Faune, sempre polèmic

Com sabeu Faune fou un antic déu romà que rebia culte a Roma al mont Palatí o als seus encontorns. Per la seva afabilitat i per ser favorable (qui fauet), se’l va identificar amb el déu grec Pan. Va perdre amb el temps el caràcter diví i en època clàssica es va multiplicar en faunes (fauni) que són els genis salvatges i camperols, els equivalents als sàtirs grecs, amb qui comparteixen la doble natura de ser mig homes i mig cabres.  Són luxuriosos i amants del vi i de la música i així apareixen en totes les representacions artístiques fins als nostres dies. (Si algú s’anima seria un bon material per fer-ne un muntatge per a Aracne!)

Hic et nunc destacaré només la pervivència musical en Prélude à l’après-midi d’un Faune (1894) de Claude Debussy segons un poema de Mallarmé (1876) en què Faune apareix com un ésser ben libidinós, d’aquí que escandalitzés ben molt quan es va estrenar  a més del to agosarat i  l’orquestació emprada.

Nijinski. Aquarel·la de Léon Bakst. Wikimèdia

Nijinski. Aquarel·la de Léon Bakst. Wikimèdia

El ballarí ucranià Vàtslav Nijinsky (1890-1950) en ballar-lo el 1912 també va provocar un gran escàndol com es pot veure en aquest fragment de la pel·lícula Nijinsky de Herbert Ross (1980), interpretat pel ballarí americà George de la Peña.

Però si voleu també podeu veure un muntatge, que aquests dies ha resultat  ben polèmic, de Christian Comte amb fotografies que  Adolph de Meyer (París, 1868-Los Ángeles, 1946), va fer a Paris el 1912 a La migdiada  d’un  faune, tot recorrent  pas a pas els moviments de Nijinsky:

Si us he despertat la curiositat per Nijinsky i per la dansa fins el 23 d’agost podeu veure al teatre Romea de Barcelona  El salt de Nijinski que la coreògrafa Maria Rovira, amb la companyia Trànsit,  dóna forma a les obsessions del ballarí Nijinsky, a qui l’esquizofrènia obligà a abandonar la polèmica i meteòrica carrera  molt d’hora.

11 thoughts on “Faune, sempre polèmic

 1. Èria

  Qué bé que ballava Nijinsky! Qué bé interpretava els seus papers! Era ben bé un faune! M’agradaria anar a veure aquests espectacle sobre la seva trajectòria a Barcelona, però m’hauré de conformar amb els vídeos al Yoytube que ens has posat. Moltes gràcies!

 2. Margalida Capellà Soler Post author

  Tens tota la raoó, Èria. A mi m’agrada molt la dansa i el considero el millor ballarí i coreògraf rus, llàstima que la creativitat explosiva acabés en bogeria.

  Pel que fa a l’espectacle de El salt de Nijinsky, penjat sencer al Youtube, va rebre el Premi Butaca 2008 al millor espectacle de dansa i la coreògrafa Maria Rovira, fundadora de la companyia Trànsit, fou Premi Nacional de Dansa de la Generalitat de Catalunya el 1998. És una llàstima, Èria, que no puguis assistir a l’espectacle. Sort en tenim dels vídeos!

 3. M. Antonieta

  Un espectáculo realmente mágico que los espera en el Teatro Romea SOLO hasta el 23 de Agosto.
  Cada día se roban los aplausos del público, incluso en medio de la función.
  Fechas: hasta el 23 de Agosto, ULTIMA FUNCIÓN
  Horarios. Martes, Miércoles y Jueves a las 21,30hs., Sábados a las 18,30 y 22hs, Domingo a las 18,30hs
  Entradas: 17€-27€ (más descuentos)
  Punto de venta y descuentos en: Taquilla del Teatre Romea, Telentrada y Promoentrada.
  Visionar trailer: http://www.youtube.com/watch?v=O-tgg8uF_so
  Web de la compañía: http://www.transitdansa.com

 4. Margalida Capellà Soler Post author

  Amb tota aquesta informació, M.Antonieta, no hi ha excusa per no anar a veure aquests dies a Barcelona El salt de Nijinsky que després anirà de gira a l’Argentina.

 5. Gabi

  La veritat és que la simulació de la pel·lícula antiga a partir de les fotografies és espectacular, deixant consideracions més ètiques al marge. Probablement, l’autor del vídeo cercava certa notorietat al confondre el públic intencionadament amb la datació de la pel·lícula. Però per part seva dubto que tingués una voluntat ferma de donar gat per llebre, inventant-se del no res un document fílmic de tanta transcendència.
  No obstant, és una mostra més que, avui en dia, tota realitat aparent plasmada en fotografia, vídeo o pel·lícula ha ser relativitzada i mirada amb ulls crítics. Cosa impensable fins fa uns pocs anys, almenys en el camp de les proves pericials, policials i judicials fetes sobre fotografia i vídeo.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *