Vista de linx

Es diu que una persona amb una gran agudesa visual té vista de linx (una branca de felins), doncs en l’antiguitat es creia que estaven dotats d’ulls amb la capacitat de veure grans distàncies (fins i tot creien que podien veure a través d’objectes). Avui sabem que el linx no és l’animal de més agudesa visual sinó la mantis marina. Potser hauríem de canviar l’expressió. De totes maneres, en un principi l’expressió no era pas “tens vista de linx”, sinó “de Linceu”.

Però tant l’expressió “vista de linx” com l’animal reben el nom d’un personatge de la mitologia grega,  Linceu (Λυνκεύς), germà d’Idas, fill d’Afareu. Es creia que tenia uns ulls capaços de veure a través d’objectes de tot tipus, a més de participar en la cacera del senglar de Calidó, va ser un dels argonautes que acompanyaren Jàson per buscar el velló d’or.  Les seves gestes més famoses estan relacionades amb la lluita contra els Dioscurs per causa de les filles de Leucip.

Castor-And-Polux-Delivering-Helen

Linceu (el de la capa vermella de la dreta)

Els mitògrafs relacionen l’agudesa visual de Linceu amb el fet que, com a primer minaire, havia excavat a terra i amb l’ajut d’una llàntia havia seguit els filons de metall i havia tret a fora el mineral.

Teniu vosaltres vista de linx? Coneixíeu l’origen d’aquesta expressió? Sabeu si aquesta expressió mitològica perviu en altres llengües. com en castellà “vista de lince” o en italià “occhio di lince”? No us recorda la supervisió de Superman de provocar ignició amb la vista o veure a través d’objectes?

Raül Àlvarez, 1r de batxillerat Humanístic

Aquest article s'ha publicat dins de Del grec al català, Ètims grecs, Expressions, General, Literatura, Mitologia i etiquetat amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Vista de linx

 1. Noelia Nistal diu:

  XX—V—MMXV
  Bonum diem!
  Què graciós que també vingui això del greg! Encara que, realment, era una mica òbvi, perquè tot ve d’allà! Sempre m’ha encantat aquella frase i potser és perquè quan era petita, vaig anar a l’oculista, i em van dir que tenia vista de linx! Que veia molt més del que era normal! Però bé, això amb els anys empitjora i, quan sigui gran, ja res quedarà d’aquesta expressió als meus ulls!
  He de dir que el Linceu és un animal preciós i realment sento molta gelosia de la seva vista, com suposo tothom!
  Vale!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *