Èsquil

Èsquil, bronjze de Melòria. Museu arqueològic de Florència.

Èsquil va néixer el 525 aC a Eleusis i va morir el 456 a Gela. Èsquil va ser un dels dramaturgs més importants de la tragèdia grega juntament amb Sòfocles i Eurípides.

Èsquil va participar en les batalles de Marató i de Salamina i en diversos concursos literaris que el van portar al reconeixement social. Va escriure unes noranta obres, però només set han arribat fins els nostres dies. Algunes de les seves obres més importants són: Els perses, Els set contra Tebes, Orestíada (triologia formada per Agamèmnon, Les coèfores Les eumènides), Prometeu encadenat i Les suplicants.

Segons Èsquil, l’home s’ha d’adaptar a la justícia divina en comptes d’intentar fugir del seu destí. El dramaturg justifica la seva fe religiosa amb els mites antics.

Per últim, el tema principal de la seva obra és el patiment humà davant el destí tràgic imposat pels déus. També cal dir que l’estil d’Èsquil té forces trets homèrics. Èsquil a més a més d’ésser un dels millors escriptors grecs també va ser imprescindible en la innovació i desenvolupament del gènere dramàtic a Grècia.

P.D.:

Aquest article s'ha publicat dins de General, Gènere dramàtic, Personatges, Tragèdia i etiquetat amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

44 respostes a Èsquil

 1. Retroenllaç: L’origen del gènere dramàtic | Literatura grega a escena

 2. Ana Mª Falcón Durán diu:

  Xaipete!

  Tinc ganes que arribi el dia de l’excursió per anar a veure l’obra de teatre.

  Èsquil va ser un dramaturg grec nascut a Eleusis, prop d’Atenes. Va ser el primer dels grans tràgics d’aquesta ciutat. Predecessor de Sòfocles i d’Eurípides, és el fundador de la tragèdia grega. Va combatre contra els perses a Marató, el 490 aC, en Salamina, el 480 aC, i possiblement, en Platea, l’any següent.

  Mai havia sentit a parlar sobre la tragèdia grega, que és un gènere teatral originari de l’Antiga Grècia. Inspirat en els ritus i representacions sagrades que es feien a Grècia i Àsia Menor, aconsegueix el seu apogeu en l’Atenes del segle V aC. Arriba sense grans modificacions fins al Romanticisme, època en la qual s’obre la discussió sobre els gèneres literaris, molt més del que ho va fer durant el Renaixement.

 3. Marta diu:

  Bonum diem!

  Esquil, nascut a Eleusis, que pertanyia a una familia rica i noble. Alguna de les seves obres com Els Perses o els Set contra Tebes, són el resultat de les experiencies a la guerra. Èsquil gaudia realitzant trilogies lligades.

  Vale.

 4. Mar Martínez diu:

  Bonum diem!
  Èsquil va nèixer el 525 aC i va morir el 456 a Gela. Va ser dels més importants Dramaturgs de la tragèdia grega. Era un home que parteneixia a la classe dels nobles i d’una familia rica de terres. Era un home molt religiós, que justificar la seva fe amb mites antics.
  Va participar en les batalles de Marató i de Salamina, va participar en diversos concursos literaris. Les seves obres, com Els perses o els Set contra Tebes són el resultat de les seves experiències de guerra.

  Vale!

 5. Mar Acien Xivillé diu:

  Bonum diem!
  Èsquil va néixer el 525 aC a Eleusis i va morir el 456 a Gela. Pertanyia a una noble i rica família de terratinents.
  Va lluitar a les guerres contra els perses a la batalla de Marató (490 aC), a la de Salamina (480 aC) i, possiblement, a la de Platea.
  Alguna de les seves obres, com Els perses (472 aC) o els Els set contra Tebes (467 aC), són el resultat de les seves experiències de guerra. Va ser, també, testimoni del desenvolupament de la democràcia atenesa. En Les suplicants (490 aC), hom pot detectar la primera referència que es fa al poder del poble i la representació de la creació de l’Areòpag, tribunal encarregat de jutjar els homicides. A Les eumènides (478 aC) troba suport la reforma d’Efialtes (462 aC), transferència dels poders polítics de l’Aeròpag al Consell dels Cinc-Cents. Va ser acusat d’haver revelat els misteris d’Eleusis, per la qual cosa va ser jutjat i absolt.

 6. Arnau Alvarez diu:

  Bonum Diem!

  La veritat es que espero molt d’aquesta obra de teatre ja que el seu autor es magnific de manera que espero que l’obra no defraudi i sigui tant bona com la que vam anar a veure de Hipsipila

 7. Ruth Villellas diu:

  Bonum diem!

  Èsquil va nèixer el 525 a Eleusis i va morir el 456 a Gela. Va ser un dramaturg grec, considerat com el creador de la tragèdia grega. Pertanyia a una família de terratinents. Va lluitar a les guerres de Marató (490 aC) i a la de Salamina (480 aC). Les obres de “Els perses” (472 aC) o els “Els set contra Tebes” (467 aC) són el resultat de les seves experiències de guerra. Va ser testimoni del desenvolupament de la democràcia atenesa. Va ser acusat d’haver revelat els misteris d’Eleusis, per la qual cosa va ser jutjat i absolt. Va morir a Sicília on, també, va tenir un fill que va ser poeta tràgic. Va escriure 73 peces, de les quals només es conserven set.

 8. Iria Rael diu:

  Bonum diem !!
  Èsquil va ser un dels dramaturgs més importants de la tragèdia grega juntament amb Sòfocles i Eurípides. Va ser un dramaturg grec nascut a Eleusis, prop d’Atenes.
  Èsquil va participar en les batalles de Marató i de Salamina i en diversos concursos literaris que el van portar al reconeixement social.

  Vale !!

 9. Miquel Saborit diu:

  Salve!

  És considerat com el creador de la tragèdia grega. Va ser en alguna de les seves obres, com Els perses o els Els set contra Tebes, que són el fruit de les seves vivències a la guerra. També va ser testimoni del desenvolupament de la democràcia atenesa.

  Vale!

 10. Camila Arigón diu:

  Dijous vinent anirem al teatre a veure “Les Coèfores”, és una tragèdia d’Èsquil.
  Èsquil (en grec Αισχύλος) dramaturg grec. És considerat com el primer gran representant de la tragèdia grega. Pertanyia a una noble i rica família de terratinents.

 11. Aaron Romero diu:

  Bonum diem!
  Èsquil (525 aC – 456 aC) fou un dramaturg grec. Predecessor de Sòfocles i Eurípides, és considerat com a creador de la tragèdia grega. Èsquil va néixer a Eleusis, a l’Àtica, lloc en què se celebraven els misteris d’Eleusis. Pertanyia a una noble i rica família de terratinents. Alguna de les seves obres, com Els perses (472 aC) o els Els set contra Tebes (467 aC), són el resultat de les seves experiències de guerra.
  Vale!:)

 12. Maria Cancio diu:

  Bonum diem!!
  Èsquil va nèixer el 525 a Eleusis i va morir el 456 a Gela. Va ser un dramaturg grec,. És el creador de la tragèdia grega. Pertanyia a una família rica de terratinents. Va lluitar a les guerres de Marató (490 aC) i a la de Salamina (480 aC). Èsquil va participar en diversos concursos literaris. Les seves obres són el resultat de les seves experiències de guerra(ex.: Els perses, Els Set contra Tebes).

 13. Andrea Torrente diu:

  Salve!
  Èsquil va nèixer el 525 aC i va morir el 456 a Gela. Va ser un dels més reconeguts dels dels Dramaturgs de la tragèdia grega. Èsquil pertenyia a la classe alta, és a dir, a la noblesa. Era un home amb creences religioses.
  Va participar en les batalles de Marató i de Salamina, i també va estar present en molts concursos literaris. Ha fet moltes obres importants, entre elles “Els perses”.

 14. Raül Àlvarez diu:

  Salve,
  Èsquil va ser un gran dramaturg de grècia que va nèixer el 525 a.C. i va morir en el 456 a.C. . Al lluitar en la guerra en diverses ocasions, va anar aconseguint experiència de la vida, llavors, la va utilitzar escrivint, d’aquesta manera va ser considerat el primer representant de la tragèdia grega, gràcies amb obres com “Les Coèfores” o “Agamnènon”.
  Vale!!

 15. Sara Martín diu:

  Salvete!
  Èsquil és l’escriptor de ”les Coèfores”, l’obra que hem llegit a classe i que veurem al teatre. Va ser un dels dramaturgs més importants de l’Antiga Grècia i també se’l considera el creador de la tragèdia grega. Va néixer el 525 a.C. a la ciutat d’Eleusis i va morir el 456 a Gela.
  Èsquil va escriure moltíssimes obres, al voltant de 90, però només són 7 les que han arribat als nostres dies (Els perses, Els set contra Tebes, Orestíada, Les coèfores…). Totes aquestes obres tractaven sobre el patiment humà, que era el tema preferit d’aquest escriptor, com hem pogut veure a les Coèfores. Els seus personatges són molt humans, perquè pateixen, tenen rencor, volen venjança, senten tristesa…
  En conclusió, podem dir que Èsquil va ser un magnífic dramaturg i que, gràcies a ell, coneixem l’espectacular tragèdia grega.
  Valete!

 16. Paula Contreras diu:

  Salve!
  Èsquil va néixer a Eleusis, l’any 525 aC i va morir el 456 aC. Pertanyia a una noble i rica família de terratinents. Al llarg de la seva joventut va ser testimoni de la fi de la tirania dels Pisistràtides a Atenes. Va lluitar a les guerres contra els perses a la batalla de Marató (490 aC), a la de Salamina (480 aC) i, possiblement, a la de Platea.

  Alguna de les seves obres, com Els perses (472 aC) o els Els set contra Tebes (467 aC), són el resultat de les seves experiències de guerra. Va ser, també, testimoni del desenvolupament de la democràcia atenesa. En Les suplicants (490 aC), hom pot detectar la primera referència que es fa al poder del poble i la representació de la creació de l’Areòpag, tribunal encarregat de jutjar els homicides. A Les eumènides (478 aC) troba suport la reforma d’Efialtes (462 aC), transferència dels poders polítics de l’Aeròpag al Consell dels Cinc-Cents. Va ser acusat d’haver revelat els misteris d’Eleusis, per la qual cosa va ser jutjat i absolt.

  Viatjà a Siracusa, Sicília, convidat pel tirà Hièron, per al qual produí Les dones d’Etna, en honor a la nova ciutat d’Etna que aquest havia fundat, i va posar de nou en escena Els perses. Després de la representació de ‘L’Orestea (458 ac) va tornar a visitar Sicília, on va morir a Gela (456 aC-455 aC). Va tenir un fill, Eufori, que, com ell, va ser un poeta tràgic.

 17. Judith Caballero diu:

  Bonum diem!

  Èsquil va ser un dels dramaturgs més importants de la tragèdia grega juntament amb Sòfocles i Eurípides. Èsquil va néixer a Eleusis (lloc en què se celebraven els misteris d’Eleusis) el 525 aC. Pertanyia a una noble i rica família de terratinents. Al llarg de la seva joventut va ser testimoni de la fi de la tirania dels Pisistràtides a Atenes i va lluitar a les guerres contra els perses a la batalla de Marató. Va morir a Gela el 456.

  Alguna de les seves obres són el resultat de les seves experiències de guerra. Aconseguí la seva primera victòria en composició dramàtica el 484 aC. Malgrat la importància de la seva obra, al seu epitafi Èsquil no va ser recordat com a poeta o dramaturg, sinó pel seu valor a la batalla de Marató.

 18. Júlia Calvo diu:

  Bonum diem!
  Èsquil va ser, com bé diu l’article, un dramaturg grec, dels més importants de la tragèdia, que va nèixer l’any 525 aC a Eleusis i va morir el 456 a Gela.
  Va participar en les batalles de Marató i de Salamina i en concursos literaris, els quals el van portar al reconeixement social.
  Va escriure moltes obres però nomes 7 van arribar als nostres dies, dos d’elles són Els perses i Els set contra Tebes. Amb els mites justificava, ademés del patiment humà davant el destí tràgic imposat pels déus, la seva fe religiosa i deia que l’home s’ha d’adaptar a la justícia divina en comptes d’intentar fugir del seu destí.
  Èsquil va ser imprescindible en la innovació i desenvolupament del gènere dramàtic a Grècia.

 19. Ariadna Zarcos diu:

  Èsquil (525 aC-456aC). És un del dramaturgs més important de la tragèdia grega. Perteneixia a la classe dels nobles i d’una familia rica de terres. Era un home molt religiós. Algunes de les seves obres són Els perses o els Set contra Tebes.

 20. cansino.belen diu:

  Salve!

  Èsquil va nèixer el 525 a.C. a Eleussis y va morir el 456 a.C. a Gela. Fou un dramaturg grec, creador de la tragèdia grega. Predecessor de Sòfocles i Eurípedes. D’una familia de nobles, terratinents, Èsquil va lluitar a les batalles de Mataró (490 a.C.) i Salamina (480 a.C.)

  obres seves com Els perses i Els Set contra Tebes, són el resultat de les seves experiències de guerra.

  Vale!

 21. Hamza Zaanouni diu:

  Bonum Diem!

  Èsquilva ser un dramaturg grec molt important, (Eleusis, 525 aC – Gela, 456 aC). És considerat el creador de la tragèdia grega. També era d’una familia de nobles i rics terratinents. Va lluitar a les guerres contra els perses a la batalla de Marató (490 aC).

  Vale!

 22. Hamza Zaanouni diu:

  Bonum Diem!

  Èsquilva ser un dramaturg grec molt important, (Eleusis, 525 aC – Gela, 456 aC). És considerat el creador de la tragèdia grega. També era d’una familia de nobles i rics terratinents. Va lluitar a les guerres contra els perses a la batalla de Marató (490 aC).
  Moltes de les seves obres les va fer gracies a la seva experiència en la guerra.

  Vale!

 23. Hamza Zaanouni diu:

  Bonum Diem!

  Èsquilva ser un dramaturg grec molt important, (Eleusis, 525 aC – Gela, 456 aC). És considerat el creador de la tragèdia grega. També era d’una familia de nobles i rics terratinents. Va lluitar a les guerres contra els perses a la batalla de Marató (490 aC).
  Moltes de les seves obres les va fer gracies a la seva experiència en la guerra. El patiment humà és el tema principal del teatre esquil.

  Vale!

 24. Aida Gonzalez diu:

  Salve!
  Èsquil fou un dramaturg grec. Predecessor de Sòfocles i Eurípides, és considerat com a creador de la tragèdia grega, va néixer a Eleusis, a l’Àtica, lloc en què se celebraven els misteris d’Eleusis. Pertanyia a una noble i rica família de terratinents. Lluità a les guerres contra els perses a la batalla de Marató (490 aC), a la de Salamina (480 aC) i, possiblement, a la de Platea.
  Durant el segle V aC va escriure una tragèdia anomenada Les Coèfores.

 25. Mar Fúnez diu:

  Èsquil va néixer el 525 aC i va morir el 456. Va pertanyer a una família rica.
  Va lluitar a les guerres de Mataró (490 aC) i de Salamina (480 aC)
  Actualment, ens han arribat només set de les noranta obres que va escriure. Unes de les més importants són Els perses, Els set contra Tebes i Les suplicants.
  Va ser imprescindible en la innovació i desenvolupament del gènere dramàtic a Grècia.

 26. Kawtar Anzaui diu:

  Bomun diem!
  Èsquil va néixer el 525 aC a Eleusis i va morir el 456 a Gela.
  Èsquil va ser un dels dramaturgs més importants de la tragèdia grega. És un dels millors escriptors grecs.
  Va lluitar a la guerra de Marató i de Salamina.
  M’ha semblat la obra
  L’obra que vam veure ahir no em va agradar molt, ja que la forma d’actuar i l’accent de Sevilla, personalment, no m’agrada.
  Vale!

 27. Retroenllaç: L’Orestíada en el sarcòfag d’Husillos | Literatura grega a escena

 28. Mireia Abelaira diu:

  Bonum diem!
  Èsquil . Èsquil va ser un dramaturg que va néixer el 525 aC a Eleusis i va morir el 456 a Gela, fou un dels més importants de la tragèdia grega juntament. El tema principal de la seva obra és el patiment humà davant el destí tràgic imposat pels déus. A més a més d’ésser un dels millors escriptors grecs també va ser imprescindible en la innovació i desenvolupament del gènere dramàtic a Grècia.
  Èsquil . Èsquil va ser un dramaturg que va néixer el 525 aC a Eleusis i va morir el 456 a Gela, fou un dels més importants de la tragèdia grega juntament. El tema principal de la seva obra és el patiment humà davant el destí tràgic imposat pels déus. A més a més d’ésser un dels millors escriptors grecs també va ser imprescindible en la innovació i desenvolupament del gènere dramàtic a Grècia.
  Vale!

 29. Laura Garcia diu:

  Bonum diem!!

  Èsquil va néixer a Eleusia el 525 aC i va morir a Gela el 456 aC va ser un prestigiós dramaturg grec, és va considerar el creador de la famosa tragèdia grega.
  Pertanyia a una noble família, al llarg de la seva joventut Èsquil va lluitar a les guerres contra els perses a la batalla de Marató al 490 aC, a la de Salamania al 480 aC i a la de Platea. Alguna de les seves obres, com Els Perses o els Els set contra Tebes, són el resultat de les seves experiències de guerra.
  També va ser testimoni del desenvolupament de la democràcia atenesa.

  Vale!!

 30. alexandre m diu:

  Salue.
  Èsquil va néixer a Eleusia el 525 aC i va morir a Gela el 456 aC va ser un prestigiós dramaturg grec, és considerat el creador de la famosa tragèdia grega.
  Pertanyia a una noble família, al llarg de la seva joventut Èsquil va lluitar a les guerres contra els perses a la batalla de Marató, a la de Salamania al i a la de Platea. Alguna de les seves obres, com Els Perses o els Els set contra Tebes, són el resultat de les seves experiències de guerra.
  També va ser testimoni del desenvolupament de la democràcia atenesa.
  Vale.

 31. David diu:

  Èsquil va néixer el 525 aC a Eleusis i va morir el 456 a Gela.
  Èsquil va ser un dels dramaturgs més importants de la tragèdia grega. És un dels millors escriptors grecs.
  Era d’una familia de nobles i rics terratinents. Va lluitar a les guerres contra els perses a la batalla de Marató (490 aC).
  Era un home molt religiós. Algunes de les seves obres són Els perses o els Set contra Tebes.
  Els seus personatges són molt humans, perquè pateixen, tenen rencor, volen venjança, senten tristesa…

 32. Pau Torrente Quiles diu:

  Ave.
  Èsquil va ser un personatge que pertanyia a una noble i rica família de terratinents. Era dramaturg i és considerat com el creador de la tregèdia grega. Va lluitar en varies ocasions contra els perses.

  A les seves obres hi predominaven les temàtiques relacionades amb les seves vivències a les guerres.

  Va escriure 73 peces i va aconseguir la seva primera victòria en composició dramàtica el 484 aC.

  Salve.

 33. Carlos Thiriet diu:

  Bonum diem!
  Èsquil va ser un dramaturg grec que va nèixer l’any 525 a.C. a Eleusis i va morir a Gela l’any 456 a.C. amb gairebé 70 anys. És considerat el creador de la tragèdia grega. Èsquil pertenyia a una rica i poderosa familia de terratinents de la regió grega del Àtica, que tenia per capital la ciutat d’Atenes. Va participar a les guerres mèdiques contra els perses en les batalles més importants, com la de Marató a la primera guerra mèdica, o a la batalla naval de Salamina i molt probablement a la de Platea en la segona guerra mèdica.
  El patiment humà és el tema principal de les seves obres.

  Salve!

 34. Paula López diu:

  Salve!
  Èsquil va ser un dramaturg, considerat el creador de la tragèdia grega. Va néixer l’any 525 aC a Eleusis, i va morir l’any 456 aC a Gela. Pertanya a una noble i rica família. Va lluitar a la batalla de Marató, l’any 490 aC i a la de Salamina, l’any 480 aC. Per això algunes de les seves obres contenen experiències viscudes.
  Va escriure 90 obres, però només se’n conserven set: Els perses, Els set contra Tebes, Les suplicants, L’Orestea (Agamèmnon, Les Coèfores i Les Eumènides) i Prometeu encadenat.
  Aquestes obres tracten principalment sobre el patiment humà, del coneixement que s’assoleix en patir.
  Vale!

 35. Retroenllaç: Bartolomé encadenado al Grec | Cartellera de teatre clàssic

 36. Retroenllaç: I.II La música en la mitologia | Siringa, la música de l'Antiga Grècia

 37. Retroenllaç: I.VI La música en la literatura i el teatre | Siringa, la música de l'Antiga Grècia

 38. Retroenllaç: Les guerres mèdiques i els tràgics grecs | Literatura grega a escena

 39. Retroenllaç: La mitologia a la cartellera teatral de Barcelona | El fil del mite grec

 40. Retroenllaç: Mares de tragèdia | Literatura grega a escena

 41. Retroenllaç: Mots de ritual per Electra al TNC | Cartellera de teatre clàssic a Barcelona

 42. Retroenllaç: Acte solidari: “Hipermestra on the Beach” | Cartellera de teatre clàssic a Barcelona

 43. Joaquin diu:

  Esquilo fue un dramaturgo griego. Predecesor de Sófocles y Eurípides, es considerado como el primer gran representante de la tragedia griega.
  Nació en Eleusis, Ática, lugar en el que se celebraban los misterios de Eleusis. Pertenecía a una noble y rica familia de terratenientes. En su juventud fue testigo del fin de la tiranía de los Pisistrátidas en Atenas.
  Fue uno de los «Maratonómaco»; luchó en las guerras promovidas contra los persas en la Batalla de Maratón (490 a. C.), en las de Salamina (480 a. C.) y, posiblemente, en la de Platea.
  Algunas de sus obras, como Los persas (472 a. C.), Los siete contra Tebas (467 a. C.), son el resultado de sus experiencias de guerra.

 44. Alexia Álvarez Pàmies diu:

  Xaipete!
  Èsquil (Eleusis, 525-456 a. C.) va escriure unes 90 obres, de les quals es conserven completes només set tragèdies:
  • Perses: és l’única tragèdia d’argument no mitològic, sinó extret de la història contemporània. L’acció se situa a la cort del rei persa Xerxes quan rep la notícia de la derrota de la flota persa pels grecs a Salamina
  • Orestia: és l’única trilogia que ens ha arribat sencera. Les tres tragèdies que la componen estan basades en el mite de la mort d’Agamèmnon i la venjaça d’Orestes:

  • Les altres obres són Suplicants, Prometeu encadenat i Set contra Tebes.
  Característiques generals d’aquest autor es que sovint tracta la falta (religiosa) i el seu càstig a través de successives generacions d’una mateixa família.Per a Èsquil l’home ha d’arribar al coneixement a través del sofriment (páthei máthos). En el seu teatre, un tema central és la desmesura, que es produeix quan un home vol anar més enllà de la seva condició humana i del seu destí i que comporta el càstig dels déus, la seva ruïna.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *