Gimcana mitològica VI: Mitologia heroica

Després haver fet recerca sobre diferents representacions de les divinitats, és hora d’aplicar els nostres coneixements sobre l’univers heroic. Identifiqueu els personatges i episodis que protagonitzen aquestes representacions artístiques, i definiu-los amb totes les dades significatives. Si, a més, aporteu comentaris sobre la fidelitat a la font clàssica i el tractament iconogràfic que en fa cada autor, molt millor!

15 thoughts on “Gimcana mitològica VI: Mitologia heroica

 1. Marta Verkholyak

  1)
  Perseu, Περσεύς (i Medussa)
  Semidéu, fill de Zeus i Dànae. Cicle peloponnesí. Destacava pel seu enginy. Tipologia: occidor de monstres.

  Aquesta escultura representa el seu episodi més conegut: quan Teseu s’enfronta a Medussa. La va vèncer amb l’ajuda dels déus Olímpics: Hermes, que li deixà unes sandàlies alades, i Atena, que lo proporcionà un escut brunyit. Més tard, també va robar l’elm d’Hades, que tornava invissible a qui el portés.
  Medussa tenia el poder de petrificar amb la mirada, així que Perseu s’hi anava acostant a ella d’esquena i usant l’escut com a mirall per esquivar els ulls del monstre. Va aconseguir decapitar-la, amb ajuda d’Atena, que li guiava la mà.
  (Versió d’Ovidi: Les Metamorfosis)

  L’autor ha plasmat prou bé l’essència de Perseu: és fàcil identificar-lo per el casc i les ales als turmells, a més del cap decapitat de Medussa, que reconeixem per les serps que té al cap.

  2)
  Teseu, Θησεύς (i el Minotaure)
  Humà, fill d’Egeu i Etra. Cicle cretenc. Es caracteritza per la seducció. Tipologia: civilitzador.

  El Minoture era un monstre (meitat home, meitat bou) del rei Minhos, que es trobava en una laberint a la illa de Creta. Teseu es va presentar volutari per anar-hi i vèncer el monstre. Arianna es va enamorar d’ell i, a canvi de la promesa que es casaria amb ella i la trauria de Creta, va decidir ajudar-lo. Li va donar un cabdell de fil perquè, després de matar el Minotaure, pogués sortir del Laberint on estava tancat el monstre. Teseu es va enfrontar el Minotaure en un combat cos a cos i va complir la seva missió.

  La representació d’aquest heroi està aconseguida, sobretot destaca per la presència del Minotaure, que està a punt de rebre un cop final. L’únic detall que no coincideix és que en aquesta escultura Teseu porta una mena de bat per matar el monstre, mentre que la font clàssica diu que qui entrés en el laberint, havia d’enfrontar-se desarmat.

  3)
  Medea, Μήδεια
  Semidivina, néta d’Hèlios. Cicle argonàutic. La seva propietat és la màgia. Tipologia: heroïna.

  Medea és una poderosa maga, coneguda per la seva història amb Jason en la seva recerca del Velló d’Or. Quan l’heroi va arribar a la cort del pare de Medea, ella es va enamorar d’ell per la voluntat d’Eros. Ella es va comprometre a ajudar als argonautes si Jason es casava amb ella.
  Anys endavant, Jason abandonà Medusa per la filla del rei de Corinto. La maga, per venjar-se, va fer un regal a la princesa: era un vestit esplèndit, però quan se’l va posar la ven devoraren les flames de la magia de Madea. Per fer més mal a Jason, la maga va matar els dos fills que van tenir en comú.

  El personatge d’aquest quadre es reconeix per la presència d’elements màgics i sobrenaturals, com una cassola amb brillantor que té davant d’ella, petites estàtues o un gripau. La seva expressió revela angustia, que representaria la seva desafortunada història. Sembla trastocada i gairebé fora de sí, pot ser perquè va arribar fins al punt de matar els seus fills per la seva venjança.

  4)
  Ifigenia, Ἰφιγενεία
  Humana, filla d’Agamèmnon i Clitemnestra, pertany al cicle troià Va ser sacrificada. És una heroïna.

  Agamenón, el rei de Micenes volia destinar els seus vaixells de guerra cap a Troia, però els vents no eren favorables i per tant no podien marxar. Van demanar ajuda a la dea Àrtemis, però ella, a canvi, va voler que els monarques sacrifiquessin la seva filla Ifigenia. Van accedir i van enganyar la heroïna dient que la casarien amb Aquil·les per aconseguir que acudeixi a la cerimònia. Finalment, en l’últim moment, la dea es va apiadar de Ifigenia i la ve substituir per una cérvola. La va salvar i la va convertir en sacerdotessa de Tàurida (l’actual Crimea).

  En aquest mosaic es veu tot just el moment del sacrifici, amb Ifigenia arrossegada per un home en el centre de la obra. El voltant hi ha homes guerrers i persones expectants per si aconsegueixen el favor de la dea Àrtemis.

  5) 6)
  La Quimera i Bel·lerofontes, Βελλεροφόντης
  Semidiví , fill de Posidó i Eurimede. Es caracteritza pel seu enginy i és un occidor de
  mostres.

  Bel·lerofontes va enfrontar el monstre anomenat Quimera: es tracta d’una espècie de barreja de tres animals, de lleó, cabra i serp. L’heroi va consultar un adivií y aquest li va dir que només podria vènçer a la bèstia si aconseguia en Pegas, el cavall alat dels déus. Bel·lerofontes va aconseguir domar-ho gràcies al seu enginy i va matar el monstre.

  L’escultura només representa la Quimera, un mosntre que semble impossible, d’aquí el seu nom. És una barreja de lleó, que en un costat té una cabra i la seva cua és una serp. També es diu que la bèstia podia escopir foc.
  El quadre 6 mostra el moment en què Bel·lerofontes està consultant l’adiví Poliïd. al costat seu hi ha en Pegas, el cavall mitològic que pot volar. Darrere d’ells dos apareix Atena, que segons algunes fonts, va proporcionar a l’heroi una brida d’or per poder domar Pegas. Bel·leronfontes porta un bastó que sembla una llança trencada, això és per el mode en què va vèncer la Quimera: va introduï la punta de la llança a la boca del monstre i el foc que escopia va fondre el plom, cremant els seus òrgans vitals.

  7)
  Hèracles, Ἡρακλῆς
  Semidiví és fill de Zeus i Alcmena. Pertany al cicle Peloponnesi i el seu poder és la força. És un occidor de monstres.

  Hèracles va haver de realitzar dotze treballs per ser perdonat per l’assessinat dels seus fills en un atac d’ira induï per la dea Hera. Les tasques, aparentment impossibles d’assolir, van ser establertes pel rei Euristeu de Micenes.
  Els treballs eren els següents: matar el lleó de Nemea i treure la seva pell, matar l’Hidra de Lerna, capturar la cèrvola de Cerinea, capturar el senglar d’Erimfant, netejar els estables del rei Augies en un sol dia, matar els ocells de l’Estimfal, capturar el bou de Creta, robar les eugues de Diomedes, robar el cinturó d’Hipòlita, robar els ramats de Gerió, agafar les pomes d’or de, Jardí de les Hespèrides i, per últim, capturar el gos Cèrber i treure’l de l’infern.

  8)
  Odisseu, Ὀδυσσεύς.
  Humà, fill de Laertes i Anticlea. Cicle troià, la seva característica és l’astúcia. És occidor de monstres.

  Aquesta és una representació d’un episodi de la Odissea, que narra les aventures d’Odisseu en la seva tornada des de Troia cap a Ítaca.
  Odisseu i els seus soldats navegaven pel mar i van trobar una illa on residien les sirenes: dones amb cos d’ocell i el cap humà. La característica d’aquestes criatures era la seva veu, era tan dolça i bonica que tothom qui escoltava els seus cants quedaven embadalits i es precipitaven a l’aigua per poder escoltar-les millor, fins que s’ofegaven.
  Però la curiositat d’Odisseu era massa forta i va ordenar als seus homes que es tapessin les orelles amb cera per no quedar encisats amb la veu de les sirenes. Va demanar que el lliguin al màstil del vaixell i que no li deixessin anar per molt que hi pregui. Així, l’heroi va aconseguir escoltar el cant de les sirenes sense morir.

  9)
  Jàson, ᾿Ιάσων.
  Humà, fill d’Èson i Alcimeda. Pertany al cicle argonàutic i la seva característica és la seducció. És un occidor de monstres.

  L’estàtua representa Jàson amb el Velló d’Or. La seva missió més coneguda va ser aconseguir aquesta peça a la Còlquide per poder recuperar el seu tron usurpat pel seu oncle Pelies. Per poder realitzar la missió, va construir el vaixell Argos i es va emportar amb ell un grup d’homes que l’hi ajudarien en la seva troballa, que van ser coneguts com argonàutes.

  10)
  Aquil·les, Ἀχιλλεύς.
  Semidiví, fill de Tetis i Peleu. Cicle Troià. Es caracteritza per la seva invulnerabilitat, només tenia un punt dèbil, al talò. És un heroi guerrer.

  Aquil·les va participar el la guerra de Troia, en el bàndol dels Grecs. Quan era jove, la seva mare el va submergir en el riu Estigi per tal que fos invencible. Però el va subjectar pel taló, per tant, aquesta part no va patir cap efecte del seu poder. Per culpa d’aquesta petita negligència, Aquil·les va morir en la batalla.

  Reply
  1. Teresa Devesa i Monclús Post author

   Molt bé, Marta, has identificat i comentat amb detall totes les imatges. Tota una entesa en el tema, sí senyor!

   Reply
 2. Maria Sorribes

  Χαίρετε!

  A la primera diapositiva hi apareix Perseu amb el cap de Medusa. Heroi del cicle peloponesi i la seva característica principal és l’enginy.
  Medusa és una de les tres Gorgones i era un monstre que convertia la gent en pedra mirant-los fixament.
  Perseu és fill de Zeus i Dànae, va ser un semidéu.
  Aquesta estàtua de bronze representa l’episodi on Perseu aixeca el cap de medusa una vegada haver-lo tallat perquè Polidectes es va enamorar de Dànae i va planejar desfer-se de Perseu. A quest va amenaçar a la seva mare que seria sacrificada si Perseu no li portava el Cap de Medusa.
  Allò era impossible de portar degut a l’aparença horripilant de Medusa. Quan els deus e svan assabentar de la decisió de Perseu el van ajudar, Atena el va ajudar donant-li el seu casc per fer-se invisible, Hermes li va donar unes sandàlies alades per volar i les nimfes li van donar un sac especial per poder portar el cap de Medusa.
  Perseu va veure que les altres tres germanes(Les Gorgones) de Medusa estaven dormint. Curiosament Perseu va passar davant d’elles i sense perdre de vista Medusa, va usar el seu escut com un mirall per protegir-se de la seva mirada i quan va poder va aconseguir tallar el seu cap, el va posar en el sac i es va dirigir cap a la seva llar.

  La segona diapositiva hi apareix Teseu i el minotaure., Teseu és un heroi del cicle creté i té com a característica principal la seducció. Fill d’Etra i d’Egeu.
  El minotaure era un mostre amb mig cos de bou i d’home, fill de Pasífae i el Bou de Creta. Va ser tancat en un laberint dissenyat per Dèdaln a Creta.
  Durant molts anys set homes i set dones van ser emportats al laberint com a sacrifici per ser l’aliment de la bèstia fins que Teseu el va matar.
  Aquesta estàtua representa el moment quan Teseu mata el minotaure.

  A la tercera diapositiva hi apareix la heroïna Medea, pertany al cicle argonàutic, és la neta d’Hèlios.
  L’any passat vam llegir una tragèdia d’Eurípides anomenada “Medea”.
  Era una gran maga i va ajudar Jàson a aconseguir el velló d’or.
  El va ajudar amb uns beuratges màgics per a sembrar les dents d’un drac i a vèncer els homes armats i va véncer el drac que custodiava el velló d’or.
  En aquesta pintura de Frederik Sandys es representa a Medea amb les seves pocions i beuratges.

  jjjk
  A la quarta diapositiva hi apareix el sacrifici d’Ifigènia. Ifigènia pertany al cicle troià, filla d’Agamèmnon i Clitemnestra, la seva característica principal és
  La rèplica d’aquest emblema o mosaic està localitzat al jaciment arqueològic d’Empúries.
  Auquest mosaic va ser trobat origínariament a Empúries, fet d’ “opus vermiculatum”.
  Aquest emblema representa el moment final del sacrifici on finalment Ifigènia es salva de morir en l’últim moment.
  La història original és que Ifigènia havia de ser sacrificada perquè era la culpable que no hi hagués vent perquè els vaixells anessin cap a Troia.
  Com que Àrtemis que estava enfadada perquè li havien mort una cérvola exigia la seva vida a canvi, per fer evitar la seva mort van enganyar Àrtemis amb que es casaria amb Odisseu.
  Al final Ifigènia es va salvar gràcies a Àrtemis que va posar una de les seves cérvoles vestides de núvia.

  A la cinquena diapositiva apareix la quimera, monstre que mata Bel·lerofontes.
  La quimera era un monstre amb cap de lleó, cos de cabra i cua de serp, que treia foc per la boca.
  Bel·lerofontes és un heroi enginyós.

  A la sisena diapositiva es mostra una pintura d’Alexander Ivanov on aparaeix una altra vegada Bel·lerofontes, assegut a sobre d’un cavall i a Pegàs.
  Bel·lerofontes és fill de Posidó i Eurimede
  Aquest quadre representa el moment quan Bel·lerofontes s’està preparant per matar la quimera.

  A la setena diapositiva hi apareix un mosaic on hi apareixen 12 escenes.
  Pertany els 12 treballs que va haver de fer Hèrcules/ Hèracles.
  Hèracles era fill de Zeus i d’Alcmena, pertany al cicle peloponesi i destaca per la seva força.

  A la vuitena imatge hi apareix una pintura de John Williams Waterhouse on apareixen les sirenes i l’heroi Odisseu/ Ulisses.
  Odisseu pertany al cicle troià, és fill de Laertes i d’Anticlea i té com a característica la seva astúcia.
  Aquest quadre representa un episodi de l’ ”Odissea” on Odisseu i la seus companys estaven navegant cap a Ítaca després d’abandonar l’illa de Circe i en un moment hi troben les sirenes
  Quan Odisseu les troba idea un pla que és que els seus companys el lliguin al màstil del vaixell perquè no caiguin en el cant de les sirenes.
  Quan estan llestos passen per les sirenes. Odisseu demanava desesperat que el deslloguessin perquè volia anar amb ella però els seus companys no li feien cas. Les sirenes són uns monstres amb forma de mig cos d’ocell i de dona que portaven als mariners a la deriva amb els seus cants preciosos.

  A la novena diapositiva hi apareix Jáson i el velló d’or.
  Representa el moment en què Jàson aconsegueix superar les proves amb l’ajuda de Medea i aconsegueix emportar-se el velló d’or.

  A l’última diapositiva hi apareix representada la mort d’Aquil·les.
  Aquil·les era un heroi del cicle troià fill de Tetis i de Peleu i la seva característica és la invulnerabilitat, menys el seu taló que és vulnerable.

  Χαίρετε!

  Reply
 3. Clara Campos

  1. Perseu amb el cap de Medusa.
  2. Teseu i el minotaure.
  3. Medea.
  4. El sacrifici d’Ifigenia.
  5. La Quimera.
  6. Bel·lerofontes.
  7. Mosaic dels 12 treballs d’Heracles.
  8. Odisseu lligat al mástil del vaixell escoltant el cant de les sirenes.
  9. Jàson i el velló d’or.
  10. La mort d’Aquil·les.

  Reply
 4. Neus Borniquel

  Χαίρετε!
  1-La primera imatge correspon al mite de Perseu i Medusa, en el qual el primer decapita una de les tres Gòrgones, gràcies al casc i sabates que Hermes li havia deixat prèviament.
  2-Aquesta segona escultura mostra a Teseu matant el Minotaure, que es trobava en el laberint.
  3-En aquest quadre Frederick Sandys va pintar Medea, esposa de Jàson, al qual va ajudar a aconseguir el velló d’or, i protagonista de la tragèdia amb el mateix nom d’Eurípides.
  4-Mosaic trobat a Empúries on es mostra un moment del mite micènic que explica el sacrifici d’Ifigènia, la qual és sacrificada pel seu pare Agamèmnon per tal de poder calmar els vents i anar a la guerra a Troia.
  5-Aquesta escultura representa la Quimera, un monstre amb cap de lleó, cua de serp i cos de cabra, germana de l’Esfinx i d’Ortre. Va ser assassinada per l’heroi Bel·lerofontes muntat sobre Pegas.
  6-Aquest segon quadre mostra a Bel·lerofontes juntament amb Pegas, o bé abans o bé després de matar la Quimera.
  7-En aquesta setena representació es mostren els 12 treballs d’Hèracles, com per exemple, portar al Cèrber fora del Tàrtar, o aconseguir el cinyell de la reina de les amàzones.
  8-Aquest quadre mostra l’episodi de l’Odissea en el qual Odisseu, heroi del cicle troià, que en un moment del retorn a la seva pàtria, demana que el lliguin al màstil del vaixell per tal de poder escoltar el cant de les sirenes però sense la capacitat d’anar cap a elles.
  9-En aquesta escultura es mostra a Jàson, heroi protagonista del cicle argonàutic, amb el velló d’or, objectiu pel qual forma la tripulació dels argonautes i va fins la Còlquida a aconseguir-lo, on es troba amb Medea.
  10-Com a última escultura tenim la representació de la mort d’Aquil·les, heroi guerrer pertanyent al cicle troià, que va participar a la Guerra de Troia i va morir en aquesta a causa d’una fletxa en el seu únic punt vulnerable, el taló.

  Reply
 5. Ona Centella Pla

  Καλιμερα
  Με λενε Ὁνα

  1- Perseu mata a la medusa perquè havia de fer una missió portan-li el cap de la medusa a Polidectes perquè ell es va oferir a portar el cap de la medusa en comptes d’un cavall com tots volien regalar-li.
  Nom en grec: Περσεύς
  Nom en català: Perseu
  Genealogía: Fill de Zeus i Dànae
  Cicle: local
  Característiques: Enginy
  Tipología: occidor

  2- Cada nou anys els nens havien d’anar a creta perque el minotaure sel’s menjés preo l’any que va anar Teseu perque és va oferir ell va natar al minotaure i per aixo se li diu que es un heroi.
  Nom en grec: Θησεύς
  Nom en català: Teseu
  Genealogia: Fill de Etra i Egeu
  Cicle: Cretenc
  Característiques: Seducció
  Tipologia: Civlitzador

  3- Medea amb les seves posions
  Nom en grec: Μήδεια
  Nom en català: Medea
  Genealogia: Filla de Eetes i Idía
  Cicle: Argonàutic
  Característiques: Màgia
  Tipologia: Heroïna

  4- Sacrifici deI Ifigenia
  Nom en grec: ’Ιφιγένεια
  Nom en català: Ifigenia
  Genealogia: Filla d’Agaménon i Clitemnestra
  Cicle: Missénic
  Característiques: Sacrifici
  Tipologia: Heroïna

  5- És Quimera que va ser matada per Bel·lerofontes
  Nom en grec: Χίμαιρα
  Nom en català: Quimera
  Genealogia: Filla de Tifó i de Equidna

  6- Yóbates, Bel·lerofont, Pegas i Atenea,
  Nom en grec: Βελλεροφῶν
  Nom en català: Bel·lerofonte
  Genealogia: Fill de Glaurco i Eurímede
  Cicle: Local
  Característiques: Enginy
  Tipologia: Occidor

  7- Heràcles/ Hèracules
  Nom en grec: Ήρακλῆς
  Nom en català: Heràcles
  Genealogia: Fill de Zeus i d’Alcmena
  Cicle: Pelloponnesi
  Característiques: Força
  Tipologia: Occidor

  8- Odisseu intentant arribar a la seva iutat però no pot perquè les sirenes i les harpies no els hi deixa tornar.
  Nom en grec: Όδυσσεὺς
  Nom en català: Odisseu
  Genealogia: Fill de Laertes i Anticlea
  Cicle: Troià
  Característiques: Astúcia
  Tipologia: Occidor

  9- Jàson amb un casc i una llança i amb la pell d’ovella penjant del braç esquerra i nu.
  Nom en grec: Ἱάσων
  Nom en català: Jàson
  Genealogia: Fill d’Alcemra i Esó
  Cicle: Argonàutic
  Característiques: Seducció
  Tipologia: Occidor

  10- Aquil·les amb el mateix casc que Jàson i tocan-se amb un pal el taló.
  Nom en grec: Ἃχιλλεύς
  Nom en català: Aquil·les
  Genealogia: Fill de Peleu i Tetis
  Cicle: Troià
  Característiques: Invulnerable, menys el taló
  Tipologia: Guerrer

  Reply
  1. Teresa Devesa i Monclús Post author

   -Compte, Ona, que la salutació no està ben escrita.
   -En alguna no deixes clar quin moment del mite és.
   -Hi ha coses mal escrites, com “del Ifigenia”, com si fos un home.
   -Alguns noms propis tampoc estan del tot ben escrits.
   Però en general, és un comentari correcte.

   Reply
 6. Aida Gilbert

  καλη μέρα! Με λένε Αἴδα
  ΗΡΩΕΣ: Personatge mitològic que realitza accions extraordinaries que beneficien la humanitat

  1 Περσεύς: Perseu decapita a Medusa.
  Genealogia: Fill de Zeus i de Dànae.
  Cicle: Micènic.
  Característiques: Enginy
  Tipologia: Herois occidors de monstres

  2 Θησεύς: Teseu lluitant contra el minotaure.
  Genealogia: Fill de Egeu i d’Etra.
  Cicle: Troià.
  Característiques: Seducció
  Tipologia: Heroi civilitzador

  3 Μεδεα: Medea fent una de les seves pocions màgiques.
  Genealogia: Filla d’Eetes i la nimfa Idia.
  Cicle: Argonauta.
  Característiques: Màgia
  Tipologia: Heroïna.

  4 Ίφιγένεια: Sacrifici d’Ifigenia.
  Genealogia: Filla d’Agamenón i de Clitemnestra.
  Cicle: Troiana.
  Característiques: Sacrifici
  Tipologia: Heroïna.

  5 Βελλεροφῶν: La Quimera contra la que s’enfronta Bel·lerofontes.
  Genealogia: Fill de Posidó i Eurimide.
  Cicle: Troià.
  Característiques: Enginy
  Tipologia: Herois occidors de monstres

  6 Βελλεροφῶν: Bel·lerofontes marxa amb el cavall alat Pegas i Atena per enforntar-se contra la Quimera
  Genealogia: Fill de Posidó i Eurimide.
  Cicle: Troià.
  Característiques: Enginy
  Tipologia: Herois occidors de monstres

  7 Ἡρακλῆς: Representació dels 12 treballs que ha de fer Hèracles
  Geneaolgia: Fill de Zeus i d’Alcmena
  Cicle: Peloponnesi
  Característques: Força
  Tipologia: Herois occidors de monstres

  8 Ὀδυσσεύς: Odisseu es lliga al màstil del vaixell per poder sentir a les sirenes cantar sense córrer perill
  Genealogia: Fill de Laertes i d’Anticlea
  Cicle: Troià
  Característiques: Astúcia
  Tipologia:Herois occidors de monstres

  9 Ἱάσων: Jàson amb un casc i una llança i amb la pell d’ovella penjant del braç esquerra i nu.
  Genealogia: Fill d’Alcemra i Esó
  Cicle: Argonàutic
  Característiques: Seducció
  Tipologia: Occidor

  10 Ἀχιλλεύς: Moment en el que llançen a Aquil·les la fletxa al taló
  Genealogia: Fill de Tetis i Peleu
  Cicle: Troià
  Característiques: Invulnerable, menys el taló
  Tipologia: Heroi guerrer

  Reply
  1. Teresa Devesa i Monclús Post author

   -Compte, Aida, que ΗΡΩΕΣ és plural, en singular és ἥρως.
   -Νο acabes de deixar clar si són semidéus.
   -En la 10 la fletxa ja l’han llençada.
   Però en general és una resposta completa i correcta.

   Reply
 7. Paula Torres

  Χαιρε θερεσα, με λενε Παῦλα
  Gimcana Mitòlogica: Mitologia Heroica.

  Herois: sòn uns personatges humans o semi divins que realitzan accions extraordinaries que beneficien la humanitat

  1) Perseu amb el cap de Medusa a la mà
  Nom en català: Perseu
  Nom en grec: Περσεύς
  Genealogía: fill de Zeus i Dànae
  Cicle: cicle peloponnesi
  característiques:Enginy
  Tipologia: occidors de mostres

  2) Teseu mata al minotuare
  Nom en català: Teseu
  Nom en grec:Θησεύς
  Genealogía: Humà Fill de Egeu i Etra
  Cicle: cicle Cretenc
  característiques: Seducció
  Tipologia: Civilitzador

  3) Medea ambs les seves posions
  Nom en català: Medea
  Nom en grec:Μήδεια
  Genealogía:Filla d’Eetes i Idia, Semidivina Néta d’Hèlios
  Cicle: cicle Argonàutic
  característiques: Màgia
  Tipologia: Heroïna

  4) Sacrifici de Ifigenia
  Nom en català: Ifigenia
  Nom en grec:Ἰφιγενεία
  Genealogía: Humana Filla d’Agamèmnon i Clitemnestra
  Cicle: cicle Troià
  característiques: Sacrifici
  Tipologia: Heroïna

  5) Es Quimera que va ser matada per Bel·lerofontes
  Nom en català: quimera
  Nom en grec: Χίμαιρα
  Genealogía:hija de Tifón y de Equidna
  Cicle: altres

  6) Bel·leforontes al seu costat es pegàs i el déu mart
  Nom en català: Bel·leforontes
  Nom en grec:Βελλεροφόντης
  Genealogía:Semidiví Fill de Posidó i Eurimede
  Cicle: altres
  característiques:Enginy
  Tipologia:Occidor de mostres

  7) Heracles i els 12 treballs que va fer
  Nom en català: Hèracles
  Nom en grec:Ἡρακλῆς
  Nom el llatí: Hercules
  Genealogía:Semidiví Fill de Zeus i Alcmena
  Cicle: cicle Peloponnesi
  característiques:Força
  Tipologia:Occidor de monstres

  8) odisseu amarrat al mástil del seu barc per poder escoltar els cants de la sirenes
  Nom en català: Odisseu
  Nom en grec:Ὀδυσσεύς
  Nom llatí: Ulisses
  Genealogía: Humà Fill de Laertes i Anticlea
  Cicle: cicle Troià
  característiques: Astúcia
  Tipologia: Occidor de mostres

  9) Jàson amb el velló d’Or a la mà
  Nom en català: Jàson
  Nom en grec: ᾿Ιάσων
  Genealogía:Humà Filll d’Èson i Alcimeda
  Cicle: cicle Argonàutic
  característiques: Seducció
  Tipologia: Occidor de mostres

  10) Aquil·les amb algo incrustat en el taló
  Nom en català: Aquil·les
  Nom en grec:Ἀχιλλεύς
  Genealogía:Semindiví Fill de Tetis i Peleu
  Cicle: cicle Troià
  característiques: Invulnerable, menys el taló
  Tipologia: Guerrer

  Reply
  1. Teresa Devesa i Monclús Post author

   -En grec totes les paraules porten accent, Paula.
   -En la 6, atenció perquè no és un déu, sinó deessa.
   -En la 10, hauries de saber què li van clavar al taló.
   Però en general, força bé.

   Reply
 8. María Espino Negro

  αντίο

  Με λὲνε Μαρια

  Mitologia heroica: És la part de la mitologia grega que fa referència al món heroic. Els herois són éssers humans d’origen semidiví, fills d’un/a mortal i d’un déu. Els herois es caracteritzen per una gran bellesa física, un encant seductor, una força extraordinària i una envejable valentia, a més, acostuma a tenir moltes virtuts i molt bones qualitats.
  1. Perseu, Περσεύς en grec, era un heroi occidor de monstres, i també un semideu fill de Zeus i de Dànae, fundador de Micenes i avantpassat d’Hèracles. És conegut per haver matat Medusa, una gòrgora de mirada petrificant, amb l’ajut d’Atena i d’Hermes; i amb l’ajut del cavall màgic Pegas va alliberar Andròmeda amb qui es va casar.
  Representa a Perseu amb el cap de Medusa, també anomenada el Perseu de Cellini, és una escultura realitzada en bronze per Benvenuto Cellini. És considerada una de les obres mestres de l’escultura manierista italiana i una de les estàtues més famoses de la Piazza della Signoria a Florència, Italia.
  2. Teseu, en grec Θησεύς, fou un llegendari rei d’Atenes, fill d’Egeu (o de Posidó) i d’Etra.
  Representa l’Estàtua de Teseu matant al Minotaure. Es pot trobar a Tuileries i Place de la Concorde, París, França. La tipologia de Teseu és: Un heroi civilitzador i pertany al cicle cretenc.
  3. Medea, en grec Μήδεια, era la filla d’Eetes, rei de la Còlquida, i de la nimfa Idia. Era sacerdotessa d’Hécate, a la qual alguns consideren la seva mare i de la qual se suposa que va aprendre els principis de la bruixeria juntament amb la seva tia, la deessa i maga Circe.
  És un retrat d’oli fet per d’Anthony Frederick Augustus Sandys i el podem trobar al Birmingham Museum of Art. Medea és una heroïna i el seu cicle correspon a una argonàutica.
  4. Ifigenia, del grec Ίφιγένεια, era una heroïna era la filla major del rei Agamèmnon i la reina Clitemnestra, que Agamèmnon es va veure obligat a sacrificar. De vegades, se la considera una filla de Teseu i Helena criada per Agamèmnon i Clitemnestra. Representa el sacrifici d’Ifigenia. El mosaic del sacrifici d’Ifigenia es el més cèlebre dels trobats a Empúries, província de Girona. es va crear al segle I dC. I es troba al Museu d’Arqueologia de Ctaalunya.
  5. Representa el cavall alat Pegas dominat per Bel.lerofontes. Quimera d’Arezzo. Bronze del segle V aC. La podem trobar al Museu arqueològic, Florència.
  6. Bel.lerofontes, en grec Βελλεροφόντης, era fill de Posidó i Eurimede o Eurínome, va abatre l’esgarrifosa Quimera una vegada va haver dominat el cavall alat Pegas. Representa a Yóbates, Belerofonte, Pegas y Atenea, representats en una pintura de 1829, és una obra de Aleksandr Andréyevich Ivánov.
  7. Hèracles, en llatí Hèrcules, era fill de Zeus i d’Alcmena, és el protagonista de dotze treballs: matar el lleó de Nèmea; eliminar l’hidra de Lerna; capturar la cérvola de Cerinea; portar viu el porc senglar d’Erimant; netejar els fems dels ramats de rei Augias; expulsar les aus del llac Estímfal; capturar el toro de Creta; vèncer les eugues antropòfagues de Diomedes; agafar el cinyell de la reina de les amazones, Hipòlita; endur-se el ramat del montre tricèfal Geríon; collir tres pomes d’or del jardí de les Hespèrides i treure el gos Cèrber del regne dels morts. Després de la seva mort, va pujar a l’Olimp i es va casar amb Hebe, dea de la juventud.
  El quadre representa els dotze treballs que havia de fer Hèracles esmentats abans. I es pot trobar al Museu Arqueològic Nacional.
  8. Odisseu, en llatí Ulisses i en grec Ὀδυσσεὺς, era fill de Laertes i d’Anticlea, és rei d’Ítaca i protagonista de l’Odissea. Després de participar en la guerra de Troia, va viure una sèrie d’aventures (l’origen de les quals va ser l’enfrontament amb el ciclop Polifem, a qui va encegar) que van fer que trigués deu anys en tornar a la seva pàtria. Finalment, gràcies a la seva astúcia, va arribar a Ítaca, on va haver de matar els pretendents de la seva esposa fidel, Penèlope.
  Representa un quadre anomenat Ulisses i les sirenes fet pel pintor John William Waterhouse, realitzat el 1891, que es troba a la National Gallery of Victoria de Melbourne, Austràlia. Representa l’episodi de l’Odissea en el qual el protagonista fuig de les sirenes, uns éssers que atreien als navegants cap a la costa amb el seu cant i en apropar-se el vaixell esclatava contra els esculls, sent devorats els seus ocupants.
  9. Jàson, en grec Ἰάσων, era un heroi tessali que va participar en l’expedició dels argonautes a la recerca del velló d’or. Va aconseguir escapar amb el velló gràcies a l’ajut de la princesa Medea, amb qui es va casar. Aquesta escultura s’anomena: Jason à la Toison d’or, musée Thorvaldsen, Copenhague.
  10. Aquil.les, és un dels herois més coneguts de la mitologia grega; va participar en la Guerra de Troia i és un dels personatges principals de la Ilíada d’Homer. És un heroi guerrer, i del cicle troià. L’escultura representa la historia de quan Aquil·les era un nadó, es va predir que moriria jove. Per evitar-li la mort, la seva mare Tetis va dur Aquil·les al riu Estígia, que segons deien concedia el poder de la invulnerabilitat, i l’hi va submergir; però, com que Tetis agafava Aquil·les pel taló, l’aigua del riu màgic va tocar tot el cos del nen llevat del taló. Representa l’estàtua d’Aquil·les moribund a l’Aquil·lèon de Corfú.

  Reply
  1. Teresa Devesa i Monclús Post author

   Maria, la definició no és exactament la que vam donar i no del tot correcta. No sempre té bellesa, no sempre té bones qualitats… Segur que l’has buscada en algun lloc i no és del tot correcte en el cas clàssic.
   Compte amb alguns noms, com “Gorgona” que no estan ben escrits.
   No deixes prou clar quan són semideus.
   has fet bona tasca de recerca perquè has trobat totes les obres, però no has seguit les indicacions del que vam dir a classe sobre els herois.

   Reply
 9. Guanna Ye

  Χαίρετε! Γειασοῦ, Θηρέσα!
  Με λένε Γύαννα Ιέ
  Gimcana mitològica II
  -Herois: són uns personatges humans o semideus que realitzen accions extraordinàries que beneficien a la humanitat.
  1.- Perseu decapita a Medusa.
  Nom grec: Περσεύς
  Genealogia: Fill de Zeus i Dànae ( semidéu )
  Cicle:Peloponnesi
  Característiques: Enginy
  Tipologia: occidor de monstres
  2.- Teseu mata al minotaure
  Nom grec: Θησεύς
  Genealogia: Fill d’Egeu i Etra
  Cicle: Cretenc
  Característiques: seducció
  Tipologia: civilitzador
  3.- Medea amb les seves pocions màgiques
  Nom grec: Μήδεια
  Genealogia: Filla d’Eetes i Idia ( semidivina )
  Cicle: Argonàutic
  Característiques: Màgia
  Tipologia: Heroïna
  4.- Sacrifici d’Ifigenia
  Nom grec: Ίφιγένεια
  Genealogia: Filla d’Agamèmnon i Clitemnestra,
  Cicle: Tebà
  Característiques: Sacrifici
  Tipologia: Heroïna
  5.- La Quimera és occida per Bel·lerofontes
  Nom grec: Χίμαιρα
  Genealogia: hija de Tifón i de Equidna ( monstre )
  Cicle: altres
  6.- Bel·lerofontes acompanyat amb del pegàs
  Nom grec: Βελλεροφῶν
  Genealogia: Fill de Posidó i Eurimede ( semidéu )
  Cicle: altres
  Característiques: Enginy
  Tipologia:Occidor de mostres
  7.- Mosaic dels 12 treballs d’Hèracles
  Nom grec: Ἡρακλῆς
  Nom llatí: Hèrcules
  Genealogia: Fill de Zeus i Alcmena ( semidéu )
  Cicle: Peloponnesi
  Característiques: Força
  Tipologia: Occidor de monstres
  8.- Odisseu encadenat al vaixell per a evitar caure en la temptació de les sirenes
  Nom grec: Ὀδυσσεὺς
  Nom llatí: Ulisses
  Genealogia: Fill de Laertes i Anticlea
  Cicle: Trià
  Característiques: Astúcia
  Tipologia: Occidor de mostres
  9.- Jàson amb el velló d’or
  Nom grec: Ἰάσων
  Genealogia: Fill de Zeus i Electra ( semidéu )
  Cicle:Argonàutic
  Característiques: Seducció
  Tipologia: Occidor de mostres
  10.- Mortb d’Aquil·les a causa d’una flexa que li travessa el taló
  Nom grec: Ἀχιλλεύς
  Genealogia: Fill de Tetis i Peleu ( semidéu )
  Cicle:Troià
  Característiques: Invulnerable, menys el taló
  Tipologia: Guerrer

  Reply
  1. Teresa Devesa i Monclús Post author

   Força bé, Guanna, només que en algunes de les imatges hauries pogut definir una mica més el tema.

   Reply

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *