VOCABULARI

Vocabulari, per què?

Vocabulari d’aliments

Són nombrosos els estudis que demostren que hi ha una estreta relació entre el vocabulari del que l’alumne/a disposa i la comprensió lectora ( ex. Neuman, Newman i Dwyer, 2011, Johnson i Johnson). Per altra banda, hi ha estudis que han obtingut dades que demostrarien la importància del vocabulari per al desenvolupament de la consciència fonològica (per saber més, Gorman 2012), habilitat que sabem que juga un paper important en el desenvolupament de la capacitat lectora. Per tant, el vocabulari apareix com un aspecte important que s’ha de treballar a l’aula de forma sistemàtica.

Sovint la lectura és la via per anar ampliant el vocabulari, però…què passa si la lectura és costosa? Què passa quan estem davant de nens/es pels quals la lectura d’un text implica un esforç tant gran que no tenen ganes de llegir? Doncs que perpetuen un cicle viciós, menys lectura, menys vocabulari, més difícil la comprensió i menys lectura. Els nens que podem trobar immersos en aquest cercle viciós van des d’alumnes amb dificultats lectores a aquells en que el català és la segona llengua i fins hi tot als alumnes que provenen d’un entorn social desafavorit on els models lingüístics són força limitats pel que fa al lèxic.

Però aquest cicle es pot trencar amb mètodes directes d’ensenyament del vocabulari i sobretot. Johnson. I Johnson recomanen, a partir de la revisió de diferents investigacions, que l’ensenyament directe de vocabulari ha d’incloure:

  • L’ensenyament del significat de la paraula i mostrar-la i utilitzar-la en diferents contextos. Aquest seria l’objectiu a treballar a educació infantil, especialment, activitats que impliquin analitzar les paraules des de la creació de xarxes semàntiques.
  • Discutir sobre les paraules i les seves parts (sobretot treballar amb sufixos i prefixos).
  • Animar als estudiants a participar en el seu aprenentatge de paraules.

En aquesta secció us volem oferir recursos, eines i estratègies per millorar l’aprenentatge del vocabulari en els nostres alumnes/as.

LES FLASH CARDS O ELS BITS: 10 MANERES DE DIVERTIR-SE

Els bits són làmines on apareix un dibuix utilitzades per aprendre vocabulari. Les flash cards són iguals però en petit format. Aquestes es mostren ràpidament i s’acompanya amb la denominació de l’element que apareix a la targeta. Per més informació podeu consultar aquí: http://www.disanedu.com/index.php/metodo-glenn-doman/bits-de-inteligencia.

El més destacable d’aquesta metodologia és que la informació entra per dues vies: visual (imatge) i auditiva i que s’agrupen per categories semàntiques. Però per tal que siguin útils no ens podem quedar només en l’activitat de repetició ja que allò important per aprendre vocabulari és, entre d’altres coses, i com anunciem a la capçalera d’aquesta secció, el significat de la paraula. En les activitats que us proposem a continuació, hi ha la part de treballar amb el significat.
A la web de recursos per a l’educació especial hi trobareu material que ens pot servir de BIT (presentat en power point) o de flash card, si ho imprimim més petit. A continuació us volem proposar altres formes de treballar amb aquests materials.

1. QUE HI HA?: Es tapen les flashcards i es van destapant. Els nens han d’endevinar que hi ha abans de destapar-ho del tot. Amb la tablet va molt bé ja que pots fer que aparegui a poc a poc, els pots anar fent fixant en els detalls (ui, unes antenes unes ales..que serà…). Si teniu una PDI també es pot fer aquest efecte d’anar destapant.
Es pot incloure una variant fent que els nens ets diguin per quin lloc volen destapar el flashcard. Aquesta activitat pot ser molt útil per la lectura de paraules, per practicar el reconeixement global de les paraules.

2. PICTIONARY o GESTOS: Es poden convertir les flashcards en un joc de pictionari o de gestualitat. En aquest cas els nens han de dibuixar el que hi ha a la carta i la resta de companys ho han d’endevinar. El mateix pels gestos, els nens han de fer mímica per tal que els companys endevinin de què es tracta.

3. ENDEVINA QUE PORTO AL CAP: Un nen agafa una carta, que no veu, i li col·loquem al cap subjectat per una cinta elàstica del cabell. Els altres companys li han de donar pistes per tal que l’alumne endevini la carta que té. (ex: és una fruita, de color vermell, és dolça…). Genial per treballar el significat de la paraula, la definició.

4. ENDEVINA QUINA TINC!: Cada alumne (o uns quants) agafen una flashcard i han d’aconseguir, amb pistes, que els altres endevinin quina té. És com l’anterior però a la inversa.

5. ENDEVINA QUÈ DIUEN AQUESTES LLETRES: aquesta es podrà fer, especialment a partir de P5, ja que necessita un domini dels fonemes. La mestra (o els nens) van dient so per so la paraula i els alumnes l’han d’endevinar. Aquesta és una molt bona activitat per treballar la consciencia fonològica. També es pot adaptar i fer-la més senzilla incorporant la cantarella del “veig-veig” un animal que comença per E.(això es pot fer a P4). Si veiem que els nens tenen moltes dificultats podem anar escrivint la lletra mesura que la fem sonar.

6. QUINA ÉS QUINA: Mostrar dos flashcards als nens, dir la paraula, i que els nens hagin de dir-te quina de les dues és la que correspon amb la paraula que tu has donat. En aquest cas ens ajudarà col·locar un gomet diferent a cada targeta per tal que ens pugui dir quina és (la del gomet verd o la del gomet vermell).

7. ON ESTÀ…: aquesta és molt xula perquè implica moviment, i els nens necessiten moviment. De fet, els estudis estan mostrant que aprenen millor en moviment. Consisteix a repartir per la classe les diferents flashcards, els alumnes han d’anar al lloc on està la flashcard que representa la paraula que diem. És un tipus de “simon diu”. Ho pot dir el mestre o els alumnes. Altres variants es fer-ho amb endevinalles, en comptes de dir la paraula directa, heu d’anar allà on hi ha un animal amb les orelles grans, de color gris….. En aquest cas estem treballant la part més conceptual de la paraula. Quan treballen seguint aquesta variació podem donar la consigna als nenes que quan arribin al lloc han de dir el nom.

8. EL MENTIDER: Amb el vocabulari força clar es pot jugar al mentider. Consisteix a mostrar la flashcard i dir a l’alumne una paraula que no correspon o que correspon, l’alumne ha de dir si és correcte o no. (això és una corda?). Podem convidar als nens a que siguin ells que facin de mentider. Repartim les flashcards que tinguem entre ells.

9. BOMBA: Aquest també és un joc amb moviment i els encanta. Però farem un post especial per a aquest.

10. ENS GRAVEM!: Gravar als alumnes dient el vocabulari els motiva molt! Els encanta escoltar-se després. I perquè no penjar-ho amb el power point i pujar-ho al bloc de l’escola perquè ho vegin a casa amb els seus pares!

Referències:
Gorman, B (2012) Relationships Between Vocabulary Size, Working memory, and phonological awareness in Spanish-Speaking English Language Learners. American Journal of Speech-language Pathology. 21 109-123
Johnson, C i Johnson D (n.d) Why Teach Vocabulary. Recuperat el 21 de Juliol de http://eps.schoolspecialty.com/downloads/articles/Why_Teach_Vocabulary.pdf

Neuman, S., Newman E. I Dwyer, J. (2011) Educational effects of a vocabulary intervention on Preschoolers Word Knowledge and Conceptual Development: A Cluster-Randomized Trial Reading Research Quarterly- 46 (3) 249-272.

Bibliografia
Willingham, D. (2011) Per què als nens no els agrada anar a l’escola? Barcelona: Graò

ENLLAÇOS AMB MATERIALS PER ELABORAR BITS DE LLENGUATGE O LÀMINES DE VOCABULARI

LÀMINES DE VOCABULARI (AULA PT)

BITS DE LLENGUATGE: (Presentacions de diapositives)

Recomanem els bits de fruites i verdures i colors que podeu trobar als següents enllaços:
http://www.miradesmenudes.com/bits-inteligencia/
http://www.orientacionandujar.es/2012/05/16/50-colecciones-de-bits-de-inteligencia-para-estimulacion-temprana/
http://www.slideshare.net/MarianaNavarroHe/bits-de-intelligncia-els-colors?ref=http://somnisdecolors.blogspot.com.es/2013/11/bits-de-intelligencia.html

US RECOMANEM DE MANERA ESPECIAL:

http://www.aulapt.org/2014/03/24/laminas-de-vocabulario/ (d’on procedeix la imatge) amb un excel·lent recull de làmines de vocabulari molt útil per treballar amb els alumnes i elaborar nous materials.

FLASHCARDS:

http://www.eslflashcards.com/
http://esl-kids.com/flashcards/flashcards.html
http://www.mes-english.com/flashcards/

CARTELLS IMATGE-PARAULA (en català)

Pensat per alumnat nouvingut però molt útil per treballar el vocabulari:

http://www20.gencat.cat/portal/site/bsf/menuitem.7fca6ecb84d307b43f6c8910b0c0e1a0/?vgnextoid=8bf7d32fa3c20310VgnVCM2000009b0c1e0aRCRD&vgnextchannel=8bf7d32fa3c20310VgnVCM2000009b0c1e0aRCRD&vgnextfmt=default

Heu utilitzat alguna vegada els bits de vocabulari? Us animeu a utilitzar aquest recurs amb els vostres alumnes? Ho voleu compartir? Ens ho voleu explicar? Estarem encantades de rebre els vostres correus (blocrecursosee@gmail.com) o llegir els vostres COMENTARIS!!!

2 respostes a VOCABULARI

  1. Cristina Vallès Orianne diu:

    magnific com sempre 🙂

  2. És impressionant la quantitat de material que compartiu. Enhorabona. Moltes gràcies.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *