Pervivència d’Edip i Antígona en l’art: “Èdip a Colonos”, de Jean Baptiste Hugues i “Els primers freds” de Miquel Blay

Aquest any a Literatura catalana hem llegit l’Antígona de Salvador Espriu inspirada en l’Antígona de Sòfocles.

Reprenent el mite grec d’Antígona, Salvador Espriu va escriure la peça tot just acabada la Guerra Civil Espanyola encara sota l’impacte de la desfilada de les tropes franquistes per Barcelona. L’obra presenta, un clar paral·lelisme entra la guerra fratricida de la tragèdia grega i la situació creada arran de la guerra amb l’enfrontament de les dues Espanyes.

Hem decidit buscar la pervivència del mite en algunes obres d’art que hem fet durant el curs a l’assignatura d’història de l’art.

Un dels escultors que es va inspirar en aquest mite va ser Jean Baptiste Hugues amb la seva obra Èdip a Colonos.

Èdip a Colonos, de Jean Baptiste Hugues (Museu d’Orsay, París)

Aquesta escultura està inspirada en la tragèdia homònima de Sòfocles. L’Èdip a Colonos és una obra pòstuma que fou representada el 401 aC a instàncies del seu nét, Sòfocles el Jove.  És, segons la cronologia dels fets dramatitzats, la segona tragèdia del cicle tebà, entre Èdip Rei i Antígona. i l’última segons el lloc de la cronologia de Sòfocles (Antígona, Èdip Rei i Èdip a Colonos). Hi trobem el tema de la lluita fraticida i el de la maledicció d’Èdip als seus fills. L’escultura plasma el moment en què Èdip seu amb Antígona, just després de ser expulsat de la ciutat per Creont, el nou rei de Tebes. Antígona acompanya el seu pare ancià que se’n va de la ciutat i es dirigeix cap a Atenes, a Colonos, on serà finalment acollit per part del cor.

ANTÍGONA: Sí, pobre pare meu, Edip, veig torres que cobreixen una vila -lluny, el que és dels ulls; i aquest paratge, no hi ha dubte, és sant, tofut de llorer, d’oliu, de vinya; i dins, sota el fullam, hi ha, que refilen, tot un vol de rossinyols. Au, vincla els membres sobre aquest groller pedrís; que has fet una jornada llarga, per a un vell.

EDIP: Instal·lam, doncs, i vetlla per aquest ceguet.

ANTÍGONA: Si, el temps ensenya, ben après ho tinc, això.

SÒFOCLES, Èdip a Colonos (traducció de Carles Riba)

En aquest grup escultòric format per un home i una dona, veiem representada Antígona amb  Èdip. La noia s’asseu al costat del seu pare  i  recolza suaument el cap a la seva espatlla. Èdip passa el seu braç al voltant del cos d’Antígona, que mira al cec amb una adorable expressió de tendra tristesa, treballada per Hugues mostrant un alt grau de realisme.

L’escultor ens mostra el clar contrast entre el cos d’Èdip ja vell i arrugat amb el de la seva filla jove i delicada, potenciant al màxim l’expressió del sofriment i de la resignació.

Aquesta obra va inspirar a una altra més posterior anomenada Els Primers Freds de Miquel Blay, una de les escultures més representants del segles XIX.

MAM-22

Els Primers Freds de Miquel Blay (1892)

El conjunt representa un ancià amb una nena. Podem trobar paral·lelismes entre aquesta obra de Blay i la d’Hugues, com per exemple en el material utilitzat que és el marbre o els personatges que es troben asseguts sobre un banc on el protagonista femení s’inclina cap el personatge central masculí. També hi trobem semblances en l’expressivitat i en la sòbria bellesa.

En aquestes dues obres, els autors, a partir del mite, reflecteixen la metàfora de la vulnerabilitat de l’ésser humà en les dues etapes de la vida,  la infantesa i la vellesa, amb la intenció de convidar l’espectador a reflexionar sobre les dificultats i cruesa de la vida, amb l’expressivitat de l’ancià Èdip, sobretot a través de la mirada, i en cas de la segona escultura, en la nuesa.

Els autors a partir d’una escena tendra i commovedora, representen una idealització del sofriment humà.

Iria Rael i Chaymae Zaouaghi

2n BAT. B Humanístic

Aquest article s'ha publicat dins de Adaptació literària, Art, Foment lectura, General, Gènere dramàtic, Mitologia, Personatges, Pervivència, Selecció de textos, Teatre, Tragèdia i etiquetat amb , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

3 respostes a Pervivència d’Edip i Antígona en l’art: “Èdip a Colonos”, de Jean Baptiste Hugues i “Els primers freds” de Miquel Blay

  1. Retroenllaç: Pervivència d’Edip i Antígo...

  2. Bona entrada, Chaymae! A més aquests dies es pot visitar al Museu del Prado a Madrid una exposició sobre l’obra de Blay #ExpoBlay! https://www.museodelprado.es/actualidad/exposicion/solidez-y-belleza-miguel-blay-en-el-museo-del/d6b7afc1-e179-4e29-b522-515804380aa2

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *