Porcelleta rostida a l’estil d’Apici

porcelleta

Foto Valèria

Aquest suculent sopar a l’estil d’Apici fa poc, precisament la nit de Sant Jaume, ens el varen obsequiar uns amics a la llum de les veles en un perfumat jardí illenc. En veure, però, les porcelletes rostides de carn tendra i de corna cruixent  més d’un que conec ja no va tenir esma de provar-les ni de veure-les tallar a trossos amb un plat. A Mallorca és la porcella rostida una exquisida menja tradicional d’àpats de festa  o de convit de noces, com ho era ja pels romans per a qui el porc, la porcella i els pocellins gaudien de gran acceptació en la taula de l’antiga Roma i en els ritus religiosos. Recordeu que del porc ja ho aprofitaven tot! Segons Plaute els porci sacri eren porcs sencers que se sacrificaven als déus Lars, sobretot quan naixia un fill o quan s’acabaven de casar o quan es guaria un malat mental.

Si us animeu a fer més receptes de porcelleta aquí en teniu una pila d’Apici; tampoc us perdeu l’article “Porcellus” de la Charo Marco a  De re coquinaria. La de la fotografia és l’oberta en canal, regada amb un bon vi i rostida al forn.

Prosit!

6 thoughts on “Porcelleta rostida a l’estil d’Apici

 1. Teresa Devesa i Monclús

  Sí que és veritat que fan una mica de llàstima, els animalons, però com en deuen estar de bons! Trobo que està molt bé, apropar-nos també a les cultures antigues a través dels aspectes més quotidians i materials.
  “Digue’m què i com menges i et diré qui ets..” No sé si aquesta frase l’ha dita ja abans algú, però si no, la subscric!

 2. Margalida Capellà Soler Post author

  Fantàstica, Teresa! Jo sempre dic “Som el que mengem!” i em ve al cap aquella frase d’Heròdot (encara NO PUC ESCRIURE EN GREC!): “Totes les malalties de l’home neixen dels menjars que l’alimenten”.
  En llatí, vaig fer Hot Potatoes d’expressions de menjar que sempre va bé repassar.
  Prosit!

 3. stefanny

  wau aixoo esta molt aixo també el mengen al meu pais,es uns dels plats mes tipics a colombia i permi tambe jejejeje ualeeee

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *