La batalla de Marató

Per saber què va passar a Marató el 490 aC, quins bàndols s’enfrontaran, quin va ser vencedor, etc visioneu aquests vídeos d’un documental de Canal historia sobre Grans batalles:

[kml_flashembed movie="http://www.youtube.com/v/QHS8z4no7Bk" width="425" height="350" wmode="transparent" /]

[kml_flashembed movie="http://www.youtube.com/v/ze0HYOqpE9U" width="425" height="350" wmode="transparent" /]

[kml_flashembed movie="http://www.youtube.com/v/MILIw0KAZbI" width="425" height="350" wmode="transparent" /]

6 thoughts on “La batalla de Marató

 1. Verónica Vega

  M’han anat molt bè aquests videos per entendre millor aquesta batala. Espero que em serveixi pel control de demà.:)
  vale!!

 2. Sara Perez

  Galiii!! M’he passat per aqui per veure els videos i m’ha quedat tot molt més clar! La resta de coses ja les fare que no em dona temps !! Vale!!

 3. Bouchra samadi

  Després d’haver dedicat tot el temps en estudiar aquest tema de cultura,per desgràcia no va sortir posaré el que hauria posat en l’exàmen a veure si em puja la nota perquè no estic res satisfeta de la nota.
  A finals del s.VI l’imperi persa va dominar Lídia i les ciutats jòniques van passar a formar part del seu poder. Els jonis es va revoltar i aquest fet va repercutir sobre Grècia. Els reis de persia van voler posar fi a la inestabilitat de les fronteres nor-occidentals del seu imperi i van plantejar la conquesta de Grècia. Els perses, sense èxit, van desembarcar a la Marató, al 490ac. Però una esquadra grega va derrotar a Salamina una esquadra persa. L’any següent, la victòria grega de Platea va apartar l’amenaça persa. Són les anomenades gurres mèdiques.

 4. aziza

  Creso va ser un governador moderat.En el 546 aC., Creso va ser expulsat del tron per Cir II el Gran, rei de Pèrsia.les ciutats gregues d’Àsia i les illes costaneres van passar a formar part de l’Imperi persa. En el 499 aC., Jònia, ajudada per Atenes i Eretria, es va tornar contra Pèrsia, van tenir èxit, en principi, i el rei Darío I el Gran de Pèrsia va sufocar la revolta en el 493 aC. i, després de saquejar Mileto, va restablir el seu control absolut sobre Jònia.Darío va enviar emissaris a Grècia per a demanar mostres de submissió a totes les ciutats-estat,Esparta i Atenes es van negar i van matar als emissaris perses. Darío, enfellonit per tal ofensa, va preparar una segona expedició que va partir en el 490 aC. Després de destruir Eretria, l’exèrcit persa va avançar cap a la plana de Marató, prop d’Atenes. Els dirigents atenesos van demanar ajuda a Esparta, però el missatge va arribar durant la celebració d’un festival religiós que prohibia als espartans abandonar la ciutat. l’exèrcit atenès, sota el comandament de Milcíades el Jove, va obtenir una increïble victòria sobre una força persa tres vegades major que la seva. Immediatament Daríus va disposar un altre expedició; el seu fill, Xerxes I,va reunir un dels majors exèrcits de tota l’època antiga. En el 481 aC., els perses van creuar sobre un pont de naus l’estret de l’Helesponto i van marxar en direcció al sud. La primera batalla va tenir lloc en el pas de les Termòpiles, en el 480 aC., on el rei espartà Leònides I i varis milers de soldats van defensar l’estret pas. al final van guanyar els grecs.

 5. aziza

  le extret d’Internet però le resumit molt, si vols et dono l’enllaç perque vegis que le resumit amb les mevs paraules

 6. Pingback: Aracne fila i fila » Blog Archive » 2.500 anys després de la batalla de Marató

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *