Referents clàssics amb humor!

De ben segur, trobes humor amb referències clàssiques arreu. Ens ajudes a fer més gran la nostra col·lecció?

La Venus, el guardó de FILMETS Badalona

Imatge de previsualització de YouTube

Ahir es van guardonar els millors curtmetratges amb una Venus a la cerimònia de cloenda de la 44a edició del FILMETS Badalona Film Festival (la Nit de les Venus). Va guanyar el curt suís “Selfies”, de Claudius Gentinetta. És un curt d’animació molt crític que denuncia la necessitat de fotografiar-ho tot i en què la vida no té sentit si no és en una “selfie”. Quin narcisisme absurd tan absurd vivim!

SELFIES_TRAILER from Claudius Gentinetta on Vimeo.

Venus del Museu de Badalona

Lletres gregues a tot arreu

Després d’haver estudiat bé l’alfabet grec, de ben segur, veiem lletres gregues arreu.

En la natura, al pati del nostre institut, al nostre entorn…

A la publicitat…

Mal escrites…

Sensorium_large

Aquest estiu, el dissabte 8 de juliol i el dilluns 7 d’agost,  a les 20:30h amb les Ruïnes d’Empúries com a escenari principal a Sensorium oferia el recital d’una llegenda local acompayada amb música d’arpa, i el maridatge de dos vins del DO Empordà amb dues tapes d’Anxoves de L’Escala M. Sureda. El vermutet perfecte abans d’anar a sopar!

Al twitter…

Si en veieu més, ja ho sabeu: aquí seran ben rebudes!

Mireu el Pegàs del Premi Ondas

El Grup PRISA acaba de fallar els premiats de la 65 edició dels Premis Ondas, amb què guardonen anualment les produccions nacionals i internacionals més excel·lents del món audiovisual.

Aquests premis van ser instituïts per Ràdio Barcelona de la Cadena SER fa més de 60 anys arran d’una idea de Ramon Barbat, director de Ràdio Barcelona en aquella època, que el 1953 va creure convenient organitzar un gran premi nacional amb una dotació econòmica i va néixer el I Premi Nacional de Guions i un any més tard, el 1954, es convertiria en els Premis Ondas.

El 1956 va obrir les seves fronteres amb la categoria de premis internacionals. El 1957 va incorporar una nova secció: els Premis Ondas de Televisió i, posteriorment el 1991, els guardons van incorporar la categoria de Cinema.

Però no va ser fins l’any 1993 quan els Premis Ondas van donar el gir definitiu a la seva ja dilatada i prestigiosa trajectòria en sumar la categoria destinada a recompensar les produccions musicals més destacades.

Des de llavors, els Premis Ondas s’han convertit en l’esdeveniment mediàtic més esperat de l’any, on es disputen un total de 23 premis.

Des del 1992 l’estatueta de l’Ondas és un Pegàs de bronze

En aquests més de 60 anys, han guardonats als més de 1.500 premiats amb més de 6 estatuetes diferents fins que des del 1992 l’estatueta és un Pegàs de bronze, més gran, més pesat i molt més estilitzat que l’estatueta platejada de Pegàs del 1972.

El 1972 l’ Ondas és la figura platejada de Pegàs.

L’enhorabona #Ondas2018

Fiat panis

Avui, 16 d’octubre, se celebra a tot el món el Dia Mundial de l’Alimentació. Fou proclamat el 1979 per la Conferència de l’Organització de les Nacions Unides per a l’Agricultura i l’Alimentació (FAO) amb la finalitat de conscienciar als pobles del món sobre el problema alimentari mundial i enfortir la solidaritat en la lluita contra la gana, la desnutrició i la pobresa. El dia coincideix amb la data de fundació de la FAO (Food and Agriculture Organization) el 1945.

El seu lema és Fiat panis.

 

Què significa? Reflecteix bé l’objectiu d'”ajudar a construir un món sense gana”.

Referents clàssics passats per aigua (+ Cl) a la NCAA, la lliga universitària americana

  Com ja vam veure a Referents clàssics passats per aigua (+ CL) a la natació espanyola, és fàcil trobar essència grega o romana dins les piscines. N’és un gran exemple també la lliga universitària americana, la NCAA (National Collegiate Atheltic Association), que engloba tots es esports, i en la qual alguns noms dels equips aquàtics llueixen evidents referències clàssiques.

 Pel que fa a la natació en concret, de la llista d’equips de les tres divisions que formen la “College swimming and diving teams” (font: Wikipèdia, última actualització de 25/06/18) es fa palès que el llegat clàssic més exitós és ‘Esparta’ i els seus habitants. 5 equips comparteixen aquesta idea: els Case Spartans  (Case Western Reserve University, Cleveland), els Michigan State Spartans (Michigan State University, Michigan) els San Jose State Spartans (San Jose State University, California), els Tamps Spartans (University of Tampa, Florida) i els York Spartans (York College, Pennsylvania).

  (Totes les imatges dels escuts i dels logotips han estat extretes de les webs de les corresponents universitats).

 

 

 Seguint amb la dinàmica dels pobles, hi ha dos conjunts que emulen els troians, el Little Rock Trojans (University of Arkansas) i els USC Trojans (University of Southern California).

 

 

També hi ha déus i mitologia (evidentment! què us pensàveu?!)

  Els equips femenins del CMS Stags and Athenas  (Claremont McKenna College, Harvey Mudd College and Scripps College, Claremont, California) tenen Atena/Minerva, deessa de la saviesa i l’estratègia militar, com a símbol; el UC San Diego Tritons (University of California San Diego) tenen un tritó armat amb un trident, divinitat marina i fill de Posidó, el déu del mar; els Titan Athletics (Westminister College, Pennisylvania) llueixen un tità a l’escut i els Green Bay Phoenix (University of Wisconsin-Green Bay) tenen com a nom l’au de foc Fènix.

 

Tanquen la llista clàssica la tripulació de l’‘Argo, els argonautes, una de les primeres generacions d’herois guerrers grecs, representats per l’equip West Florida Argonauts (University of West Florida).

 

Escut del “West Florida Argonauts”

 

 

  Després de conèixer els referents clàssics de la natació de competició d’Espanya i d’Estats Units podem arribar a diferents conclusions. Us deixo algunes preguntes per si voleu reflexionar-hi o, fins i tot, deixar un comentari sota.

Creus que la tria clàssica que ha fet cada país denota el tipus de mentalitat, valors i manera de fer d’aquest? Hi ha diferències?

És casual que alguns es repeteixin? Per què n’hi ha que triomfen més?   

Què creus que aporta a un nom d’equip una referència grega o romana? 

Has trobat a faltar algun referent? Tu quin haguessis escollit i per què?

 

 

Berta Cantó Gargallo, professora de clàssiques i nedadora

 

Referents clàssics passats per aigua (+ Cl) a la natació espanyola

 

  Aquest apunt neix del fil de Twitter que vaig fer  durant el Campionat d’Espanya Open de 2018, en el qual vaig voler ensenyar les clares etimologies amb referents clàssics que tenen alguns noms de clubs, així com marques, models de material i instal·lacions aquàtiques, que, tot i que pel públic general passin desapercebudes, es poden trobar en qualsevol competició sigui nacional o no. Ara, n’ofereixo una actualització ampliada amb més exemples per tal d’intentar recopilar-los tots (o bé els màxims possibles).

[AUTOBOMBO: si voleu conèixer i/o tafanejar més sobre referents clàssics en el món de la natació o de esport de competició, podeu fer una ullada també als apunts:La Natació més clàssica a l’Europa mediterrània“, “Els referents clàssics als Jocs del Mediterrani”“Els referents clàssics dels Jocs del Mediterrani Tarragona 2018”.]

  Seguint l’estructura del fil dels piulets, he classificat els diferents referents i tot allò d’arrel i essència clàssica que hi havia dins la piscina per categories:

(Com que no sempre ha estat possible fotografiar els referents in situ, he afegit imatges dels que faltaven, les quals han estat extretes de les pàgines oficials de cada entitat)

 

Sobre topònims: 

  El Club Natació Tàrraco i el Club Natación Cartagonova-Cartagena, dues ciutats emblemàtiques de l’època romana. La primera per ser capital de la província d’Hispania Citerior i posteriorment d’Hispania Tarraconensis i la segona per ser la ciutat púnica, per excel·lència, de la península.

 

 

Sobre llocs físics:

  El Club Natación Liceo porta el nom de l’escola filosòfica Λύκειον, fundada per Aristòtil l’any 336 a.C. a Atenes (aquí és on passejava amb els seus peripatètics!).

Part de darrere de l’equipació del Club Natación Liceo

 

 

Sobre derivats del mot llatí aqua, -ae:

  El Club Natación Aquis de Talavera de la Reina (Toledo) crea el nom a partir de la paraula Aqua, -ae  (“aigua” en llatí), igual que el Centro Acuático Inacqua de Malága (on es va celebrar el Campionat d’Espanya Open de primavera d’enguany).

 

 

 

Sobre personatges mitològics: 

  El Centro Natación Helios llueix una evident apel·lació de la personificació d’Ἥλιος, el déu del Sol en la mitologia grega. Malgrat que ni el logo ni l’escut de l’entitat mostra una explícita referència visual a la divinitat (tampoc ho expliquen a la pàgina oficial), sí que és veritat que es podria entreveure i entendre la corona daurada com la potent i brillant aurèola del déu (?)

 

Escut del Centro Natación Helios

 

 

  En el cas de Chronos, vaig poder descobrir que és un dels models d’ulleres que la marca d’en Michael Phelps té actualment en el mercat. Val a dir que, com a bona personificació del temps que és Χρόνος (i el nostre principal adversari) sempre està present a les piscines, ja sigui en cronòmetres manuals ja sigui en electrònics.

Cartell on s’anuncia el model d’ulleres “Chronos” de MP

 

 

Sobre lemes olímpics en llatí:

  La samarreta del Real Canoe Natación Club que van fer pel campionat d’Espanya Open de Primavera de fa dos anys, el qual era classificatori pels Jocs Olímpics de Rio de Janeiro, exhibeix el lema olímpic del jocs moderns: “CITIUS, ALTIUS, FORTIUS” (“més ràpid, més alt, més fort” ). Encara ara se la posen per les piscines (i que duri!).

Darrere de la samarreta oficial del Real Canoe Natación Club per l’Open de 2016, classificatori per a les Olimpíades de Rio de Janeiro.

 

 

Sobre lletres de l’alfabet grec:

  El Club Natación Alfa (Torrevella, Alacant) porta el nom de la primera lletra de l’alfabet (d’aquí el nom: alfa + beta, la segona lletra) i una de les marques de plaques de competició (el tros de paret que toca el nedador per aturar el cronòmetre quan finalitza la cursa) més importants i famoses és Omega, l’última lletra de la llista.

  Propina: El Sigma Swim Birkerøddanès és un club danès que ha vingut força vegades a competir a Catalunya. Com podem observar, té la lletra sigma en majúscula (Σ, que corresponen a la nostra S) en el nom i en el logotip. Serà per la paraula anglesa Swim?

 

 

 

Sobre números romans:

  El club basc d’Irun Bidasoa XXI va incorporar el número 21 al nom, quan, l’any 2001, la secció de natació va  separar-se de l’entitat fundadora (el Club Deportivo Bidasoa, el qual englobava més disciplines) per convertir-se en una sola institució. Aquesta xifra en números romans segurament fa referència al segle, que , com sabem, s’han d’escriure sempre “a la romana” i mai en números aràbics.

Darrere de l’equipació del Club Bidasoa XXI

  Fins aquí els referents clàssics a la natació espanyola de competició. Esperem poder anar eixamplant la llista a mesura que en vagin apareixent de nous, mentre gaudim, per les piscines (i fora), dels que ja tenim.

Berta Cantó Gargallo, professora de clàssiques i nedadora.

PS: Potser també et pot interessar l’apunt Referents clàssics passats per aigua (+ CL) a la NCAA; la lliga universitària americana.

 

Festa major de Gràcia 2018 amb molts referents clàssics!

Ha començat la 201na edicició de les festes de Gràcia. Enguany amb molts referents clàssics! Roma al carrer Verdi i Grècia a Travessia de Sant Antoni.

El carrer Verdi que ha guanyat nou premis en quinze anys  s’ha inspirat en la Roma de Marc Aureli. Un Marc Aureli sota un aqüeducte acull els visitants per l’entrada sud del carrer i pel nord Bacus.

Olimp 54 és un guarniment que ens trasllada dins d’un temple grec a la Travessia de Sant Antoni que l’any passat va guanyar, però no va poder gaudir el premi pels atemptats del 17 d’agost. A la zona del bar hi ha les Cariàtides i a la placeta d’Anna Frank, l’Atlas ha canviat la bola del món per una de discoteca, tot recreant la sala de ball Apol·lo del Paral·lel. La visita nocturna és molt més agraïda per a la discoteca de l’Olimp. Sortint de l’espai guarnit, el visitant descobreix el cavall alat Pegàs.

La Roma de Marc Aureli i l’Olimp dels déus grecs més discotequers us esperen, entre els vint-i-un carrers guarnits, a les festes de Gràcia! Jo ja hi he anat!

Mercè Otero-Vidal

Homenatge estilogràfic a Homer

L’altre dia al Corte Inglés de lluny vaig veure Homer i el cavall de Troia i m’hi vaig apropar.

Montblanc té una edició limitada dedicada a Homer. Es basa principalment en la història del cavall de Troia. La forma general de la ploma estilogràfica reprèn la silueta del cavall, amb la part posterior i el clip inspirades en la llegendària llança d’Aquil·les. El gravat sobre els anells decoratius mostra motius inspirats en peces de ceràmica grega de figures negres, aquesta mateixa inspiració la trobem en un preu més assequible en la col·lecció de bolígrafs amb color opac predominantment negre.

Homer no deixa d’inspirar!

Els referents clàssics dels Jocs del Mediterrani Tarragona 2018

Malgrat el polèmic ajornament, algunes desil·lusions locals i crítiques cap al batlle, la poca publicitat de l’esdeveniment mesos abans per part de la ciutat (ni tan sols durant el Tarraco Viva 2018; molt poca o inexistent dins del programa del festival i tampoc pels carrers) i el Mundial de futbol a Rússia que de ben segur l’eclipsarà força, aquest divendres 22 de juny comencen, a l’antiga capital de la Hispania Citerior i també de la Tarraconensis, els XVIII Jocs Mediterranis!

Fins diumenge 1 de juliol, Tàrraco, declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, gràcies el seu conjunt artístic i monumental romà (14 elements reconeguts! les muralles, el temple, el fòrum provincial, el circ, l’amfiteatre, el fòrum local, el teatre, la necròpoli, la vil·la de Centcelles, l’aqüeducte, la torre dels Escipions, la pedrera del Mèdol, la vil·la dels Munts i l’arc de Berà) , acollirà,  en aquesta competició de caire internacional i olímpic, 3622 atletes (rècord d’inscripció!) de 33 modalitats esportivesprocedents de 26 països (ben bé,  gairebé tot l’antic imperi romà!Mireu el mapa de sota).

Els 26 països que participaran en els Jocs Mediterranis de Tarragona 2018

Tal i com apuntàvem a Els referents clàssics dels Jocs del Mediterrani, fa setmanes que a Tarragona 2018, han anat apareixent alguns aspectes clarament romans. Mentre se celebren i amb la voluntat de poder-ne caçar moltes més d’aquí uns dies, volem presentar ara els que ja han tret el cap i, alhora, animar-vos a estar ben atents (sobretot a les cerimònies d’inauguració i cloenda, així com en els lliuraments de guardons, per exemple) per, entre tots, poder ampliar la llista. Aquest apunt, doncs, és tan sols un esborrany en espera i obert a tothom per tal de ser editat i completat amb més referents clàssics un cop hagin acabat les competicions.

Heus aquí l’essència romana, prèvia a la inauguració dels XVIII Jocs Mediterranis Tarragona 2018 (és a dir, abans del 22 de juny):  [totes les imatges han estat extretes del web oficial de l’organització]

L’amfiteatre com a escenari de luxe per als actes (i fotografies) pre-Jocs

El famós amfiteatre de Tarragona, en nombroses ocasions, ha estat protagonista d’actes oficials relacionats amb la candidatura de Tarragona 2017. Des de fa anys, la bandera de l’International Committee of Mediterranean Games (CJM) oneja just a la plaça de sobre de l’antic edifici d’oci romà.

 

 

En Tarracvs, la mascota dels XVIII Jocs Mediterranis

En Tarracvs, ideat per l’Aleix Girona, un alumne de 13 anys de l’Escola Abel Ferrater de La Selva del Camp, va ser la proposta guanyadora del concurs “Fes la Mascota”, en el qual van participar 10.000 nens de les escoles de la demarcació de Tarragona. Posteriorment, Jean Jullien, conegut dibuixant i dissenyador francès, va ser l’encarregat d’adaptar-lo i de presentar-ne el prototip final i oficial.

 

Batejat i personificat amb la versió escurçada del nom originari de la ciutat (Colonia Iulia Urbs Triumphalis Tarraco), porta un casc de soldat romà fet amb l’aigua i les ones del Mediterrani, el nucli i nexe d’unió de tots els participants.

A banda dels esdeveniments esportius, en Tarracvs també serà present per tota la ciutat difonent la competició a través de l’art, dins la mostra del “Tarracvs Parade”. Estarà representat en grans figures volumètriques decorades amb el disseny de diferents artistes per, després dels Jocs, ser subhastades o venudes.

 

 

Les medalles i els diplomes per als vencedors

Les medalles, amb el contorn irregular, imiten una moneda romana de l’època i representen el “retorn a l’arena” de les antigues competicions esportives a la ciutat imperial Tarraco. Les sanefes d’elements circulars del contorn s’inspiren també en formes geomètriques de monedes i mosaics romans. A més a més, a la part superior de la medalla, per on passa la cinta que la subjecta, hi ha tres arcades que simbolitzen l’aqüeducte de les Ferreres, més conegut com a Pont del Diable.

Les medalles dels Jocs Mediterranis Tarragona 2018

 

Però, en el revers de la peça i en els diplomes, encara hi ha més referents clàssics! A la cara del darrere, hi surt un auriga conduint una biga (un carro tirat per dos cavalls), passant justament pel revolt, que encara es conserva, del circ de la ciutat (en època romana, les curses de carros es feien en el circ, que tenia una arena allargada; mai a l’amfiteatre, que és rodó). Sota els números romans que indiquen l’edició dels Jocs del Mediterrani hi ha la inscripció llatina “reditum arenam”, el ja comentat “retorn a l’arena”.

Les dues cares de les medalles de Tarragona 2018

 

I, fins aquí, els primers (esperem) referents clàssics dels XVIII Jocs Mediterranis de Tarragona 2018. Us desitgem que els gaudiu moltíssim i que estigueu ben atents per si els clàssics tornen a aparèixer.

Us deixem també el programa oficial per tal que pugueu tenir controlat el calendari esportiu.

 

 

Berta Cantó, professora de clàssiques