Origen i etimologia del mot eclipsi

El proppassat 20 de març hi va haver un eclisi de sol, tot i que els núvols ens van fer la guitza ens vàrem plantejar quin era l’origen etimològic del mot eclipsi i què sabien els grecs i els romans dels eclipsis de sol.

Ariadna Zarkos
1r Batxillerat Grec

Aquest article s'ha publicat dins de Astronomia, Del grec al català, General i etiquetat amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

10 respostes a Origen i etimologia del mot eclipsi

 1. Retroenllaç: Origen i etimologia del mot eclipsi | L'univers...

 2. Mariona Sabanés diu:

  Xaipe!
  Molt bon apunt! Quan s’estava produint l’eclipsi solar estàvem fent un examen i a sobre, vam tenir la mala sort de què hi hagués núvols i no es veiés bé… Haurem d’esperar a què passi el següent.
  L’etimologia de la paraula eclipsi ve del grec, ἔκλειψις (desaparició) i en l’àmbit astronòmic, és quan un astre desapareix momentàniament quan s’interposa un altre en la seva trajectòria visual.

 3. Ariadna Ruiz diu:

  Xairete!

  En el mateix temps que l’eclipsi succeïa, estàvem fent un control de CMC (Ciències pel Món Contemporani) i el professor es posava unes olleres especials mentre que nosaltres també el volíem observar. Finalment, va treure un munt d’olleres i ens vam començar a observar-lo. Va ser la primera vegada que vaig observar un eclipsi i em va fer moltíssima il·lusió. Pel que fa el control encara no en sabem la nota!

 4. Retroenllaç: Del llatí “mare”… “marea” | L'univers clàssic dels nostres mots

 5. Raül Àlvarez diu:

  Χαιρετε,
  L’etimologia d’eclipsi és ἔκλειψις, que significa desaparició. En temps antigs significaven un mal presagi, una senyal que anunciava un seguit de calamitats molt properes, doncs la majoria de les civilitzacions passades creien que el sol era un déu, i la seva desaparició no podia significar res bo.

 6. abrilramosa diu:

  Χαιρετε,
  Tal com diu la Mariona, quan s’estava produint l’eclipsi de sol la nostra classe estava fent un control de Ciències del Món Contemporàni.
  Jo gràcies a unes ulleres que em va deixar fer servir el Damià, un professor de l’institut, vaig poder veure una petita part de l’eclipsi.
  Es va poder veure parcialment a Europa i al Nord d’Àfrica, i els únics llocs habitats des d’on es el van poder veure en la seva totalitat van ser els de les Illes Fèroe i les Svalbard. La durada més llarga de la totalitat va ser de 2 minuts i 47 segons a prop de la costa de les Illes Fèroe.

 7. Belén Cansino Hernàndez diu:

  Χαιρετε!

  Durant l’eclipsi estàvem realitzant un examen de CMC i el cel estava ple de núvols així que no el vam poder veure gaire. L’etimologia d’eclipsi és ἔκλειψις, que significa desaparició. Fa segles els eclipses, no eren bon presagi.

 8. Ariadna Zarcos diu:

  És impressionant tot el que els grecs van aportar a la societat, sobretot a la ciència. Encara i que no en tenien les mateixes tecnològies que nosaltres avui en dia, estudiaven l’espai i feien prediccions dels eclipsis… És impresionant!

 9. Iria Rael diu:

  Xaipe!
  Un eclipsi és un fenomen astronòmic que es produeix quan un objecte celestial es mou a través de l’ombra d’un altre. És un tipus de sizígia, és a dir, l’alineació de tres o més astres. El terme deriva del substantiu del grec antic ἔκλειψις (ékleipsis), que deriva del verb ἐκλείπω (ekleípō), “deixar d’existir”. Fa poc vam poder presenciar un a classe de CMC

 10. Joan Barrabino Rubio diu:

  Xaipe!

  Quan l’últim eclipsi es va produir estàvem en mig d’un examen, l’etimologia d’eclipsi és
  ἔκλειψις, el seu significat és desaparició.
  Avui en dia un eclipsi és considerat un fenomen natural bonic de presenciar, però en l’antiguitat era considerat un mal presagi.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *