Sòfocles

Bust de Sòfocles a l'Achileion de Corfú. Foto d'Antonis A. Kousoulis.

L’autor d’Antígona fou Sòfocles, un escriptor grec que destacà en el gènere de la tragèdia. Sòfocles va néixer el 496 aC a Atenes, poc abans que esclatés la guerra naval de Salamina, i va morir cap als noranta anys, el 406-405 aC, de manera que va viure al llarg del segle V aC.

El 468 aC va vèncer Èsquil en un dels concursos a Atenes durant les festes de Dionís. Però la seva fama va començar a minvar a partir del 441 aC quan Eurípides el va vèncer.

Sòfocles va ocupar càrrecs polítics més d’una vegada sense ser polític ni militar, la seva figura es va convertir en una de les màximes personalitats d’Atenes, en el seu màxim esplendor.

L’escriptor grec va arribar a escriure unes 123 tragèdies, però la major part d’elles no es conserven senceres amb l’excepció d’Antígona, Èdip Rei, Electra, Àiax, Les Traquínies, Filoctetes i Èdip a Colonos.

Per saber-ne més, visiona aquest vídeo i respon en comentari les preguntes de més avall:

  1. On va néixer Sòfocles  i com es coneix el seu lloc de naixement?
  2. Quantes obres va escriure i quantes se’n conserven?
  3. Quins són els tres grans tràgics grecs i quina és la seva relació amb la batalla de Salamina?
  4. Quines fonts antigues ens parlen de la tragèdia grega?
  5. Quines diferències podem establir entre Sòfocles i Èsquil?
  6. Quantes vegades Sòfocles va quedar en tercer lloc en les Grans Dionísies?
  7. Quines obres se citen en aquest vídeo? Què en saps? El narrador s’equivoca en una ocasió a l’hora de citar un títol, ¿quin és?
  8. Quin il·lustre amic va tenir Sòfocles? què els unia?
  9. A quina edat va morir Sòfocles i just després de quin esdeveniment?
  10. Al llarg de tot el vídeo se citen diferents fragments del corpus dramàtic de Sòfocles? Quin en triaries? Raona la teva resposta…
Aquest article s'ha publicat dins de General, Gènere dramàtic, Tragèdia i etiquetat amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

30 respostes a Sòfocles

 1. Zícora diu:

  Salve.

  A- L’escriptor grec Sòfocles va neixer a Colono (Grècia), al 496 aC, i va morir a Atenes al 406 aC.

  B- Sòfocles va escriure en total deu obres, de les quals actualment se’n conserven set d’elles.

  C- El tres grans tràgics grecs són: Èdip Rei, Èdip a Coló i Antígona. L’autor manté una estreta relació amb la batalla de Salamina, dintre de l’època clàssica (500-323 aC). En aquest període, l’Imperi persa va dominar Lídia, i aixó va fer que la majoría de les ciutats jòniques passesin a formar part del seu poder. Enfront aixó, els jònics es van revoltar i aixó repercutir sobre Atenes. Els reis de Pèrsia, per ampliar el seu imperi, van planejar conquerir Grècia.

 2. Laia Muñoz Osorio diu:

  A- Sòfocles va néixer a Colonos, a prop d’Atenes. Es coneix el seu lloc de naixement gràcies a la seva tragèdia Èdip a Colonos.

  B- Sòfocles va escriure 123 tragèdies, però d’aquestes només se’n conserven set.

  C- Els tres grans tràgics grecs són Èsquil, Sòfocles i Eurípides. Èsquil va lluitar a la batalla de Salamina, Sòfocles va ser el director d’un cor de joves que cantaven en honor als déus i la victòria, i Eurípides va néixer el mateix dia en que es va donar.

  D- Diogenes Laerci ho anomena a la seva obra.

  E- Èsquil va aportar la llum, màscara… I Sòfocles en la vestimenta. A més a més, en comptes de tractar temes divins, s’apropà més als sentiments humans sense deixar de banda els déus, a qui respectava molt.

  F- Sòfocles mai va quedar en tercer lloc, però va quedar en primera posició vint vegades i en el segon una dotzena.

  G- Al vídeo s’esmenten: Àiax, Electra, Antígona, Filoctetes, Les Traquínies, Èdip a Colonos i Èdip Rei. El narrador diu que Èdip Rei explica la vida de Pèricles quan en realitat està explicant la d’Èdip.

  H- Sòfocles va ser íntim de Pèricles, un polític i militar atenenc que va ser molt important durant el segle V aC. Sòfocles i Pèricles van ser estrategues durant la guerra de Samos.

  I- Sòfocles va morir als noranta anys, durant la guerra del Peloponnès.

 3. Retroenllaç: Eurípides | Literatura grega a escena

 4. Retroenllaç: Èsquil | Literatura grega a escena

 5. Retroenllaç: L’origen del gènere dramàtic | Literatura grega a escena

 6. Zícora diu:

  CONTINUACIÓ DE LES PREGUNTES:

  D- Qui anomena la tragèdia grega, és l’escriptor Diogenes Laerci, dintre de la seva obra.

  E- Diferències que podem establir entre Sòfocles i Èsquil, és que el primer va aportar la vestimenta pel teatre, mentre que Èsquil va aportar la màscara o la llum. Respecte els temes que es representaben, estaben centrats en la figura humana, on tractaben en els sentiments. Un exemple és l’Antígona, de Sòfocles.

  F- Mai va quedar en tercer lloc, sino que va quedar unes vint vegades en primera posició. I en segón lloc dotze vegades.

  G- En aquest vídeo s’esmenten algunes obres de Sòfocles com: Electra, Àiax, Filoctetes, Les Traquíneas, Èdip Rei i Èdip a Colonos.

  Vale.

 7. Marta Serna Sánchez diu:

  Salve Lida!
  Aquest home va ser un dramaturg tràgic grec (en grec antic s’escriuria Σοφοκλῆς). Nascut el 596 aC i mort el 406 aC. Es podria considerar com un dels tres millors poetes tràgics d’aquella època.
  Segons la Suda Bizantina (una gran enciclopedia) aquest autor va escriure 123 obres. Algunes de les més importants van ser Èdip Rei i Antígona. Per desgràcia, de tota la seva obra literària només en tenim accès a set tragèdies completes, la resta no es conserven.
  Va nèixer a Colono (poble cerca d’Atenes). Va nèixer a Colona. Es va coneixer el lloc de naixement gràcies a una obra que va escriure: Edip en Colona.
  Hi han tres poetes tràgics que van destacar en aquest àmbit de la literatura. Són Ésquil, Sòfocles i Eurípides. La seva relació es simplement que Ésquil va participar en la batalla de Salamina, Sòfocles el va glorificar per la seva participació i Eurípides va neixer en aquella época.
  L’autor Diògenes va dir que la tragèdia grega havia estat innovada pel dramaturg Èsquil. I amb innovació es refereix als canvis com les llums en escena, els sorolls, el “deus ex machina”, el vestuari,…
  Hi ha una clara diferència entre Sòfocles i Èsquil. El primer dedicava més les seves obres a parlar sobre els sentiments i la figura humana. Èsquil no comparteix aquesta manera d’escriure.
  Al concurs de les Grans Dionísies va rebre bastants cops premis. En més de vint ocasions va guanyar el primer premi i en unes dotze, va guanyar el segon premi. El més curiós és que no va guanyar mai el tercer i pensaa que rebre el tercer premi era equivalent a quedar últim.
  Al video podem veure citacions de diferents obres, concretament de les set úniques conservades. Són les següents: “Àjax”, “Les traquíes”, “Electra”, “Filoctetes”, “Èdip rei”, Èdip coloni” i “Antígona”. He pogut detectar un clar error quan el narrador vol dir “Antígona i diu “Antífona”.
  Sòfocles va tenir un il·lustre amic, Pèricles. La gran importànca d’aquest home va donar nom a tot un segle (Època de Pèricles). Compren tot el segle V aC i va ser la millor època d’Atenes. Tots dos van ser escollits al 440 aC com a estrategues per la participació d’una expedició contra Samos.
  Aquest poeta va morir als 90 anys just després de ser anomenat un dels deu consellers amb la missió de retornar l’esplendor a Atenes.
  Per ser sincera hi ha un fragment que m’ha agradat en especial: “Se osado. Lo que los sueños te traen con la luna los rayos del sol se lo llevarán. Hijo mío, no hay mejor regalo que la vida.” M’agrada bastant perquè es tracta una frase que està animant a ser valent i atrevir-te a seguir els teus somnis perque no sempre tindràs l’oportunitat d’aconseguir cumplir-los.
  Fent una comparació amb Eurípides podem trobar certes semblances i diferències entre sí. Per començar comentar l’origen de cada un: Eurípides va nèixer a Salamina i Sòfocles va nèixer a Colono.Sòfocles defensava la moral i Eurípides l’estat. Una altre diferència seria la quantitat d’obres escrites (Eurípides va escriure 92 i Sòfocles 123). Cal dir que a les obres de Sòfocles, els homes tenen molta menys llibertat que Eurípides (aquest te més llibertat).
  Per concloure comentar que és un autor amb molt de talent i unes obres molt ben escrites. Realment gràcies a les seves grans obres ha aconseguit que el seu nom perduri dos milenis desprès de la seva mort. I la seva vida i èxits han estat molt ben explicades i resumides en aquest documental tan treballat.

 8. Noelia Caballero diu:

  Sòfocles va escriure més de cent obres però només es conserven set d’elles, encara que aquestes demostren que Sòfocles va ser un dels millors poetes tràgics de l’antiguitat.

  Va néixer a Colona Hípica un poble aprop d’Atenes, el seu lloc de naixement era conegut per mitja de la seva tragèdia, Èdip Rei.

  Els tres grans tràgics grecs van ser Ésquil, Eurípides i Sòfocles, dotze anys després va debutar com a poeta tràgic en les Grans Dionísies, el concurs teatral que es celebrava anualment a Atenes i es va fer amb el primer premi derrotant al gran Ésquil. Sòfocles va elevar la tragèdia a un nivell superior afegint un tercer actor a l’escena i donant un major joc al diàleg.

  Diògenes Laerci va exposar la historia de la tragèdia grega de la següent forma;Si un vol atribuir a Esquilo totes les innovacions escèniques com per exemple la llum i els estruents dels rajos, les mascares i els cants, els atuents cerimonials dels reis i les robes de llana dels profetes algu tindria que pensar que possiblement Sòfocles va inventar tot aixó.

  A més a diferencia d’Ésquil, Sòfocles es va centrar més que en l’argument en el sentiment i el sofriment dels homes,ell admirava la força mental que un home es capaç de demostrar.

  En l’obra d’Antigona, Sofocles comença dient que hi ha moltes maravelles en el mon pero l’home es el mes maravellos d’elles, amb obres com aquestes Sòfocles es va convertir en un dels poetes més coneguts de l’antiga Grècia.
  Mai va quedar tercer ja que per ell era l’ultim lloc.
  Les obres que es citen són: “Ajax”,” les Traquinies”, “Electra”, “Filoctetes” i també la trama de la Família del “Rei Edip”( Edip Rei, Edip a Colonos i Antigona). L’error es trova al citar l’obra de les Traquinies quan diu ”Traquineas”

  Era amic de Pericles, els dos varen ser enviats a la expedició Atenenca contra Samos com a esrategs

  Sòfocles morí als 90 anys, després de ser anomenat un dels 10 consellers que havia de retornar l’esplendor a Atenes.
  M’ha agradat especialment aquest: “Hay muchas maravillas en el mundo, pero el hombre es la más maravillosas de todas ellas”. Crec que amb aquesta frase Sòfocles descriu la seva passió per l’home.

  Eurípides va escriure 92 tragèdies, mentre que Sòfocles 123.
  Seguint amb les dues obres veiem que la tragèdia d’Èdip es composta per tres obres, una trilogia, i la de Medea per quatre, una tetralogia.

  Mentres Sòfocles i la resta de dramaturgs anteriors a Eurípides, es basaven en els mites per desenvolupar les seves tragèdies, Eurípides es sumia més en el món dels herois i les heroïnes, en els seus sentiments i els seus defectes i, pel fet de canviar els mites, va ser poc acceptat pels grecs, que temien al canvi.Una altra diferència, ja en les seves personalitats, és que mentre Sòfocoles s’estimava i admirava els humans, Eurípides preferia passejar-se tot sol per les platges de la seva ciutat.

 9. Retroenllaç: La cinta de Νίκη » Katyn d’Andrzej Wajda

 10. Retroenllaç: La pervivència dels gèneres literaris grecs en la literatura occidental | Literatura grega a escena

 11. Retroenllaç: Les figures femenines en la literatura grega | Literatura grega a escena

 12. Retroenllaç: Antígona, entre l’obra l’art i el missatge político-moral | Literatura grega a escena

 13. Retroenllaç: Èdip, el fill de la Fortuna de Pier Paolo Pasolini | La cinta de Νίκη

 14. Retroenllaç: Lemnos, la tragedia del engaño | La cinta de Νίκη

 15. Retroenllaç: Èdip Rei de Sòfocles | Literatura grega a escena

 16. Retroenllaç: Dites gregues i llatines en la celebració del Dia Europeu de les Llengües a l’IPM | El Fil de les Clàssiques

 17. Retroenllaç: I.II La música en la mitologia | Siringa, la música de l'Antiga Grècia

 18. Retroenllaç: Les obres de teatre clàssic grecollatí al Romea | Cartellera de teatre clàssic a Barcelona

 19. Retroenllaç: Les obres clàssiques de teatre grecollatí al TNC | Cartellera de teatre clàssic a Barcelona

 20. Retroenllaç: Les guerres mèdiques i els tràgics grecs | Literatura grega a escena

 21. Retroenllaç: Reconstrucció històrica | Antígona en versió romana

 22. Retroenllaç: Les nostres Antígones! | El fil del mite grec

 23. Retroenllaç: Las 13 rosas d’Emilio Martínez-Lázaro | La cinta de Νίκη

 24. Retroenllaç: Edipo Rey de Sòfocles al Teatre Lliure | Cartellera de teatre clàssic a Barcelona

 25. Retroenllaç: Antígona de Sòfocles al Teatre Lliure de Montjuïc | Cartellera de teatre clàssic a Barcelona

 26. Retroenllaç: Pervivència d’Edip i Antígona en l’art: “Èdip a Colonos”, de Baptiste Hugues i “Els primers freds” de Miquel Blay | Literatura grega a escena

 27. Joaquin diu:

  Sofocles fue un poeta trágico griego. Autor de obras como Antígona y Edipo rey, se sitúa, junto con Esquilo y Eurípides, entre las figuras más destacadas de la tragedia griega. De toda su producción literaria sólo se conservan siete tragedias completas que son de importancia capital para el género.
  Sófocles nació en Colono, una aldea cercana a la ciudad de Atenas, dentro de una familia de posición acomodada, en 497 o 496 a. C., según datos de la Crónica de Paros, o en 495 a. C., según el anónimo autor de la Vida de Sófocles. Era hijo de Sófilo, un fabricante de armas. Uno de sus maestros fue Lampro, que lo instruyó en la danza y le enseñó a tocar la lira. A los 16 años estaba al frente del coro que celebró con un peán la victoria de la batalla de Salamina, en el año 480 a. C., donde también participó Esquilo como combatiente y el mismo año que nació Eurípides.

 28. Retroenllaç: Per a Èdip rei no passen els segles | Literatura grega a escena

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *