Tot és començar…

Comencem una optativa, un projecte que ens ha de portar a la recerca de la pervivència clàssica en el món que ens envolta, hic et nunc. Si mirem bé, si obrim els ulls i ens hi fixem, descobrirem una presència que desconeixíem, un alè grecollatí que tenim a la vora sense saber-ho. Doncs bé, com tota nova aventura, la nostra recerca demana un espai on compartir la nostra feina, la nostra experiència, les nostres conclusions.

Aquest bloc de moment té títol i subtítol, imatge de capçalera i colors de fons, i poca cosa més. Entre tots haurem d’anar donant forma a un entorn on continuaran treballant nous alumnes de 4t d’ESO. Quina responsabilitat que us ha caigut a sobre!

 • Necessitarem algú que faci propostes per configurar el format, colors i grafisme del bloc.
 • I per la imatge de capçalera
 • I un logo de l’optativa, alguna idea?
 • Algun lletraferit/da que redacti la pàgina de presentació.
 • Més suggeriments…

Deixeu en comentari quina us sembla que pot ser la vostra aportació.

ScannedImage-2_edited-2 a

Mireu quin logo va fer una alumna per a un bloc anterior.

A partir d’aquí, anem omplint articles amb les nostres troballes, segur que moltes ens sorprendran… Com m’han sorprès les primeres que m’han arribat i que compartirem en aquest primer article, que dóna el tret de sortida.

En primer lloc, mireu quin bé de Déu d’imatges ha recollit la Maria:

Comenteu l’etimologia d’aquests mots. Alguns estan relacionats amb termes explicats a la darrera classe, ¿els recordeu? En coneixeu d’altres?

I de la frase que pronuncia el personatge d’aquest vídeo, ¿què me’n dieu? Per què en vam fer referència a la classe anterior? (Poseu el volum alt, per poder sentir-ho bé)

Sense deixar el tema i com que jo també he fet els deures, mireu-vos aquest article sobre marques esportives per dir-me quines 4 referències clàssiques hi trobeu, una de les quals també vam comentar a la classe anterior.

I per acabar, una col.laboradora excepcional, anomenada Carmen Blanco, no ha volgut perdre’s l’estrena d’aquest bloc i ha manifestat la seva intenció d’aportar-hi el seu granet de sorra en forma de cançó. Si algú coneix el mite narrat a l’Odissea, potser podrà dir-me quina “petita” modificació en fa aquest cantant.

Valete omnes!

TERESA

24 thoughts on “Tot és començar…

 1. Teresa Devesa i Monclús Post author

  Salvete omnes!

  Ja veieu que comencem forts, nois i noies. Aquest article us dóna peu a respondre preguntes, proposar aportacions, analitzar documents de tota mena i esplaiar-vos en aquells aspectes que us interessin més. A més, estaria bé que intentéssiu identificar la imatge de portada (una foto que em va enviar una alumna com vosaltres), i expliquéssiu l’ús que faig d’un llatinisme al principi del text. Aportacions, suggeriments, tot el que vulgueu…

  Fortuna secunda!

  Reply
  1. Claudi Solé

   Hola!
   Trobo que aquest bloc ens serà molt útil perquè recollirà la feina que anem fent el grup durant tot el curs. Jo canviaria una mica l’aspecte ja que crec que és massa senzill i avorrit. Podria aportar un vídeo de presentació o alguna cosa similar, ja em direu el que us sembla!.
   Espero que poc a poc ho anem completant i perfeccionant.

   Salutacions, Claudi.

   Reply
  2. Biel Cussó

   Salve!

   A mi m’ha sorprès bastant la quantitat de referències que ens envolten i no ens en adonem. Ja siguin: marques de bambes d’esport com Nike o Asics, cançons, noms de marques de mòbil, noms de grans empreses com Decathlon, cadenes alimentàries com Nostrum,

   Reply
 2. Maria Sorribes

  La foto de la poratda està al metro de pompeu fabra,i m’he adonat fent aquesta investigació que on menys t’ho esperes la cultura clàssica és omniopresent, als dibuixos animats per casaulitat dies anteriors havia vist un episodi de codigo lyoko y vaja quina casualitat que dies després m ‘enrecordo
  a la classe de cultura clàssica , cuan vas dir ” mens sana in corpore sano” s’em va encendre la bombeta i voilà em ve una altra vegada l’episodi de codigo lyoko en aquell moment el que va dir aquell personatge, el vaig retallar i aquí el teniu ; per adonar-vos que les referéncies clàssiques ens persegueixen per totes parts, també he investigat marques , associacions , ara m’ha vingut a la ment una marca de perfumeria i cosmètica : Balneris .

  Reply
  1. Teresa Devesa i Monclús Post author

   Abans, prò, de determinar que es tracta d’una referència clàssica, comprova que realment així. Busca, per exemple, en un diccionari de llatí si la paraula existeix.

   Reply
 3. Luis Steven Escobar Fajardo

  El bloc està molt bé falta una mica de retocs però està bastant bé.
  Te varies fotos que fan referencia a l’assignatura de clàssiques i llati. La foto de portada es de la parada de metro Pompeu Fabra de la Línia 2 de la sortida President Companys es pot veure a simple vista les gran lletres llatines, no se ben bé el significat per es en llati, les fotografies de la presentació estan bastant bé ja que es refereix de una manera subliminal al llatinisme amb les marques de diferents productes que podem trobar a qualsevol tenda y que utilitzem dia a dia.
  La frase que surt al vídeo es una frase clarament en llati “Mens sana in corpore sano” que vol dir: “mente sana en un cuerpo sano” es una dita classique dels llatins ja que ells pensaven que amb una ment sana aconseguien un cos sa.

  Reply
 4. Marco

  Hola Sra.Teresa
  Em sembla molt be aquesta idea perquè així descobrim el significat clàssic de la paraula o de no prove com per exemple la paraula NIKE deessa de la victòria i el símbol que era com feia la deessa.

  Reply
 5. Clara Campos Rovira

  Salvete omnes.
  Jo crec que hauriem de cambiar el fons, posar un color o una imatge que crides l’atenció i així la gent pot ser, és fixaria més. Intentaria cambiar les lletres, que no fossin tan simples i comunes.
  Moltes marques s’inspiren en els seus logos o noms en el llatí, com Nike ja que el seu logo és el signe de la victoria, i el nom és el de la diosa grega de la victoria.

  Reply
 6. Víctor García García

  (Falta acabar)

  En l’article de les marques esportives, he trobat que el símbol de Nike, és el símbol de la victòria, que representa a la deessa de la victòria Nice.
  El nom de la marca Asics ve de la frase llatina “Anima sana in corpore sano”.
  La marca kappa és la lletra “K” de l’alfabet grec.
  El nom de la marca Diadora significa en grec compartir honors i “logros”.

  Reply
 7. Rafael Cantarero

  Salvete.
  “hic et nunc” vol dir “aquí i ara”.
  Aquest bloc es nou i ara hi ha molta feina per fer, jo proposo que el logo que es faci de l’assignatura sigui el nou fons d’aquest bloc.
  En les fotos hi han moltes paraules que segur que més d’una persona no sabrà que provenen del llati.
  I l’aportació de la Carmen es una passada el vídeo està molt bé.

  Reply
 8. Albert

  Algunes de les fotos de la Maria.
  Sobre la paraula “omnia”, de la marca de telèfon mòbil Samsung, la seva etimología és “tots/totes” en Llatí, on es vol expressar que tothom pot fer servir aquesta marca.
  Una altre marca de telèfon mòbil, aquesta vegada de “LG”, que es diu “opitmus” que prové del Llatí com “molt bo”.

  Video del Personatge.
  Sobre el vídeo, la paraula dita per l’home és: “Mens sana in corpore sano”, que significa “ment sana cos sa”. Aquesta frase ja la vam parlar a classe l’altre dia.

  Marques deportives.
  He agafat 4 marques de les moltes que hi havien i aquestes són:

  NIKE: nom de la deessa grega de la victòria(vam parlar a classe)

  Diadora : paraula que en grec vol dir “compartir honors i èxits”

  Asics : són les sigles de la frase llatina ” Anima sana in corpore sano”.

  Kappa : la desena lletra de l’ alfabet grec. Originalment , la ” k ” grega

  Reply
 9. David Álvarez

  Hola.
  Contestant a la primera pregunta, la frase que diu el personatge és:
  ‘Mens sana in corpore sano’, s’associa amb ment sana en un cos sa.
  Està extreta d’un dels poemes satírics escrits per l’autor romà Juvenal.

  Sobre les marques esportives, les 4 referències clàssiques són:
  · Asics
  · Nike
  · Kappa
  · Diadora

  Per ampliar lse referències clàssiques he trobat una marca de cotxes coneguda, que és Volvo.
  El seu significat és donar voltes.
  Aquí deixo un link per validar-ho:
  https://en.wikipedia.org/wiki/Volvo_Cars#Marketing

  Reply
 10. Arnau Luque

  Hola Teresa.
  -Primer de tot voldria traduir-te les dues expressions que has posat en llatí al comentari.
  La primera “Salvete omnes!” vol dir hola a tots i l’altre “fortuna secunda” és una expressió per donar sort, que en aquest cas sería molta sort.
  -Tot seguit et diré quina és la modificació que fa Javier Krahe del mite de l’odissea. Aquest cantant narra el final d’una manera diferent a com és el mite en realitat, el cantant diu que Penélope acaba casant-se amb un del pretendents que té convertint a Ulisses com ell mateix diu en exmarit i expare, en canvi en la llegenda com que Ulisses triga tant en retornar, els pretendents li exigeixen que esculli un nou marit, Penélope té fé en Ulisses i sap que tornarà i promet que escollirà un altre marit quan acabi de teixir una manta que; pels dias teixeix i per les nits desteixeix fins que arriba un dia en que els pretendents es donen compte i li exigeixen que esculli marit. Ella diu que el que pugui tensar l’arc d’Ulisses serà el seu próxim marit, cap d’ells pot però de sobte un captaire apareix i consegueix tensar l’arc, es treu la disfressa de captaire y apareix Ulisses, ell i el seu fill acaben masacrant als pretendents i Ulisses recupera el tron.
  -En el tros de video que has posat es pronuncia la frase: “Anima Sana In Corpore Sano” i és una frase provinent del llatí que vol dir “una ànima sana en un cós sa”. Aquesta frase va sortir a classe sent relacionada amb el significat de la marca de deportives ASICS(inicials de la frase).
  -En el article que ens has posat les quatre marques que són referencies clàssiques són:
  1. Nike: Fa referencia a la deesa grega de la victoria.
  2. Asics: Inicials de la frase “Anima sana in corpore sano”.
  3 Kappa: Té el nom de la desena lletra en l’abecedari grec, la k.
  4. Diadora: Prové del grec i vol dir “compartir l’honor i els èxits”
  -I per últim volía posar un medicament i una expressió amb referències clàssiques:
  1. Alter ego: Prové del llati i vol dir “altre jo”
  2. Aspirina: Es un medicament on el sentit etimológic de la paraula vol dir, “a” de acetil i spiraea de la planta d’on s’extreu el àcid que es fa servir per fer el medicament.

  Reply
 11. Guillem Méndez

  Bones,
  Primer de tot crec que és una bona idea la de treballar amb un blog perquè és una manera fàcil d’interactuar i crec que té molt futur si entre tots el treballem.
  En quan a la imatge de capçalera jo crec que és una imatge de l’estació de metro de Pompeu Fabra de Badalona. Molt bona la expressió llatina del primer text, que vol dir “aquí i ara” donant-nos a entendre que tota la cultura clàssica del passat ens segueix envoltant a dia d’avui. En el vídeo adreçat, he apreciat la expressió llatina “mens sana in corpore sano” que vol dir que si la teva ment està sana el teu cos també ho estarà.
  Per acabar, crec que és fascinant la quantitat de llatinismes vistos i usats en la nostre vida quotidiana, els quals la gran quantitat ni ens adonem que ho són, i sobretot la gran importància i repercussió que té la cultura antiga en l’actualitat.

  Reply
  1. Teresa Devesa i Monclús Post author

   Tor és començar, sí senyor, i vosaltres heu començat bé! He llegit amb atenció tots els vostres comentaris i n’assenyalaré alguns aspectes.

   • Accepto el repte de les propostes formals. Està clar que l’entorn us sembla ensopit i que cal animar-lo, Retoquem el fons doncs, però necessito propostes més concretes. La platilla que he escollit permet canviar el fons per una imatge, però cal tenir en compte que no podem crear un espai excessivament carregat on la lectura del text es faci dispersa. Al cap i a la fi, per molta imatge que hi posem, hem de poder concentrar-nos en el contingut. Clara, espero imatges alternatives per estudiar possibilitats, la font, en canvi ja va lligada a la plantilla… Rafael, aquest logo que pot servir de font com pot ser? Necessitem propostes concretes. I aquest vídeo, Claudi, es podria inserir en el menú lateral dret, però cal gravar-lo i editar-lo, t’hi veus amb cor?
   • Pel que fa al contingut, deixeu-me que destaqui la magnífica interpretació que ha fet l’Arnau de la cançó de Javier Krhae. Has captat perfectament la reversió que fa del mite l’autor.
   • També ha estat fi el David en esmentar l’autor de la màxima sobre l’esport que es veu al vídeo, Juvenal, ja que el personatge també el pronuncia. Gràcies també per l’enllaç de Volvo.
   • Fixeu-vos també en la manera com el Guillem redacta i relliga els diferents elements del comentari. Podria ser més complet i té elements per polir, però hauríem d’anar cap aquí.

   Per acabar, animo a tots els que feu llatí a anar incorporant-lo a mida que n’apreneu. M’ha agradat veure com utilitzeu les fórmules de salutació que vau aprendre a la primera classe.

   Sursum corda!

   Reply
 12. Martina Camps

  salvete omnes!
  Jo penso que es bona idea això de treballar tots un bloc, perquè entre tot es més fàcil i podríem aconseguir un millor resultat.
  Sobre les marques esportives, moltes s’inspiren en els seus logos o noms amb llatí, algunes que fan referència son:
  nike
  asics
  kappa
  diadora

  Reply
 13. sebastian

  Salve!
  He trobat tres referències a la cultura clàssica: dues a la música i una al cinema.

  -La pel·lícula de suspense Memento de Christopher Nolan de l’any 2000. El títol de la pel·lícula ve de la expressió llatina “Memento mori” que vol dir “Recorda que has de morir” en el sentit de que tothom és mortal.

  -La cançó “For Those About to Rock (We Salute You)” de AC/DC de 1980 al disc del mateix nom. El títol i lletra central de la cançó ve del salut dels presoners romans que havien de ser executats al Coliseu “Ave, Caesar, morituri te salutant” que en català vol dir “Ave Cesar, els qui moriran et saluden” i en anglès “Hail Caesar, those who are about to die salute you”. Anàlisi de la lletra de la cançó en anglès: http://genius.com/Ac-dc-for-those-about-to-rock-we-salute-you-lyrics

  -La cançó “Hail Caesar” de AC/DC de 1996. La lletra de la cançó estan basats en l’emperador romà Julis Cesar i el títol i cor està inspirat en el salut “Ave Cesar” que s’utilitzava a l’antiga Roma més conegut pel seu ús pels gladiadors. Anàlisi de la lletra de la cançó en anglès: http://genius.com/Ac-dc-hail-caesar-lyrics

  Reply
 14. Maria Sorribes

  Salvete omnes!

  Hola companys i companyes, sóc la Maria.

  Jo crec que hauríem d’ampliar el blog amb més entrades :

  A. Més exemples del a pervivència de la cultura clàssica.
  B. Temes tractats que ens hagin semblat interessant.
  C.Alguna proposta nostra d’alguna activitat o treball.
  D.Alguna excursió que farem.

  Ara us dic que he estat investigant aquesta quinzena més , i , mireu que he trobat:

  A. Una expressió anomenada <> , que significa amb alabança/ amb elogi.
  I s’utilitza per indicar el nivell acadèmic amb el que s’ha obtingut un grau acadèmic universitari màxim.

  Extret de: https://es.wikipedia.org/wiki/Cum_laude

  Hi ha una marca de cosmètica de farmàcia que té aquest nom.

  B. Una expressió anomenada: <> , que significa <> , <>.

  Extret de : https://es.wikipedia.org/wiki/In_extremis

  Ara us poso el logo de la marca aquesta que té com a nom una expressió llatina:

  I això és tot .

  Valete omnes!

  Reply
 15. Marta Calvo

  Trobo interessant tenir un bloc com aquest per poder compartir informació, com ja vaig dir a classe la meva proposta seria sobre la foto que volien penjar a la presentació d’aquest bloc, podria estar ambientada en el mon clàssic, com per exemple fer-nos una foto amb uns cartells formant una frase o una paraula en grec o llatí.

  Reply
 16. Aarón Cano Sánchez

  Primer de tot crec que és una bona idea la de treballar amb un blog perquè és una manera fàcil d’interactuar i crec que té molt futur si entre tots el treballem.
  I ami m’agradaria ser lletraferit per redactar la pàgina de presentació.

  Reply
 17. Noemí Rodríguez

  Hola!
  Jo crec que aquest bloc esta molt ben estructurat, l’únic que crec que li falta són vídeos del seguiment en les classes per la resta tot està molt bé al meu entendre.

  -Video curt: les quatre marques que són referencies clàssiques són:
  Nike: Fa referencia a la deesa grega de la victoria.
  Asics: Inicials de la frase “Anima sana in corpore sano”.
  Kappa: Té el nom de la desena lletra en l’abecedari grec, la k.
  Diadora: Prové del grec i vol dir “compartir l’honor i els èxits”

  La frase de “Mens sana in corpore sano”, que significa “ment sana cos sa”.

  -La paraula “omnia”, de la marca de telèfon mòbil Samsung, és “tots/totes” en Llatí, on es vol expressar que tothom pot fer servir aquesta marca.

  Reply
 18. javier torres

  Trobo que aquest bloc resulta molt interessant, podem aprendre tots i aprendre el significat clàssic de les paraules. La frase que diu el personatge és:
  ‘Mens sana in corpore sano’, s’associa amb ment sana en un cos sa.
  las marques esportives que fa referencia són: NIKE, ASICS, KAPPA i DIADORA

  Reply
 19. Noa Alonso

  Hola,
  Les dues expressions que has posat en llatí al comentari son:
  La primera “Salvete omnes!” vol dir hola a tots i l’altre “fortuna secunda” és una expressió per donar sort, que en aquest cas sería molta sort.
  En el article que ens has posat les quatre marques que són referencies clàssiques són:
  1. Nike: Fa referencia a la deesa grega de la victoria.
  2. Asics: Inicials de la frase “Anima sana in corpore sano”.
  3 Kappa: Té el nom de la desena lletra en l’abecedari grec, la k.
  4. Diadora: Prové del grec i vol dir “compartir l’honor i els èxits”
  -Un medicament i una expressió amb referències clàssiques:
  1. Alter ego: Prové del llati i vol dir “altre jo”
  2. Aspirina: Es un medicament on el sentit etimológic de la paraula vol dir, “a” de acetil i spiraea de la planta d’on s’extreu el àcid que es fa servir per fer el medicament.
  Sobre el vídeo, la paraula dita per l’home és: “Mens sana in corpore sano”, que significa “ment sana cos sa”. Aquesta frase ja hem parlat varios cops a classe.

  Reply

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *