Els mots provinents de la mitologia

La mitologia clàssica ha deixat una empremta evident en el llenguatge actual. Sovint, utilitzem paraules que provenen del nom d’alguna divinitat, el significat de les quals està relacionat amb alguna característica del personatge esmentat.

A continuació, teniu un petit glossari de mots relacionats amb el nom d’alguns dels déus o deesses olímpics:

Apol·lini. Mot provinent del déu Apol·lo, atribuït a persones d’una gran bellesa.

Bacanal. Festes dedicades al déu Bacus, que se celebraven a Roma. Es caracteritzaven pels excessos i l’entusiasme dels qui hi participaven. Actualment, una bacanal és una festa sense mesura, amb una gran disbauxa. Utilitzem també l’adjectiu dionisíac (provinent del nom grec de Bacus, Dionís) per designar actituds i maneres de fer temperamentals, sense mesura ni serenitat.

Sacrifici a Bacus, oli de Massimo Stanzione

Cereal. Mot derivat del nom de la deessa Ceres, protectora de l’agricultura. Actualment, designa les plantes de la família de les gramínies, el fruit de les quals pot ser transformat en farina.

Juny. Mes dedicat a Juno, que era, entre altres coses, la deessa de la fecunditat. Aquest nom li va ser donat perquè és el mes més productiu, durant el qual es recullen millors fruits.

Març. El tercer mes de l’any, dedicat al déu de la guerra, Mart. En aquest mes, es feien les lleves per reclutar soldats per a les campanyes militars, que començaven amb el bon temps.

Marcial. Mot relacionat amb l’aspecte i les qualitats guerreres del déu mart. Té el significat de “caràcter guerrer i militar”.

Mercuri. Mineral líquid a temperatura ambient, molt àgil, movible, com el déu que li dóna nom, Mercuri, que és el que corre més, el que va d’un lloc a l’altre, el missatger dels déus.

Minerva. Mot derivat del nom de la deessa romana de la saviesa, Minerva, protectora de les arts i dels oficis. Designa, en català, una màquina d’imprimir que es fa servir per a treballs petits, com ara les targetes. L’equivalent grec, Atena, ha originat el mot ateneu, que designa un tipus d’associació cultural, científica i literària dedicada a ampliar el nivell intel·lectual dels associats mitjançant conferències, cursos i actes culturals diversos.

Veneri. Adjectiu que designa les malalties que es transmeten per via sexual, és a dir, a través de relacions sexuals. Deriva del mon de Venus, la deessa de l’amor. L’equivalent grec, Afrodita, ha originat el mot afrodisíac, que designa les substàncies que exciten l’apetit sexual.

Volcà.  Segons la mitologia, Vulcà, el déu del foc, feia que sortissin materials en ebullició d’unes muntanyes còniques amb una obertura al cim, quan entraven en erupció. Cal remarcar el canvi de la vocal u per o, fet que no es produeix en el mot derivat vulcanisme.

A part d’aquests mots derivats de noms de divinitats, n’hi ha que tenen el seu origen en herois, monstres, semidéus i altres personatges mitològics.

Atlant. Designa una estàtua en forma d’home que, en arquitectura, s’utilitza per sostenir una cornisa. Prové d’Atlas, un gegant a qui Júpiter va donar el càstig d’aguantar la volta del cel sobre les seves espatlles.

Atles. Paraula derivada també del gegant del mateix nom, que designa una col·lecció de mapes.

Atlas Turned to Stone d’Edward Burne-Jones, 1878

Ciclopi. Els ciclops eren gegants que tenien un sol ull al front. D’aquests deriva l’adjectiu que designa algunes construccions antigues formades per blocs de pedra de grans dimensions.

Herculi. Hèrcules és l’heroi més valent i forçut de tota la mitologia; per tant, aquest adjectiu català designa allò que té força extraordinària.

Museu. Nom d’un edifici on es guarden i s’exposen obres d’art, restes històriques, peces de la història de la ciència o de la tecnologia, etc. És un mot derivat de les muses, les nou divinitats filles de Zeus que inspiraven els artistes i que amb el seu cant acompanyaven el déu Apol·lo mentre tocava la lira.

Clara Serrano Jiménez, 2n Batxillerat Llatí

Aquest article s'ha publicat dins de General, Mitologia i etiquetat amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

28 respostes a Els mots provinents de la mitologia

  1. Valentina Villanueva diu:

    Salve!
    És curiós com moltes vegades no ens adonem de que, vagis on vagis, diguis el que diguis, sempre hi haurà un referent clàssic. No coneixia l’origen de moltes d’aquestes paraules, malgrat que m’ho preguntava des de fa temps.

  2. Noelia Nistal diu:

    XVI—IV—MMXV
    Bonum diem!
    M’agrada trobar-me amb aquests articles perquè sempre és curiós saber l’origen de les paraules que utilitzem habitualment, paraules que han estat amb nosaltres des de temps immemorials. Museu? Què graciós que aquest mot vingui de les muses que inspiraven als artistes! Mai ho hauria imaginat, la veritat. I pobre Atlas, castigar-te aguantant la volta del cel si més no és angoixant!
    També sóc molt aficionada als éssers mitològics extranys, aquells com els grifos, els dragons, els kraken… I el ciclopi és un dels meus amics, i a més dóna nom a les construccions antigues formades per enormes blocs de pedra! Encara que, els pobres, segur que tenien mala sort en l’amor…
    Salve!

  3. Iria Rael diu:

    Salve!
    Bon apunt
    Com podem veure la majoria de les coses provenen del grec o del llatí, en aquest cas de la mitologia. No coneixia l’origen de moltes de les paraules, com la de marcial i ciclopi.

  4. Alexia Álvarez Pàmies diu:

    Salve!
    Felicitats, es un molt bon apunt! La recerca de les paraules deu haver sigut molt rebuscada, aixo li suma més merit al apunt. Un altre cop he de dir que no deixo de sorpendrem per la de coses que estic descubrint en aquesta asignatura. Desconeixia l’origen del qual provenien paraules com ara; atles, museu, cereal, i volcà.
    Una de les que més m’ha sorprés és museu, un origen molt curiós que mai hauria dit que fos aquest, després cereals, si tho poses a pensar te certa llogica pero no tanta com per nosaltres deduir tenin un cert nivell de cultura sobre la mitologia.
    La mitologia per a mi cada cop és un món més, del qual encara n’estic descubrint les seves inmensitats, que son moltes!
    Vale!

  5. Boutaina Anza diu:

    Salve !

    Felicitats per l’apunt ja que el trobo molt interessant i curiós aquesta recerca sobre l’origen de paraules que fem servir sempre en algunes assignatures.
    A més, hi han hagut moltes paraules que desconeixia el seu origen encara que sempre m’ha agradat conèixe’l.
    Sempre trobo molt més interesant aquesta assignatura i la quantitat de referents classics que n’hi ha i nosaltres no els coneixem.

    Vale….

  6. Mariona Cava i Ruiz diu:

    Un apunt molt interessant.El origen de les paraules sempre m’ha semblat un tema molt interessant i molt extens.Crec que l’apunt està molt ben fet.

  7. Pedro Sánchez diu:

    Bonum diem!!

    Felicitats per l’apunt, la veritat es que no ho sabia i la veritat es que n’opino, que es curiós saber l’origen de les paraules que utilitzem habitualment.

    Vale!

  8. Mar Gómez diu:

    Bonum diem!
    Felicitats Clara, aquest apunt ha tingut que ser una mica dificil pel que sembla, ja que buscar l’origen de les paraules ha de ser una cosa rebuscada.
    L’origen de les paraules sempre es una cosa molt interesant i sorprenent i he de dir que no en sabia gairebé cap, només es salven 3.
    Salve!

  9. Abril Ramos Aran diu:

    Salve!

    Molt bon apunt Clara!!

    Afegeixo el mot d’Abril (mes): En el calendari romà primitiu era el segon mes de l’any, que començava al març.
    El seu nom en llatí era aprilis, format a partir d’Apru, nom etrusc de la deessa grega Afrodita.
    També es creu que evoca la paraula “obrir” en llatí, ja que s’obren més els dies, duren més.

  10. Aleix Bach diu:

    Salve!

    La majoria de els significats de aquets mots no els coneixia i tampoc coneixia que el mes de Març es feien els reclutaments de soldats per anar ala guerra un apunt molt interessant.

    Valee!

  11. Raul Guardia diu:

    Salve!

    Mai hauria pensat que aquests serian els significats d’aquestes paraules.

    Vale!

  12. Dani Peinado diu:

    Bonum diem

    Molt bon treball, la veritat a estat curiós saber l’origen d’algunes paraules que utilitzem cada dia.

    Vale!!

  13. Yasmina Groult diu:

    Bonumdiem1
    Molt bon apunt! És curios aquest apunt, és un tema molt interessant. L’origen de les paraules em sembla molt important.
    Valeee

  14. Ariadna Garcia Adarve diu:

    Vale!
    Feliçitats per aquest fantàstic apunt!
    Realment m’ha sorprés l’origen d’algunes d’aquestes paraules, ja que el desconeixía i algúns ni tansols m’els agués imaginat, com museu, per exemple, em sembla que té un origen bastant curiós.
    Salve!

  15. Robert Cepeda diu:

    Un apunt genial, tots els apunts d’aquest bloc solen tenir una gran feina de recerca derrera d’ells. Totes les paraules tenen un origen i quasi totes tenen un origen classic ja que els grecs ens van deixar molta herencia.

  16. Hamza Zaanouni diu:

    Salve!
    Un apunt espectacular, m’encanta perquè no sabem que els mots que tenim avui dia (o molts d’ells), a vegades, no sabem el que signifiquen o esl significats que comprenen. Molt bona feina! El que més em sonava era Atles.

    Vale!

  17. elazouan24 diu:

    XAIPE!
    La veritat es que avui en dia tot té referents clàssics, jo mai ho hagués dit!! Un bon exemple d’aquí és la mitologia, haver buscat l’origen de les paraules deu haver sigut molt dificil, això fa que l’apunt tingui més mèrit, i a més dirte que felicitats per l’apunt!
    El mot de Cereal és l’ùnic que desconeixia mai hagues pensat que el mot cereal era derivat del la deessa Ceres, protectora de l’agricultura.

  18. Retroenllaç: Bacants i bacanals avui! | L'univers clàssic dels nostres mots

  19. Marta Roman diu:

    Bonnum Diem!
    Es sobtant com em vaig adonant a poc a poc de que tot té relació amb els romans i la mitologia. També m’ha agradat el fet de que la majoria de mots que sabem tenen significats que no sabem. Molt bon apunt!

  20. Anna Bagaria diu:

    Bonum diem!
    M’agrada molt veure com cada vegada em vaig adonant que moltíssimes paraules que mai pensaria tenen relació amb la mitologia.
    Vale!

  21. Laura diu:

    Ave!
    Poc a poc, vaig descobrint i em vaig adonant que tot té relació amb la mitologia, tant la romana com la grega. És molt interessant saber que hi han mots que tenen un significat!
    Vale

  22. Carlos Garcia diu:

    Salve!
    Bon apunt, com podem veure moltes de les paraules provenen del grec o del llatí, en aquest cas de la mitologia. Algunes no la coneixia com Veneri, Bacanal, Apol.lini…
    M’agradat molt aquest apunt i molt interessant

  23. Raquel Bernad diu:

    Salve!

    Es interessant com cada vegada em vaig adonant que moltes paraules i mots que mai pensaria provenen de la mitología.

    Vale!

  24. ISRA diu:

    Salve!
    I un altre cop, et pots donar compte com les cultures classiques han tingut un gran impacte en la nostre societat, fent que moltes coses popular, estiguin relacionades d’alguna manera amb les cultures classieques.
    Vale!

  25. Leila Díaz Chiheb diu:

    Bonum diem

    M’agrada molt poder llegir el significat d’alguns noms que provenen de la mitologia, cada vegada més em dono que moltes de les paraules del nostre vocabulari provenen de la mitologia.
    Molt bon apunt!!

    Vale

  26. Jennifer diu:

    Bonum diem!
    M’agrada molt veure com amb el temps em vaig adonant que moltíssimes paraules que mai pensaria tenen relació amb la mitologia.
    Vale

  27. Maryama diu:

    Bonum diem!
    Molt bon apunt m’agradat molt!
    És interessant veure com totes les coses estan relacionades amb la mitologia. És curiós perquè són paraules que la majoria les utilitzem en el nostre dia a dia.
    Hi algunes que mai m’hauria pensat que tinguessin relació.

    Salve!

  28. Alba Zarcos diu:

    Bonum Diem!
    És fascinant veure com cada dia aprenc que vivim desconeixent moltes coses, que hi han tantes paraules (que mai pensariem que tenen a veure amb la mitologia) i les utilitzem habitualment.
    Gran apunt!!
    Ave!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *