Les TIC per a les clàssiques a l’aula de secundària i universitat. Jornada docent UAB in honorem Bàrbara Matas

Tal com ja havia anunciat, vaig tenir el goig de participar a la Jornada docent “Objectius, oportunitats i reptes de l’ensenyament de les llengües clàssiques en països de llengua romànica” in honorem Bàrbara Matas Bellés.

Crec que a l’estimada Bàrbara, tot i que defugia els honors, deu sentir-se orgullosa dels seus amics (la tríada Bàrbara, Joan Alberich i Joan Carbonell) i dels seus companys de departament de la Facultat de Filosofia i Lletres de la UAB, com dels seus nombrosos deixebles, entre els quals, tot i no haver estat mai alumna seva la considero la meva mestra i ella ho sabia. Al matí hi havia molts estudiants, els futurs docents i responsables de no trencar la baula dels estudis grecs i llatins a casa nostra; i a la tarda molts més professors de secundària, tot i que no hi hagués certificat d’assistència convalidat pel Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya.

La jornada va començar amb força amb una emotiva benvinguda a càrrec del Degà, Dr. Joan Carbonell, i de la Directora del Departament de Ciències de l’Antiguitat i de l’Edat Mitjana, Dra. Gemma Puigvert-Planagumà. Tot seguit, va ser un plaer escoltar l’entusisme i les crítiques del Dr. Joan Carbonell (UAB) a la ponència Trenta anys d’una proposta de metodologia per a l’ensenyament del llatí a Catalunya. Assoliments, problemes i reptes de futur, compartida amb la delicada presentació del Sr. Joan Alberich (prof. jubilat INS Emperador Carles i UAB).

El Dr. Christophe Rico (l’École biblique et archéologique française de Jérusalem i Director de l’Institut Polis – The Jerusalem Institute of Languages and Humanities): Living Sequential Expression: una nueva técnica para enseñar idiomas. Tot i que no veig massa factible l’estudi del grec viu a l’aula de batxillerat mentre tinguem la selectivitat que tenim, va ser molt interessant per agafar idees i per saber que segurament el grec es podrà continuar estudiant.

Després de la pausa-cafè, el Dr. Marco Ricucci (Dottore di ricerca dell’Università degli Studi di Udine e docente presso il Liceo ‘Calvino’ di Rozzano-Milano): Metodologie e innovazioni didattiche dell’insegnamento della lingua Latina nella scuola italiana. Sempre he sentit elogis del mètode Orberg i per primera vegada sentia algú capaç de dir-ne no només els pros sinó també els contres.

Després de dinar, va ser el nostre torn de les TIC i la metodologia activa.

Vam continuar amb metodologia activa del grec amb la conferència del Sr. Gonzalo Jerez i del llatí amb el  Sr. Raül Segarra.

Raül Segarra (IES S’arenal, Mallorca): Lingua Latina per se illustrata a l’aula.

Finalment vàrem arribar a la taula rodona Reflexions sobre la didàctica de les llengües clàssiques amb la participació de J. Carbonell (moderador), Guillem Cintas, Margalida Capellà, Paco Carbajo, Gonzalo Jerez, Mercè Otero.

Taula rodona. Reflexions sobre la didàctica de les llengües clàssiques amb la participació de J. Carbonell (moderador), Guillem Cintas, Mercè Otero, Margalida Capellà, Paco Carbajo i Gonzalo Jerez.

Es va tancar amb èxit la Jornada Docent in honorem Bàrbara Matas.

One thought on “Les TIC per a les clàssiques a l’aula de secundària i universitat. Jornada docent UAB in honorem Bàrbara Matas

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *