El cicle troià

Aquil·les a Làmia, Ftiòtida

Encara que la guerra de Troia va esclatar perquè Paris va raptar Hèlena, els seus orígens remunten al casal d’Aquil·les. Homer a la Ilíada l’anomena l’Eàcida, no fill, sinó nét d’Èac, que va ser el més pietós de tots els grecs i va acabar com a jutge a l’Hades. Èac era fill de Zeus i de la nimfa Egina. La seva gent eren els Mirmídons, formigues que Zeus va convertir en homes. Els fills d’Èac van ser Peleu i Focos, que es van barallar; Peleu va matar de manera accidental, en un llançament de disc, el seu germà, i va ser exiliat fora d’Egina, a Ftia, a la Tessàlia, on es va casar amb la filla del rei i va matar accidentalment el seu sogre amb una llança quan caçava el Senglar de Calidó. Es va haver de refugiar a Iolcos, i Acast, el fill de Pèlias, el va purificar. La dona d’Acast se’n va enamorar i va provocar el suïcidi de l’esposa de Peleu, però no va aconseguir el seu amor. Com a recompensa a la seva castedat, els déus van concedir a Peleu la mà de Tetis, una de les cinquanta filles de Nereu, les nereides o dones-peix. En la celebració del casament, tots els déus i deesses hi eren convidats, tret de la dea Eris, que va llançar una poma d’or amb la inscripció «per a la més bella». Hera, Atena i Afrodita es van disputar la poma fins que Zeus va decidir que fos el mortal Paris, fill del rei Príam de Troia, qui decidís quina era la més formosa. Paris va triar Afrodita, que el va seduir amb l’amor de la dona més bella: Hèlena, casada amb el rei Menelau d’Esparta. Paris va anar a Esparta i, tot aprofitant un viatge de Menelau a Creta, va raptar Hèlena i se la va emportar a Troia. Hi ha versions, però, que expliquen que Hèlena se’n va anar voluntàriament amb Paris.

De la nereida Tetis i de Peleu va sobreviure un fill: Aquil·les. Tetis volia que el seu fill fos immortal i el posava al foc; Peleu la va enxampar, i Tetis va haver de tornar al mar. Tetis havia fet Aquil·les immortal en tot el cos, tret del taló per on sostenia el nen. En una versió més tardana, Tetis submergeix Aquil·les a les aigües de la llacuna Estígia per fer-lo immortal.

Tetis sabia que Aquil·les moriria a Troia i, per això, quan es va organitzar l’expedició contra la ciutat, el va disfressar de dona perquè no el reconeguessin i el va enviar a la cort del rei Licomedes, a l’illa d’Esciros, amb Pàtrocle, també besnét d’Egina; però Odisseu el va descobrir, i Aquil·les, sense el qual els oracles havien pronosticat que Troia no seria conquerida, es va unir a l’expedició.

La flota grega reunida a Àulida no va obtenir els vents favorables per salpar cap a Troia fins que Agamèmnon es va decidir a sacrificar la seva filla Ifigenia.

Els grecs (anomenats per Homer, a la Ilíada, aqueus, dànaus o argius) van arribar a Troia, de la qual era rei Príam, amb la missió de recuperar Hèlena, segons el mite; però és probable que l’objectiu fos conquerir aquest valuós punt estratègic.

Combat als vaixells davant de Troia, baix relleu d'un sarcòfag (segle III)

Troia o Ílion (del nom del seu fundador Ilos, fill de Tros) era una gran i rica ciutat envoltada d’unes muralles magnífiques, construïdes pels déus Apol·lo i Posidó; per tant, inexpugnables. Al sud de Troia s’aixecava el mont Ida i ben a prop hi passava el riu Escamandre. Troia, el nom de la qual vol dir ‘rica en or’, estava situada a la Tròada, a l’Àsia Menor, prop de l’Hel·lespont (l’actual estret dels Dardanels), i gaudia d’una situació estratègica privilegiada, que permetia als troians controlar les rutes comercials entre Europa i Àsia, i cobrar impostos elevats als vaixells que passaven entre el mar Egeu i el mar Negre.

Quan la flota grega va arribar a les costes troianes, Hèctor, fill de Príam i germà de Paris, va ordenar atacar els grecs quan intentaven desembarcar. Els grecs es van allunyar de la costa i van establir un campament, ja que els troians resistien el setge. Després de deu anys de guerra, Odisseu, fill de Laertes i d’Anticlea, va idear l’estratagema de construir un cavall de fusta on s’amagarien un grup selecte de guerrers. Els troians, que van acollir el cavall com un trofeu, van ser vençuts pels soldats grecs, que van sortir del cavall i van obrir les portes de la ciutat als seus companys. D’aquesta manera, van destruir Troia.

Troia en flames, pintura de Johann Georg Trautmann (1713–1769)

Quant a Margalida Capellà Soler

Professora de clàssiques de l'institut Premià de Mar.
Aquest article s'ha publicat dins de Cicles mítics, Déus, General, Herois, Rapte d'amor, Venjança i etiquetat amb , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

43 respostes a El cicle troià

 1. Retroenllaç: Troya, de Wolfgang Peterson | La cinta de Νίκη

 2. Retroenllaç: Anònim

 3. Retroenllaç: Les Coèfores d’Èsquil | Literatura grega a escena

 4. Retroenllaç: El cicle troià | OPVS CHIRONIS | Scoop.it

 5. Retroenllaç: El cavall de Troia i la petita Helena | Cartellera de teatre clàssic

 6. Retroenllaç: Troilos i Crèssida a Love for Shakespeare | Cartellera de teatre clàssic a Barcelona

 7. gimenez.judit diu:

  Xaipe!
  Coneixia el mite del cavall de Troia, però no l’origen on, a més, s’explica el perquè de la debilitat del taló d’Aquil·les. Zeus és pare de Éac que és pare de Peleu (i Focos) que, juntament amb Tetis, és pare d’Aquil·les i, fou en la boda dels pares d’Aquil·les, que Paris s’enamorà d’Afrodita al haver de triar entre Hera, Atena i Afrodita quina era la més bella que rebria la poma d’or que Eris va llençar. No entenc, però, per què Paris va raptar Hèlena.

 8. Alina Roman diu:

  Xaipete!

  Una història molt interessant de la Guerra de Troia la coneixia bastant bé ja que a part de que l’hem treballada , també he vist pel·lícules basades en aquesta guerra on Àquil·les moria ja que Paris li va clavar una fletxa al talò l’únic lloc mortal de Àquil·les. Per una altra banda no savia que Troia vol dir “rica en or” això no ho sabia però pel que veig era molt important pel comerç que és realitzàva allà. La història sempre m’ha agradat però el que no sabia és què el rapte d’Helena va ser provocat perquè Afrodita el va ajudar a prendre la dona més bonica del món. També coneixia el mite del cavall de fusta i que la guerra va durar 10 anys fins que van fer aquest cavall per poder vèncer els troians i recuperar l’Hèlena. I per últim dir qué la poma d’or que havien d’escollir les tres deesses tampoc ho sabia.

 9. Retroenllaç: Reescrivint el mite a partir de l’art: la guerra de Troia | El fil del mite grec

 10. Guillem Acien Mas diu:

  Salutacions.

  Tinc diversos llibres que parlen sobre la guerra de Troia, però en aquest article apareixen coses que no sabia, com el significat del nom de la ciutat o el del seu fundador. Sempre va bé fer un repàs al que coneixes, ja que acabes descobrint coses noves.

 11. Raül Àlvarez diu:

  Χαιρετε,
  Està bastant bé ja que t’explica els motius de la guerra de Troya per una banda i per l’altre et resumeix els fets de l’Ilíada, explican-te com va finalitzar en l’Odissea.
  Bàsicament et resumeix l’Ilíada i el final de la guerra, el qual només era explicat en l’Odissea.
  L’amor té un gran pes sobretot en l’Odissea, ja que Ulisses vol tornar a Ítaca amb la seva dona i el seu fill. En l’Ilíada no en té massa, té contingut bèl·lic i poc més.

 12. Carlos Thiriet diu:

  Χαιρετε,
  M’agradat bastant aquest resum de la guerra de Troia, perquè ens parla dels antecedents d’aquesta posant les accions de Peleu i els seus descendents com determinants perque es provoqui el conflicte. La veritat es que no pensava que les causes d’aquesta guerra vinguessin de tan abans. Però realment penso que la causa principal va ser la ambició de Agamèmnon, que volia conquerir Troia pel seu valor estratègic, ja que estava situada a prop de l’estret dels Dardanels, que separava Àsia menor d’Europa, i no a causa del rapte d’Hèlena per part de Paris.

 13. Retroenllaç: Els cicles mítics | El fil del mite grec

 14. Iria Rael diu:

  Xaipe!
  Hem sembla molt interessant el llibre de la guerra de Troia, també la película.
  Aquest resum explica cosas que desconexia de la guerra de Troia, com quines eran las causas per las quals va començar la guerra o pero també d’altres que si.
  En la mitologia grega, la guerra de Troia va ser un gran conflicte bèl·lic en el qual es van enfrontar una coalició d’exèrcits aqueus contra la ciutat de Troia i els seus aliats. Segons Homer, es tractaria d’una expedició de càstig per part dels aqueos, el casus belli hauria estat el rapte d’Helena d’Esparta pel príncep Paris de Troia.

 15. Abril Ramos i Aran diu:

  Χαιρετε,

  A mi normalment no m’agrada la mitologia i les històries gregues ni tampoc em crida gaire l’atenció.
  Puc dir, per sort, que amb la guerra de Troia no em passa això. Tot el contrari, m’interessa bastant i em sembla entretingut llegir-ne un resum.
  Fins i tot amb aquest resum he aprés coses que desconeixia. ç
  Molt bon resum i gràcies par la informació!

 16. Marc Arquillo diu:

  Xaipe!
  Aquest es un molt bon resum del cicle troià ja què explica les causes i les conseqüències de la guerra de Troia. Dins del temari de la Grècia clàssica aquest conflicte aconsegueix interessar a molta gent ja què els aconteixements posteriors a l’inici de la discòrdia estan carregats d’accions humanes i valors reals com l’honor i la glòria.

 17. Ariadna Zarcos diu:

  Em sembla una història bastant interessant! Tot això de la Guerra de Troia és bastant conegut, sobretot per la pel·licula de Brad Pitt. Amb aquest apunt he adquirit més informació d’aquesta Guerra que desconeixia, com que la causa de la Guerra i que el rapte d’Helena va ser provocat perquè Afrodita el va ajudar a prendre la dona més bonica del món.

 18. Ariadna Ruiz diu:

  Xairete!

  M’ha agradat moltíssim aquesta història, m’ha semblat super interessant.
  La veritat es que les històries de batalletes no m’han interessat força, però la veritat es que amb aquesta em passa tot el contrari!

 19. Chaymae Zaouaghi diu:

  Χαιρετε!!
  La guerra de Troya provocada por el rapte d’Helena la dona més bella de Troya, jo he llegi l’article peró també he tingut la oporunitat de veure la pelicula ahir que la feien per la tele i que l’he repetit con dos cops i cada cop m’en adono de més cosas, ja que gracies a aquests aricles és més fàcil comprendre aquesta guerra que va dona lloc a molts mites. L’article explica la guerra amb les seves causes i consequencies i aixó és molt important.

 20. Robert Cepeda diu:

  Un article molt complert, la guerra de Troia es una de les mes importants de la seva epoca, la que va liar Helena! Aquestes dones..A mi aquesta guerra em sembla molt interesant i d’aqui va sortir la gran obra del mestre Homer, espero poder llegirla en versio original tambe!! Tambe hi ha una adaptacio cinematica molt bona.

 21. Abigail.dina diu:

  Molt bon aquest apunt!!Quin tema més interessant el de la guerra de Troya.La veritat es que sempre havia vist les pel.licules sobre la guerra de Troya.Però he dir que aquest apunt m’ha deixat encara més clar ,que és el que significar la guerra de Troya ,les seves causes ,esta molt ben explicat.És impresssionant ,perquè es va fer aquesta guerra,és a dri va tenir moltes causes.
  Segons l’epopeia grega La Ilíada, el príncep Paris de Troia va segrestar a la seva enamorada Helena de Grècia, la dona més bella del món, i Melenau d’Esparta, el seu marit, va convocar als grecs, i van emprendre la guerra contra els troyanos. Aquesta guerra va ser la trobada de molts dels grans herois de l’antiguitat, com Aquil·les, Héctor o Áyax…

 22. Retroenllaç: La mitologia a la cartellera teatral de Barcelona | El fil del mite grec

 23. omaima diu:

  Xaipe!

  És un molt bon apunt, m’ha semblat interessant.
  La veritat es que les històries de batalletes no m’han interessat força.

  La guerra de Troia va ser una guerra contra la ciutat de Troia a l’Àsia Menor pels exèrcits grecs, després del rapte (o fugida) d’Helena d’Esparta per Paris de Troia (o Ilión). Aquesta guerra és la figura central de l’èpica grecollatina i va ser narrada en un cicle de poemes èpics dels quals només dos ens han arribat intactes, La Ilíada i L’Odissea d’Homer. La Ilíada descriu un episodi d’aquesta guerra, i L’Odissea narra el viatge de tornada a casa d’un dels líders grecs. Altres parts de la història i versions diferents van ser elaborades per poetes grecs i romans posteriors.

  Els antics grecs creien que els fets que Homer va relatar eren certes. Creien que aquesta guerra havia tingut lloc en els segles XIII C. o XII C., i que Troia estava situada prop de l’estret dels Dardanels al nord-oest de la península d’Anatòlia (actual Turquia). En temps moderns, tant la guerra com la ciutat eren considerades mitològiques. En 1870 l’arqueòleg alemany Heinrich Schliemann va excavar el turó de Hissarlik, on creia que estava la ciutat de Troia, trobant les restes de l’antiga ciutat de Nova Ilión, que va existir fins al segle I aC i sota la qual va trobar altres ruïnes, i sota d’aquestes, altres més. Semblava una immensa ceba les capes caldria anar desfullant una rere l’altra i cadascuna d’aquestes capes semblava haver estat habitada en èpoques diferents. Schliemann havia anat per trobar la Troia homèrica; però en el curs dels anys, ell i els seus col·laboradors van trobar set ciutats soterrades, i més tard altres dues. Però, quina d’aquestes nou ciutats era la Troia d’Homer? Estava clar que la capa més profunda, Troia I, era la prehistòrica, la més antiga, tan antiga que els seus habitants encara no coneixien l’ús del metall, i que la capa més a flor de terra, Troia IX, havia de ser la més recent, guardant les restes de la Nova Ilión, on Jerjes i Alexandre el Gran havien sacrificat als déus.

  Alguns historiadors creuen que la Troia VI o la VII van ser la ciutat homèrica, perquè les anteriors són petites i les posteriors són assentaments grecs. Altres historiadors creuen que els relats d’Homer són una fusió d’històries de llocs i expedicions dels grecs de l’Edat de bronze o del període micènic, i no descriu fets reals. Els que pensen que les històries de la guerra de Troia deriven d’algun conflicte real, el daten entre

 24. Retroenllaç: Anàlisi del mite de la poma de la discòrdia | El fil del mite grec

 25. Retroenllaç: No us perdeu Troianes 15! | Literatura grega a escena

 26. Retroenllaç: L’EMPREMTA D’ORFEU » Ulysses de Franz Ferdinand

 27. Retroenllaç: L’EMPREMTA D’ORFEU » Sabina i la mitologia en les seves cançons

 28. Retroenllaç: L’EMPREMTA D’ORFEU » Ulisse, de Premiata Forneria Marconi

 29. Joaquin diu:

  Exelente apunte, cabe decir que atrapo bastante y me puse a investigar..
  Como intro al tema puedo aportar resumidamente que El ciclo troyano es un conjunto de poemas datados en la época de la Grecia arcaica que narraban la sucesión de los acontecimientos de la leyenda de la guerra de Troya. Entre ellos se encuentran dos que han llegado hasta nuestros días, la Ilíada y la Odisea, atribuidos ambos a Homero, y otros, hoy perdidos y que solo se conocen por fragmentos o resúmenes realizados por autores antiguos.

 30. Mar Cruz Viladoms diu:

  Xaipete!!
  Quin apunt més interessant. Et fa continuar llegitn fins al final i que tingues ganes de llegir-ne més. Molt ben estructurat i està molt ben explicat. Narracions com aquestes són les que ens fan saber-ne més!!

 31. Mireia Sánchez Cano diu:

  Xaipete!!

  M’ha interessat força aquest apunt!

  Desconeixia totalment la guerra de troia i per aquesta raó m’ha agradat llegir aquest article!!

  Segons Homer, la guerra de Troia, es va produir a causa del rapte d’Helena per part de Paris, el príncep de Troia. En la guerra s’hi enfrontaven aqueus contra troians.
  Després de 10 anys de guerra, Aquil·les, inspirat per Atenea va idear la construcció del cavall de fusta per atacar als Troians. Aquil·les va morir, amb una fletxa clavada al taló, pel qual la seva mare el subjectava quan el va banyar al riu que el va fer
  vulnerable.

 32. Retroenllaç: L’EMPREMTA D’ORFEU » Referents clàssics en la música metal

 33. Retroenllaç: El cicle troià en la literatura grega | Literatura grega a escena

 34. Retroenllaç: El mite del sacrifici d’Ifigenia a Jocs de trons | El fil del mite grec

 35. Retroenllaç: Referents clàssics a Merlí | La cinta de Νίκη

 36. Edgar.N diu:

  Xaipe!
  Molt bona historia molt diferent de la que creiem que es en la pel·licula Troya.
  Té bastants canvis i fins i tot et diuen com comencen els fets i el perquè rapten a Helena.

 37. Farah diu:

  Χαιρετε
  Les histories de batalles mai han sigut de les meves preferides, peró aquesta hem crida més l’atenció. Ja que les histories Romanes sempre han sigut especials i amb el seu punt d’intriga i emoció. Han fet un munt de versions sobre la guerra de Troya, i ha sigut representada de diferents maneres i jo realment nomes n’havie vist una pel·licula. L’escena está molt ben explicada, no es el mateix veure que llegir, pero a vegades esta més ben escrit que representat.

 38. Ignasi Pujol diu:

  Xaipe!

  Sempre m´ha interessat molt la història i els origens de Grècia, avans buscava informació de la guerra de Troya i sempre trobava el mateix, lo del cavall de fusta, i moltes versions diferents de com va començar.

  És molt interessant, he apres moltes coses amb aquest text, com qui la va fundar i perque tenia aquest nom Troya. Moltes gràcies!

  Per cert! El personatge que més m’agradava era Aquil·les, gràcies a entendre millor la situació es Hector.

 39. Χαιρετε 🙂
  Si que em sonava l’historia de la guerra de Troya però mai m’havia parat ha llegir la vertadera história. Mol interessant l’article, explica la guerra amb les seves causes i consequencies i aixó és molt important.
  Fa poc vaig estudiar la Ilíada a literatura universal i ara comprenc molt millor l’història.

 40. Maryama diu:

  Boum diem!
  Vaig veure la pel·lícula de Troia, i em va agradar molt però després de llegir això m’he adonat de que la història que jo creia que era no és. A la pel·lícula hi ha moltes parts diferents.

 41. ainablanch diu:

  Bonum diem!

  Em sonaba la historia de la guerra de Troya ja que havia vist la película i después de llegue axiò, trobo que a la pel.lícula de Troya no explica ven bé com és realmente la guerra, ja que hi ha montes parts explicades de manera diferent on fins i tot l’argument varia.

 42. Valentina Restrepo Rodríguez diu:

  Xaire!
  he vist una pel·lícula de la Guerra de Troia i em va agradar bastant ja que en general no m’agraden les pel·li´cules de tema mitològic ni tan subreals però en aquesta història et conten molt bé i amb molt detalls aquesta història que em sembla bastant interessant d’escoltar!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *