Gimcana mitològica III: El cicle micènic

Deixant enrere torrons, nadales, dinars en família, el caliu de la llar de foc…, les alumnes de grec de 2n de Batxillerat de l’Institut Isaac Albénz hem començat amb moltes ganes d’endinsar-nos de nou en el món clàssic de l’Antiga Grècia. I ho fem amb un repte molt especial, una gimcana sobre el cicle micènic que hem preparat entre totes i del qual esperem que aprofiteu, aprengueu i gaudiu.

Abans de tot, com a escriptora de l’article, m’agradaria fer-vos una breu definició sobre el cicle micènic, tot i que si teniu qualsevol dubte sempre podeu consultar aquest enllaç de la professora de clàssiques de l’institut, Teresa Devesa Monclús, el qual us serà molt útil per entendre les etapes del cicle treballat. Doncs bé, el cicle micènic és el conjunt d’episodis mítics que giren al voltant de la casa reial de Micenes (Μυκῆναι) i tenen com a personatge central Agamèmnon (Ἀγαμέμνων).

A continuació teniu una presentació audiovisual en la qual apareixen una sèrie d’imatges que corresponen a escenes i fets del Cicle Micènic. Deixem a les vostres mans que resolgueu a quin dels episodis pertany cadascuna d’elles. Però com que no volem ser massa estrictes, us donem un parell de pistes:

 • Les imatges estan ordenades cronològicament, seguint el Cicle Micènic
 • Els episodis de què hem trobat més imatges han estat Tàntal i PèlopsAgamèmnon i Clitemnestra i Orestes i Electra

Per acabar volia apuntar que la recerca de les imatges ha estat complicada, ja sigui perquè no hem trobat una fotografia per cadascun dels episodis o bé perquè la font de la fotografia no era fiable. Alguns dels espais web que hem utilitzat han estat TheoiWikimedia CommonsXtecAncient Rome (RU)…

Esperem que us hagi agradat el nostre primer article de l’any 2015! Estigueu atents perquè d’aquí uns dies publicarem, en un comentari, les respostes correctes a cada número i la seva corresponent font.

Fins aviat aràcnides i aràcnids!

Alumnes de 2n de Grec Institut Isaac Albéniz

One thought on “Gimcana mitològica III: El cicle micènic

 1. Lidia Silveira

  CICLE MICÈNIC: Conjunt d’episodis mítics que giraven al voltant de la casa reial de Micenes i, té com a protagonista el rei Agamèmnon.

  Tàntal i Pèlops: Banquet dels déus (Supèrbia i mort d’un fill): Noces de Pèlops i Hipodamia.
  En aquesta imatge es pot veure a Pèlops (fill de Tàntal i Dione) i Hipodamia (filla del rei Enomau) en un carro el dia de les seves noces. Pèlops, després que el seu pare sigui desterrat pels déus per cometre una hybris, va marxar a l’Èlida, on va conèixer a Hipodamia i, després d’una cursa de carros amb el pare d’Hipodamia, Pèlops va guanyar la mà de la noia.

  Agamèmnon i Clitemnestra (Matrimoni condemnat): Sacrifici d’Ifigènia.
  En aquest mosaic es pot veure a Ifigènia, a punt de ser sacrificada, envoltada per l’exèrcit grec. Agamèmnon va decidir sacrificar la seva filla en honor a la deessa Àrtemis per afavorir el seu viatge i la guerra de Troia; tot aconsellat per l’endeví Calcant. El mosaic es troba ubicat a Empúries.

  Agamèmnon i Clitemnestra (Matrimoni condemnat): Agamèmnon i Cassandra.
  Tornada d’Agamèmnon de Troia; torna amb Cassandra com a “premi”. A Micenes l’esperaven Clitemnestra i el seu amant Egist.

  Agamèmnon i Clitemnestra (Matrimoni condemnat): Mort d’Agamemnon i Cassandra.
  En aquestes imatges es pot veure primer a Clitemnestra i Egist a punt de matar Agamèmnon i a la segona l’assassinat de Cassandra.
  Durant la guerra de Troia Egist, cosí d’Agamèmnon, va seduir a Clitemnestra. Els va ajudar a fer-se amants el fet que Naupli va difondre a les reines de tota Grècia que els seus marits estaven agafant concubines durant la guerra. Tots dos van viure junts fins al retorn d’Agamèmnon i, quan ell va tornar, el van rebre amablement amb un banquet en el qual el van assassinar. Posteriorment, van assassinar a Cassandra.

  Orestes i Electra (Matricidi): Orestes i Electra maten Egist.
  A la imatge es pot veure a Orestes, acompanyat de la seva germana Electra, matant a l’amant de la seva mare. Desprès de matar-ho, va matar a la seva mare Clitemnestra. Aquests assassinats es troben justificats, ja que Apol·lo va dir a Orestes que havia de venjar la mort del seu pare matant als seus assassins.

  Orestes i Electra (Matricidi): Erínies: Follia d’Orestes
  A conseqüència del matricidi comès per Orestes, es va tornar boig i, les Erínies, que la seva missió és venjar els crims familiars, el persegueixen i el fan caure en la bogeria.

  Orestes i Electra (Matricidi): Judici i absolució d’Orestes.
  Orestes, després de patir la persecució de les Erínies, decideix anar a l’oracle de Delfos, on va rebre el consell de presentar-se davant el tribunal de l’Areòpag d’Atenes. En aquest jutge la meitat dels déus van votar a favor de la condemna i, l’altra meitat van posar-se a favor de la seva absolució. Però, com Atena presidia el tribunal i, el seu vot va ser l’absolució, el seu vot va comptar doble. Per tant, Orestes va ser absolt i les Erínies van haver de marxar.
  A la imatge es veu a Apol·lo, el qual vota a favor de l’absolució.

  Orestes i Electra (Matricidi): Retrobament amb Ifigenia a Tàuride.
  Orestes i el seu cosí marxen a Tàuride, a la recerca de l’estàtua d’Àrtemis, la qual Apol·lo els ha ordenat portar-la a Atenes per aconseguir desfer-se de les Erínies. En arribar a l’illa, els habitants d’aquesta els van empresonar, ja que tenien el costum de sacrificar a tots els estrangers. Però, l’encarregada d’aquests sacrificis era Ifigenia, la qual era germana d’Orestes. En veure que era el seu germà el va alliberar i van marxar, tot deixant el sacerdoci.

  Orestes i Electra (Matricidi): Casament d’Orestes i Hermíone.
  Orestes es va casar amb Hermíone (filla de Menelau i Hèlena). Aquesta, anteriorment va estar casada amb Neoptòlem, però el seu casament va ser d’amagat i, va resultar que eren estèrils i no podien tenir fills. Quan Neoptòlem va marxar a Delfos a consultar sobre l’esterilitat, Orestes el va assassinar. Després d’això, Orestes i Hermíone es van casar i van tenir un fill.

  Reply

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *