Taller d’Enginyeria Química a la URV

L’alumnat de Química de Batxillerat ha anat, aquest dimarts dia 3 de desembre, a l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Química de la Universitat Rovira i Virgili, a Tarragona, on ha fet una pràctica d’elaboració de formatge i iogurt en una planta industrial a petita escala.

Se’ls ha entregat un dossier que ha servit de guia per anar realitzant de forma autònoma l’activitat, i amb l’ajuda de Víctor, el professor de la universitat que els ha acompanyat durant la sessió, han pogut anar resolent dubtes que s’han anat generant. Ha sigut una gran oportunitat per poder treballar en un laboratori molt equipat i veure de prop com un procés quotidià i culinari com és l’elaboració de formatge i iogurt es pot estudiar des d’un punt de vista industrial, al laboratori, utilitzant l’enginyeria i la química. Han fet servir enzims esferificats, controlat la temperatura i el pH amb sensors, utilitzat agitador motoritzat, bomba persistàltica i un placa arduino.

Ha sigut un matí molt ben aprofitat, on també l’alumnat ha pogut veure d’aprop les instal·lacions de l’Escola i els estudis que ofereix.

Visita al Museu de les Mines

El Museu de les Mines de Bellmunt aprofita les antigues instal·lacions de les mines de galena per obtenir plom a la comarca del Priorat. Disposa d’una exposició permanent i dos audiovisuals on mostra com era l’extracció de galena i la vida a la mina durant els més de cent anys que va durar l’explotació.

La visita guiada inclou l’entrada a la primera de les vint plantes en galeria de la Mina Eugènia i la possibilitat de buscar minerals al terrer a la sortida de la mina. Allí, l’alumnat de Geologia i Ciències Ambientals de Batxillerat ha tingut l’oportunitat de trencar mostres de roca amb el martell geològic per observar la roca fresca i hi han trobat diverses mineralitzacions de calcita, calcopirita i, sobretot, galena, entre l’esquist de la zona, anomenat localment llicorella.

La jornada ha servit per aprendre sobre la geologia de la comarca i per entendre el funcionament d’una explotació minera a partir d’un exemple proper, de les mans expertes del personal del Museu.

Premi de Recerca en Química a Tarragona

Aquest dijous dia 14 de novembre ha tingut lloc el lliurament dels Premis de Recerca en Química, que atorga la Facultat de Química de la Universitat Rovira i Virgili (URV) amb el patrocini de l’Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT). El primer premi d’aquesta vint-i-sisena edició ha estat per al treball De la impressió 3D a l’aspirina, el camí cap a les gominoles medicinals, de l’estudiant de l’Institut Ramon Berenguer IV d’Amposta Paula Denisa Bonchis Copil. El treball ha estat tutoritzat pel professor de Química Josep Albiol. Enhorabona!

Conferència sobre riscos geològics


El dijous dia 14 de novembre, amb motiu de la Setmana de la Ciència, l’enginyer geòleg Joaquim Roset ens ha visitat per parlar-nos dels riscos geològics del nostre entorn. Aquesta xerrada ha estat adreçada a l’alumnat de tercer d’ESO i primer de Batxillerat de Geologia i Ciències Ambientals, els quals han pogut conèixer millor quins són els principals riscos als quals estem exposats: inundacions, esllavissades, caigudes de blocs, col·lapses i esfondraments, entre d’altres, i quines són les mesures preventives.

L’objectiu principal de la sessió ha estat conscienciar-nos de la magnitud que poden tenir aquests riscos i les seves afectacions, posant d’exemple les greus inundacions del País Valencià de fa unes setmanes. Ha mostrat algunes imatges amb foto aèria de la cartografia de les zones inundables i hem pogut observar la gran quantitat d’edificis que s’han construït en aquestes zones així com la manca de mesures preventives en els barrancs adjacents, fets que han causat aquesta gran catàstrofe.

Per finalitzar, el tècnic ha fet palesa la importància de l’ordenació del territori, la senyalització i les actuacions in situ de les zones avaluades, com a mesures principals per salvar vides.

Podem crear òrgans artificials al laboratori?

Gloria Gallego Ferrer és doctora en Enginyeria Industrial i Catedràtica a la Universitat Politècnica de València. Porta anys investigant com regenerar òrgans i teixits per evitar les problemàtiques associades a les pròtesis i els trasplantaments. A la seua intervenció al cafè científic, ha presentat les seues investigacions a partir de casos concrets: la regeneració de cartílag articular de genoll en ovelles, la implantació in situ mitjançant hidrogels injectables, la recerca cap a la creació d’òrgans sobre bastides protèiques o la impressió en tres dimensions utilitzant “tintes” amb distints tipus cel·lulars, entre d’altres.

L’exposició, molt clara i ben estructurada, ha captat l’interès de l’audiència i ha facilitat la comprensió de conceptes i processos complexos. La conferència ha conclòs amb l’esperançador missatge que els avenços en medicina regenerativa van a bon ritme i són molt prometedors. La conversa ha seguit a l’entrada de l’Institut on, entre cafè i pastes, el públic assistent ha pogut conversar entre sí i adreçar a Gloria les seues impressions i dubtes sobre un tema que ha generat molt d’interès.

El crebalòs i d’altres grans ocells dels Ports

Les Terres de l’Ebre es troben en un entorn natural privilegiat, entre dos parcs naturals de primer ordre: el Parc Natural del Delta de l’Ebre i el Parc Natural dels Ports. Entre les espècies que podem trobar a aquest últim, destaquen les aus rapinyaires. N’hi ha de grans i de petites, de diürnes i de nocturnes, de caçadores i de carronyaires. Dintre d’aquest últim grup, la conferència s’ha centrat en els voltors.

Als Ports es poden veure voltors comuns i aufranys. Ja no hi ha voltors negres i de crebalosos se’n poden tornar a veure, un segle després de la seua extinció als Ports, gràcies a un ambiciós programa de reintroducció que es va engegar al País Valencià i al qual s’han unit altres administracions en un esforç comú per protegir aquesta espècie. En una xerrada plena de detalls i anècdotes d’aquestes increïbles criatures, que ha passat per totes les aules de primer d’ESO, Víctor Reverté, enginyer agrònom i comunicador ambiental del Parc Natural dels Ports, ha mantingut l’interès i ha promogut la participació de l’alumnat.

Aquesta activitat, que forma part de la programació per la Setmana de la Ciència del Departament de Ciències Naturals, és l’avantsala de la sortida de camp que l’alumnat de primer d’ESO realitzarà a La Sénia durant la tercera avaluació a la matèria de Biologia i Geologia.

 

Open brains

David Bestué és biòleg i doctor en Neurociència per la Universitat de Barcelona. I a través de la iniciativa Open Brains, juntament amb el també biòleg i doctor Daniel Duque, es dedica a la divulgació. Aquest dijous ha conduït un taller que forma part de les activitats organitzades amb motiu de la Setmana de la Ciència, adreçat a l’alumnat de Biologia de Batxillerat.

La sessió ha començat amb experiments senzills sobre com el cervell interpreta il·lusions òptiques, per concloure que la nostra percepció de la realitat és resultat d’una adaptació evolutiva. Aquesta percepció, que ha estat adaptativa durant generacions, pot deixar de ser-ho quan les condicions de l’entorn canvien. Aleshores ha plantejat un experiment d’eye-tracking: una experiència que permet resseguir els ulls. L’alumnat, dividit en dos grups experimentals, ha visionat una mateixa escena, fixant-se inconscientment en detalls distints en funció d’un estímul subliminar diferent per a cada grup.

El taller ha finalitzat amb un últim experiment que ha ficat de manifest els biaixos de l’alumnat i que ha donat peu a la reflexió de com l’ambient pot condicionar la percepció i com podem vèncer els prejudicis si entenem el funcionament del nostre cervell.

Taller científic i visita al Museu de la Ciència de Barcelona

La jornada ha començat amb una activitat al planetari del Museu. Sota una cúpula que projectava el cel estrellat, Ramon, el responsable de l’activitat, ha anat explicant el moviments del planeta Terra a través d’animacions i simulacions, així com els experiments que, al llarg dels segles, han contribuït a adquirir aquest coneixement.

Posteriorment, i després d’un temps per esmorzar, l’alumnat de Biologia de primer de Batxillerat ha participat a una breu visita guiada per part de les instal·lacions de l’exposició permanent del Museu. A continuació ha tingut lloc el taller científic, en el qual han dut a terme una tècnica d’identificació de proteïnes mitjançant la utilització d’anticossos: ELISA, per les seues sigles en anglès. La motivació: identificar, entre dues candidates, quina podria servir més eficaçment per elaborar una vacuna contra la malària.

Després de dinar, l’alumnat ha fet un recorregut per l’exposició del Museu i ha finalitzat així una jornada dedicada a la ciència que inaugura enguany el programa d’activitats amb motiu de la Setmana de la Ciència.

Cafè científic amb Gloria Gallego-Ferrer

Un any més, a l’Institut Ramon Berenguer hi ha una cita amb la divulgació a travès del cafè científic que organitza el Departament de Ciències Naturals amb motiu de la Setmana de la Ciència, que enguany té com a fil conductor l’ètica en la ciència i la tecnologia.

La Doctora Gloria Gallego-Ferrer serà la protagonista d’aquesta edició, amb una conferència sobre la possibilitat d’obtenció d’òrgans humans al laboratori. Serà el dia 11 de novembre a les 16:30 h a la sala d’actes de l’Institut, en un acte obert a tothom.

Les malalties com l’artrosi, desgast del cartílag articular dels malucs o genolls, o les fractures òssies, són actualment tractades amb la implantació de pròtesis de materials metàl·lics. Aquestes teràpies són molt invasives i tenen els inconvenients de que solen sofrir fractures i alliberen partícules de desgast, que fa que hagen de ser substituïdes al llarg de la vida del pacient. Quan aquestes malalties afecten al funcionament d’òrgans (ronyó, cor, fetge…), la solució és la donació d’òrgans. La manca de donants fa que els pacients moren en la llista d’espera. El rebuig immunològic de l’òrgan del donant obliga a prendre medicació de per vida amb efectes secundaris. El món de la medicina regenerativa amb l’ús de cèl·lules mare, la bioimpressió d’òrgans i teixits i la descel·lularització d’òrgans està revolucionant el món de la medicina. Emprant cèl·lules del propi pacient i materials biodegradables evitem el rebuig immunològic i la permanència de materials estranys al cos. Podem fer medicina personalitzada adaptada a les necessitats del pacient regenerant el seus teixits i òrgans. En aquesta xerrada ens preguntem si és possible crear òrgans artificials al laboratori per a solucionar malalties evitant els problemes de les pròtesis i la donació d’òrgans plantejant els nous reptes de la medicina i el futur dels òrgans artificials.

La Professora Gloria Gallego-Ferrer és Catedràtica al Centre de Biomaterials i Enginyeria Tissular de la Universitat Politècnica de València. A nivell nacional lidera el grup de Biomaterials de València del Centre d’Investigació Biomèdica en Xarxa de Bioenginyeria, Biomaterials i Nanomedicina. Va ser governadora de la Junta de la Societat Europea d’Òrgans Artificials des de 2016 fins a 2022. Actualment és membre del Comitè Editorial de la revista científica International Biomaterials Advances. Ha dedicat la seua carrera investigadora al desenvolupament de nous biomaterials per a regenerar teixits i òrgans tals com el cartílag articular, l’os i el fetge. Ha participat en la generació de plataformes de cultiu cel·lular per al tractament del càncer medul·lar i sistemes d’alliberament de fàrmacs per al tractament de l’osteosarcoma.

El cafè científic està organitzat pel Departament de Ciències Naturals de l’Institut Ramon Berenguer IV i compta amb el suport del Museu de les Terres de l’Ebre, el Campus Extens de la Universitat Rovira i Virgili a Amposta i la Diputació de Tarragona. Podeu trobar tota la informació al web de la Setmana de la Ciència i al cartell promocional. Us hi esperem!

Setmana de la Ciència 2024

Durant el mes de novembre se celebrarà a Catalunya la 29a Setmana de la Ciència. En el marc de la Setmana de la Ciència s’organitzen tot un munt d’activitats de divulgació de la ciència arreu del nostre territori. Jornades de portes obertes, activitats virtuals, exposicions, tallers científics…, una gran oferta científica en diferents formats a l’abast de tothom!

La Setmana de la Ciència s’adreça a tots els públics i té com a objectius fonamentals apropar la ciència i la tecnologia a la ciutadania i fomentar les vocacions científiques entre els més joves.

El fil conductor de l’edició d’enguany serà l’ètica en la ciència i la tecnologia. Les descobertes científiques i les innovacions tecnològiques tenen un gran impacte en la societat. Aquest fet planteja la necessitat de considerar els límits ètics en la recerca i la seva aplicació en àmbits com, per exemple, la biotecnologia, la intel·ligència artificial i també els recursos naturals, com ara l’energia o l’aigua, entre d’altres.

La Setmana de la Ciència és una iniciativa coordinada per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI) que compta amb el suport de nombroses institucions i entitats en l’àmbit de la recerca i de la disseminació de la ciència i la tecnologia, a la qual ens unim el professorat del Departament de Ciències Naturals de l’Institut Ramon Berenguer IV amb les següents activitats:

  • 1r d’ESO:
    Conferència sobre el trencalòs als Ports els dies 8 i 11 de novembre
    Pòster científic Oceánicas
  • 2n d’ESO:
    Pòster científic + podcast
    Experiment a classe
  • 3r d’ESO:
    Monòlegs amb ciència
    Ral·li fotogràfic
    Conferència sobre riscos geològics el 14 de novembre
    Projecte al voltant de la pel·lícula The Martian
  • 4t d’ESO:
    Monòlegs amb ciència
    Ral·li fotogràfic
  • Batxillerat:
    1r: Visita i tallers al Cosmocaixa el 6 de novembre
    1r i 2n: Tallers de neurociència el 7 de novembre
    Geologia 1r: Conferència sobre riscos geològics el 14 de novembre
    Física i Química 1r: Fem ciència a casa
  • Públic general:
    Cafè científic amb Gloria Gallego-Ferrer l’11 de novembre a les 16:30 h
  • Lliurament de premis de la Setmana de la Ciència 2024

Tots els detalls del programa d’activitats per la Setmana de la Ciència a l’Institut Ramon Berenguer IV, aquí.