La vida al camp en època romana

Els romans que podien fugien de la vida sorollosa i trepidant de la ciutat i se n’anaven al camp. Els que podien es construïen una villa urbana en algun lloc que els permetés gaudir de la pau serena del camp i, si podia ser, amb vistes al mar.

Tot i que a les ciutats hi havia grans concentracions de gent, la majoria de la població vivia al camp, on cultivaven i criaven el seu bestiar, i on a més la vida era més barata, i es podien permetre comprar una vil·la amb el que els hi costaria el lloguer de tan sols un any a la ciutat en una casa bastant mediocre.

La principal activitat al camp i a les vil·les era l’agricultura, els romans produïen una gran varietat d’aliments als seus camps, tot i que no tan variada com en l’actualitat, ja que actualment es coneixen molts més cultius de diferents països que en l’època romana no es coneixien. Els cultius romans més importants eren:

L’oli, ja introduït pels grecs, va ser la principal font de riquesa romana. El de més qualitat era el conegut oli de la Bètica, que era considerat com el de més qualitat, tot i que també era molt apreciat l’oli de Lusitània per la seva dolçor.

La vinya per produir vi era un dels cultius més produïts, i que donava també un gran benefici econòmic, ja que als romans els hi encantava el vi, i acostumaven a beure’l casi amb més freqüència que l’aigua. El més famós era el de la Bètica, el del nord de la Tarraconense i els de Lusitània.

El blat era cultivat per tota la península excepte a les regions muntanyoses del nord, i després s’exportava per tot l’Imperi. El més conegut era el de la Bètica, ja que en aquesta zona costava una quarta part del normal.

Les plantes tèxtils com el lli, el cotó i l’espart es cultivaven per després fer tots els productes tèxtils necessaris. Amb el cotó i el lli es feia roba i teixit per teles, i amb l’espart es feien sabates, cordes o altres elements del vestuari.

Els arbres fruiters com la figuera, que era molt coneguda a Lusitània i a la Tarraconense, o les pereres i les palmeres de dàtils, molt conegudes a Numància, no eren dels cultius més generalitzats, però sí que van ser importants en les zones on es cultivaven.

A part de l’agricultura, la ramaderia també era una activitat econòmica molt important del camp. En l’època romana el principal bestiar eren les vaques, els bous, els cavalls, els porcs i les ovelles. A la península el més famós eren les ovelles per la seva llana i els cavalls, que eren apreciats per la velocitat i alçada.

     

Com a part dels animals que es criaven també podem trobar animals més petits, domèstics com les gallines d’on treien els ous, les abelles per obtenir mel, els ases com a animal de càrrega…

Les vil·les romanes eren agrupacions de grans construccions on hi tenien pràcticament de tot: uns edificis on vivien els propietaris, uns altres on vivien els esclaus, un edifici on tenien el bestiar, i uns altres per als artesans i per a usos agrícoles, generalment per guardar les eines agrícoles.

Columel·la distingeix tres parts principal d’acord a la seva funció: pars urbana, on vivia l’amo; pars rustica, on es trobaven els esclaus, la cuina i el bestiar; i pars fructuaria on emmagatzemaven i fabricaven els productes (vi, ceràmica…)

Vil·la romana

Els materials de cada part de la vil·la eren específics, i feien servir diferents materials segons la part que fos: per construir els murs es feien servir una massa de guix i marbre, per als marcs de les portes i finestres i les columnes es feien servir totxos, el sostre acostumava a fer-se amb encavallats de fusta recoberts de teules planes (tegula), el terra depenia molt de la zona, per a la zona més rica es feien servir mosaics o lloses de marbre; en canvi, per a les zones de treball es feia servir argamassa.

Les vil·les eren llocs que produïen un gran benefici econòmic, i això als romans el atreia tant com la tranquil·litat i la pau que proporcionava la vida al camp, juntament amb l’encariment de la vida a la ciutat eren uns dels factors més importants pels quals els romans preferien viure al camp. Fins i tot els rics que vivien a la ciutat, acostumaven a tenir una vil·la al camp on anar per descansar de la ciutat i relaxar-se.

Per això, se sol dir que les vil·les tenien una doble funció: per una banda, produir beneficis econòmics als seus propietaris i, per altra banda, proporcionar un lloc de descans i relaxació de la vida a la ciutat.

Casa de camp: Plini, Epístoles 2, 17

6 comentaris a “La vida al camp en època romana

 1. Salvete!

  Encara que les ciutats eren el centre de la vida econòmica i social de l’antiga Roma, la majoria dels seus habitants vivien en el camp, en unes vil•les que tenien una gran extensió productiva de secà i de regadiu, en la qual es cultivaven cereals, vinyes i oliveres i a vegades fruita. L’agricultura era una tasca fonamental del camp en l’època romana.
  Aquestes vil•les estaven formades per un conjunt d’edificacions al voltant del camp, hi havia un gran edifici que és on vivien els propietaris, un altre per les vivenda dels esclaus ( qui cuidava de les terres) i per últim tenia uns grans magatzems per guardar les collites.
  Al voltant de les vil•les era molt apreciat que hi hagués bosc en els que els propietaris i els seus amics poguessin entrenar-se caçant o altres activitats habituals de l’època romana.
  El camp no només estava ocupat per vil•les, també hi havia tallers i petits comercis.

  En definitiva podem dir que la vida de camp era el refugi per aquella gent que estava cansada de la vida urbanística de les ciutats, per reforçar aquest conclusió he trobat una cita d’Horaci on descriu el que ell considerava una hisenda ideal al camp:
  “Això era el meu somni: una parcel•la de camp no gaire gran, amb hort i font perenne veïna a la casa i per sobre una mica de bosc.” (Or. Ep. II, 6)

 2. Tot i que a les ciutats romanes hi vivia molta gent, la majoria de la població vivia al camp. La principal activitat al camp i a les vil·les era l’agricultura i conreaven principalment (oli, vinya i blat) tot i que també tenien arbres fruiters i plantes per extreure teixits.
  A part de l’agricultura, la ramaderia també era una activitat econòmica molt important del camp. En l’època romana el principal bestiar eren les vaques, els bous, els cavalls, els porcs i les ovelles.

  Les vil·les romanes era on s’agrupava tota aquesta gent que fugia de les ciutats. Eren agrupacions de grans construccions on hi tenien pràcticament de tot: uns edificis on vivien els propietaris, uns altres on vivien els esclaus, un edifici on tenien el bestiar, i uns altres per als artesans i per a usos agrícoles, generalment per guardar les eines agrícoles.

 3. La majoria de persones que vivien a l’antiga Roma ho feien al camp tot i que els centres de vida i activitats socials es feien a les ciutats.
  La gent del camp s’encarregava de cuidar el seu bestiar i on podien comprar una casa pel mateix preu que els costava un any de lloguer a la ciutat.
  L’activitat principal del camp era l’agricultura i els principals cultius que tenien era l’oli, la vinya, el blat, les plantes tèxtils i els arbres fruiters. També era important la ramaderia i principal bestiar eren les vaques, els bous, els cavalls, els porcs i les ovelles.
  A les vil·les s’hi distingien tres parts: part urbana, on vivia l’amo, part rústica, on hi havia els esclaus, la cuina i el bestiar i també el magatzem on es guardaven i es fabricàven els productes.

 4. Salve!
  Tot i que les ciutats eren el nucli econòmic i social, gran part dels seus habitants vivien a les vil·les del camp, les quals tenien una gran extensió i estaven dissenyades per a exercir les activitats agrícoles. Allí hi vivien els propietaris i els esclaus i tenien magatzems per a guardar les collites. A part de les vil·les, al camp també hi havia boscos i tallers i petits comerços. Una altra funció de les vil·les era proporcionar un lloc de descans i relaxació de la vida a la ciutat.

 5. Salve!
  Gràcies per aquest apunt Sheila!
  A l’antiga Roma, al igual que en l’actualitat, la vida social i econòmica es trobava al centre de les ciutats, però molts romans preferien viure al camp. Habitaven unes vil•les de gran extensió on es dedicaven al cultiu, la ramaderia, l’agricultura…
  Aquestes vil•les tenien un gran edifici on es trobaven els amos, un altre per les vivenda dels esclaus ( els que cuidaven de les terres) i per últim tenia uns grans magatzems per guardar les collites.
  Normalment, al voltant de les vil•les hi havia un bosc on els propietaris i els seus amics anaven a caçar o relaxar-se.
  El camp no era només pels agricultors, sinó que també pels petits comerços.
  També una altra funció de les vil·les era proporcionar un lloc de descans i relaxació de la vida a la ciutat, com avui en dia.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *