El poble egipci ha sortit al carrer després de trenta anys sota un règim autoritari. Són diverses les causes que han empès a la revolta als egipcis, des de l’extrema pobresa en la que viuen, passant per l’elevada taxa d’atur, l’augment dels preus, la corrupció i la falta d’expectatives pels joves. Tot plegat, un conjunt de circumstàncies molt semblants a les que van desenvolupar la revolta a Tunísia.
Aquest moviment d’oposició que s’ha organitzat gràcies a les xarxes socials, té una cara visible, Mohamed ElBaradei, premi Nobel de la Pau, qui sempre s’ha manifestat en contra del règim de Mubarak i a favor de que la democràcia arribi a Egipte. Gràcies a aquesta revolta ha pogut tornar al seu país i ha rebut el recolzament de diferents grups de l’oposició per encapçalar el procés de negociació per sortir de la crisi, fins i tot dels Germans Musulmans, un grup religiós amb una forta influència per tot el país.
Egipte, és un dels països més influents del món àrab amb una població que arriba als vuitanta milions d’habitants. A més a més, és una peça clau en el procés de pau entre Palestina i Israel (el 1979, Egipte es va convertir en el primer país a signar un tractat de pau amb Israel).
Des de l’Edu3 us proposem dos recursos audiovisuals per tal d’il·lustrar aquesta revolta. Per entendre el paper d’Egipte en el procés de pau entre Palestina i Israel us deixem el capítol de “El nas de Cleòpatra” titulat “Si Israel no hagués vençut Egipte i Síria l’any 1973”, on s’analitzen les conseqüències que hauria tingut aquest derrota.
D’altra banda i per entendre millor com és el caràcter i el dia a dia dels egipcis us deixem el següent vídeo que forma part del programa presentat per Miquel Calçada, “Afers Exteriors” dedicat a Egipte.
Per a saber-ne més visiteu:
Egypt unrest : Web de la BBC dedicada a l’aixecament egipci.
Anger in Egypt : Web monogràfica d’Egipte d’al-Jazira
Egypt : Web del diari The New York Times
Unrest in Egypt : Web de Vilaweb a l’escola dedicada a la revolta egipcia