Si Roma hagués tingut internet, també controlaria la informació

internet_segura_2017

Avui, dia de la Internet Segura, hem de reflexionar (#SID2017) més que mai al voltant de la nostra seguretat a internet, des del ciberassetjament a les xarxes socials. Cada any la xarxa Insafe té com a objectiu estar a l’avantguarda de les noves situacions a la xarxa i escollir un tema que reflecteixi la preocupació del moment. Enguany, el tema tractat a la xarxa ha estat la responsabilització de tothom per una Internet segura sota el lema

SIGUES EL CANVI: PER UNA INTERNET MILLOR

Ara bé, és segura la nostra activitat a la xarxa? Ho pot ser?

Com hagués estat el poder de l’antiga Roma amb Internet? Roma ho controlava tot i exercia el seu poder per anar ampliant les seves fronteres. Els emperadors no ho tenien gens fàcil per mantenir-se al poder i utilitzaven, especialment August i Adrià,  tot el que estava a les seves mans -monedes, escultures, relleus, inscripcions…- per fer propaganda política, controlar el senat i també la població, sufocar revoltes, guanyar batalles, vèncer l’enemic, tenir un control sobre la imatge pública de l’Estat, promocionar la cohesió territorial de l’Imperi, realçar els valors tradicionals …

Segurament avui els romans, a més d’utilitzar la televisió, la premsa, les xarxes socials…, també emprarien el Big data, més de 5 zettabytes d’informació!, i el gestiorarien amb Deep Learning, tal com fan Apple i Google, entre d’altres. Espiarien i tindrien al seu abast tota  la informació. Sabrien on estem i on hem estat amb un Google Maps

Els romans farien el mateix que fa Trump o les grans empreses: controlar-nos!

Feu un bon ús del vostre rastre digital. Deixeu una bona empremta a la xarxa i no sols una identitat  narcisista!

Salvete,  discipuli discipulaeque. Date opinionem vestram. Gratias vobis ago. Valete

15 thoughts on “Si Roma hagués tingut internet, també controlaria la informació

 1. Mercè

  La nostra activitat a la xarxa no és gens segura. Encara que ho intentem, deixem un rastre a internet, per més petit que sigui. el poder de l’antiga Roma amb Internet hagués sigut molt perillós. Ho tindrien més facil percobntrolar-ho tot i utilitzar el seu poder per ampliar les seves fronteres. El món hagués sigut tot seu!

 2. Paula Nieto

  Això d’Internet Segura m’ha impactat molt ja que després de veure això del google maps de que sap quin i quan has estat en un lloc determitat i que fins i tot et diu l’hora, em sembla increible com un aparell tan petit que pensem que només és per parlar i xafardejar, sap on has estat a cada moment.

  In proximum!

 3. Alba Moreno

  He trobat molt interessant aquesta notícia, ja que moltes vegades ens pensem que estem protegits d’internet i ho estem fent tot correcte, però moltes vegades no ens hi adonem que ens tenen totalment controlats. M’hi ha semblat molt sorprenent el registre de Google Maps en el nostre correu, on apareixen tots els llocs on he estat i fins a tot el dia i el temps. Crec que haguérem d’estar més assabentats de la informació que li donem a internet sobre nosaltres i com l’utilitzem.

 4. Raul Moreno

  Desde el meu punt de vista jo crec que si els romans haguessin arribat a tenir internet se’n haurien apropietat de tot ja que tenen un poder molt elevat. S’haurien expandit molt més per el món . Haurien utilitzat molt la televisio, internet, etc…

 5. raquel

  Mai m’ho havia plantejat, la veritat, això que com seria la vida dels romans si tinguessin Internet o com ho utilitzarien. Suposo que el més probable seria l’explicació d’aquest article, serien més o menys iguals que nosaltres, però més controladors, ja que volien tenir un control sobre la imatge pública de l’estat.

 6. Andrea Montalban Arias

  Bonum diem!
  És impressionant el poder que té l’internet i el control. Donem molt poca importància a l’ús de l’internet, i només mirem les coses bones que té, i les dolentes no. M’hi ha sorprès molt això de Google maps, no tenia n’idea, he tingut sort de tenir-ho desconnectat i no m’ha sortit res. Penso que si els romans haguessin pogut tenir internet, avui en dia estaríem molt més avançats amb la tecnologia, etc.
  Salve!

 7. Lola Fígols

  Salve!
  Això de l’Internet segura m´ha impactat molt, sobretot pel tema del google maps, que poden saber on ets a cada moment i on has estat els darrers anys. La nostra informació a Internet no és segura, i poden fer amb ella el que volen.
  Si els romans haguessin tingut internet, ho haurien aprofitat per expandir els seus territoris i haurien controlat el món.

 8. Pau

  Crec que avui en dia naveguem molt a la lleugera per internet i de forma poc segura, ens passem el dia connectats i anem deixant petits rastres sobre la nostra vida privada. El que més m’ha impactat és el fet que el google maps pugui saber on has estat tan sols per tenir el correu electrònic connectat.
  Penso que si a l’època romana hi hagués hagut internet tot hauria sigut diferent. Potser l’imperi romà no hagués conquerit res o potser seguiria en peu avui dia.

 9. Pau L.

  INTERNET SEGURA:

  Actualment internet és una eina molt utilitzada per tot el món. Aquest eina ens ha aportat molts avantatges, per exemple la de la comunicació instantània, o la de la búsqueda d’informació en segons, cosa que ha fet que la nostre societat avançi molt rapidament.
  Però, la mala utilització d’aquesta eina pot ser molt perillosa, ja que s’ha arribat fins al punt de que aquestes màquines interrelacionades entre si poden saber cada lloc al que hem estat i el temps en que ho hem fet. Per tant, penso que utilització d’aquestes hauria d’estar controlat en alguns casos.

  Tot i que els romans no tenien aquesta eina, estaven quasi tan avançats com nosaltres ara en aquest tema, ja que a través d’altres procediments, estranys per a nosaltres, com per exemple el sistema de monedes, podien arribar a saber també moltes coses que ara fan les màquines. Per tant, crec que ells tenien més merit que nosaltres, ja que ho feien ells mateixos, a diferencia de nostres, que ho fem tot guiats per màquines.

 10. Nerea Judez Benavente

  Molts de nosaltres estem permanentment connectats a la xarxa, ja sigui amb l’ordinador, amb el mòbil o amb la tauleta. Ens connectem per cercar feina, fer compres, jugar en línia, veure el darrer vídeo viral, xerrar amb els amics o buscar informació de qualsevol tipus. Però és necessari que tinguem en compte algunes mesures de seguretat que protegeixin la nostra identitat digital i les nostres dades.
  Si en aquella època els romans haguessin tingut internet, la tecnologia en l’actualitat seria més avançada, però també tot estaria més controlat.

 11. Rime Chairi

  Salve!
  Tots tenim identitat digital. És el rastre que cada usuari d’Internet deixa a la xarxa com a resultat de la seva interrelació amb altres usuaris o amb la generació de continguts. És a dir, estem parlant d’una conseqüència de la comunicació 2.0.
  Tots alguna vegada hem buscat el nostre nom a Google o altres cercadors.
  Com a resultat obtenim informació sobre nosaltres que en algun moment hem publicat. També podem trobar contingut que altres han penjat. Comentaris a un bloc, imatges, vídeos, mencions a una notícia, la publicació d’una sanció al BOE, els resultats d’una oposició, un treball de la universitat … Potser també hi hagi contingut que prefiriésemos no estigués per evitar una situació similar a la nostra amiga la del vídeo.

  Encara que tractem d’evitar-ho, de tots hi ha rastre a Internet.
  IN PROXIMUM!

 12. Aida Martins

  Salve!
  No sabia que sapiguessin la nostra localització en tot moment durant els darrers anys, ara ja sé que no és molt segur internet i que poden saber tot el que vulguin de tu.
  Jo crec que si els romans haguessin tingut internet haurien tingut moltíssim més poder i podrien haver conquerit més territoris.
  Vale!

 13. Marta Bonis Gimenez

  Salve!
  Me he quedat molt impactada quan he vist, per exemple “Google Maps” que poden saber tot el que fas, la teva localització i fins i tot les fotografies que has fet en aquel moement, etc.

  Crec que si els romans haguessin tingut internet, ara mateix estariem molt més avançats en la tecnologia,
  per aquest motiu tot aquest tema estaria mes controlat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *