En nom d’Afrodita

Tothom sap que Afrodita és la dea de l’amor, anomenada Venus pels romans, i que va tenir molts amants; però potser poca gent relaciona mots com hermafrodita amb la dea grega. A veure si ens ajudeu a esbrinar la seva relació i a trobar més paraules i expressions que tinguin el nom d’Afrodita.

1426629827
easel.ly

Joan Barrabino i Júlia Paris
1r Batxillerat Grec

Aquest article s'ha publicat dins de Del grec al català, Ètims grecs, Expressions, General, Mitologia i etiquetat amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

4 respostes a En nom d’Afrodita

 1. marc-arquillo diu:

  Xaipe!
  A part de l’expressió “afrodissiac”, l’expressió “afro-” també prové del nom d’Afrodita i s’utilitza per a nombrar als residents de països americans que provenen del continent africà. (Afroamericà, afrocubà, etc.)

 2. Xαιρετε!
  Per començar, voldria aclarir que el prefix afro- prové de la paraula “Africa”, no d’Afrodita, precisament per designar la procedència d’aquesta gent de pell negra.

  Pel que fa al mot “hermafrodita”, el mite que n’explica la història és el següent:
  Hermafrodit és un personatge de la mitologia grega. Era fill d’Afrodita i d’Hermes, en honor dels quals va rebre el seu nom, una barreja dels dels seus pares. Però Afrodita, en sentir-se culpable d’adulteri, es va separar del seu fill i el va deixar al mont Ida, a la regió de Frígia, a cura de les nimfes de la muntanya, per qui va ser criat.
  Amb el pas del temps, el nen es va convertir en un jove de gran bellesa. Un bon dia, Hermafrodit va decidir sortir a recórrer les terres gregues. Anant de camí a Cària, a Halicarnas, l’excés de calor d’aquell dia assolellat el va fer aproximar-se a un llac per refrescar-se, al qual es va llançar a nedar nu. La nàiade Salmacis -o Salmàcide-, esperit d’aquell llac, en notar la seva presència i observar el seu cos nu, va sentir una atracció immediata cap a ell i no va tardar a despullar-se i apropar-se-li per tractar de conquerir-lo, però el jove es va resistir.
  Tot i així, la nimfa, poc després, des de la font propera a la qual Hermafrodit s’havia apropat, Salmacis es va abraçar a ell fortament, el va arrossegar al fons, i, mentre forcejava amb ell, va suplicar als déus que no separessin els seus cossos, dient: ” Te debats en va, home cruel! Déus! Feu que res no pugui separar-lo mai de mi ni separar-me d’ell”. Els déus, atenent la seva súplica, li van concedir el seu desig i ambdós cossos es van fusionar per sempre en un sol ser, de doble sexe.
  Hermafrodit va suplicar als seus pares, els déus, que tot jove que es banyés en aquell llac corregués la seva mateixa sort. D’aquesta forma, el llac arrabassaria la virilitat a tot aquell que es banyés en ell, tal com així s’ho van concedir els déus.

  A més d’Hefest i Mart, la deessa de l’amor va tenir altres amants, com Dionís, Hermes, Posidó, Zeus, Adonis, Panteó (fill d’Eos), Anquises o Butes (argonauta).

 3. Iria Rael diu:

  Xaipe!
  Afrodita (αφροδιτα Αφροδιτη), la paraula grega Ἀφροδίτη (Afrodité) està relacionada per l’etimologia popular amb ἀφρός (afros, «escuma»), interpretant-se com a «sorgida de l’escuma» i personificada en un mite etiològic que ja era conegut per Hesíode.[4] També podria tenir relació amb l’idioma parlat pels messapis o l’etrusc, per als quals significava «abril».

 4. gimenez.judit diu:

  És cert que no coneixia mots relacionats amb Afrodita (Αφροδιτη), o almenys en el cas d’hermafrodita no ho havia relacionat. No sabia que el mot “afrodisíac” podria ser un sinònim de placenter. També he après que l’amor unicament sexual es pot dir amor afrodisíac. Aquests usos es deuen a la personalitat d’Afrodita. Ella era la dea de l’amor i era molt desitjada i també molt bella. No sabia que el terme “Hermafrodita” vingués d’aquest mite Arnau! Hermafrodit fill d’Afrodita i Hermes (D’aquí el nom Hermes+Afrodita) va ser perseguit per la Salmàcide que volia seduir-lo. Quan ella el va abraçar es llençaren al llac i ella demanà als deus que res els separés mai de manera que els dos cossos es van fussionar en un sol cos amb doble sexe. És un mite interessant.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *