Les bruixes d’Apuleu arriben a Burriac!

Divendres 23 de març els alumnes de l’optativa 2 de Llatí de quart del nostre institut varen tenir el plaer d’escoltar en directe l’exposició de l’arqueòleg, tècnic de cultura de l’Ajuntament de Premià de Mar i estudiós de les llegendes locals, Ramon Coll Monteagudo, en una acurada i brillant dissertació sobre la bruixeria a la nostra comarca i la pervivència de l’Ase d’or d’Apuleu en les bruixes de Burriac. Tot seguit podreu escoltar alguns fragments de la seva interessant xerrada, fer recerca sobre la bruixeria a Roma i comentar els paral·lelismes amb les bruixes de l’Ase d’or:

35 thoughts on “Les bruixes d’Apuleu arriben a Burriac!

 1. irina

  Salve!
  La visita de Ramon Coll, em va agradar molt. Ens va explicar el final de l’ase d’or, que la majoria no l’enteníem. Després ens va explicar unes histories de bruixes de les diferents comarques i pobles, en que d’alguna manera tenien una relació amb l’ase d’or. En aquestes histories sempre apareixia una bruixa, com és el cas de l’ase d’or que hi apareixia una fetillera, un ungüent que transforma el protagonista en animal, en l’ase d’or sortia l’ungüent que transforma a Luci en ase, normalment l’ungüent transformava a el protagonista en ase, ja que d’alguna manera era un animal servil, i també hi apareixia una divinitat, en el cas de l’ase d’or la deessa que li diu a Luci com transformar-se en humà, les divinitats normalment acostumaven a ser dones.

 2. tinker.tomas2010

  Salve!
  Crec que la relació de l’Ase d’or i les bruixes de burriac, és que, apart que els dos protagonistes es converteixen en ases, que els dos acaben convertin-se en aquest animal per jugar amb la amgia i bruixes, i acaben castigats per la seva curiositat.

  Sobre les bruixes a Roma, he trobat que les que hi havien, feien servir la tècnica del vudú i invocaben als espíritus perquè etxecutèsin l’acció desitjada per elles. Però no es veien com es veuen avui en dia, amb el típic estereotip que ens comentava en Ramon Coll.

  Vale!

 3. fontanet.alba2010

  Salve!
  A mi la xerrada d’en Ramón Coll em va semblar molt interessant. Va explicar coses, que generalment són difícils d’explicar, ja que són una mica aborries, però ell ho va explicar amb una naturalitat que se’m va fer molt enriquidor i interessant d’escoltar. Jo no sabia que hi havia paralel·lisme amb l’Ase d’or (més que res perquè, sincerament, no ho vaig buscar). Em va agradar saber-ho: En els dos casos les bruixes converteixen al protagonista en ase i la “cura” sol ser una rosa.
  M’ha agradat molt que vingués en Ramón i ens expliques totes aquestes coses sobre la bruixeria (tant de la nostre comarca com les de Roma) i també m’ha agradat que ens llegís un troç de l’Ase d’or (edició antiga).
  Tinc que donar-li les gràcies a en Ramón Coll per haver vingut al nostre institut, de franc, a fer-nos aquesta xerrada i explicar-nos moltes coses que no sabia i de forma interessant i enriquidora.
  Vale!

 4. Andrea Balart

  Salve! la xerrada va estar molt interessant. En Ramon Coll ens va parlar sobre la bruixeria: ens va explicar una llegenda que té paral.lelismes amb l’ase d’or. En el castell del Burriac es deia que hi havien bruixes i feien pocions, tot convertint-se en ocells. Un noi un dia ve espiar a les bruixes i es va untar el cos amb la poció de les bruixes, tot pronunciant la paraula ‘baixa fulla’. En comptes de convertint-se en ocell es va convertir en ase. Per tornar a la seva forma humana tenia que menjar una rosa en la processó d’una verge. L’ase és un animal servil , inferior al cavall. La Rosa és un símbol de renaixament i fertilitat . També ens va parlar sobre el paper secundari que tenia la dona en l’Edad Antiga, en canvi en l’ase d’or tenia un paper molt important ( la dona era la llesta, la adultera, la que se sortia amb la seva…)Fins i tot ens va parlar d’Íssis (divinitat Egípcia) que sortia en l’ase d’or englobant totes les altres divinitats.
  Vale!

 5. aparicio.erik2012

  Quasi tots els apartats relacionats amb el tema dels que va parlar en van agradar,trobo molt interesant que vinguin a tractar aquest temes al centre. En Ramon Coll va estar simpatic i agradable, ens van esplicar molt bé tots el tema, i va saber captar la nostra atenció.

  A mi en particular em va agradar molt la historia sobre las bruixes a Burriac, va ser una historia divertida i amb una part moral que ens ensenya que em de respectar el que no coneixem.

  En general va anar molt bé i ens vam portar perfecte, així que animo a que hi vinguin més persones així.

  (L)

 6. lario.paula0920

  SALVE !

  Em va semblar molt interessant la xerrada del divendres passat, des de petita sempre he pujat al castell de Burriac amb la família i amics, i fins ara no he conegut aquesta llegenda de les bruixes!

 7. Naim

  Salve!
  Em va agradar molt la xerrada, ja que mai no havia sentit la història de les bruixes del castell de Burriac, una història que tè gran similitud amb l’ase d’or, sagurament per què com bè va dir en Ramon Coll, aquesta història tenia moltes probabilitats de venir de l’ase d’or, tot i que adaptada al Maresme.

  En resum em va encantar la visita d’en Ramon Coll, està bè fer activitats d’aquest tipus de tant en tant.

 8. Marta Bautista

  Salve!!

  Jo no vaig tenir el plaer de conèixer a Ramon Coll, però tot i això he escoltat l’historia d’Apuleu i les bruixes i m’agradat bastant, és molt entretingut. També em va sorprendre que expliques l’historia de les bruixes del castell de Burriac, ja que mai havia escoltat aquesta historia!

  Vale!!

 9. Natalia Espejo

  Salve!!
  En la visita de Ramon Coll, al meu grup no ens va visitar… però bueno m’ha agradat bastant les històries.
  Explica el final de l’ase d’or. Després explica unes histories de bruixes de les diferents comarques i pobles, en que d’alguna manera tenien una relació amb l’ase d’or. En aquestes histories sempre apareix una bruixa, com és el cas de l’ase d’or que apareix una fetillera, un ungüent que transforma el protagonista en animal, en l’ase d’or sortia l’ungüent que transforma a Luci en ase, normalment l’ungüent transformava a el protagonista en ase, ja que d’alguna manera era un animal servil, i també apareix una divinitat, en el cas de l’ase d’or la deessa que li diu a Luci com transformar-se en humà, les divinitats normalment acostumaven a ser dones.

 10. Victòria Risueño

  Salve!
  No vaig tindre el plaer de estar-hi allà . Segons la Margalida va ser una xerrada entretinguda i interesant . M´hages interesat saber tota aquesta historia de les bruixes al castell de Burriac.

 11. Marta Bautista

  Unes bruixes van convertit a un home en un ruc. Quan el pobre ja estava desesperat li damana a les bruixas com pot tornar a convertir-se en persona un altre cop. Les bruixas li expliquen que hi haura un processor,i que quan vegi a la verge del roser hi hauran roses, te les menges i tornaràs a ser persona.

  Al castell de Burriac els dissabtes a la nit es reunien les bruixas, tenien una casola molt gran, i allà ficaben tot tipues de coses… quan acababen deien la formula magica…
  Hi habia un noi a Cabrera que això no s’ho creia, i un dissabte a la nit puja al castell de Burriac, i s’amaga, finalment les bruixes l’enxampen i el converteixen en ase.

 12. Marta Bautista

  Jo aquesta historia ja la sabia però mai l’havia relacionat amb l’Ase d’or…

 13. Margalida Capellà Soler

  Ara entenc perquè no me l’havies explicat, Marta! Ja m’estranyava!

 14. Mireia Moral

  SALVEE!
  No vaig estar en la xerrada, del Ramon Coll, però he escoltat el que van grabar de la xerrada i se que van parlar de les bruixes, i d’Apuleu. L’historia del castell de Burriac no la coneixia, i m’ha semblat interesant, que expliques histories de llocs que estan aprop d’aquí, perquè jo vaig molt amb la meva familia.
  VALEE!

 15. viictor barranco

  Salve!!! 😀
  Per sort, jo he tingut el plaer de coneixer a en Ramon Coll en persona, i és encantador, i segon, la història aquesta ja l’havia escoltat de més petit hahaha pero de totes maneres, m’ha semblat molt interesant l’historia d’Apuleu i les bruixes i m’agradat força. M’ha fet gràcia que expliques l’historia de les bruixes del castell de Burriac.
  això és tot.
  Vale
  victor 😉

 16. Eva Serrano

  Salve!!!
  Justament amb la meva classe Ramón Coll no va venir, però menys mal Lida que ho vas gravar. No coneixia ninguna d’aquestes històries i coincideixo amb la Mireia que és interessant saber-les ja que com vivim a prop fa gràcia.

 17. martins.erik1120

  Salve:D

  Va ser divertit quan vam fer les fotos als playmobils! jaja
  És una forma divertida de apendre, encara que es vegin les mans igualment ha quedat bé!

  Valeee!

 18. Noelia Vargas

  No vaig poder conèixer a Ramón Coll. Mai havia escoltat aquesta història de les bruixes del castell del Burriac.

 19. macias.gene2010

  Jo si hi vaig estar aquell dia va estar be vaig estar tomant apunts de tot el que deia !

  la vritar que aquestes histories avegades me les crec hi avegades no, perque esque podem ser vritat com podem ser mentida pero tuthom amb les seves creences !

  vam ser previlegiasts d’aver-lo conegut en persona :D!

  vale!

 20. gomez.luque2011

  Jo no vaig poder assistir a la xerrada de Ramón Coll. Encara que m’hagués agradat molt vindre i escoltar les seves histories que va explicar! Sort que la Lida mai se l’escapa res i ho graba tot! jajajaja
  Mai havia escoltat la historia del castell de burriac, i mira que he anat i que el tenim aquí al costat. és interessant saber histories de llocs propers!

  vale:D

 21. Eva perez

  Salve!!
  va estar bastant interesant la seva historia, mai l’havia escoltat, i en Ramón Coll, va estar molt simpatic, i va respondre les nostres preguntes amb facilitat, se li veia que sabia molt sobre aquest tema, i que havia estudiat molt també sobre aixó.
  io tambe animo a que vinguin més persones així.
  vale

 22. Alícia Roure

  Salve 🙂 !

  Jo no vaig tenir la sort d’anar a aquesta xerrada tot i que m’hagues agradat, perquè escoltant la història que, mai abans havia sentit, crec m’hauria agradat força.

  VALE 😀

 23. Clara

  Ave!

  Jo vaig trobar molt interessant la xerrada d’en Ramon Coll i està bé saber totes aquestes històries i la seva relació amb l’Ase d’or. Va ser una classe molt entretinguda i es notava molt que l’homa sabia del què parlava ja que va saber respondre les preguntes que li vam fer nosaltres i la Margalida sense cap problema.

  A més, és interessant saber que el mite de l’Ase d’or va perviure tant aprop nostre, a Burriac!

  Vale 😀

 24. padros.xenia2009

  bonum diem!

  -Amb va semblar molt interasant la xerrada d’en Ramon ja que amb vaig assevantar de coses que no en tenia ni idea.
  -La relació de l’Ase d’or i les bruixes de burriac, és que, apart que els dos protagonistes es converteixen en ases, que els dos acaben convertin-se en aquest animal per jugar amb la amgia i bruixes, i acaben castigats per la seva curiositat.

  ave.

 25. Pingback: “Les bruixes de la posada”, un conte de por | Aracne fila i fila

 26. Belén Cansino Hernández

  Salve!

  Bona xerrada la de Ramon Coll, un tema bastant interessant.

  En el que ell menciona podem trobar paral·lelismes amb la història de l’ase d’or, ja que a les dues històries hi ha transformacions d’humà a animal per jugar amb màgia. També acaben tots dos castigats per la curiositat.

 27. David

  Una xerrada molt interasant la d’en Ramon , me n’he assevantat de coses que no en sabia. La relació de l’Ase d’or i les bruixes de burriac, és que els dos protagonistes es converteixen en ases, acaben convertin-se en aquest animal per jugar amb la amgia i bruixes, i acaben castigats per la seva curiositat.

 28. omaima

  es una xerrada interesant , jo no sabia moltes coses sobre de l’Ase d’or i les bruixes de burriac,i m’ha semblat interesant, que expliques histories de llocs que estan aprop d’aquí.

 29. omaima

  Salve!

  Esta molt ben explicat la explicacio de Ramon Coll. Una relació entre de l’Ase d’or i les bruixes de burriac ,i m’ha semblat interesant, que expliques histories de llocs que estan aprop d’aquí

 30. Alexia Álvarez Pàmies

  Salve!!
  Molt bona xerrada la d’en Ramon Coll, té una veu enigmatica. Desde el meu punt de vista trobo molt interessant que aquesta hagi succeicit aqui al costat, al Burriac, un lloc on personalment li tinc molt d’apreci.
  Hi ha una relació entre l’Ase d’or, i les bruixes de Burriac, tots dos protagonistes es converteixen en ase per jugar amb màgia. Molt interessant.
  vale!!

 31. Ariadna Ruiz

  Salve!
  L’explicació de Ramon Coll està molt bé ja que no t’aborreixes escontant-lo, que els fets pasin en Burriac fa que sigui més interessant.
  Una relació entre l’Ase d’or i les bruixes de Burriac,es que els protagonistes de cada obre es transformen en ase per jugar amb màgia.
  Vale!

 32. Alba Zarcos

  Salve!!
  La historia m’agradat, és bastant interessant i la narren molt bé. La veritat que jo no la veig com una historia de terror, és més de misteri, però pel meu gust.
  Al final jo crec que han convertit en algú en animal.
  AWE!!

 33. Nadia Castillo

  Salve!!!
  La relació que comporta entre l’Ase d’or i les bruixes de burriac, és que, apart que els dos protagonistes de les històries es converteixen en ases, que els dos acaben convertint-se en aquest animal, es a dir, “l’ase” i acaben castigats.

 34. Paula

  Salve!
  La relació que hi ha entre l’Ase d’or i les bruixes de burriac és que els dos protagonistes de les històries es converteixen en ase.

 35. Alba Moreno Mújica

  Salve!
  Penso que la relació de l’Ase d’or i les bruixes de Burriac, és bona, ja que els dos protagonistes acaben convertir-se en aquest animal per poder jugar amb la màgia i les bruixes. I així acaben castigats per la seva curiositat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *