Tots els camins duen a Roma

Tots els camins duen (porten/menen/van) a Roma, és a dir, hi ha diverses maneres d’arribar a un mateix fi. També hi ha l’expressió haver-hi molts camins per anar a Roma, “haver-hi moltes solucions”.

És una frase molt coneguda i emprada sovint en la premsa, en la ràdio, en la vida quotidiana. El seu origen es deu al fet que la majoria de vies romanes (uns cent mil quilòmetres) unien un punt qualsevol de l’imperi romà amb la ciutat de Roma. En llatí tenim l’expressió testimoniada en Alà de Lilla (Parab. 5. 433) Mille viae ducunt homines per saecula Romam “Mil camins duen fa segles els homes a Roma”. El refrany en català és tret de Joan Amades (1951): Folklore de Catalunya. Cançoner. Barcelona: Ed. Selecta.

Tots els camins duen a Roma també és utilitzada em l’àmbit literari, tot canviant-li el sentit.

Arran de la reedició del llibre de Gaziel: Tots els camins duen a Roma. Història d’un destí. 1893-1914, Ramon Solsona ens explica el sentit de l’expressió. La Roma de Gaziel no és Roma, sinó Paris. Gaziel viatja i viu diverses vegades a Paris al llarg de la seva vida. Viu l’inici de la Gran Guerra el 1914. Cadascú té la seva Roma, el lloc on semblen conduir tots els camins de la seva vida: cap a un lloc, una feina, una persona, una afició.

Actualment aquesta frase és utilitzada en moltes llengües, a tall d’exemple en aquest thinglink en teniu algunes, però demanem la vostra col·laboració per ampliar-lo:

A tall de conclusió, podem dir que perdura en el llenguatge actual i en diferents llengües l’expressió que tots els camins duen, porten o van a Roma perquè perduren en l’imaginari col·lectiu i en el traçat de moltes carreteres actuals les quatre centes vies construïdes pels romans, uns camins colossals per tal de què els exèrcits romans es traslladessin amb facilitat de les parts més remotes de l’imperi a la ciutat de Roma i aquest fet va rebre gran enveja per altres territoris enemics. Actualment l’impacte dels romans és molt gran gràcies a la relació que tenen aspectes de la vida quotidiana amb la dels romans, seguint amb la temàtica podem dir que els romans tenien un punt zero que era el lloc on tothom hi devia passar, actualment n’hem agafat aquest punt com a model per a crear el nostre quilòmetre 0 que, en el cas d’Espanya, es troba a Madrid.

Per tant, la cita “Tots els camins duen a Roma” no només és una referència a un refrany sinó que també és un refrany biogràfic, la teva Roma serà allà on et portin els teus camins; on et porten els teus?.

Imad Tmara
2n Batx. Humanístic

Aquest article s'ha publicat dins de Expressions, General i etiquetat amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

27 respostes a Tots els camins duen a Roma

 1. Mariona Sabanés diu:

  Molt maco l’article!
  M’ha agradat molt la frase de: ‘la teva Roma serà allà on et portin els teus camins; on et porten els teus?’
  Com ven bé es diu en l’article, cadascú té la seva Roma, cadascú té el seu lloc on tots els camins, vagis per on vagis, al final del camí et portaran allà.
  La meva Roma és el meu poble, Premià de Mar. Ho és perquè sóc premianenca de tota la vida, tinc els meus amics aquí, la meva família… i vagi on vagi, al final del dia arribaré al meu poble natal. És possible que en un futur la meva Roma canvi i sigui Londres o Barcelona, però Premià sempre serà especial.

 2. Belén Cansino Hernàndez diu:

  Salve!

  Molt bon apunt! Tots hem escoltat molts cops l’expressió de “Tots els camins duen a Roma” és una expressió que serveix tant des de l’àmbit tècnic, és veritat que totes les carreteres tenen un punt zero. Però també és molt utilitzat en l’àmbit personal, ja que tot el que facis pot fer-te aconseguir els teus objectius sempre que t’hi esforcis.

  En el meu cas personal no tinc una Roma definida, només se que vull que aquest destí on em portin les meves accions sigui un lloc on em trobi còmode i que sigui feliç.

 3. Marc Arquillo Quintana diu:

  Salve!
  Tots hem escoltat alguna vegada l’expressió “tots els camins porten a Roma. Tothom té el seu propi camí i facis el que facis acabaràs arribant al teu destí. Tot i haver nascut a Barcelona i viure a Premià de Mar sent-ho que la meva Roma no és aqui. Suposo que un dels motius pels quals m’encanta viatjar és la recerca, trobar allò que em falta però no acabo de descubrir, el meu destí, la meva Roma.

 4. Iria Rael diu:

  Salve!
  Bon article!
  Penso que tothom alguna vegada a sentit aquesta expressió de ”Tots els camins duen a Roma”, aquest refrany penso que diu que ets lliure i que a base de desicions i de el que facis arribaras al teu destí (Roma), que tothom neix sense essencia i se la va creant.
  Que tot el que facis farà que aconsegueixis el teu proposit o el destí.
  Jo crec en aquest refrany, encara que jo encara no hagi descobert el meu destí.

 5. Raül Àlvarez diu:

  Salve,
  Qui (amb una certa edat) no ha escoltat mai aquesta expressió? En un principi aquesta frase era un fet (la majoria de vies de l’imperi romà unien amb alguna zona de la ciutat) però es va traslladar el sentit d’aquesta oració a una idea (tots els actes et portaran a un destí). Personalment crec que és veritat, encara que al final no et toqui el destí que havies esperat.
  Vale!

 6. abrilramosa diu:

  Salve!

  És un refrany Romà que diu “tots els que els camins porten a Roma” perquè tot el sistema de camins romans acabaven a Roma.
   
  Aquesta expressió, prové de l’època de l’Imperi on es van construir més de 400 vies -uns 70.000 quilòmetres- per comunicar la capital, Roma, considerada el centre on convergia el poder de l’imperi, amb les províncies més allunyades.
  En moltes ocasions aquests camins van ser creats de forma espontània per les pròpies legions.
  Els romans van procurar unir els quatre punts extrems de la península mitjançant camins que facilitessin el moviment de les tropes. Després que Roma va conquerir Itàlia van fer molts camins per mantenir la comunicació i tots partien des de Roma directament. Per això és que tots els camins condueixen a Roma per que literalment condueixen a Roma.

 7. Judit diu:

  Sabia l’origen de l’expressió de “tots els camins van a Roma”, però realment pensava que el sentit de l’expressió era literalment que totes les vies romanes et portaven a Roma, pero no pensava que Roma fos equivalent a allà on sempre ens porten els camins, metafòrics, de la vida.
  És interessant veure com és l’expressió en diversos idiomes, no puc fer cap aportació al respecte però he de dir que més interessant ha estat encara conèixer la expressió original en llatí “Mille viae ducunt homines per saecula Romam

 8. Retroenllaç: In Italia multae viae sunt: via Appia, via Latina, via Flaminia, via Aurelia… | Aracne fila i fila

 9. Claudia P. Torrabadella diu:

  Sabia l’origen de l’expressió de “ tots els camins et porten a Roma” o que tot el que necessites és “ Roma” ( amor) , aquí us deixo un enllaç d’un àudio d’autora anònima, que utilitza aquesta expressió “ Si tots els camins et porten a roma, com es surt de Roma?
  Cadascú té la seva Roma. M’ha agradat molt aquest article,i jo us convido de que escolteu aquest àudio!

  https://www.youtube.com/watch?v=fmh1c8I1XrI

 10. Irene Sanz diu:

  Salve!

  “Tots els camins duen a Roma”; qui no ha escoltat mai aquesta expressió? Personalment, haig de reconèixer que és de les expressions que més utilitzo en el dia a dia, sobretot quan em perdo en algun lloc que no conec i me n’adono de la quantitat de diferents camins hi ha per arribar allà on vull.

  En castellà: Todos los caminos llevan a Roma
  En anglès: All roads lead to Rome
  En francès: Tous les chemins mènent à Rome
  En italià: Tutte le strade portano a Roma
  En alemany: Alle Wege führen nach Rom
  En portuguès: Todos os caminhos levam a Roma

 11. Valentina diu:

  “Tots els camins porten a Roma” Aquesta expressió vol dir que tots els sistemes de camins romans porten a Roma, actualment és un refrany molt utilitzat a la premsa, a la ràdio etc…
  els romans van ser els primers en projectar una extensa xarxa de vies de comunicacions, les primeres es van construir per unir la regió de Laci amb Roma i seguidament es van ampliar per tota la Península Itàlica. La finalitat de la construcció de les víes va ser controlar tots els territoris romans; un cop construïdes van facilitar el comerç i la comunicació entre les ciutats.
  En italià: Tutte le strade portano a Roma
  En alemany: Alle Wege führen nach Rom
  En portuguès: Todos os caminhos levam a Roma
  En castellà: Todos los caminos llevan a Roma
  En anglès: All roads lead to Rome
  En francès: Tous les chemins mènent à Rome
  Vale!

 12. Sandra Mendoza Barco diu:

  Salve,
  És curiós com moltes vegades utilitzem expressions populars de les quals desconeixem totalment l’origen. Recordo quan tenia cinc anys i la meva família i jo ens vam perdre pels suburbis de París. Jo era molt petita i estava espantada perquè no aconseguíem trobar el nostra hotel, recordo com la meva germana hem va agafar la mà i em va dir “Tranquil·la, que tots els camins porten a Romà”. En aquell moment no vaig entendre que volia dir ella, i pot ser ni tan sols ella sabia el veritable significat d’aquesta expressió. El que està clar és que la cultura romana segueix viva entre nosaltres, tot i que moltes vegades no ho veiem.

 13. Laia A. diu:

  Salvete!
  Molt bon article!
  Mare meva, aquesta expressió l’escolto moltíssimes vegades, una forma de parlar que té el seu punt cert, saben que tots els camins “surten” de Roma, normal que s’utilitzi! A casa, nosaltres l’utilitzem en castellà, ja que ambla familia només parlo així, i la meva mare, àvia,pare, tiets… en segons quines ocasions, diues: -Pero hombre, si todos los caminos llevan a Roma! Volent dir que dóna igual on estiguis que tard o aviat arribaras al teu destí. LLavors és una expressió que diu molt en molt poc. I a més aquesta expressió es fa ús a moltíssimes llengües: Català, castellà, anglès, francés, alemany, italià… suposo que es dirà en més idiomas, però potser de diferent manera.

 14. Mar Cruz Viladoms diu:

  Salve!!
  La veritat és que la primera vegada que vaig sentir aquesta vegada va ser en un audio/vídeo que es va començar a fer viral deu fer un parell o dos d’anys que anava circulant per whatsapp, com bé a dit la Claudia. Es tracta d’aquest mateix audio.
  Amb això, podem veure, que com bé diu l’article superior, aquesta frase és molt utilitzada en tots els àmbits. Em sembla realment fantàstic!!!

 15. Erola Such Tormo diu:

  Salve!

  Un apunt molt interessant!
  M’ha encantat la frase final: “la teva Roma serà allà on et portin els teus camins; on et porten els teus?”
  Sempre va bé saber d’on provenen aquelles expressions que tant utilitzem. Jo per exemple no sabia perquè havia començat aquesta expressió.
  L’altre dia, estava parlant amb un amic que em demanava consell per un problema que tenia, no es podia decidir entre dues opcions que el portaven boig, i jo li vaig dir: -Tots els camins et portaran a Roma, decideixis el que decideixis trobaras la solució.
  En el moment que li vaig dir no sabia que m’estava referint a que “Roma” en aquest cas era el seu benestar.
  També, m’ha fascinat el fet de que l’expressió d’utilitzi en altres idiomes, mai m’havia parat a pensar que a altres països poguessin tenir i utilitzar aquesta mateixa expressió.

 16. Maria Casta diu:

  Salve!
  M’ha agradat molt aquest apunt!
  Estic d’acord amb la Sandra, és molt curiós com a vegades es posa de moda o diem coses que sovint no sabem d’on provenen. Jo personalment, el primer cop que vaig veire aquesta frase va ser per Instagram i em va agradar molt, però no li acabava de trobar del tot el sentit i gràcies a aquest apunt he solucionat el meu dubte!

 17. Mireia Sánchez Cano diu:

  Salvete!!

  És un molt bon apunt!!

  Jo ja havia sentit aquesta frase alguna vegada i m’ha agradat trobar aquest article. Els romans segueixen envoltant la nostra vida fins i tot en les frases fetes que s’utilitzen. És una frase que s’utilitza molt però que de vegades tampoc es sap d’on vé. És genial aquest article.

  A més m’agradaria dir que de vegades seguim modes i diem coses per que es diuen sense saber el seu veritable significat, encara que en aquest cas estaba bastant clar.

 18. Joaquin diu:

  Todos los caminos van a Roma..
  Es una linda frase. Quisas los romano se referian literalmente a todo termina en Roma pero se puede tomar como una frase que hace referencia al destino, y que no importa si algo sale bien o mal siempre tendra un final, el cual todos esperan que sea feliz.
  Es una frase que tranquiliza a quienes estan perdidos en todo sentido, es muy buena la frase, me gusta.

 19. Ramon Albero diu:

  Aquesta expresio no es la única que probe de la entiguitat i es curios com les seguim utilitzant. Aquesta expresió es deia perque roma conectava amb tots els camins ja que era la manera d’anar a les diferents ciutats de l’imperi.
  Molt bon apunt!

 20. Laia Costa diu:

  Salve,
  Segur que tots hem escoltat algun cop aquesta expressió tan coneguda: “Tots els camins porten a Roma”. És una expressió molt utilitzada en la nostra vida quotidiana i té el seu origen es deu a les grans vies romanes que unien un punt qualsevol de l’imperi romà amb la ciutat de Roma.
  Avui en dia encara podem reconèixer les grans vies romanes que portaven des d’Espanya a Roma, com per exemple la via Augusta.
  Aquestes vies es van fer servir perquè els exèrcits romans es traslladessin amb facilitat des de l’imperi a la ciutat de Roma.
  Sincerament, no sabia que el punt zero, que era el lloc on tothom hi devia passar en l’època dels romans, actualment és el quilometre zero a Madrid.
  M’agradat molt apunt!

 21. Mariona Cava i Ruiz diu:

  Salve!
  L’expressió ”Tots els camins porten a Roma” crec que significa que per més que tardis o agafis camins diferents, tots acabaran al mateix lloc.Fa refèrencia a Roma, ja que, a l’antiguitat tots els europeus volien arribar a Roma i hi havien molts camins per arribar-hi.

 22. Eloi Salat diu:

  Salve!
  Aquesta expressió ja l’havia escoltat alguna vegada, però no solc utilitzar-la. Ja sabia que l’origen era perquè a l’imperi Romà hi havia vies que portaven totes a Roma i trobo curiós que encara continuem utilitzant aquesta frase.

  Molt bon apunt!

 23. Robert Cepeda diu:

  Salve!!!
  Aquesta frase l’he escoltat molts cops i em sembla que els Romans volien dir que el seu imperi era tan i tan gran que tots els camins posibles arribaven a terres romanes i tambe per les grans vies que unien molts llocs a roma i aixi era més fàcil el comerç.
  Per acabar felicitar a l’autor i us deixo la frase en altres idiomes

  En italià: Tutte le strade portano a Roma
  En alemany: Alle Wege führen nach Rom
  En portuguès: Todos os caminhos levam a Roma
  En castellà: Todos los caminos llevan a Roma
  En anglès: All roads lead to Rome
  En francès: Tous les chemins mènent à Rome

 24. Retroenllaç: Les vies romanes | Aracne fila i fila

 25. Rocío Rodríguez diu:

  Salve!
  Aquesta frase la he escoltada molt.
  Els Romans varen crear un gran imperi que ocupava la gran part d’Europa on van fer molt camins que duien fins a la capital, que era i segueix sent Roma, per això diuen que tots els camins porten a Roma.
  La veritat és que és una frase que m’agrada bastant i que trobo molt bonica.
  Hi ha un video que va fer una noia, que es titula “Si todos los caminos llevan a Roma? Como se sale de Roma?”
  On fa una reflexió de la vida i de l’amor.
  https://www.youtube.com/watch?v=IRlG5TxAaPo

  Crec que quan vaig escoltar aquest video per primer cop, va ser la primera vegada que vaig escoltar aquesta frase.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *