom d’olímpic, com les olimpíades.
  -La relació que he trobat en aquest cas és que Sicoris (paraula llatina) en català es tradueix com Segre, que és el nom del riu que passa per Lleida.
  -Jo coneixia el de Badalona, però no m’agrada el bàsquet i per tant, no tinc gaire informació sobre el tema.
  Vale!

  Reply
 8. Saúl Hervás

  ·En l’article s’esmenta la Llegenda del velló d’or, la podríeu explicar?
  En la mitologia grega, el velló d’or apareix en la història de Jàson i els Argonautes, els quals van partir en la seva recerca per aconseguir que Jàson ocupés justament el tron de Iolcos a Tessàlia. Es deia que era fill de Posidó i de Teófane.

  ·Què vol dir l’expressió Mens sana in corpore sano esmentada al text? Qui la va encunyar?
  ”Mens sana in corpore sano” és una citació provinent de la sàtira desena del poeta romà Juvenal, que expressa l’aspiració d’un esperit equilibrat en un cos equilibrat.

  ·Podríeu explicar la referència clàssica indirecta que es troba en el nom del pavelló de Badalona?
  El pavelló es diu així perquè es va fundar a les olimpíades de 1992 a Barcelona i rep el nom d’olímpic, semblant a olimpíades.

  ·Seríeu capaços de trobar la referència indirecta del Club Esportiu Sícoris de Lleida?
  ”Sicoris” en català és ”Segre” i així es diu el riu que passa per Lleida i al costat està el pavelló.

  ·Per acabar, coneixíeu algun dels equips o pavellons esmentats en l’article? Sabeu d’alguna altra referència clàssica en el bàsquet?
  Jo conec el de Badalona, però jo sóc més de futbol i del bàsquet no entenc molt.

  Reply
 9. Joan Navarro

  En l’article s’esmenta la Llegenda del velló d’or, la podríeu explicar?
  -Apareix a la història de Jàson i els argonautes, els quals van partir en la seva recerca per aconseguir que Jàson ocupés justament el tron de Iolkos a Tessàlia. La història era popular a l’època d’Homer (segles IX-VIII aC) i probablement data del segle XIII o XIV aC. Es conserva sota diverses formes, en les quals varien certs detalls. Per exemple, en versions posteriors de la història es deia que el xai era fill de Posidó i de Teòfane (amb menys freqüència de Nèfele).

  Què vol dir l’expressió Mens sana in corpore sano esmentada al text? Qui la va encunyar?
  És una cita llatina que prové de les Satires de Juvenal.
  Els grecs.

  Podríeu explicar la referència clàssica indirecta que es troba en el nom del pavelló de Badalona?
  -El pavelló es diu així perquè es va fundar a les olimpíades de 1992 a Barcelona i rep el nom d’olímpic, semblant a olimpíades.

  Seríeu capaços de trobar la referència indirecta del Club Esportiu Sícoris de Lleida?
  – El riu Segre que atravesa Lleida i que dona la casualitat de que està al costat del pavelló.

  Per acabar, coneixíeu algun dels equips o pavellons esmentats en l’article? Sabeu d’alguna altra referència clàssica en el bàsquet?
  No, no.

  Reply
 10. Marina Barrio

  1.- Jasó era el veritable hereu del regne de Yolco, però com que el seu tiet Pelies el volia assassinar, va anar a refugiar-se a la cova del centaure Quiró. El savi Quiró el va adoptar i el va instruir en les lletres, les arts i la medicina (veieu la llegenda Quiró, el centaure més savi). Quan va ser gran, el va enviar de tornada a Yolco per reclamar el seu dret al tron.

  En el seu viatge cap a Yolco, va perdre una de les seves sandàlies, i quan es va presentar davant de Pelies, aquest va quedar parat, ja que un antic auguri de l’oracle advertia que algú amb una sola sandàlia baixaria de la muntanya, el destronaria i mataria. Pelies, astutament, accedí a tornar-li el tron a Jasó, però per fer-ho li va exigir que li portés el velló d’or, la llana de Frixo, (una feina molt difícil, de la que pensava que mai tornaria).

  2.- Mens sana in corpore sano és una citació provinent de la sàtira desena del poeta romà Juvenal (segle I), que expressa l’aspiració d’un esperit equilibrat en un cos equilibrat. Tot i això, avui en dia es diu: «una ment sana en un cos sa». La sàtira en qüestió està dedicada a mostrar la vanitat de la recerca de fama, beneficis i honors i expressa que només el savi s’adona que tot plegat és efímer i danyós, però no fa cap mena de referència a l’esport. S’utilitzava en el Renaixement per expressar que l’ànima no pot viure sense el cos i per reivindicar el gaudi corporal.

  3.- El pavelló s’anomena l’Olímpic de Badalona on diu indirectament que està construït per als Jocs Olímpics del 1992, aquest és només una altra mostra de la gran relació de la nostra ciutat amb el magnífic món clàssic.

  4.-El pavelló es diu així perquè es va fundar en les olimpíades de 1992 a Barcelona i rep el nom d’olímpic, semblant a olimpíades perquè es va fundar a Olimpia (Grècia).

  5. No els coneixia, fins ara. No en sé cap referència clàssica sobre aquest sport.

  Reply
 11. Pol Fernández

  Salve!

  El velló d’or apareix en la història de Jàson (un heroi de la mitologia grega) i els argonautes, els qui van partir a buscar a Jàson per aconseguir que quest ocupés el tron de Lolcos.
  És una cita llatina que prové de les Sàtires de Juvenal.
  El seu sentit original és el de la necessitat de pregar per disposar d’un esperit equilibrat dins un cos equilibrat.
  La referència que té són les olimpíades, un conjunt de diferents competicions esportives que estan basades en els jocs olímpics antics fets a Olimpia, Grècia.
  La majoria no els coneixia fins ara. No conec cap referència clàssica més

  Vale!

  Reply
 12. Guangzhen Ye

  Salve!
  Un dels grans referents que he trobat en el món esportiu són els Jocs Olímpics, que se celebraren a Olímpia des del segle VIII aC fins al segle IV dC., i que en el 393 dD l’emperador romà Teodosio va decidir suprimir-los per ser de caràcter pagà. Els antics jocs olímpics es feien per les festes religioses, esportives i culturals celebrades a l’antiga grècia en honor als deus. Els participants eren exclusivament homes lliures , les dones casades no podien participar ni com a espectadores i el premi era una corona d’olivera. Desprès de molts segles, els Jocs Olímpocs reneixen en l’era moderna amb l’impuls de baró Pierre de Coubertin, que va restaurar l’esperit del antics Jocs, donant-los un caràcter internacional.

  Reply
 13. Noa Alonso

  -En l’article s’esmenta la Llegenda del velló d’or, la podríeu explicar?
  En la mitologia grega, el velló d’or apareix en la història de Jàson i els argonautes, els qui van partir en la seva recerca per aconseguir que Jàson ocupés justament el tron de Iolcos a Tessàlia. Es deia que era fill de Posidó i de Teófane.
  –Què vol dir l’expressió Mens sana in corpore sano esmentada al text? Qui la va encunyar?
  Mens sana in corpore sano és una citació provinent de la sàtira desena del poeta romà Juvenal (segle I), que expressa l’aspiració d’un esperit equilibrat en un cos equilibrat. Tot i això, avui en dia es diu: «una ment sana en un cos sa», prové de les Sàtires de Juvenal. S’utilitzava en el Renaixement per expressar que l’ànima no pot viure sense el cos i per reivindicar el gaudi corporal.
  -Podríeu explicar la referència clàssica indirecta que es troba en el nom del pavelló de Badalona?
  El pavelló s’anomena l’Olímpic de Badalona on diu indirectament que està construït per als Jocs Olímpics del 1992, aquest és només una altra mostra de la gran relació de la nostra ciutat amb el magnífic món clàssic.
  -Seríeu capaços de trobar la referència indirecta del Club Esportiu Sícoris de Lleida?
  La relació que he trobat en aquest cas és que Sicoris (paraula llatina) en català es tradueix com Segre, que és el nom del riu que passa per Lleida i al costat està el pavelló.
  – Per acabar, coneixíeu algun dels equips o pavellons esmentats en l’article? Sabeu d’alguna altra referència clàssica en el bàsquet?
  No els coneixia fins ara. No en sé cap referència clàssica sobre aquest esport.

  Reply
 14. Laia Torres

  1.En l’article s’esmenta la Llegenda del velló d’or, la podríeu explicar?
  Aquesta llegenda apareix a la mitologia grega i aquest personatge apareix a la història de Jàson i els argonautes. El Jàson és un heroi mitològic.

  2.Què vol dir l’expressió Mens sana in corpore sano esmentada al text? Qui la va encunyar?
  Vol dir: una ment sana a un cos sa. Ve de les Sàtires de Juvenal.

  3.Podríeu explicar la referència clàssica indirecta que es troba en el nom del pavelló de Badalona?
  El pavelló va ser anomenat l’Olímpic de Badalona ja que va ser construït per als Jocs Olímpics del 1992 de Barcelona.

  4.Seríeu capaços de trobar la referència indirecta del Club Esportiu Sícoris de Lleida?
  La relació en aquest cas és que Sicoris (paraula llatina) en català es traduït com Segre, nom del riu que passa per Lleida.
  5.Per acabar, coneixíeu algun dels equips o pavellons esmentats en l’article? Sabeu d’alguna altra referència clàssica en el bàsquet?
  No, no en coneixia cap.

  Reply
 15. damian cornejo

  1. S’esmenta la Llegenda del velló d’or, la podríeu explicar?
  Aquesta llegenda apareix a la mitologia grega i aquest personatge apareix a la història de Jàson i els argonautes. El Jàson és un heroi mitològic.
  2.Què vol dir l’expressió Mens sana in corpore sano esmentada al text? Qui la va encunyar?
  Vol dir mente sana en cuerpo sano.

  Reply
 16. Arnau Lopez Bilbeny

  El basquet es un dels esports mes cotitzats fins ara, i el esport va ser el principal punt fort per a lántiga grecia i es normal que hi hagin referencies dáquests tipus en els noms i escuts dels diferents equips dárreu del mon.

  Reply
 17. Clara Gallardo

  A mi els temes relacionats amb l’esport m’encanten i doncs, he volgut donar la meva opinio sobre aquesta pàgina relacionada amb el bàsquet.
  Sabent que l’esport es un dels principals temes que prove de l’antiga grecia seria extrany no trobar-nos cap equip que no tingues cap relació ni referéncia clàssica, dono a entendre que no m’ha sorpres gaire l’article, encara que hihan referéncies que no estan gents malament. El que més m’ha agradat ha sigut el de “olimpiamilano”.

  Reply
  1. Teresa Devesa i Monclús

   Ben lligat amb el darrer tema que hem començat, el de l'”Otium”. Aquests dos últims comentaris estan força bé. Continua així.

   Reply
 18. Iker Rueda

  A mi els temes relacionats amb l’esport m’ha agraden i doncs, sabent que l’esport es un dels principals temes que prove de l’antiga grecia, no m’ha sorpres gaire l’article, encara que hi han referéncies que no estan gents malament. El que més m’ha agradat ha sigut el de “olimpiamilano”.
  El basquet es un dels esports mes important en aquesta epoca i consisteix en treball en equip que has d’encestar la pilota en una cistella.

  Reply
 19. Lian Perez

  A mi el basket m’encanta i si a sobre te referencies classiques millor. Pero com l’esport prove de l’antiga grecia no m’ha sopres molt l’article. Tot i aixi es interesant saber que esta lligat amb referencies classiques. La referencia que m’ha semblat mes interesant es la dels michigan spartans.

  Reply

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *