LECTURA EFICAÇ

En aquesta pàgina hi trobareu activitats per treballar diferents tècniques de lectura i gimnàstica ocular.

rapidesaVELOCITAT LECTORA AMB “SPREEDER”
Senzilla aplicació que permet escriure un text i fer vagi apareixent a la pantalla de l’ordinador a la velocitat que li hem definit. Molt útil per treballar la velocitat lectora i ajustar-la a les necessitats de cada alumne. El programa és en anglès però es pot escriure el text en català. Per canviar les opcions de rapidesa cal escollir “settings”.

fluidesaFLUÏDESA LECTORA: pàgina web d’un curs telemàtic del Departament d’Educació (mòdul6) on hi podem trobar diferents enllaços per treballar les estratègies per adquirir una bona fluïdesa lectora. La totalitat de materials d’aquest curs el podeu trobar a… “recursos web”.Hi ha enllaços a documents .pdf molt interessants. Hi podeu trobar gran quantitat de material!

eficaciajpg1

EFICÀCIA LECTORA: exemples per treballar l’agilitat visual mitjançant gimnàstica ocular. Des d’aquí també es pot descarregar una graella d’avaluació i seguiment de les diferents activitats.

entrenajpg2

ENTRENA’T PER LLEGIR: material està constituït per un seguit d’activitats rde descodificació i de comprensió lectora. Hi ha tres nivells de lectura i cada nen/a segueix el seu ritme de treball. Entrena la conducta ocular, activa els coneixements previs del tema escollit i facilita l’ampliació de vocabulari. És un material molt motivador.

eficacia1

LECTURA EFICAÇ: Pàgina per treballar habilitats lectores amb exercicis de memòria visual, fixació de la vista o reconeixement, presentats d’una manera lúdica. Hi ha activitats estructurades per graus de dificultat.

childtopiajpg1

CHILDTOPIA: Pàgina on hi ha jocs de memòria, llenguatge i habilitat que treballen aspectes bàsics implicats en la lectura. Conté molta publicitat però permet treballar correctament.

penjatjpg1

JOC DEL PENJAT: Pàgina en la qual hi trobareu el clàssic joc del penjat.

ACTIVITATS D’EFICÀCIA LECTORA

A la web del CEIP Enric Grau Fontseré de Flix hi podem trobar 8 activitats d’eficàcia lectora a partir de les quals es pot valorar el rendiment lector dels alumnes. Després de comptabilitzar el temps que es triga en llegir una determinada lectura, els alumnes han de contestar una sèrie de preguntes per comprovar si han entès bé allò que han llegit.

D’aquesta manera, a través de la valoració de la velocitat i la comprensió s’estableix una fórmula matemàtica que ens donarà la puntuació de l’alumne en relació a la seva EFICÀCIA LECTORA. Els textos estan pensats per valorar l’eficàcia lectora dels alumnes de CM i CS de Primaria.

Podeu accedir a les diferents activitats clicant sobre la següent imatge (captura de la pantalla principal de la web del CEIP Enric Grau Fontseré):

PLA LECTOR. Document amb un recull molt extens sobre pàgines web molt interessants per treballar la lectura bàsicament a Cicle Mitjà.

pla lectura

pla lectura

PROGRAMA DE SUPORT A LA LECTURA

Document que ens ofereix tot un seguit d’exercicis, activitats, recursos i mètodes per treballar les dificultats específiques que poden aparèixer durant l’aprenentatge de la lectura. Els exercicis són fàcilment aplicables amb els materials i recursos que tenim actualment a les aules. Idioma: castellà.

Programa de Apoyo Trastorno Especifico de La Lectura Tel

LECTURA GLOBAL DE PARAULES

Per tal de treballar la ruta lèxica i, per tant, afavorir la lectura global de paraules he creat una presentació amb PowerPoint amb paraules molt conegudes i habituals als textos de primaria. D’aquesta manera els nens i nenes s’acostumen a llegir-les i utilitzar-les de manera correcta en els seus textos.

Es pot descarregar “Download” i utilitzar en funció de les pròpies necessitats.

Personalment em funciona molt bé amb grups de lectura fent ús del canó de projecció. Els alumnes llegeixen, per torns, les diferents paraules i el temps es va reduïnt cada vegada que acaben de llegir totes les paraules correctament. Lògicament, cada vegada que es torna a repetir l’exercici, cal canviar l’ordre de les diapositives o l’ordre de lectura dels alumnes.
També pot ser una activitat molt útil per anticipar les paraules difícils que sortiran en un text o per treballar les paraules d’un centre d’interès o d’un camp semàntic concret.

Aquí en teniu un exemple:
paraules

21 respostes a LECTURA EFICAÇ

  1. meri diu:

    Hola!

    Us felicito pel contingut del bloc, m’és especialment útil ja que també treballo amb alumnes amb dificultats d’aprenentatge. Aporteu molts enllaços i, sobretot, idees diferents per treballar i crear el propi material!!! Gràcies

  2. yroset diu:

    Moltíssimes gràcies pel teu comentari Meri,
    t’ho agraeixo moltíssim ja que mantenir actualitzat aquest bloc no és feina fàcil i paraules d’ànim com les teves són les que m’ajuden a continuar treballant. M’alegra molt veure que aquest material pot arribar a ser útil per atendre la gran diversitat d’alumnat que tenim actualment a les escoles i ajudar-los a desenvolupar-se com a persones el més preparades possible per conviure en aquesta societat.
    Gràcies novament per les teves paraules. Seguiré treballant per tal d’anar enriquint aquest espai. Compto amb la vostra ajuda per qualsevol comentari, material i/o recurs que volgueu compartir.
    Fins aviat,
    Yolanda

  3. Elena diu:

    Hola!
    Moltes gràcies per oferir-nos la oportunitat de trobar tanta informació i activitats per poder treballar d’una manera més còmoda i ràpida. Recopilar recursos pràctics és una feinada. M’ha agradat molt tot el que he vist. Una abraçada.

  4. yroset diu:

    Hola Elena!
    Moltes gràcies a tu també per les teves paraules. S’agraeixen moltíssimes ja que, m’ajuden a seguir endevant actualitzant i aportant nous recursos i noves activitats. M’alegro molt que tota aquesta feina sigui realment útil ja que, al cap i a la fi, els primers beneficiats són els nostres estimats alumnes. Una abraçada també per a tu. Espero continuar seguint en contacte i, ja saps, si mai ens vols ajudar a enriquir aquest espai, totes les aportacions seran molt benvingudes!

  5. Rosa diu:

    Hola Yolanda!!

    Aquest apartat de lectura eficaç és una mina! Cada vegada que entro a la teva pàgina quedo impressionada! Moltes gràcies!

    Et volia demanar un favor. He començat a remenar la Pissarra dinàmica i no sé importar fixers ni disminuir el temps de desaparició de les lletres, ja que puc abaixar la numeració però el temps continua sent el mateix. Al Seminari d’EE vas dir que tu n’havies tret l’aigua clara oi?

    Moltíssimes gràcies altra vegada per tot!

    Rosa

  6. yroset diu:

    Hola Rosa!!!
    M’alegra rebre notícies teves. Moltíssimes gràcies pel teu comentari; m’alegro que en aquest bloc hi puguis trobar coses interessants.
    Pel que fa al dubte sobre la Pissarra dinàmica, quan s’obre el programa des del llapis USB veuràs que hi ha una carpeta anomenada “docs” on hi trobaràs la guia del programa en català. En aquesta guia, però, no s’explica com importar documents ja que, perquè es carreguin bé, els textos han d’estar en format UTF-8. Per convertir un text “.doc” en aquest format o bé per crear directament textos d’aquestes característiques cal seguir un procés bastant fàcil: si entres al programa i esculls la ruta lèxica veuràs que a la part inferior de la pantalla apareix un l’opció “Ajuda”: si cliques aquí trobaràs un vídeo que explica pas per pas com importar documents UTF-8. Si els documents no es pengen en aquest format apareixen problemes amb els accents i amb algunes grafies.
    Ja em comentaràs si te n’has sortit bé.
    Novament, moltíssimes gràcies a tu per les teves encoratjadores paraules.
    Per qualsevol cosa, ja saps, ens veiem!
    Petons,
    Yolanda

  7. Sílvia diu:

    Hola Yolanda,
    m’encanta el teu bloc. Sóc logopeda i sempre estic pendent del que hivas penjant. Però ara tinc un problema. Intento obrir l’enllaç d'”EFICÀCIA LECTORA” i em porta a una pàgina de google amb contrassenya. Em podries ajudar?
    Gràcies i enhorabona,
    Sílvia

  8. yroset diu:

    Hola Sílvia,
    gràcies pel teu comentari. Sí, tens raó, no me n’havia adonat però l’enllaç a la pàgina d’eficàcia lectora no funciona bé. He mirat altres blocs que també tenen aquest material enllaçat i els passa el mateix problema;potser és qüestió que la pàgina ha deixat de funcionar i estar visible i/o que els autors/es n’han restringit l’accés. Si trobo la manera de tornar a recuperar-la ja us ho faré saber. Gràcies per l’avís.
    Si algú que llegeixi aquest comentari sap la manera de poder accedir a aquest material o la raó per la qual no es pot obrir, us agrairé la vostra aportació. Em sap greu no poder-te ajudar.
    Moltes gràcies per escriure el comentari i fer-me adonar d’aquest error.
    Estarem en contacte,
    Yolanda.

  9. Cristina diu:

    Bona nit Yolanda: m’ha interessat molt tot el material que hi ha en el teu blog i més concretament el que fa referencia a la lectura eficaç.
    A mi em passa el mateix que la Silvia que no puc accedir a la pàgina de eficacia lectora, de fet ja fa temps que em vaig trobar en la mateixa situació des de un altre enllaç i és una llàstima perquè jo hi havia accedit en un principi i estava força bé.
    Jo tampoc no tinc ni idea de com es pot resoldre aquest entrebanc.
    Espero que algú com be dius trobi la manera de solucionar-ho.
    Moltes gràcies, estaré al cas
    Cristina

  10. yroset diu:

    Bona nit Cristina,
    gràcies per escriure aquest comentari. Jo també espero que ben aviat poguem recuperar l’enllaç a aquests materials. Algú ens pot ajudar? Estarem en contacte!

  11. núria diu:

    soc una mare amb un nen de 6 anys que va neixer amb 26 setmanes de gestació , el qual encara que no esta diagnosticat te tdah, a mes a mes fa cinc mesos que els meus fills i jo hem perdut al pare, per una malaltia,no se com ajudar a aprendre a llegir i a escriure al meu fill, a part de la conducta, algu hem pot donar material , o llocs on puc aconseguir material per el meu fill, perque a mes a mes estic sense feina i molt malament economica, psiquicament .gràcies

  12. yroset diu:

    Hola Núria,
    en primer lloc moltíssimes gràcies per escriure aquest comentari al bloc ja el fet que arribi a les famílies em fa especial il·lusió i dóna un nou sentit als materials i recursos d’aquest espai.
    En segon lloc dir-te que em sap molt greu saber de la teva situació; no ha de ser gens fàcil superar moments com aquest però l’amor i les ganes de sortir endavant que es desprèn amb el teu comentari poden fer que tu i el vostre fill pogueu seguir endavant. Reconèixer les dificultats és el primer pas per fer-hi front i ser conscients que no estem passant amb la millor situació i buscar ajuda fa que iniciem el camí envers la millor solució.
    En aquest bloc trobaràs materials i recursos interessants per treballar la lectura i l’escriptura amb el teu fill però, el més important, és que sigui un treball conjunt entre l’escola i la família i que el fet de llegir i escriure a casa no es convertixi en una ampliació de tot allò que ja fan a l’aula.
    Hauríeu de buscar, entre tots dos, petits moments per convertir la lectura i l’escriptura en una font de plaer, per aprendre i, al mateix temps, passar-ho bé. Et dono algunes idees:
    Llegir contes conjuntament i, per exemple, fer que ell vagi llegint les paraules que coneix a mesura que tu li vas explicant la història.
    Fer que el teu fill escrigui noms en un paper i tu hagis de descobrir què ha escrit i, després, a l’inrevés (poden ser noms de coses que teniu per casa i fer que qui els hagi llegit bé els hagi de trobar).
    Llegir cartronets amb ordres escrites i fer que ell les hagi de complir (picar de mans, tocar-se el nas, fer tres salts….); llavors ell pot escriure les ordres i fer que tu les hagis de llegir.
    Aprofitar moments de passeig per llegir els rètols que aneu trobant per les botigues.
    Confegir paraules amb lletres que has escrit en uns gomets (ell ha d’ordenar les lletres i enganxar els gomets per formar paraules)
    Trobar activitats per fer amb l’ordinador i que li serveixin per aprendre a llegir (en trobaràs un munt al bloc o bé a l’espai http://www.edu365.com).
    Aquestes són algunes idees que jo et puc donar però, de tota manera, sempre tens l’opció de parlar amb la tutora del teu fill, demanar-li consell, veure si tens la possibilitat de poder parlar amb la professional de l’Equip d’Assessorament Psicopedagògic que ve a la vostra escola (potser ja hi has establert contacte).
    En quant al TDAH et recomano que donis un cop d’ull a la pàgina “GUIES” d’aquest mateix bloc: “http://blocs.xtec.cat/recursosee/guies/” ja que t’ajudarà a entendre una mica millor el teu fill i, ajudant a controlar la impulsivitat que li genera possiblement estarà en millors condicions per adquirir un bon aprenentatge de la lectura i l’escriptura.
    El suport psicològic conjuntament amb el pedagògic han d’anar agafats de la mà per ajudar el teu fill.
    Moltíssima sort Núria i un petó molt fort per tu i pel teu fill.
    Seguim en contacte!
    Yolanda Roset

  13. Bon dia companyes!!!
    Acabe de descobrir el vostre blog i m’he quedat asombrada. És magnífic!!!!
    Treballe d’Audició i Llenguatge en una escola de La Safor, en València i açò de compartir la nostra llengua és molt enriquidor.
    Com puc descarregar els documents??
    Enhorabona, estem en contacte
    Lucía

  14. Hola Lucia,
    els materials que hi ha penjats fins el moment te’ls has de descarregar directament des del Calaméo. Quan cliques sobre un document apareix la pàgina principal de la plataforma on t’hauràs de registrar de manera gratuïta i segura. Un cop registrada ja podràs baixar-te tot el material.
    A partir d’ara canviarem la forma de compartir els documents però ja us informarem.
    Moltes gràcies per comentar!

  15. Cristina diu:

    Hola Yolanda!
    Buscant, buscant he trobat el bloc! És perfecte i em serà molt molt útil, moltes gràcies per compartir-ho. Demà començo, tutoria de tercer… estic convençuda que el visitaré molt.
    Gràcies per tot i una forta abraçada per totes,
    Cristina Erra

  16. Hola Cristina,
    una altra abraçada per tu i moltes gràcies pel teu comentari. Sort amb la tutoria de tercer i…si mai t’animes a compartir les teves experiències, aquest també pot ser el teu espai. Fins aviat!

  17. Irene diu:

    Molt interessant. Aquí us deixo una app molt útil també de velocitat lectora per a Andriod:
    https://play.google.com/store/apps/details?id=com.llunasoft.educative.readspeeed

    Moltes gràcies

  18. Hola Irene,
    moltíssimes gràcies per l’enllaç. És molt interessant també.
    Gràcies per ajudar a enriquir aquest bloc.
    Una abraçada!

  19. Irene diu:

    Gràcies a vosaltres per tot el treball 🙂

  20. carme diu:

    Estimada Roser.

    encantadissima amb el teu blog i agraïda a tú i tota la gent que de forma altruïsta aporta materials . Moltes gràcies!
    Volia dir-vos que tinc problemes per descarregar molts dels materials: o bé em demanen registrar-me i pagar, o bé , calameo no acaba de funcionar bé. Em sento frustrada perquè veig material boníssims…però no puc accedir a ells.
    Moltes gràcies de nou!!

  21. Carme diu:

    Benvolguda Roser.

    agraïr-te la teva generositat,d’entrada. Fa temps que et segueixo, i mai he tingut problemes per descarregar-me els materials penjats. Mai. Darrerament, fa un temps que tinc dificultats per fer-ho, la qual cosa em sorpren ja que abans era senzill: sols clicar damunt del material….i es feia la màgia!!!!!! Darrerament, alguns enllaços em diuen que ja no hi son, d’altres dona error, d’altres et redirigeix a una altra página on has de posar la contrasenya i registrar-te….tot plegat una mica d’embolic.
    Mil gràcies per davant,Roser, i ja em diràs.

    Una abraçada .

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *