Les dones d’Homer

Fa poc vàrem tractar les dones de la Ilíada i curiosament ens vàrem adonar que elles eren les que tenien un paper cabdal en l’obra d’Homer i en aconseguir la pau. Ara li ha tocat el torn a l’Odissea, i aquest fragment de Salvador Espriu  ens servirà per ampliar mires:

 Després de tornar-se a conèixer i de dormir, marit i muller, quan el palau era fosc i en silenci, varen conversar. L’un i l’altra trobaven difícil de resumir en unes quantes hores el que havien passat, i sobretot el que havien pensat, durant aquells últims vint anys, i més potser el viatger, que tant havia navegat, naufragat i vist. Tal vegada, perquè a la dona, sense moure’s de casa, li havia vagat de teixir i desteixir i cavil·lar. Prudents i sagaços, sabien el punt dolç del que convenia que es contessin, del que importava de callar i del que els abellia d’oblidar. Acabada la prova del llit, ella se li havia ofert.
[…] Quant a ell, el fum no li havia entelat la mirada, però compliria, coratjós, el seu deure. […] No podia tanmateix esborrar totalment comparances, en primer terme el d’una joveneta, que es guardaria prou d’esmentar a la fidel companya […].

Salvador ESPRIULes roques i el mar, el blau.

 

Es tracta d’un text de Salvador Espriu inspirat clarament en l’Odissea d’Homer. L’escrit descriu el moment en què Odisseu (més conegut amb el nom llatí Ulisses) jeu al llit amb la seva fidel esposa Penèlope després d’estar-se vint llargs anys vagant pels set mars, vivint aventures i lluitant per tornar a la seva pàtria, en contra de la voluntat dels déus.

Acabada la conquesta troiana, els herois aqueus supervivents tornen a les seves llars després de feixucs viatges. Odisseu per contra es troba retingut per Calipso, mentre està segrestat, Zeus, organitza una assemblea amb l’objectiu de determinar si podrà tornar a la seva pàtria. La deessa Atena, protectora d’Odisseu, amb el permís del sobirà dels déus, parteix cap a Ítaca per convèncer Telèmac, el fill d’Odisseu, perquè vagi a cercar el seu pare per les ciutats on habiten els herois aqueus.

Mentrestant a Ítaca, Penèlope entreté els seus pretendents, els quals creuen que el seu marit és mort a la guerra. Ella, per tal de fer temps, els hi diu que triarà un dels pretendents el dia que acabi el sudari del seu sogre, de dia el teixia i de nit, el desfeia. Seguint amb el fil del poema homèric, retornem a l’escena en què Odisseu és el presoner de Calipso per ordre dels déus, allí hi arribarà Hermes amb la feliç notícia per l’heroi, Zeus permetia que tornés a la seva pàtria. Així doncs, Odisseu va construir un rai amb el que va naufragar fins l’illa dels feacis, on Nausica, filla d’Alcínous el rei de l’illa, el troba i se n’enamora. Allí se l’acull i se li ofereix un gran banquet on es narren les grans gestes de la guerra de Troia i les del propi Odisseu. En escoltar-les, l’heroi no pot reprimir l’emoció i es posa a plorar.

Una vegada confessada la seva veritable identitat, Odisseu passa a narrar ell mateix les seves aventures; l’estada al país dels cicons, al país dels lotòfags, l’encontre amb el ciclop Polifem, l’estança a l’illa d’Èol, la pèrdua d’una part important de la seva flota al país del lestrígons, l’arribada i estada d’Odisseu i de la resta de companys a l’illa, el descens a l’Hades, les dificultats del retorn amb les escenes de les sirenes, les roques mòbils Escil·la i Caribdis, i les vaques d’Hèlios. Un cop Odisseu acaba de narrar la història, adopta d’aspecte d’un rodamón, com li aconsella Atena i reprès la seva partida des de Feacia cap a Ítaca. Quan arriba a la seva pàtria, el seu fill Telèmac és el primer en reconèixer-lo, es introduït al palau i mica en mica es conegut per antics servents i amics. No serà fins molt més tard que el reconeixerà la seva fidel esposa. Serà en el famós certamen de l’arc, on només Odisseu serà capaç de tibar-lo i passar la fletxa pel forat de les destrals arrenglerades. Immediatament després descobreix la seva identitat davant dels pretendents i amb l’ajuda del seu fill i els seus fidels servents matà a gairebé tots els pretendents. Per acabar serà reconegut amb emoció per una perplexa Penèlope, visitarà al seu ancià pare i tornarà a regnar amb seny i enginy sobre Ítaca.

El text ens parla de dues dones, una d’elles Penèlope, la seva esposa, símbol universal de fidelitat fins a dia d’avui. La mare dels seus fills, una dona que es manté al seu costat fins i tot quan ell no hi és, quan qualsevol persona comprendria que inicies una nova vida al costat d’un altre home, amb la quantitat de pretendents que va arribar a tenir. En contraposició la joveneta de la que parla en el text és Nausica, filla d’Alcínous, rei dels feacis, i de la reina Arete. La jove Nausica queda molt impressionada i encisada amb Odisseu. Alcínous diu a l’heroi que li permetria casar-se amb la seva filla, però aquest amor insinuat no arriba a consumar-se. Odisseu, després d’explicar les seves aventures als feacis, salpa cap a la seva pàtria per retrobar-se amb la seva esposa. Joan Maragall va escriure l’obra teatral Nausica a partir d’aquest personatge i la seva història d’amor amb Odisseu.

En quant a l’estructura l’obra consta de 24 cants. Igual que molts poemes èpics antics, comença in media res, el qual significa que comença a la meitat de la història, contant-hi els fets anteriors a base de records o narracions del propi Odisseu. El poema està dividit en tres parts. A la Telemàquia (cants de l’I al IV) s’hi descriu la situació d’Ítaca amb l’absència del seu rei, el sofriment de Telèmac i Penèlope degut als pretendents, i com el jove emprén un viatge en busca del seu pare. A la tornada d’Odisseu (cants V al XII) Odisseu arriba a la cort del rei Alcínou i hi narra totes les seves aventures des que sortí de Troia. Finalment, en la venjança d’Odisseu, es descriu la tornada a l’illa, el reconeixement per algun dels seus esclaus i el seu fill, i com Odisseu es venja dels pretendents matant-los a tots. Després d’això, Odisseu és reconegut per la seva esposa Penèlope i recupera el seu regne. Finalment, es fa la pau entre tots els habitants d’Ítaca.

Al text d’Espriu ens parla bàsicament de la seva esposa Penèlope i de Nausica, la filla del rei dels feacis, però no són les úniques dones que influeixen a l’Odissea. Circe, per exemple, quan Odisseu arribà a l’illa d’Eea va convertir els seus companys en porcs. La bruixa es va sentir atreta per l’heroi, al qual va convèncer de restar-hi un any a l’illa, i quan en va voler sortir, el va comminar a esperar per anar a l’inframón i consultar Tirèsies. De retorn, el va advertir dels perills que encara l’esperaven i el va deixar continuar el seu camí. Calipso també va tenir un paper molt important en les aventures d’Odisseu, quan ell  es va trobar a la deriva després del naufragi del seu vaixell, va arribar a l’illa d’Ogígia. Allà, Calipso el va allotjar a la seva cova, complimentant-lo amb menges, beguda i el seu propi llit. El va retenir així durant set anys. La nimfa va intentar que l’heroi oblidés la seva vida anterior, i li va oferir la immortalitat i la joventut eterna si es quedava amb ella. Tampoc hem d’oblidar Atena, la dea va ser l’única protectora d’Odisseu i la que va fer possible el seu retorn a casa.

En conclusió encara que les dones gregues estiguessin enclaustrades en un rol social molt tancat, no volia dir que no portessin de cap als homes, i sinó, només ens hem de fixar en el cas d’Odisseu, en el que vàries dones són responsables d’almenys la meitat de la seva estada lluny de la seva pàtria.

Aquest article s'ha publicat dins de Èpica, General i etiquetat amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

11 respostes a Les dones d’Homer

 1. Valentina Restrepo Rodríguez diu:

  Salvador Espriu va ser un poeta, dramaturg i novel·lista català. Al llarg de la seva obra poètica desenvolupa un món propi, identificat amb “Sinera”, Arenys llegit al revés. També ofereix, molts indicis de tradició clàssica. L’obra de Salvador Espriu s’ha de definir a partir de dos eixos: la recerca de la diversitat (marcada per la relació amb la quotidianitat) i l’aspiració a la unitat (amb un entramat temàtic, moral i filosòfic).

  A quina parella es refereix el text? Per què havien estat separat vint anys?
  El text es refereix a Odisseu i la seva parella Penèlope, els qual van estar separats 20 anys vagant pels set mars, vivint aventures i lluitant per tornar a la seva pàtria, en contra de la voluntat dels déus, ja que no el volen deixar tornar a Ítaca.

  Quina és l’obra fonamental de la literatura grega font d’aquesta prosa de Salvador d’ Espriu? Quien n’és el tema principal?
  L’obra fonamental de la literatura grega en la qual es va inspirar Salvador d ‘Espriu és l’Odissea. L’Odissea narra el viatge i les aventures d’Ulisses fins al retorn al seu reialme a Ítaca i l’extermini dels pretendents de la seva dona. Hi abunden els elements fantàstics, com l’estada en països poblats per éssers mitològics, bruixes o monstres. Per altra banda, el seu fill Telèmac emprèn un viatge a la recerca del seu pare mentre els pretendents al tron d’êtaca es disputen la mà de la dona d’Ulisses, Penèlope. Finalment, Ulisses, disfressat de pidolaire, arriba al seu palau, mata els pretendents i torna la pau al seu país.
  Quan parla de les comparances entre dones que pot fer l’home esmentat en el text, a quines dones es refereix? Qui és la joveneta? Parleu breument de l’encontre entre aquest home i aquesta joveneta, segons és explicat per l’obra literària.
  El text es refereix a totes les amants que va tenir Odisseu durant totes les seves aventurres. La joveneta és Nausica, filla d’Alcínous, rei dels feacis, i de la reina Arete. La jove Nausica queda molt impressionada i encisada amb Odisseu. Alcínous diu a l’heroi que li permetria casar-se amb la seva filla, però aquest amor insinuat no arriba a consumar-se. Odisseu, després d’explicar les seves aventures als feacis, salpa cap a la seva pàtria per retrobar-se amb la seva esposa.

 2. Erola Such Tormo diu:

  XAIPETE!
  Se’ns presenta un text on el protagonista després de tornar a casa i retrovar-se amb la seva dona parla de certa comparació entre dues dones. Una d’aquestes dones és la seva esposa, Penèlope, la qual ha esperat per ell durant vint anys, rebutjant tot home que se li acostès, la represdentació de fidelitat. L’altre dona esmentada és Nausica una jove inexperta, filla del rei dels feacis, una jove enamorada de l’heroi esperant un amor que mai s’arriba a consumar.

 3. Mariona Cava i Ruiz diu:

  ·A quina parella es refereix el text? Per què havien estat separts vint anys?
  -Es refereix a Ulisses i Penèlope. Perque Ulisses havia estat 10 anys lluitant a Troia i 10 anys navegant.
  ·Quina és l’obra fonamental de la literatura grega font d’aquesta prosas de Salvador Espriu? Quin n’és el tema principal?
  -L’obra es tracta de l’Odissea d’Homer. I el tema principal són les aventures d’Ulisses.
  ·Quan parla de les comparances entre les dones que pot fer l’home esmentat en el text, a quines dones es refereix? Qui és la joveneta? Parleu breument de l’encontre entre aquest home i aquesta joveneta, segons és explicat per l’obra literària.
  -Es refereix a les dones gregues.La joveneta de la que parla en el text és Nausica, filla d’Alcínous, rei dels feacis, i de la reina Arete.
  La jove Nausica queda molt impressionada i encisada amb Odisseu. Alcínous diu a l’heroi que li permetria casar-se amb la seva filla, però aquest amor insinuat no arriba a consumar-se. Odisseu, després d’explicar les seves aventures als feacis, salpa cap a la seva pàtria per retrobar-se amb la seva esposa. Joan Maragall va escriure l’obra teatral Nausica a partir d’aquest personatge i la seva història d’amor amb Odisseu.

 4. Mireia Sánchez Cano diu:

  Xaipe!!
  1- ·A quina parella es refereix el text? Per què havien estat separts vint anys? El text es refereix a Odisseu i Penèlope. Havien estat separats 20 anys ja que Odisseu va viatjar a Troia per lluitar i després la seva tornada a Ítaca va ser molt dura i amb moltes aventures. Per aquesta raó van estar separats durant 20 anys.

  2-Quina és l’obra fonamental de la literatura grega font d’aquesta prosa de Salvador d’ Espriu? Quien n’és el tema principal? L’obra original és l’Odissea de Homer. El tema principal de l’Odissea són les múltiples aventures que passa Odisseu fins tornar a Ítaca.

  3-Quan parla de les comparances entre les dones que pot fer l’home esmentat en el text, a quines dones es refereix? Qui és la joveneta? Parleu breument de l’encontre entre aquest home i aquesta joveneta, segons és explicat per l’obra literària.
  La jove que apareix és Nàusica. Ell compara Nàusica amb Penèlope ja que la primera només en veure’l arribar a la seva ciutat es va enamorar totalment d’ell i volia que es quedés allà. La segona, en canvi li va ser fidel durant 2o anys, cosa que es pot demostrar quan desfilava el teixedor cada matí per tal de no haver-se de casar amb ninú que no fos ell.

 5. Alexia Álvarez Pàmies diu:

  Xaipete!
  -A quina parella es refereix el text? Per què havien estat separat vint anys?
  A Ulisses i Penélope. Perquè és castigat per Posidó, i ha de superar una sèrie de proves abans d’arribar a casa (I taca).
  -Quina és l’obra fonamental de la literatura grega font d’aquesta prosa de Salvador d’Espriu? Quin n’és el tema principal?
  L’obra principal és l’Odissea d’Homer. El tema principal són les aventures de Ulisses.

  -Quan parla de les comparances entre dones que pot fer l’home esmentat en el text, a quines dones es refereix? Qui és la joveneta? Parleu breument de l’encontre entre aquest home i aquesta joveneta, segons és explicat per l’obra literària.
  A les noies al riu. Nausica. Quan Ulisses naufraga les donzelles el veuen i fugen, però Nausica es queda, ja que no creu que sigui un home vulgar i neci. Li donen roba i l’amaguen a un jardí.

 6. Eloi Salat diu:

  -A quina parella es refereix el text? Per què havien estat separts vint anys?
  Es refereix a Ulisses i Penèlope, havien estat separats 20 anys perquè Ulisses se n’havia anat a la guerra de Troia que va durar 10 anys, i a l’hora de tornar Posidó va posar-li tot d’obstacles al seu camí de tornada, i això va fer que triguéss 10 anys més.

  -Quina és l’obra fonamental de la literatura grega font d’aquesta prosas de Salvador Espriu? Quin n’és el tema principal?
  L’Odissea, el tema principal són les aventures d’Ulisses.

  -Quan parla de les comparances entre les dones que pot fer l’home esmentat en el text, a quines dones es refereix? Qui és la joveneta? Parleu breument de l’encontre entre aquest home i aquesta joveneta, segons és explicat per l’obra literària.
  Es refereix a les dones gregues.
  La joveneta és Nausica, filla d’Alcínous, rei dels feacis, i de la reina Arete.
  Nausica queda molt impressionada i encisada amb Odisseu. Alcínous diu a l’heroi que li permetria casar-se amb la seva filla, però aquest amor insinuat no arriba a consumar-se. Odisseu, després d’explicar les seves aventures als feacis, salpa cap a la seva pàtria per retrobar-se amb la seva esposa.

 7. Juls Paris diu:

  Xaipe!!

  Salvador Espriu va ser un poeta i novel·lista català. L’obra de Salvador Espriu s’ha de definir a partir de dos eixos: la recerca de la diversitat i l’aspiració a la unitat a partir de relats filosòfics.
  El text fa referència a l’obra l’Odissea i la seva respectiva parella Penèlope, els qual van estar separats durant 20 anys, vivien aventures i lluitaven per aconseguir la seva pàtria, en contra de tota la voluntat dels Déus, ja que no el deixen tornar a Itaca.

  L’obra fonamental de la literatura grega en la qual es va inspirar Salvador d ‘Espriu és l’Odissea. L’Odissea narra el viatge i les aventures d’Ulisses fins al retorn al seu reialme a Ítaca i l’extermini dels pretendents de la seva dona. Hi abunden els elements fantàstics, com l’estada en països poblats per éssers mitològics, bruixes o monstres. Per altra banda, el seu fill Telèmac emprèn un viatge a la recerca del seu pare mentre els pretendents al tron d’êtaca es disputen la mà de la dona d’Ulisses, Penèlope. Finalment, Ulisses, disfressat de pidolaire, arriba al seu palau, mata els pretendents i torna la pau al seu país.
  Odisseu va tenir infinitats d’amants durant les seves aventures. La joveneta la qual fa referència és Nausica filla d’Alcínous, rei dels feacis, i de la reina Arete. La jove Nausica queda impactada amb Odisseu, és amor a priemra vista . Alcínous li permetrà casar-se amb la seva filla amb la condició de que el amor no arribi a apagar-se. Odisseu, després d’explicar les seves aventures als feacis, va en busca de la seva pàtria i la seva esposa.

 8. Claudia P. Torrabadella diu:

  Salvador Espriu

  Fent una introducció, Salvador Espriu va ser un poeta, dramaturg i novel·lista català.
  Veiem en la seva obra poètica com desenvolupa un món propi, identificat amb “ Sinera” ( Arenys).

  La parella la qual es refereix el text és a Ulisses i la seva dona. Havien estat separats durant anys, exactament vint. Perquè Ulisses va pregnar un viatge cap a Troia i desprès durant aquests vint anys va estar intentant tornar a les seves terres, Ítaca. Se li va fer gairabé etern, pel sol fet de desafiar a Poseidó.
  2- L’obra fonamental de la literatura grega d’aquesta prosa de Salvador Espriu és l’Odissea. El tema fonamental són totes les aventures que viu Ulisses i el aprenantatge que fa.
  3- Quan parla de les dones i fa les comparacions, es refereix a la seva dona i la reina del regne dels temps, la dona que convertía els companys d’Ulisses en animals, com per exemple en porc. La joveneta és Nausica. El trobament entra aquesta jovaneta i l’home és molt maca.
  Ulises es trobava completament nu i necessitava demanar ajuda. Mostrava un aspecte completament desendreçat i en veure les donzelles, ells van fugir atemorides cridant, mentre que només Nausica remongué tranquil·la per després ajudar Ulisses amb tota la confiança i voluntat del món.

 9. Laia Costa diu:

  Xaipete!
  Aquest text es refereix a Ulisses i Penèlope, que havien estat separats durant vint anys perquè Ulisses va viatjar a Troià per lluitar i després va patir un llarg viatge de tornada a casa (Ítaca), també coneguda com l’Odissea. Aquesta obra, escrita per Homer, és una de les més importants de la literatura clàssica grega, on ens narra les aventures d’Ulisses.
  Quan fa referencia a les dones, es refereix a les dones del riu, concretament de la joveneta Nàusica, que era l’única que quan va veure a Ulisses no va fugir, car que no pensa que sigui un home vulgar i neci. Li donen roba i l’amaguen a un jardí. En canvi, la seva estimada Penèlope li és fidel durant els vint anys, tot i que l’obliguen a casar-se de nou, ella desfà el teixidor cada nit per tal de no haver d’escollir un nou marit.

 10. Durán López, L. (2019). Nausica com a model femení. Exposició virtual: D’Ilíades i Odissees. Recuperat de http://crai.ub.edu/ca/coneix-el-crai/biblioteques/biblioteca-lletres/iliades-i-odissees/nausica-model-femeni

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *