Degut a que la meva recerca em va dur a temes que no havia tractat en altres entrevistes anteriors, i per tant em faltava informació més concreta sobre quests temes, vaig parlar amb en Ramon Coll i es va oferir a deixar-me fer una segona entrevista, per acabar de recollir la informació que necessitava sobre l’agricultura i la gestió de l’aigua. Tot seguit deixo la transcripció d’aquesta segona entrevista amb en Ramon Coll, seguida del vídeo:
Els romans tenien diferents maneres de portar l’aigua als llocs on els hi feia falta?
Depèn de si és al camp o si és a la ciutat, normalment la portaven a través d’aqüeductes, que podien ser enlairats, o subterranis, per exemple a Roma, n’hi ha molts aqüeductes, en vaig veure un a sota d’ell hi havia una casa, és a dir que la casa s’havia construït al voltant dels pilars de l’aqüeducte. Als camps també tenien sistemes de reg, però no eren tan grans ja que no eren públics, sinó que eren particulars, per exemple, un senyor “x”, un propietari d’un dominus fa el seu propi aqüeducte particular per poder regar, és el cas de l’aqüeducte de Pineda de Mar, un poble molt proper on queden encara unes quantes arcades, que era un dels sistemes de portar l’aigua quan no estava a prop.
Què feien amb les aigües que els hi sobrava, és a dir, les aigües residuals?
Les enviaven muntanya avall, camp avall, les aigües residuals eren aigües que no tenien un grau de contaminació excessivament elevat, com a molt, la contaminació eren purins, fins i tot aquestes aigües es podien tornar a aprofitar si es necessitava; avui dia queden restes de que en la època romana hi havien sistemes de reaprofitament de les aigües residuals. Un exemple molt clàssic es l’impluvium, que aprofitava l’aigua de la pluja per regar o pel que calgui.
Normalment gastaven molta aigua?
Depèn de si era una casa normal, una vivenda, una indústria… bàsicament depèn del tipus de necessitat per al qual es requereixi l’ús de l’aigua, com per exemple la higiene personal, però segurament, en la meva opinió, aquella aigua la devien reutilitzar per altres menesters.
Llavors, en qué diries que gastàven més aigua, en rentar-se o en alguna altra cosa?
No, no necessàriament havien de gastar més aigua amb la higiene, pensa en les terrisses, allà es gastava molta aigua, segurament era on es gastava més aigua, també es gastava molta aigua en l’agricultura, i fins i tot en els ornamentals.
Tothom feia servir la mateixa quantitat d’aigua o hi havia regulacions?
No, suposo que no, a veure, suposo que cadascú la feia servir per les seves necessitats, no crec que hi hagués cap regulació, el que passa que és clar, en èpoques de sequera sí que s’havia de regular una mica l’ús de l’aigua.
Bé, doncs amb això ja estaríem, no tinc més preguntes ara per ara, si vols afegir alguna cosa més endavant.
Ja estem, sí que vas ràpida amb l’aigua, dons bé, et diria que els hi agradava més el vi que l’aigua, això t’ho ben asseguro. De tota manera, pensa que estem parlant d’una societat que a part de ser pràctica, també la fan extensiva a les coses quotidianes de la vida. També uns altres sistemes de transport de l’aigua eren les fonts, els nimfeus, etc… pensa que tens molta teca amb tot això.
Els romans eren una societat que utilitzaven molt l’aigua, tant en la ciutat com en el camp.
Llavors la valoraven molt?
Evidentment, pensa que hi havia uns personatges que es contractaven per fer ploure, eren els tempestaris, obviament això venia derivat d’un tema religiós.
Bé, ara et faré unes preguntes sobre l’agricultura.
Digues.
Quin tipus d’agricultura tenien aquí?
Aquí bàsicament es dedicaven al conreu de la vinya, pensa que els romans eren pagesos bàsicament, no eren com els pinten a les pel·lícules de Hollywood on tots són soldats, els romans eren pagesos, encara que és clar que hi havia soldats, però la majoria eren pagesos, tornant al tema de la vinya, ells en arribar a un territori que havien conquerit, s’hi instal·laven allà i conreaven el que estaven acostumats a conrear, que era la vinya, sobretot al sud d’Itàlia. Amb aquestes vinyes, es fabricaven àmfores, imitant les àmfores itàliques per emmagatzemar-les o per exportar-les cap a Itàlia o cap a França, a la Germània, la Britània… i a partir d’aquest comerç del vi aniran obtenint el capital necessari per construir vil·les, com per exemple, la de Can Farrerons, o com les cases de Masnou, etc. Tenien una agricultura especulativa, és una agricultura que no es fa per al consum propi, que també, però sobretot es feia per l’exportació en vista d’aconseguir uns guanys econòmics, però això aquí, en altres llocs anirà diferent, i depèn també de l’època, per exemple, el conreu del vi era molt extens fins al segle II però a partir d’aquest segle, la cosa ja té un to una mica més diferent, i al segle III hi havia una agricultura diversificada.
I se sap com es preparaven els camps per conrear-los?
Home sí, el conreu romà era bàsicament el conreu tradicional, el que s’ha fet aquí fins fa 10 o 20 anys, les eines que utilitzaven eren les mateixes que ara, és que són idèntiques a les de l’actualitat, i els camps es dividien en parcel·les i cada propietari feia amb les seves parcel·les el que ell considerava que havia de fer.
I què feien servir d’adob?
Com a abonament, bàsicament la caqueta dels bichos, és a dir, els excrements dels animals, també hi havia un sistema que era el d’espigament, que aquest era un sistema més antic, que consistia en agafar un tros de bosc i cremar-lo, llavors el terreny quedava cobert de cendra i el llauraven i hi sembraven el que volien conrear, això ho trobaràs molt ben explicat en el Tractat d’Agricultura de Colomel·la.
Quins eren els principals aliments que conreaven?
Bàsicament conreaven blat, l’oli i la vinya.
Era una part important en la vida dels romans?
Absolutament!Era bàsica l’agricultura, per a la seva supervivència, perquè com ja t’he dit abans, un romà és un pagès.
Hi havia alguna cosa de l’agricultura que fos perjudicial per a el medi ambient?
En principi no, ja que bàsicament no era una societat porca, eren molt higiènics i no afectaven al medi.
Cultivaven algun tipus de medicina?
Per a la medicina ells utilitzaven herbes medicinals, però no les conreaven, sinó que les agafaven directament del bosc.
Bé, amb això ja estem, gràcies pel teu temps.
Gràcies a tu.
[youtube]http://youtu.be/w1Th8l3YHgY[/youtube]
Bonum diem!
M’ha semblat de lo més curiós tot el que es diu a aquest article i l’entrevista completava perfectament tota la informació.
Molts de nosaltres sabem els mètodes de reciclatje que hi ha avui dia i intentem aplicar-los, però el que no sabem és que abans també en tenien i molts són molt semblants.
El que més m’ha cridat la atenció ha sigut com netejaven la roba i els mètodes que utilitzaven.
L’entrevista serveix per a saber encara més curiositats i aprendre més sobre el món romà, com aprofitaven qualsevol cosa per a fer tasques útils i inventaven noves tècniques de conreu, medicinals, etc.
Felicitats, molt bona feina!
Durant els dos últims dies m’he estat mirant aquesta página i la veritat es que és molt interessant tot el que posa i em sembla un gran treball que a més a més té molta ráo.
Sovint no li donem molta importancia al reciclatge quan en realitat es ben important per el medi ambient i també per la nostra propia salud.
A partir del diferents material que no es serveixen es poden fer mil i una manualitats.
La veritat, molt interesant, no sabia com feien servir l’aigua els antics romans, però m’he donat compte que nosaltres mes o menys la fem servir per el mateix, encara que potser en malgastem més…
Sobre el conreu m’ha semblat interesant el que diu de la vinya italiana, perquè jo hi vaig estar fa poc i vaig veure molts conreus, ara em queda clar d’on venen!
Enhorabona per aquesta entrevista, és genial i m’ha aclarit molts dubtes.