Ser la seva musa

Les muses són les divinitats que inspiren les arts de l’escriptura i la música. Són les filles de Zeus i Mnemòsine. Es diu que la musa és aquella persona que serveix d’inspiració a un artista.

Els primers artistes invocaven les muses, ja que creien en la seva existència. Després es va convertir en una figura retòrica i cada obra va començar amb una invocació o cant per demanar el seu favor, similar a la captatio benevolentiae medieval. Al voltant del seu culte es duien a terme les majors proeses artístiques, per això van acabar donant lloc al terme museu, com a indret on es dipositen les obres d’art i també trobem el seu nom a mosaic, música…. Igualment, va passar a ser anomenat musa tot allò que incitava a la creació, com la bellesa d’una noia, per exemple.

Aquestes són les nou muses, tot i que a la pel·lícula Hèrcules de Walt Disney sols n’hi ha cinc:

Cal·líope (a l’esquerra): Representa l’èpica i l’eloquència i per això estava considerada com la més important de totes. Portava una corona daurada per simbolitzar aquesta supremacia. A les mans porta una mena de trompeta per fer-se sentir i els poemes en tauletes per ser recitats.

Clio (a la dreta): Sovint se la representa duent a les mans una trompeta i un llibre de Tucídides. Al cap, duu una corona de llorer, símbol de la glòria dels herois dels quals narra els aventures. A vegades es l’acompanya d’un globus terraqüi i algun símbol del temps.

 Èrato (a l’esquerra): Inspirava la poesia lírica, i era representada amb una corona de roses i una lira.

Euterpe (a la dreta): En grec Ευτέρπη. És la musa de la música, especialment protectora de l’art de tocar la flauta. En general se la representa coronada de flors i portant entre les seves mans el doble-aulos. En altres ocasions se la troba amb altres instruments de música.

Melpòmene (sense imatge): En grec Μελπομένη, “La melodiosa”. És una de les dues Muses del teatre. Inspira la tragèdia, la representa ricament vestida, generalment duu en la mà una màscara tràgica com al seu principal atribut, en altres ocasions empunya un ceptre o unes corones, o bé un punyal ensangonat.

Polímnia (a l’esquerra): Πολυμνία, ‘la dels molts himnes’.Va ser una de les muses. Inspirava especialment els himnes i els ditirambes, i era representada amb una corona de perles i un rotlle de papir.

Talia (a la dreta): Θάλεια, ‘la que floreix, la festívola’. Musa de la comèdia. Atributs: una màscara còmica. Gaudeix de molta pervivència arreu.


Terpsícore: Τερψιχόρη, ‘delit de la dansa’. Va ser una de les Muses. Tenia al seu càrrec la dansa i la cançó coral, i era representada amb la liramarcant el compàs.

Urània (a la dreta): Ουρανία, ‘celestial’. És la petita de les nou muses gregues. Inspira l’astrologia i les poesies basades en el cel: per això sempre vesteix de blau.

Ara que ja sabeu quines són les nou muses, em podríeu dir d’on prové i què significa l’expressió “Ser la seva musa”? Per cert, la musa de qui coneixeu? Quina relació tenen les muses amb la música, els museus i els mosaic?

Abril Ramos
1r Batx. Grec

Aquest article s'ha publicat dins de Astronomia, Del grec al català, Ètims grecs, Expressions, General, Mitologia i etiquetat amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

3 respostes a Ser la seva musa

 1. Judit diu:

  Aquesta expressió ja la coneixia. Trobo que és una expressió molt maca. En l’expressió, la musa és aquella persona que serveix d’inspiració. No sabia que els mots museu i mosaic venien de “Musa” i del mot música tampoc ho sabia pero m’ho havia imaginat. Es relaciona les muses amb la música perquè, com podem llegir a la descripció de cadascuna d’elles, se’ls atribueix un instrument. Els mosaics (del grec μoυσειoν) es relacionen amb les muses perquè es diu que els romans consideraven que era un art tan exquisit que nomes el podien crear les muses o els influenciats per elles. El terme museu, del grec Μουσείον, ve de que al principi és creia que els museus eren els temples de les muses.

 2. Mariona Sabanés diu:

  Molt bon apunt Abril!
  Aquesta és una expressió coneguda. He vist molts cops la pel·lícula d’Hèrcules i sempre quedava meravellada per les muses.
  Les muses que més m’agraden són Urània, que inspira l’astrologia i Euterpe, la musa que inspirava la música.

 3. zarcos.ariadna diu:

  Aquesta expressió és super coneguda! No sabia que venia d’això…
  Euterpe i Terpsícore són les que més m’agraden, ja que la dansa i la música són de les coses que més m’agraden.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *