És possible la vida lluny de la terra?

Als astrònoms de tot el món se’ls ha girat feina amb la notícia anunciada aquesta passada setmana per la NASA, segons la qual haurien descobert un exosistema extremadament semblant al sistema solar. Es tracta d’un total de 6 planetes que giren al voltant d’una estrella de mida similar al sol anomenada Kepler 11, que està situada a 2000 anys llum de la terra. Segons va publicar-se a la revista Nature, 5 d’aquests planetes tindrien una grandària semblant al nostre, i la distància a què es troben de la seva estrella fa que entrin dins l’anomenada “franja d’habitabilitat”, ja que es calcula que per la seva temperatura podrien contenir aigua líquida, un element clau per permetre la vida.

Es tracta del major sistema extrasolar descobert fins ara amb la tècnica del trànsit, que es la que utilitzen els científics de la NASA per buscar planetes més enllà del sistema solar que, com la terra, tinguin una òrbita al voltant d’una estrella. La seva eina de treball és el telescopi espacial Kepler, un satèl·lit llançat a l’espai el passat març de 2009 que estudia la lleugera atenuació de llum d’una estrella quan s’hi creua un planeta, per tal de detectar-los.

Per altra banda, no és el primer cop que s’anuncia un descobriment d’aquestes característiques. Fa uns mesos, uns astrònoms dels EUA liderats per Steven Vogt van proclamar l’existència d’un planeta anomenat Gliese 581 (conegut també amb el nom de Zarmina) que gira al voltant d’una estrella en aquest cas a 20 anys llum de la terra. Aquest hipotètic nou planeta ha estat notícia aquests dies ja que ha suposat una autèntica trifulga entre els científics nord-americans i els europeus. Els primers diuen que és habitable (asseguren que la seva temperatura és tan ideal que seria perfecte fins i tot per anar-hi de vacances i que per les seves condicions seria més que probable que hi hagués vida), mentre que els del vell continent es mostren convençuts que aquest suposat bessó de la terra ni tan sols existeix.

logo Edu3
Equip Edu3.cat

Deixa un comentari