DENIP: 45 anys educant per la Pau

DENIP: 45 anys educant per la Pau

Des de l’Edu3.cat volem acompanyar i donar suport a una jornada tan especial.El nostre fons audiovisual inclou documents de primera línia per treballar aquest tema a les aules.

Us proposem:

Caballos de tiza

[kml_rm movie="http://video.xtec.cat:8080/ramgen/edu3tv/video/videoteca/pau/1r/caballosdetiza.rm" width="352" height="288"/]

Vídeo nominat a la categoria curtmetratges del 1r Concurs d’animacions per la pau. Autor: Daniel Cánovas.

Amb aquest concurs, sota el lema “Participa, hi guanyarà tothom”, la Fundació per la Pau ha promogut la creació de pel·lícules animades relacionades amb la cultura de pau, que han de servir per a la sensibilització i l’educació per la pau.

Si voleu més informació de la jornada us recomanem visitar aquest enllaç:

http://www.fundacioperlapau.org/interior_actualitat.php?ID=249

Us convidem a participar activament d’aquesta proposta.

Equip Edu3

Com parlar de la mort als nens i nenes.

Aquest cap de setmana ha estat devastador a Catalunya.Les tràgiques conseqüències del temporal ha llevat la vida de quatre infants del municipi de Sant Boi de Llobregat i d’altres persones de diferents indrets del nostre país s’han vist greument afectades.

Des de l’Edu3 ens unim al dolor de les famílies i fem arribar el  nostre més sentit condol a tota la comunitat educativa i esportiva de Sant Boi de Llobregat.

Com podem afrontar un fet d’aquesta dimensió amb els infants, com parlar amb ells i elaborar un tema tan complex com delicat.Us proposem aquest capítol que ens ofereix els consells d’especialistes.

Download link

En aquest capítol es donen molts bones indicacions de com tractar aquest tema amb els més petits els quals de vegades encara no tenen clar el concepte de irreversibilitat. El disminuir les pors i temors que els pot provocar aquesta situació està en mans dels adults que els envolten. S’aconsella parlar-ho clarament, sense enganys o fent veure que res a passat. Si no es fa així sovint s’aconsegueix l’efecte invers i en els infants es desenvolupa la sensació de doble traïció, d’efectes més negatius que els que es poden produir per abordar-ho directament. El musical Grease explica l’organització que el centre docent fa a tots els nivells per portar a terme el seu projecte educatiu en aquest tema. La justificació pedagògica queda perfectament recollida en les aportacions que realitzen els membres de l’equip directiu i la seva organització espaial-temporal , així com la implicació de diverses àrees curriculars poden ser un referent per a d’altres centres educatius.

“Quaderns de pedagogia” és un espai dedicat als pares, que tracta de les qüestions que més els preocupen en relació amb els seus fills: educació, relació pares-fills, qüestions de salut, ensenyament… Tant podem parlar de nadons com de nois i noies adolescents. L’objectiu és apuntar un tema, comptar amb l’assessorament d’un expert (psicòleg, pedagog, mestre…) i recomanar altres espais on trobar més informació (llibres, pàgines web…).

Equip Edu3

Explica’m un conte

A l’Edu3.cat ens agraden molt els contes que ens preparen les tres bessones.Avui ens proposen veure el conte de l’ullal blanc i a més aprenem anglès. No usperdeu aquesta preciosa història.

“White fang “

 Les Tres Bessones coneixen el gos anomenat Ullal Blanc al conte en anglès “White Fang”.

[kml_rm movie="http://video.xtec.cat:8080/ramgen/edu3tv/video/tvc/contescontats/955276.rm" width="352" height="288"/]

El gos Ullal Blanc és molt valent i es capaç d’enfrontar-se a un ramat de llops. Les Tres Bessones es fan amigues seves i van cap a un poble a buscar menjar. Allà, en una botiga, el propietari rapta el gos. Tot seguit arriba al poble un home amb un trineu. Ha de portar medecines al poble del costat, però el gos que guia el trineu té una pota trencada. Les tres germanes li parlen d’Ullal Blanc i l’home decideix comprar-lo. Tot i les trampes de la Bruixa Avorrida, finalment tots aconsegueixen arribar a la seva destinació.

En aquest episodi, narrat per en James, hi apareixen paraules i expressions en anglès com ara: “cold”, “dog”, “to become”, “friend”, “to meet”, “wolf”, “village”, “shop”, “food”, “to steal”, “to tie up”, “free”, “money”, “as much as”, “for sale”, “sledge”, “urgently”, “broken leg”, “the best”, “lost”, “tired”, “exhausted”, “to travel”, “whole”, “to rest”, “help”, “medicine”, “on time”, “lead”, “guide”, “general store”, “shopkeeper”, “to organize”, “angry”, “to rescue”, “to buy”, “to give orders”, “honour”, “deal”, “robbery”, “next”, “faster”, “to catch”, “slowly”, “closer”, “to snow”, “to sleep”, “nervous”, “to turn into”, “bird”, “to bite”, “to fly away”, “to move”, “at last”, “safe”, “well done”, “brave” o “intelligent”.

I molt més “Contes contats”

Equip Edu3.cat

Premis per al cinema català

Ahir vam tenir novetats per part del cinema del nostre país.

Els premis  Gaudí

El cinema català es troba en un bon moment i cal donar suport a les propostes que fan créixer i reeixir el nostre cinema.

El portal Edu3 s’afegeix  a aquesta felicitació per al cinema català i la fa extensiva  als professional del món educatiu  que fan possible que les aules ofereixen un univers de creativitat i de cinematografia.

L’Equip Edu3 us proposa gaudir d’un dels audiovisuals guardonats  en aquest certàmen per  tenir present el  testimoni d’un personatge  que ens ha deixat un llegat molt important per a tots nosaltres:

Bucarest, la memòria perduda

 El director de “Bucarest, la memòria perduda”, Albert Solé, busca els records que ha perdut el seu pare, Jordi Solé Tura, malalt d’Alzheimer.
[kml_rm movie="http://video.xtec.cat:8080/ramgen/edu3tv/video/tvc/bucarest/968084.rm" width="352" height="288"/]
El documental explica la recerca personal que fa Albert Solé, un periodista nascut a l’exili l’any 1962, per recuperar les seves arrels, emmarcades en un doble exili.

El seu pare, Jordi Solé Tura, obligat a marxar d’Espanya per la seva militància antifranquista els anys 60, ha començat un nou exili interior, aquest cop sense possibilitat de retorn… Ara lluita contra l’Alzheimer. Aquest documental pretén recuperar els records d’unes vides atípiques en què es mesclen personatges històrics i capítols poc coneguts de la guerra freda i la lluita contra el franquisme. L’Albert viatja d’un exili a l’altre intentant recompondre la memòria de la seva família i la seva pròpia memòria.

L’origen de l’Albert és rocambolesc: té tres nacionalitats i cap es correspon amb la del seu lloc de naixement veritable. Fins que no va tenir 10 anys, no li van dir la veritat, que havia nascut a Romania, clandestinament i protegit per la xarxa del PCE a l’exili. Ningú no podia saber que allà hi havia la principal emissora antifranquista, Radio España Independiente, la Pirenaica, on Jordi Solé Tura era l’únic periodista jove. La diferent percepció de l’evolució del règim franquista que es tenia des de dins i des de fora d’Espanya no va trigar gaire a generar conflictes dins les files de la resistència.

La infantesa de l’Albert va estar marcada per la lluita contra el règim, però també per les lluites intestines entre l’aparell del PCE i els renovadors. Com a conseqüència, finalment, Jordi Solé Tura va ser expulsat del partit, juntament amb Jorge Semprún i Fernando Claudín. La família va quedar desemparada i va haver de tornar a Espanya. Els records de l’Albert són les impressions disperses d’un nen: l’empresonament del seu pare, el terror a la policia, les reunions clandestines, les detencions, les converses sobre tortures… Sempre tot relacionat amb la política.

Els diferents personatges que anirà trobant durant el documental l’ajudaran a recompondre el trencaclosques de la memòria, a donar-li forma i a entendre les circumstàncies que van marcar la seva infantesa.

La història arrenca a principis dels anys 60, quan la família es trasllada a Romania, i destaca els fets de l’any 1983, quan el PCE i el PSUC es trenquen i això posa fi als somnis d’una generació de lluitadors. El documental acaba als nostres dies, amb la lluita de Jordi Solé Tura contra la malaltia. Pel camí visitarem la clandestinitat, els darrers anys de la dictadura i la Transició espanyoles i, sobretot, la infantesa atípica del fill d’uns progenitors que van decidir ser coherents amb les seves idees.

Al documental hi participen personatges com ara Santiago Carrillo, Manuel Fraga, Miguel Núñez, Jorge Semprún, Jordi Pujol, Antoni Tàpies, Sergi Pàmies, Carmen Claudín, Jordi Borja, a més de la família de Jordi Solé Tura.
Desitgem el més bo i millor per al cinema català i la seva acadèmia.

Equip Edu3

Edu3,2,1…CERN

El prestigiós CERN, Consell Europeu per a la Recerca Nuclear (CERN, Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire) ha cedit el seu fons audiovisual al portal Edu3.cat per posar a l’abast de la comunitat educativa catalana un material audiovisual de divulagació que és pioner i de gran qualitat.

En rigorosa estrena us oferim aquest curtmetratge de ficció que ens apropa al món del famós físic Albert Einstein i la teoria de la relativitat de la qual n’és el creador.

Elementary, Dear Albert.

[kml_rm movie="http://video.xtec.cat:8080/ramgen/edu3tv/video/videoteca/cern/einstein.rm" width="352" height="288"/]

This short film takes the theory of relativity, one of the most important theories of the 20th century, to every kind of people.

CERN is a high-level international institution for research on physics, based in Geneva (Switzerland). It has produced a number of series of scientific divulgation for all kinds of audience.

***
Aquest curtmetratge apropa a tots els públics la teoria de la relativitat d’Albert Einstein, una de les teories més importants del segle XX.

El Consell Europeu per a la Recerca Nuclear (CERN, Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire) és una institució de recerca internacional en física del més alt nivell.

El prestigiós CERN, centre de recerca nuclear de Ginebra (Suïssa) ha produït sèries de divulgació científica a l’abast.

Des de l’Edu3.cat us desitgem un bon viatge en el temps i l’espai,

+info Enllaç al CERN

Els millors concerts de “Guia d’orquestra” a l’Edu3.cat

El programa radiofònic “Guia d’orquestra“de Catalunya Ràdio  ens ofereix els millors concerts dels clàssics i en fa una anàlisi acurada.

L’Edu3.cat us ofereix una selecció dels millors concerts que ofereix el programa per gaudir dels clàssics i us proposem el capítol dedicat a Mozart:

“Estils”

Download link

En  aquesta edició del programa radiofònic “Guia d’orquestra” analitzarem i escoltarem el “Concert per a violí núm. 5” de Mozart.

Aquest concert de Mozart ens permet entrar en la qüestió dels tòpics estilístics tant habitualment utilitzats en el Classicisme.

Des d’aquest programa radiofònic us convidem a proposar activitats innovadores a les aules i us convida a proposar-les des de la pestanya experiències que podeu trobar associada a cada capítol.

I escolteu molts més concerts des del web del programa!

Equip Edu3

Identitat i conflicte

Les notícies que arriben de la Franja de Gaza són colpidores.Aquest diumenge ens ha portat una de les més tràgiques des de l’inici del conflicte que no s’atura.

Les persones civils que s’hi han vist implicades, els innocents que pateixen aquesta espiral de violència i el món sencer reclamem la pau i l’aturada immediata del conflicte.

Quines són les causes de trencar la convivència? És possible retornar al diàleg i a la convivència?

La proposta d’avui apropa la mirada de persones vinculades a Israel i a Palestina que ens ofereixen alternatives de diàleg i deconvivència defugint de tòpics.

“Identitat i conflicte”

[kml_rm movie="http://video.xtec.cat:8080/ramgen/edu3tv/video/tvc/tot_1_mon/1124792.rm" width="352" height="288"/]

“Tot un món” reuneix tres persones lligades a Israel que ara viuen a Catalunya per parlar de la identitat del seu país i del conflicte a l’Orient Mitjà.

Eliana Eskenazi va néixer a Buenos Aires, però al cap d’un any va anar a viure a Israel. Als 23 anys va començar un periple que la va dur a Brussel·les, Madrid i Barcelona, on treballa per a l’ONG Assemblea de Cooperació per la Pau, una ONG que aposta pel desenvolupament a partir del pacifisme, la tolerància i el diàleg.

Adi Masarwy treballa en un despatx d’arquitectes de Barcelona. Pertany a la minoria àrab d’Israel i va arribar a Catalunya de la mà de l’Ariadna, la seva parella.

Ifat Zvirin és de Tel Aviv i busca, a través de l’art, la seva identitat i la de les coses que l’envolten.

Molt probablement, l’Eliana, l’Adi i la Ifat no s’haurien conegut mai al seu país ni podrien parlar com ho fan aquí del que entenen per identitat i per integració i del conflicte a l’Orient Mitjà

Apropem un gest per la pau,

Equip Edu3.cat

Guerra i pau

Aquest inici del 2009 ens porta vents de guerra a la franja de Gaza, notícies colpidores per la mort de civils i per un conflicte que ha de trobar vies de solució en el diàleg.

A l’Edu3 us proposem compartir la mirada que ens ofereixen tres joves sobre els conflictes:

“Guerra i pau”

[kml_rm movie="http://video.xtec.cat:8080/ramgen/edu3tv/video/tvc/dies_digitals/001_65571.rm" width="352" height="288"/]

En aquest capítol, els protagonistes ens mostren el vídeo que han fet i coneixem les seves experiències en la guerra i les seves reflexions sobre com construir la pau.

En Matan, en Nikola i la Nour tenen entre 18 i 22 anys. S’han trobat a Barcelona per participar en el Festival Mundial de la Joventut, on volen reflexionar conjuntament sobre “La construcció de la pau”, una qüestió que els preocupa especialment perquè són de diverses zones en conflicte: Sèrbia, Palestina i Israel. Per això han fet el vídeo “Guerra i pau” al taller de “Dies digitals”.

Us proposem fer un gest per la PAU al món.

Equip Edu3