[youtube]http://youtu.be/szLq8g8S2V0[/youtube]

El dia 24 de maig es va celebrar un espectacle del Ludus Gladiatorius Imperialis Barcinonensis, l’Escola de Gladiatura que el grup de Reconstrucció i Divulgació Històrica romana Barcino Oriens ha creat fa poc. Es va poder veure com era l’Escola de Gladiatura: el procés d’aprenentatge, l’entrenament, la dieta i cura mèdica, les armaturae (tipologies de gladiadors) i els seus 4 tipus més importants: el Retiarius, l‘Hoplomachus, el Thraex i el Murmillo i es van acabar veient uns combats de demostració.

L’espectacle va començar amb un parlament d’un representant de l’ajuntament de Vilassar de Dalt, que va recordar la intenció del Festival Laietània (no s’ha d’oblidar que aquesta representació en formava part) i va recomanar la visita del jaciment de La Fornaca (antics forns romans) després de l’espectacle. Després, en Ricard Llop (director de Barcino Oriens) va explicar el funcionament del ludus i les persones que hi vivien i treballaven.

Un cop tots els personatges van ser presentats, un so de cornu (trompeta de la legio) va interrompre l’explicació del senyor Llop. Una columna d’esclaus va entrar en escena, vigilada per legionaris, i llavors el director de Barcino Oriens va explicar l’origen dels tres personatges que acabaven d’arribar: el primer, un presoner de guerra, era un damnatus ad ludum (condemnat a ser gladiador); el segon, un criminal de sang (assassinat), era un damnatus ad gladium (condemnat a mort per gladi) i l’altre era un autocratus, un civil que entrava voluntàriament al ludus (camp d’entrenament de gladiadors).

10414635_636181759794388_3764878332633467007_n

Combat entre el reciari i l’hoplòmac
(Foto: propietat de Tanit difusió cultural)

 

 

Per acabar, i, segurament, com era d’esperar, es van fer dos combats: L’hoplòmac contra el retiari (foto superior) i el traci contra el mirmilló. Per més informació sobre els tipus de gladiadors cliqueu aquí.