Els noms dels vents

La Rosa dels Vents és un diagrama utilitzat en meteorologia i climatologia per a resumir les observacions dels vents, recollides durant un període de temps llarg. És la gran brúixola emprada per la gent del país per orientar-se en un territori ben airejat.

Els principals vents són: la Tramuntana, el Gregal, el Llevant, el Xaloc, el Migjorn, el Garbí o Llebeig, el Ponent i el Mestral o Cerc.

Les paraules amb què coneixem els vuit vents tenen una relació estreta amb la toponímia i un gran interès des del punt de vista geogràfic i etimològic.

Per a més informació en el bloc de les germanes Balart, El cel dels mites, teniu un enllaç dels vents i els punts cardinals.

Abril Ramos,

1r Batxillerat D

Aquest article s'ha publicat dins de Del grec al català, Del llatí al català, Ètims grecs, Ètims llatins, General i etiquetat amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

3 respostes a Els noms dels vents

 1. Alumnes de llatí, a veure si sou capaços d’endevinar quin vent corresponen els vents dels romans segons els punts cardinals?

  africus (inter meridiem et occidentem) =
  aquilo (septentrio) =
  auster (meridies) =
  caecias (inter septentrionem et orientem) =
  circius (inter septentrionem et occidentem) =
  favonius (occidens) =
  subsolanus (oriens) =
  volturnus (inter meridiem et orientem) =

 2. Valentina Restrepo diu:

  Salve!
  Molt interessant l’article de l’Abril, m’ha agradat saber els nom dels vents no m’havia trobat interessada mai per això, gràcies per la informació!

 3. El cerç del llatí cĕrcius, variant antiga de circius, mateix significat. http://rodamots.cat/cerc/

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *