Safo de Lesbos

Bust grec (còpia romana d’un original grec del segle V aC) de Safo, Museus Capitolins. 

Safo (Σαπφώ) de Lesbos o de Mitilene va néixer a Mitilene (a l’illa de Lesbos) l’any 650-610 aC i hi va morir l’any 580 aC. Va ser una de les grans poetesses gregues segons el cànon femení establert per Antípatre de Tessalònica i també va fundar una escola exclusivament per a donzelles on ensenyava les arts de la música i la poesia. Antípatre la descriu com com a “ornament de les lèsbies de bells rulls” o també és coneguda com “la desena musa”.

Safo va residir a Lesbos durant tota la seva vida, exceptuant un curt període de temps en què va haver d’exiliar-se a Siracussa per lluites aristocràtiques en les que la seva família es va veure afectada. Quan va tornar a Mitilene, va fundar una escola anomenada “la Casa de les servidores de les Muses”,  on Safo preparava les donzelles pel matrimoni amb l’aprenentatge de la poesia lírica i la música.

Safo i les seves alumnes feien culte a la deessa Afrodita, de fet la poetessa es comunicava amb la divinitat a través dels seus poemes que tractaven de temes amorosos. Aquesta relació entre Safo i Afrodita i amb les seves discípules van crear els rumors d’una possible homosexualitat de Safo (el mot “lesbianisme” prové de “Lesbos” fent referència a Safo). Però actualment es desmenteix aquesta teoria ja que es considera que l’amor que Safo tractava en la seva obra és un amor més espiritual, que consisteix en un conflicte entre l’amor terrenal i el diví, més enllà de l’heterosexualitat o l’homosexualitat. Pel contrari, Safo seria una poetessa molt femenina per la seva delicadesa i la puresa dels seus versos que van convertir-la en una mestra de la poesia lírica grega.

Els poemes de Safo juntament amb els del poeta Alceu es consideren la millor mostra de poesia lírica de la Grècia arcaica. La seva obra consistia en nou obres formades per una banda per cants nupcials i epitalamis i, per l’alta banda, de poemes amorosos més íntims i cultes amb un ritme propi i una estructura nova formada per estrofes sàfiques perquè va ser ella qui les va crear. L’únic poema sencer que ens ha arribat de la seva obra és Himne en honor a Afrodita que parla de la passió amorosa que s’apodera de l’ésser humà i es manifesta a través de l’odi, la gelosia o la nostàlgia i demana a Afrodita ajuda per aconseguir el seu amor.

L’obra de Safo va tenir força d’èxit durant l’època hel·lenística i l’època romana a Grècia i també durant l’època imperial romana, de fet va influenciar en la creació literària de Catul i Horaci (segle I aC).

Safo i Alceu

Safo i Alceu de Lawrence Alma-Tadema, 1881. Localització Walters Art Museum, a Baltimore, Maryland, Estats Units.

Aquest article s'ha publicat dins de General, Lírica i etiquetat amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

11 respostes a Safo de Lesbos

 1. Zícora diu:

  Salve.

  Moltes feliçitats Laia per aquest fantàstic article de Safo de Lesbos. Destaco sobretot l’habilitat que has tingut per estructurar tota la informació. De segur que ens anirà molt bé quan tinguem que estudiar aquesta poetessa.

  Segueix així!!!.

  Vale.

 2. Retroenllaç: Les figures femenines en la literatura grega | Literatura grega a escena

 3. Retroenllaç: L’EMPREMTA D’ORFEU » La vie en rose d’Édith Piaf

 4. Retroenllaç: Literatura grega i astronomia | Literatura grega a escena

 5. Retroenllaç: Anònim

 6. Retroenllaç: Poetes gregues antigues | Literatura grega a escena

 7. Pana diu:

  Bloc molt interessant <3.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *