Us presentem una modificació del joc del penjat que agrada molt als alumnes de totes les edats i que, a més a més, li donem la volta i es converteix en una tasca cooperativa. És ideal per incorporar-la com a estació d’activitat o racons a primària.
– Expressar-se utilitzant preguntes i respostes.
– Descodificar les paraules per mitjà de l’ús del principi alfabètic.
– Escriure paraules.
– Ampliar el vocabulari.
– Practicar la cerca al diccionari.
– Llegir i comprendre definicions.
Material:
Tot el que es cita es necessita per a cada participant.
-
Retoladors Velleda
-
Fundes de plàstic transparent
-
Folders de cartró
-
Boli
-
Diccionari
-
Post-it.
-
Full d’activitat (t’ho pots descarregar clicant AQUÍ)
- Instruccions (t’ho pots descarregar clicant AQUÍ)
Funcionament:
S’agrupen als alumnes per parelles.
A cada alumne se li reparteix el material (o l’agafen ells). Han d’introduir la cartolina dins de la funda de plàstic per tal construir la seva pissarra velleda.
Els posem un folders de cartró a l’estil de la foto. El que fan els folders és separar als alumnes i evitar que vegin el que té l’altre company.
Cada alumne ha de buscar, sense dir-li res a l’altre, una paraula que, pel que sigui, li cridi l’atenció. Llegir el seu significat (en veu baixa) i anotar-la al post-it que enganxarà a la paret formada pel folder de cartró.
A partir d’aquí han de començar a fer una pregunta per torn per tal d’endevinar la paraula del company.
La paraula que s’endevini primer és amb la que, entre els dos, han de construir una frase que inclogui aquesta paraula .
No cal fer el dibuix del penjat, ja que l’objectiu és endevinar una paraula i aprendre el seu significat. Ja veureu com de forma espontània els alumnes no ho fan, estan més intrigats per endevinar la paraula del company que per penjar-lo.
Variants:
– Fer-ho amb anglès o castellà.
– Temàtic, es pot donar un tema, ja treballat, per exemple a naturals, i han d’escollir les paraules del vocabulari d’aquest tema.
– Per categories gramaticals, adaptar un dau enganxant gomets en el que col·loquem les lletres: A, Ad, S.M, S.F, V i blanc. De manera que si surt la lletra A, han de triar una paraula que sigui un adjectiu, si surt AD, un adverbi, si surt un SM un substantiu masculí, si surt un S.F un substantiu femení, V un verb i en blanc el que vulguin. Així poden treballar les diferents categories gramaticals i l’abreviació del diccionari. Per això caldrà aportar una taula de correspondència entre el que surt al dau i l’expressió al diccionari.
– Per nombre de síl·labes. Igual que en la variant anterior col·locar uns gomets a un dau i col·locar 1-2-3-4 o 2-3-4 i la consigna és que han de triar paraules amb les síl·labes que indica el dau. Així treballem la fragmentació sil·làbica, per exemple per a 1r o 2n.
– On tenen la síl·laba tònica. Amb un dau adaptat marquem que ha de ser aguda, plana o esdrúixola.
Ja veieu que hi ha moltes opcions diferents.
Hola,
en primer lloc felicitar-vos per la vostra feina i agrair-vos la vostra generositat al compartir tants i tants recursos.
Us convido a passar per http://petitmonblogger.blogspot.com.es/2015/03/premi-black-wolf-blogger-award.html a recillir un regalet.
Una abraçada