MATEMÀTIQUES

En aquesta pàgina hi podeu trobar recursos i materials per treballar diferents continguts relacionats amb les matemàtiques des del punt de vista d’atenció a la diversitat i tenint en compte la importància dels processos, de l’estimulació del material manipulatiu i la necessitat d’un suport visual.

JUGUEM EMS LES MONEDES: ELS CENTIMS D’EURO

BEGONYA PLAZA ens envia un material amb l’objectiu de treballar els euros de manera més lúdica i manipulativa. La Begonya defensa també la idea que compartim aprenem els uns dels altres i, per aquest motiu, permet la difusió del seu material a través d’aquest bloc. Moltes gràcies Begonya per la teva aportació, segur que ens serà molt util.

CÀLCUL MENTAL SUMANT MATRÍCULES DE COTXES

ESTER BERTRAN ha elaborat i compatit un material per treballar l’agilitat i la fluïdesa en el càlcul mental. Ella i la seva filla, quan passegen per Barcelona, sovint juguen a sumar els quatre sumands de les matrícules de cotxes. Segons l’Ester “és bo treballar amb els nens aquesta estratègia mental ja que, més endavant, els serà molt útil en el seu dia a dia”.

El material de l’Ester consisteix en diferents fitxes on hi apareixen gran quantitat de matrícules de cotxes i ens proposa difererents aplicacions didàctiques: presentar la fitxa fotocopiada, imprimir el material, retallar-lo i posar les matrícules del cotxe, per separat, dins d’un sobre per tal de fer un petit concurs entre els companys, imprimir-les a un tamany gran per penjar-les a l’aula i crear un ambient de càcul entre tot el grup classe... Moltes gràcies Ester per compartir aquest material.

SERIACIÓ DE 4 EN 4 DEL 100 FINS EL 0
Del bloc Actiludis (podeu accedir-hi des del llistat de blocs preferits de la barra lateral) he adaptat al català una fitxa que he trobat molt motivadora i interessant per treballar la seriació enrera des del 100 fins el 0. Una bona manera de motivar els alumnes i fer que s’interessin per les matemàtiques.

FITXES DE DESCOMPOSICIÓ DE NOMBRES

Al bloc “Actiludis” d’en José Miguel hi trobareu aquestes dues fitxes; la primera està extreta del seu bloc i adaptada al català per mi mateixa. La segona es fàcil d’adaptar al català i molt útil en el camp de l’atenció a la diversitat. Us deixo les dues fitxes i les imatges amb la solució:
DESCOMPOSICIÓ DE DESENES I UNITATS
Descomposició

 

descomponer_en-sus-unidades-01-sol1 descomponer_03sol

COMPTAR DE 2 EN 2
Del mateix bloc “Actiludis” he extret una fitxa per comptar de 2 en 2 que he adaptat al català. Aquí la teniu:
Comptar de Dos en Dos

MATEMÀTIQUES MANIPULATIVES

Aprofitant els recursos que ens ofereix la tardor i visitant un dels meus blocs preferits “Dálle un coliño” he trobat unes imatges d’allò més interessants que parlen per si soles i que, de ben segur, ens animaran a treballar els continguts matemàtics de manera manipulativa. Unes activitats senzilles i, a la vegada, altament significatives per tots els alumnes i, en especials, pels alumnes amb més necessitats. Aquí les teniu:

matecastanha21 matecastanha31
matematicasoutonais matematicasoutonaisx2

MODEL-PAUTA PER RESOLDRE DIVISONS

Sovint, amb nens amb dificultats, és difícil generalitzar aprenentatges i seguir un determinat procés (amb molts pasos) per resoldre una determinada situació. Això és el que passa en el moment de realitzar una divisió. Hi ha tants processos implicats i tantes decisions a prendre que, moltes vegades, els nostres alumnes es perden en el procediment.

Per ajudar-los a resoldre divisions i automatitzar-ne el procés disposem d’una pauta molt útil que, utilitzada de manera correcta i en el moment adequat els pot resultar de gran ajuda per resoldre correctament qualsevol divisió plantejada.

Aquí la teniu amb diferents mides per tal d’adaptar-la a les vostres necessitats:

SUDOKUS

Podràs fer tot tipus de sudokus amb nombres i figures i de diferent nivell de dificultat. Hi vols jugar? Doncs… endevant!

WEBS DE RECURSOS MATEMÀTICS

mates Pàgina web molt complerta on hi ha enllaços a una gran quantitat de recursos informàtics classificats per continguts. És una pàgina molt ben estructurada i amb molt material i enllaços diversos per treballar des d’Educació Infantil fins a Secundària. De ben segur que ens ajudarà moltíssim per atendre la diversitat d’alumnat i ajustar la resposta educativa a cada alumne. Hi ha més de 100 recursos!!!

NUMERACIÓ: DIBUIXOS AMAGATS

 

dibuixos-amagats Activitat de GENMAGIC on es treballa la numeració concretament fins el nombre 26 a partir de 8 dibuixos que es troben amagats i que només apareixen quan els nens i nenes han aconseguit clicar els nombres seguint l’ordre correcte. Per accedir-hi podeu clicar sobre la imatge

 

MATES A LA SALSA

mates_a_la_salsa_p9d02 Recurs per ajudar a memoritzar les TAULES DE MULTIPLICAR.Pàgina web on es poden trobar cançons catalanes amb el seu vídeo, la lletra i les partitures que ajuden a estudiar les TAULES DE MULTIPLICAR.

Les 13 cançons són molt divertires i fugen de les típiques cançonetes monòtones i repetitives. Una idea genial que combina a la perfecció la música amb les matemàtiques.

Aquí en aquesta pàgina podeu veure un vídeo de demostració de la cançó i el vídeo de la taula del 3:

L’OCA DE LES TAULES DE MULTIPLICAR

 

oca2 L’oca de les taules de multiplicar. Tauler de l’oca on els alumnes poden jugar de dos en dos o bé contra l’ordinador. En cada casella es planteja una prova on es repassen i es memoritzen totes les taules de multiplicar. Una manera divertida i molt motivador d’aprendre les taules!!!

 

PROBLEMES VISUALS

 

problemes-visuals Aplicació que permet treballar els problemes a través de l’ordinador. Els presenta de manera molt visual i bàsicament treballa el mecanisme de resolució de problemes on intervenen la repetició de nombres (les taules de multiplicar fins el 5). Permet ajudar els alumnes amb dificultats en la resolució de problemes ja que els mostra l’ajut visual que necessiten per entendre bé els problemes.

Consta d’una introducció, pràctica i avaluació.

 

problemes-visuals2 Si es volen treballar els mateixos problemes amb format paper ja sigui com a activitat prèvia, complementària, de reforç o d’avaluació, podeu clicar sobre la imatge de l’esquerra. El document està en format word així que permet modificar-lo en funció de les vostres necessitats. Permet resoldre els problemes fent-ne un dibuix complementari i l’operació corresponent.

INICIACIÓ A LA RESTA (sense portar)

 

Aprendre a restar Pàgina web que permet treballar la resta i les seves parts de manera molt senzilla i molt visual. Els nens i nenes aprendran a restar a través de dibuixos i esquemes. Ideal per començar-se a iniciar en el procés de restar. Escollir la versió en català.

CÀLCUL AL MINUT

calcul-1-minut Posa a prova la teva rapidesa i eficàcia mental en el càlcul intentant resoldre diverses operacions (sumes, restes, multiplicacions i divisions) en un minut. Aquesta aplicació es troba a l’Edu365 i permet configurar els intèrvals de nombres de cadascuna de les operacions bàsiques.

Una manera diferent i divertida d’entrenar la rapidesa mental i el càlcul!

QUADERN DE MATES 5.0

Programa que genera un QUADERN DE MATEMÀTIQUES un cop s’instal•la dins de l’ordinador. Permet treballar diferents conceptes matemàtics: numeració, càlcul, ordinals, operacions… de manera divertida i motivadora. Des de la mateixa pàgina del programa trobareu l’accés a un manual on s’explica clarament totes les possibilitats que ofereix el programa i la pàgina d’instal•lació del quadern juntament amb la guia d’instal•lació. Si se segueixen bé les instruccions el programa queda perfectament instal•lat. Un gran programa que ofereix múltiples possibilitats.
Permet adaptar-lo i carregar-hi les fotografies dels alumnes així com també atendre la gran diversitat d’alumnat ja que es poden adaptar les diferents activitats en funció de cada necessitat.
L’autor és en Luis Pérez. Escola Can Massallera de Sant Boi de Llobregat.
Per accedir a la pàgina principal del programa cliqueu sobre la imatge:

quadern-mates

LES BOTIGUES DE L’EURO

Pàgina d’accés a les botigues de l’Euro de l’Edu365. Hi trobareu l’accés a dues botigues:

 

botiga-euro botiga-euro1

1. La botiga del preu exacte: només es pot pagar amb el preu just i exacte d’allò que s’ha comprat.

2. La botiga que torna canvi: es pot entrar i comprar tot allò que volguem i ens tornaran el canvi. Caldrà comprovar que el canvi retornat sigui correcte.

simboeuro1Clicant sobre aquets signes tindreu accés a un seguit d’exercicis en format PDF per poder practicar fent ús de la botiga. Hi ha un total de 3 propostes d’activitats.

RACONS DE MATEMÀTIQUES A P5

Presentació on se’ns expliquen, de manera molt visual, diferents activitats que es poden utilitzar per fer racons de matemàtiques. Estan pensats per treballar amb alumnes de P5 però permet adaptar-los a altres nivells. 11 diapositives que val la pena consultar:

ACTIVITATS CURRICULARS DE MATEMÀTIQUES A L’EDU 365

edu3651Pàgina principal des d’on es pot accedir a l’índex de totes les activitats curriculars de matemàtiques presents a l’Edu365. Permet veure si existeix alguna activitat relacionada amb el tema que es vol treballar de manera senzilla i molt visual. En cada enllaç s’especifica el cicle a la qual va dirigida. La mateixa pàgina ofereix els diferents enllaços a les activitats: la calculadora, les hores, nombres parells i senars, sèries, sumes i restes, eixos de simetria… i moltes més. Per accedir-hi podeu clicar sobre el logotip de l’Edu365.

COMPLETAR EL NOMBRE QUE FALTA FENT SUMES

Activitats de sumes càlcul mental on cal descobrir el nombre que falta. Ideal per a Cicle Inicial o per reforçar els mecanismes propis del càlcul mental i la numeració. Treballa amb nombres fins el 20 i també presenta la suma en format hortizontal. Permet l’autoavaluació immediata. Es pot utilitzar amb la PDI.

 

nombre-que-falta

 

BLOC: UNA MÀ DE CONTES

(RECULL DE CONTES QUE TREBALLEN CONCEPTES MATEMÀTICS)


Al bloc del programa “Una mà de contes” hi trobareu tot un recull de contes que treballen conceptes matemàtics demostrant que, les matemàtiques, poden ser també divertides, fàcils i entendores. Un bon recurs per introduir diferents conceptes matemàtics a través d’un material digital molt motivador: l’explicació d’un conte audiovisual. Un gran recull molt i molt recomanable per anticipar coneixements previs sobre un tema, com a activitat de reforç o d’ampliació. Hi podeu accedir al recull de contes matemàtics des del bloc del programa clicant sobre la imatge:

 

bloc-ma-de-contes1

 

EL CONCEPTE DE LA SUMA DE MANERA INTERACTIVA

De la pàgina http://avenscorner.com
L’objectiu és caçar les cuques de llum i portar-les cap als pots. Automàticament apareix una suma que es va modificant a mesura que es van canviant les cuques de llum que es posen als pots. Molt útil per treballar el concepte de suma de manera manipulativa, visual i motivadora.

sumes

LA MÀQUINA DE COMPTAR

De la pàgina http://www.cercifaf.org.pt

El joc treballa la numeració fins el 10. L’alumne ha de clicar el botó verd tantes vegades com objectes hi hagi dins la caixa. A la pantallà sortirà la grafia del nombre corresponent i, quan s’engegui la palanca, es podrà comprovar el resultat.

 

maquina-comptar

 

LA MIDA DELS OBJECTES: GRAN, MITJÀ , PETIT, MÉS GRAN, MÉS PETIT…

L’objectiu de l’activitat és donar a cada elefant el seu globus. La grandària dels globus ha de ser proporcional a la mida de l’animal. Es treballen conceptes com gran-petit-mitjà i les relacions més gran i més petit.

La dificultat de l’exercici es pot escollir mitjançant la següent icona situada a la part superior esquerra de la pantalla:

opcions-mides

mides mides1

Nivell més fàcil Nivell més difícil

ESCRIPTURA DE NOMBRES

Activitat TIC que permet treballar l’escriptura de nombres fins al 999 utilitzant el teclat de l’ordinador.

L’alumne obté una resposta immediata ja que permet l’autocorrecció i es pot modificar la resposta tantes vegades com es desitgi fins arribar a escriure la resposta correcta. El temps de resposta també el pot controlar el/la mestre/a de manera que, quan es vulgui canviar el nombre, cal clicar sobre el botó vermell i, quan es creu que s’ha escrit correctament, clicar sobre el botó verd.

Hi ha un comptador que marca el nombre d’encerts i el nombre d’errors i la imatge d’una cara que somriu si el resultat és l’esperat. Permet treballar també els conceptes d’Unitat, Desena i Centena.

Molt recomanable també per realitzar amb el canó de projecció.

 

escriure-nombres

 


VOLS JUGAR? MATEMÀTIQUES A EI

Espai web des d’on es pot accedir a una sèrie de recursos matemàtics per treballar la numeració, el concepte de quantitat, les formes, els colors, els cossos geomètrics… Pensat per treballar continguts propis de l’etapa d’Educació Infantil.

vols-jugar

ASSOCIACIÓ NOMBRE-QUANTITAT (FINS EL 10)

Activitat que consisteix en associar la grafia del nombre corresponent a una sèrie d’imatges. L’alumne ha de clicar sobre el nombre i desplaçar-lo al lloc corresponent.

associacio

LES HORES DEL RELLOTGE D’AGULLES

Aplicació per treballar les hores, els quarts i la mitja hora amb el rellotge d’agulles. Permet la correcció immediata de l’exercici abans de continuar.

 

rellotge1

 


GENERADOR D’OPERACIONS

mclibrePrograma informàtic que permet generar operacions de suma, resta i multiplicacions. Es poden triar el nombre d’operacions, les seves xifres, l’idioma i el tipus de lletra. A més a més permet escriure-hi un enunciat i escollir si volem que apareguin les solucions. A partir d’aquí es genera una pàgina que es pot imprimir i treballar amb els alumnes sobre paper.

Podeu accedir-hi clicant sobre la imatge corresponent:

Per generar multipliacions: Per generar sumes i restes:
multiplicacions sumes-restes

PROBLEMES DE CÀLCUL MENTAL
Activitats amb un total de 122 problemes distribuïts en 4 paquets per reforçar el càlcul mental a segon i tercer de primària o amb nens amb necessitats educatives especials. Són problemes per treballar les operacions bàsiques gairebé tots d’una operació.
Recordeu que no n’hi ha prou en escriure el nombre sinó que cal escriure la resposta completa. Per exemple: 6 plàtans, 5 euros…

DIVISONS SENZILLES SENSE DECIMALS

Aplicació que permet treballar la mecànica de les divisionsde manera molt gràfica i visual. Permet l’autocorrecció per part dels alumnes. El programa és en català i marca de manera diferent les uniats i les desenes.

Molt útil per alumnes amb dificultats per adquirir la mecànica de la divisió.

Per accedir-hi podeu clicar sobre la imatge:

divisons

LES FRACCIONS DE MANERA MOLT VISUAL: EL CASTELL DE LES FRACCIONS

Programa que permet treballar el concepte de les fraccions de manera molt visual i intuïtiva molt útil per alumnes amb dificultats que necessiten d’un reforç visual.

Es pot treballar amb la versió en català.

fraccions1



ARRODONIMENT DE NOMBRES

Apliació realitzada pel CEIP Jacint Verdaguer que permet treballar l’arrodoniment de nombres fins a la desena més propera. Primer de tot l’alumne ha d’escollir un color i prémer l’opció “Comencem”. Seguidament es presenta un nombre i cal escollir quina és la desena més pròxima. El mateix programa permet l’autocorrecció marcant immediatament la resposta com a correcta o incorrecta.
Molt útil amb alumnes amb dificultats ja que presenta el concepte de manera molt visual. També pot servir com a activitat prèvia o de reforç.

aproximacio

EM SÉ LES TAULES DE MULTIPLICAR? HO VULL COMPROVAR!

Programa realitzar pel Govern des Canàries, en castellà, on l’alumne ha d’escollir una taula de multiplicar del 2 al 9. Seguidament se li presenten tres opcions:

1. Per estudiar-la.

2. Per practicar.

3. Per comprovar si la saps.

Opció 1 i 2 . Col•locar la solució al lloc corresponent.

Opció 3: escriure el resultat amb el teclat de l’ordinador. La correcció és immediata; cada vegada que s’acaba d’escriure una resposta.

Per accedir al programa podeu clicar sobre una d’aquests dues imatges:

 

taules1 taules2

RESTES AMB DIFERENT NIVELL DE DIFICULTAT

Senzill programa que permet practicar la resta amb diferents nivells de dificultat (Fàcil, Expert o Super). El nivell fàcil treballa la resta sense portar i els altres nivells la resta portant amb diferent grau de complexitat.

L’alumne ha de decidir el nombre que ha de col•locar, buscar-lo i arrossegar-lo al lloc adequat.

Molt útil per treballar el mecanisme de la resta dins d’un grup de gran diversitat d’aprenentatges ja que TOTS poden treballar el mateix programa segons les seves necessitats. El programa no presenta elements de distracció.

restes

QUANTES MULTIPLICACIONS ETS CAPAÇ DE FER AMB 2 MINUTS?

Amb aquesta aplicació podràs avaluar-te i saber si has fet bé les multiplicacions i quantes n’ets capaç de fer correctament amb 2 minuts.

Hi ha un cronòmetre que compta el temps i cal introduïr el resultat dins de la casella corresponent tant ràpid com sigui possible. Quan s’acaben els 2 minuts el mateix programa comptabilitza les operacions resoltes correctament.

És una bona manera que els alumnes s’adonin dels seus progressos.

taules3

UNITATS, DESENES I CENTENES. QUANTS EUROS HI HA?

L’Editorial TEIDE ha creat una aplicació on l’alumne ha de comptar els euros que hi ha representats i escriure’n el resultat. A més a més, també permet treballar les centenes, desenes i unitats. Quan s’acaba d’escriure el nombre correctament apareix un missatge “Molt bé” i l’alumne pot sentir uns aplaudiments. Si el nombre escrit és incorrecte cal rectificar-lo i resoldre-ho correctament per seguir endevant.

euros

PER MEMORITZAR, PRACTICAR O AVALUAR LES TAULES AMB LA PDI

Aplicació molt útil per memoritzar les taules de multiplicar i, principalment, per avaluar-ne el progrés dels alumnes. El programa (en castellà) ofereix dues opcions:

1. EL RÁPIDO: l’objectiu és escriure la solució d’una determinada taula (la que prèviament s’ha escollit) amb un temps màxim de 5 segons (el cronòmetre és visible).

rapido

2. LOS GLOBOS: cal trobar i escriure el nombre que falta (el segon factor) d’una multiplicació presentada de manera horitzontal. Els factors i el producte es troben dins d’un globus. El temps màxim també es de 5 segons.

globos

taules0Com a innovació, a la pantalla principal del programa on cal escollir entre les dues opcions, hi ha també la possibilitat d’imprimir la FITXA DE L’ALUMNE on cal que miri la pantalla i contesti allò que li demanen dins la graella preparada per a l’ocasió. Tot plegat: una bona combinació entre la PDI, les TIC i la fitxa tradicional en format paper. Al mateix temps que esdevé una forma molt més motivadora i interactiva d’avaluar-ne la memorització.


IMATGES I FITXES PER TREBALLAR ELS NOMBRES FINS EL 3

Al següent bloc de Núria Canals, “Activitats per EE, Infantil i Primaria” he trobat l’enllaç al següent material. Moltes gràcies per compartir-lo!

 

un dos 085-nc2ba3

 

Enllaços als materials:

FITXES PER TREBALLAR EL NÚMERO 1

FITXES PER TREBALLAR EL NÚMERO 2

FITXES PER TREBALLAR EL NÚMERO 3

FITXES DE MATEMÀTIQUES PER EDUCACIÓ INFANTIL

A la pàgina web de “Vedoque” hi podem trobar molt material interactiu per treballar les matemàtiques així com també una pàgina amb nombroses fitxes per treballar conceptes matemàtics a Educació Infantil. Per accedir a aquesta pàgina en concret podeu clicar sobre un dels següents models de fitxes que es poden descarregar des de la mateixa pàgina. Espero que us siguin útils!

 

ficha-numero-infantil8 n5tortugas

 


NOMBRES I NUMERACIÓ

L’aplicació “WorksheetWorkspermet elaborar fitxes de nombres i numeració amb diferent nivell de dificultat de manera ràpida, intuïtiva i motivadora de manera que només caldrà retallar-la i, si es creu convenient, enganxar-la amb un enunciat en català ja que les fitxes es generen en anglès. Després d’escollir l’activitat i triar-ne diverses opcions, es genera directament un document PDF amb la fitxa elaborada i el full de respostes.

Una gran eina que ens pot facilitar la gran feina d’adaptar i preparar material per atendre les necessitats de tots els nostres alumnes. A la pàgina principal d’aquest bloc hi trobareu l’enllaç a la mateixa aplicació per elaborar laberints seguint l’ordre alfabètic.

Per accedir a l’aplicació per generar fitxes de matemàtiques de nombres i numeració podeu clicar sobre la següent imatge:

numeracio
En voleu veure dos exemples?

Numeració
Comptem

LA RODA DE LES MULTIPLICACIONS
Per aprendre les taules de multiplicar, a vegades tan difícils per alguns dels nostres alumnes, al bloc Actiludis hi he trobat una idea molt atractiva: LA RODA DE LES TAULES DE MULTIPLICAR. L’autor, en José M. de la Rosa Sánchez (bloc Actiludis) proposa l’aprenentatge de les taules de forma circular, a través d’una roda. Els alumnes poden elaborar ells mateixos les seves rodes i, finalment, enquadernar-les per tal de tenir-les totes juntes i facilitar-ne el seu estudi.

Enllaç a la pàgina original on trobar el material: cliqueu sobre la següent imatge, extreta del bloc Actiludis:

roda-taules1

MATERIAL PREPARAT PER IMPRIMIR:
roda de les taules
Miguel Santos Arévalo comparteix a la xarxa un document molt interessant on hi podem trobar diferents JOCS MATEMÀTICS per Educació Infantil molt ben explicats i amb les plantilles necessàries per elaborar-los. Us recomano donar-hi un cop d’ull:

LA NUMERACIÓ I LA RECTA NUMÈRICA

Us presento una activitat ja publicada en un article d’aquest bloc sobre la posició dels nombres dins de la recta numèrica.

Es tracta d’elaborar una recta amb cinta adhesiva i retoladors permanents i anar col•locant un seguit de nombres fent estimacions de la posició que ocuparien. A la part de sota s’hi col•loquen els números de la sèrie del 5 i a la part superior la resta de nombres.

Us en deixo les fotografies.

Per accedir a l’article amb més informació de l’activitat cliqueu AQUÍ.

imagen2
imagen3

RESOLDRE DIVISONS PER 2 XIFRES DE MANERA INTERACTIVA
Clicant sobre cadascuna de les següents imatges podreu accedir a dues aplicacions per treballar la resolució de divisons per 2 xifres ja sigui utilitzant la Pissarra Digital o bé davant de l’ordinador.
Els alumnes podran aprendre pas a pas com resoldre divisions de 5 o 6 xifres en el dividend. En la primera apliació els alumnes podran escollir tan les xifres del dividend com les del divisor. La segona representa un nivell més elevat ja es generen automàticament divisions de sis xifres en el dividend. Tot i que estan en castellà totes elles són molt útils per sistematitzar el procés de resolució de divisions per dues xifres.


LES DIVISONS I EL DIBUIX AMAGAT
Reforç de divisions segons tres nivells de dificultat:

  • Tres xifres al Dividend i un únic divisor. Pintar els nombres del dibuix segons la xifra del quocient.
  • Tres xifres al Dividend i dos divisors. Pintar les lletres d’un dibuix segons la xifra del quocient.
  • Quatre xifres al Dividend i dos divisors. Col•locar, sobre de cada divisió, la peça del puzzle corresponent a la xifra del quocient. En aquest cas les operacions s’han de resoldre en un full apart.

 

L’OBJECTIU era el mateix: resoldre totes les divions i descobrir el dibuix amagat.
La idea l’he extret del bloc Actiludis del qual n’he extret les imatges i, seguidament, he elaborat totes les fitxes al català.

Una nova manera d’atendre la diversitat d’alumnat dins la mateixa aula ordinària amb el mateix objectiu però amb tres nivells de dificulats diferents.

NUMERACIÓ I MOTRICITAT FINA

Us presento una activitat que acabo de descobrir a través d’unes amigues “virtuals” i grans col•laborades d’aquest bloc: CARMEN FERRER i ALBA O.

Es tracta d’un joc on es pot treballar, al mateix temps, la relació número-quantitat i la motricitat fina.

L’OBJECTIU és que els alumnes comptin el número d’objectes de la targeta i, seguidament, col•loquin una pinça d’estendre la roba just damunt de la grafia del número corresponent.

Tot seguit podeu visualitzar i descarregar-vos el material per laborar les targes que he extret de la Galeria Picassa de Carmen Ferrer. Us invito a visitar la seva galeria ja que conté una gran quantitat de materials relacionats amb l’educació. Moltes gràcies Carmen!

DESCOBRIR ELS ANGLES A TRAVÉS D’IMATGES

ESTER BERTRAN gran col·laboradora d’aquest bloc, ens fa arribar un material per treballar ELS DIFERENTS TIPUS D’ANGLES a partir de la recopil·lació d’una sèrie d’imatges extretes del buscador “google”. L’objectiu es que l’alumne miri la imatge i descobreixi els diferents angles que la componen.

Una bona manera per aconseguir que l’aprenentatge dels angles sigui realment significatiu i innovador. Les imatges es poden projectar i, a partir d’aquí, els alumnes, en gran grup, poden descobrir-ne els diferents angles. Moltes gràcies Ester!

CÀLCUL MENTAL AMB DIBUIXOS

ESTER BERTRAN, gran col·laboradora d’aquest bloc, ha elaborat un material molt útil per treballar el càlcul mental fent que l’alumne compti els dibuixos representats sense l’ajut del dit (només amb els ulls) de manera que puguin aprendre a resoldre mentalment les operacions.

EL JOC DE LES SERPS I LES ESCALES PER RESOLDRE PROBLEMES

serps i escalesIOLANDA ZAMORA ens torna a sorprendre amb l’adaptació del joc de taula “SERPS I ESCALES”. El joc matemàtic que ha creat consisteix en avançar per un tauler de joc tants punts com marca el dau i, quan l’alumne cau en una serp o una escala el seu company/a li ha de llegir un problema. Si el resol correctament pot pujar l’escala o la serp o bé resoldre correctament el problema per no baixar i tornar enrera.
D’aquesta manera, es treballa el càlcul i la lectura i la comprensió lectora.

La Iolanda comenta el següent: “nosaltres a l’escola hem fet servir aquests jocs per racons, ja que són autocorrectius i els dóna autonomia”.

RESOLUCIÓ DE PROBLEMES VISUALS

ERICA FATSINI ha creat un material per treballar els problemes matemàtics a partir d’unes imatges essent una bona eina per treballar amb la PDI i el projector i un bon mitjà per aplicar amb grups cooperatius.

L’Erica comparteix les imatges que ens serveixen per projectar i els problemes escrits a plantejar amb els alumnes. N’hi ha un bon grapat però, el que és més important, permet adaptar l’activitat als nostres alumnes afegint noves preguntes i noves imatges.

LECTURA DEL TERMÒMETRE

CARME GINEBRA ha compartit unes termòmetres que va trobar a l’editorial Barcanova. La Carme comenta que ho ha plastificat, retallat i ha col·locat velcro per darrera de manera que els alumnes hagin de fer la correspondència entre el dibuix del termómetre i els graus.

Ho ha posat tot dins d’una capsa i…a aprendre jugant!

CONCEPTE D’IGUAL-DIFERENT AMB AUTOCORRECCIÓ

igual no igual 1Amb una alumna de l’escola hem estat aplicant un material elaborat per mi mateixa seguint les orientacions de l’ESE (Equip de Suport a les Escoles).

Es tracta d’un seguit de cartrons de treball on l’objectiu és conèixer i aplicar el concepte i el símbol IGUAL-DIFERENT o IGUAL-NO IGUAL a partir d’imatges i, després, amb números.

 

igual diferent 3

igual no igual 2

(Targetes de treball. Visió per davant i per darrera amb la correcció)igual diferent 4

Per un cantó, l’alumna disposa d’una targeta plastificada on, amb un retolador tipus “veleda” ha d’escriure entre els dibuixos o els números el signe corresponent. Després, girant la targeta, trobarà la solució i podrà autocorregir-se.

Us deixo amb el material per poder descarregar i imprimir on, en primer lloc, trobareu les targes amb els dibuixos i els números i, seguidament, les mateixes targetes amb la solució per tal que es puguin enganxar una darrera l’altra o imprimir els fulls a doble banda.

 

Aquest material també el podeu trobar a la pàgina MATEMÀTIQUES d’aquest mateix bloc.

15 respostes a MATEMÀTIQUES

  1. MARTA diu:

    Impressionant! m’ha enamorat la teva pàgina i mira que n’he vist! Gracies per totes les teves aportacions, de ben segur em seran molt útils. Una abraçada

  2. Eva diu:

    AFEGIR que a la pag. de Canaries C.E.R. El Tanque a la pag. principal hi ha el lloc on es + divertit repassar les taules
    on posa…
    ¿Te pregunto las tables?
    alla van jugant i alhora aprenen ja que canvien de forma quan fan be las taules!

  3. yroset diu:

    Gràcies Eva per seguir aquest bloc i per la teva aportació que enriqueix tot aquell material que s’hi presenta.
    Seguirem en contacte,
    Yolanda Roset

  4. M’agrada molt aquesta pàgina! Gràcies Yolanda!!!! Aixi puc fer divisions de 2 xifres, gracies a aquest joc ja les manejo!! A10!
    Marina.

  5. SALUDOS…
    TU BLOG ES MUY BUENO, NOS ENCANTA, POR LO CUAL TE OTORGAMOS EL RECONOCIMIENTO DE LOS PREMISO GdelI.
    PUEDES BUSCAR EL DISTINTIVO EN LA WEB.

  6. yroset diu:

    Muchas gracias amigos blogueros! Todo un orgullo para mi poder recibir este distintivo desde vuestro blog!
    Un abrazo,
    Yolanda.

  7. Corinta diu:

    yeah. it is a wonderful website. this is very nice one and gives in depth information. i think it will be helpful.http://www.locawebi.com

  8. Pilar diu:

    Moltes felicitats per la feina ben feta. Amb companyes i companys així dóna gust de treballar

    Pilar Oliva

  9. Anaïs diu:

    M’encanta com està treballat aquest Blog. Gràcies pels materials didàctics amb les explicacions corresponents.

    Gràcies!

  10. yroset diu:

    Moltes gràcies Anaïs, t’agraeixo moltíssim les teves paraules sobre el bloc. És realment gratificant rebre el feedback de tots aquells que visiteu aquest espai i m’encanta saber que els materials i els recursos us són útils.
    Gràcies per comentar! Si vols animar-te a compartir…les portes del bloc estan ben obertes!
    Una abraçada,
    Yolanda Roset

  11. yroset diu:

    Moltes gràcies Pilar. També dóna gust treballar quan rebo i llegeixo tots i cadascun dels vostres comentaris. Sovint el dia a dia ens deixa poc espai per compartir i, si aquest bloc, us ajuda una miqueta, jo ja em sento plentament satisfeta.
    Seguim treballant compartint i construint junts!
    Yolanda Roset

  12. enid diu:

    fer aquest quadern m’ajudara a fer millor les divisions i les multiplicacions.

  13. enid diu:

    aquesta pagina m’ajudara amb el que necesiti

  14. Cèlia diu:

    Hola!enhorabona per aquests materials tan ben el.laborats. Seria possible que m’enviessiu el material de text per problemes visuals? el trobo molt interessant i no me’l puc descarregar. El meu correu és cmende3@xtec.cat

    Moltes gràcies!

  15. Sandra diu:

    Moltes gràcies per compartir tots aquests recursos! M’han servit molt

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *