Les Càrites i la caritas

Les Càrites o les Tres Gràcies (en grec Χάριτες i en llatí Gratiae), filles de Zeus i d’Eurínome o d’Hera, eren unes divinitats que representaven la bellesa i l’alegria. Formen part del seguici dels déus olímpics, especialment d’Afrodita. Eren tres germanes: Aglaia, Eufròsine i Talia. Els seus atributs són les roses, la merla i el dau de joc.

File:Les Trois Graces LP 5.jpg

 

 

 

 

Títol: Les Tres Gràcies

Artista: James Pradier.

Data: 1831.

Localització: Museu del Louvre, París.

Font: Wikimedia Commons.

A partir d’un comentari que vaig fer en l’article d’una companya, va sorgir el tema de si aquestes divinitats menors tenien res a veure amb l’associació Càritas.

Aquesta entitat pertany a l’Església catòlica, i té l’objectiu d’orientar i coordinar l’acció social i caritativa de la diòcesi, per ajudar a la promoció humana i al desenvolupament integral de les persones. Treballa en els sectors socials més desfavorits buscant generar processos que contribueixin al desenvolupament de la persona i la promoció de la justícia social.

Caritas (en llatí, “amor”, “caritat”) es vol mantenir fidel a l’origen de la seva paraula, vol manifestar el seu amor als altres ajudant les persones que ho necessiten, desvetllant i desplegant les possibilitats que tenen com a éssers humans.

Tot i que un nom prové d’uns personatges mitològics grecs i l’altre sigui un nom comú en llatí, José Isabel Mauricio Vargas veu una relació entre els dos conceptes. Les divinitats i l’entitat busquen la voluntat de les persones i l’atreviment per eliminar els errors. I així a través d’aquests elements poden aconseguir el desenvolupament de les nostres virtuts. Volien guiar-los a la transformació, en el treball de l’autoconeixement, en l’orientació i l’ensenyança per buscar la bellesa i l’harmonia en tot el que facin.

http://voluntariat.granollers.cat/sites/voluntariat/files/styles/854x568/public/entitat/caritas.jpg?itok=bFOo_M0s

 

 

 

 

Font: Càritas Diocesana de Terrassa. 

 

  • Busqueu més representacions d’aquest grup de divinitats menors, digueu-ne les dades i enllaceu la imatge.
  • Coneixíeu l’entitat Càritas? Hi heu tingut alguna relació?
  • Sabeu d’alguna altra entitat social que tingui un nom relacionat amb el món clàssic?

Clara Campos Rovira, 4B2

13 thoughts on “Les Càrites i la caritas

  1. Biel Cussó García

    Salve!
    He trobat aquesta imatge interessant, ja que estan pintades en un fresc de Pompeia.
    (https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/37/Muses.jpg/220px-Muses.jpg)
    Sí, si que la coneixia, és una entitat cristiana que es dedica a ajudar a les persones més desafavorides de la societat.
    I no, no té res a veure aquestes divinitats amb l’associació càritas, la paraula de l’associació es refereix a amor i caritat.
    Que jo sàpiga crec que no hi han més entitats referides a una paraula clàssica
    Vale1

    Reply
  2. Jhon campaña

    Salve!
    Busqueu més representacions d’aquest grup de divinitats menors, digueu-ne les dades i enllaceu la imatge.
    Representaven l’alegria i la bellesa. Formaven part del seguici dels déus olímpics, especialment d’Afrodita, i de vegades es troben formant cor amb les Muses, ja que es considerava que també influïen en les creacions de l’esperit. També formaven part del seguici d’Apol·lo, el déu músic.
    Coneixia l’entitat i s’havia la seva funció però no en tinc relació amb l’entitat.
    No conec cap altre entitat social que tingui un nom relacionat amb el món clàssic.
    Bon treball!! 🙂

    Reply
  3. Claudia Castro

    Salve!
    Les Tres Gràcies són considerades filles de Zeus i Eurínome, tot i que també es diu que eren filles d’altres deïtats com Hera. Acompanyaven a Afrodita, deessa de la bellesa i de l’amor,i de vegades formaven cor amb les muses, que eren unes divinitats que inspiraven les arts de la música i l’escriptura (també filles de Zeus).
    Sí que coneixia aquesta entitat. Recordo que no fa gaire vaig entregar les meves joguines de quan era petita a una entitat que recollia nens orfes, però no estic segura de quina era.
    Existeix un partit polític anomenat que també té un nom que prové del llatí, Vox (veu). Imagino que van donar-li aquest nom perquè volien representar la veu del poble. Aquest partit dirigit per l’espanyol Santiago Abascal és d’extrema dreta, i presenta propostes com la recuperació de Gibraltar o fer Espanya gran de nou.

    Reply
  4. Martina camps

    Salve!
    Hera, eren unes divinitats que representaven la bellesa i l’alegria.
    L’entitat càritas, es una entitat cristiana que es dedica a ajudar a les persones que ho necessiten, i no te ninguna relació les divinitats amb els nom. No conec ninguna altre entitat social que tingui un nom relacionat amb el món clàssic. M’ha agradat molt aquest article!

    Reply
  5. Steven Escobar

    🙂 !!!
    No n’he trobat una altra imatge relacionat.
    Sí que en’n conec l’entitat de Caritas, ja que es dediquen a fer un treball de solidaritat meravellós que és ajudant a les famílies més desafavorides. Mai he tingut relació amb l’entitat
    No en conec cap mes.

    Reply
  6. Rafael Cantarero

    Salve!
    -Busqueu més representacions d’aquest grup de divinitats menors, digueu-ne les dades i enllaceu la imatge.
    He trobat una imatge amb les dades a aquesta pàgina 🙁https://ca.wikipedia.org/wiki/Les_Tres_Gràcies_(Rubens)
    -Coneixíeu l’entitat Càritas? Hi heu tingut alguna relació?
    Si, conec l’entitat Càritas. No he tingut cap relació.
    Sabeu d’alguna altra entitat social que tingui un nom relacionat amb el món clàssic?
    No conec altra entitat social que tingui un nom relacionat amb el món classic.

    Reply
  7. Adrià Morales

    Salve!
    He trobat aquesta imatge de les tres Gràcias d’ Antonio Canova pintat l’any 1817 feta de marbre. Actualment es troba al museu Glyptotek a Copenhagen. ENLLAÇ: http://www.maicar.com/GML/CHARITES.html
    No conec molt bé l’entitat Càritas però de tant en tant dono alguns aliments a aquesta associació.
    No conec altres associacions que estiguin relacionades amb el món clàssic a part de Asics i Nike.

    Reply
  8. Marta Calvo

    He trobat una imatge de les tres gràcies en aquesta pàgina:
    https://ca.wikipedia.org/wiki/Les_Tres_Gr%C3%A0cies_%28Rubens%29#/media/File:The_Three_Graces,_by_Peter_Paul_Rubens,_from_Prado_in_Google_Earth.jpg
    L’artista és Peter Paul Rubens va ser creat al 1639, és una pintura a oli i està ubicada al Museu del Prado de Madrid.
    Ja n’havia sentit a parlar d’aquesta associació alguna vegada però mai vaig arribar a pensar en que podrien tenir alguna relació, ja que com has dit en l’article l’entitat i les divinitats busquen la voluntat de les persones i l’atreviment per eliminar els errors. No, no n’hi ha cap d’entitat social relacionada amb una divinitat i si n’hi ha no n’he sentit a parlar mai. ha sigut molt bona feina.

    Reply
  9. Teresa Devesa i Monclús

    La recerca iconogràfica no ha tingut gaire èxit. N’hi moltes representacions i la majoria us heu quedat amb la barroca de Rubens. Sort que el Biel ens ha presentat el frec Pompeià… Busqueu-ne d’altres estils, no repetiu la mateixa. Hem d’ajudar a una companya que ha de fer un treball plàstic sobre el tema!

    Productiva també l’aportació de la Claudia del partit Vox. Per què creieu que un partit amb les característiques descrites s’anomena d’aquesta manera?

    Reply
  10. maria sorribes

    Salvete pueripurellaeque!

    Les imatges Teresa te les he enviat per correu en un document drive , allà estan tres imatges amb les seves dades.
    Sí conec l’associació càritas , però no he tingut relació amb ella.
    Connec una altra associació que es du òmnium cultural i es dedica a la defensa i ensenyament de la llengua i cultura catalanes .
    No sabia que caritas provenia el seu nom d’une s divinitats menors .
    Quin decobriement :)!
    How interesting !
    Go figure!

    Reply
  11. Pol Fernández

    Salve!
    No sé de l’existència de ningun joc amb referències clàssiques tant directes com els de l’article però sí que en molts jocs que he jugat es nota que molts personatges o històries es basen en la mitologia clàssica.
    No, no he provat ningún d’aquests jocs, però sí que els coneixia tots.
    El que més m’ha sorprès d’aquest article, ha sigut els déus de “Skyrim”, ja que encara que conec el joc, no sabia que tingues tantes influències clàssiques.

    Reply

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *