Entrevista a Ricard Llop, director de Barcino Oriens
Ricard Llop Altés és el director de Barcino Oriens, un grup de reconstrucció històrica de Barcelona que es dedica a la recreació i divulgació de la vida romana al segle II dC, sobretot en l’àmbit militar, si bé també es tracta la bellesa i la perruqueria. Aquesta agrupació s’emmarca en l’àmbit acadèmic, i forma part de la fundació Hostafrancs, que porta l’Escola Joan Pelegrí.
És precisament aquí on treballa el senyor Llop, ja que és professor de llatí. A més, forma part del Col·legi de llicenciats, una agrupació de docents provinent de diferents disciplines que organitza cursos i formació als professors de secundària de manera permanent o a l’estiu, entre altres coses. A més, organizen les jornades de Didàctica de Llengües clàssiques. Aquesta feina és la que el va dur a crear el grup amb uns quants alumnes seus de Llatí, alguns dels quals encara hi segueixen participant.
Per començar, Ricard Llop ha parlat del seu concepte de reconstrucció històrica, que és el fet de mostrar a la gent els diferents aspectes de la vida romana de manera pràctica i visual. Així, els que no tenen molts coneixements en el món antic poden aprendre moltes coses sense haver d’estudiar-ho.
Pel que fa a la situació de la reconstrucció històrica, el senyor Llop creu que està en un punt àlgid, i que pateix un “boom”, ja que els festivals i els grups proliferen i es creen arreu, cosa que demostra que la gent comença a conscienciar-se sobre el tema i a tenir en bona consideració la gent que hi dedica el seu temps. Seguint per aquesta via, ell pensa que existeix una desigualtat visible entre els països amb més desenvolupament cultural i econòmic (França, Anglaterra, Alemanya o Itàlia) i els que en tenen menys (Espanya, Grècia…).
Ja entrant en un entorn més pròxim, el barceloní pensa que hi ha diferents tipus de festivals, que es podrien classificar per l’ànim de lucre, perquè alguns organitzadors només pensen en l’àmbit econòmic, de manera que deixen de banda l’aspecte més històric d’aquestes celebracions.
Seguidament, en Ricard ha explicat diferents detalls sobre la formació i estructuració del grup. Per exemple, diu que es va inspirar en diferents festivals de reconstrucció històrica, com la Tarraco viva o les festes romanes d’Arles. Més tard va fer excursions amb alumnes, que després formarien part del grup “Barcino Oriens”.
I aquí hi ha l’entrevista completa:
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=E4jbK3riuS4[/youtube]
Aquest article va ser publicat per alarioxtecblocs a 1 juliol 2014 16:28, i arxivat sota Entrevistes, General, Grups de reconstrucció històrica. Segueix els comentaris a RSS 2.0. Podeu deixar una resposta o afegir un retroenllaç al teu bloc.
[…] L’AULA A LA CIUTAT: L’EXPERIÈNCIA D’ORGANITZAR LES JORNADES BARCINO COLONIA ROMAE (Ricard Llop): El bloc es va acabar amb el director de Barcino Oriens (i de les Barcino Colonia Romae), que ens […]
[…] odre esquerra-dreta: jo, en Ricard Llop i en Guillem Acien, un company de la “legio” i també alumne de l’IPM (Foto Fil […]