Per què la història de Jàson i els argonautes és tan extraordinària com inútil?

I tu, què n’opines?

Per què té tanta pervivència arreu?

Quant a Margalida Capellà Soler

Professora de clàssiques de l'institut Premià de Mar.
Aquest article s'ha publicat dins de Adaptació literària, Èpica, Foment lectura, General, Mitologia, Personatges i etiquetat amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

18 respostes a Per què la història de Jàson i els argonautes és tan extraordinària com inútil?

 1. Omar diu:

  El viatge de Jàson és extraordinari i inútil a la vegada, per una banda és extraordinari perquè fa un viatge amb els millors herois hel·lens i viu aventures fascinants, també perquè és una història que encara es segueix recordant tot i que fa mil·lers d’anys que es va redactar. Per un altre banda és inútil perquè no acaba complint el seu objectiu, que és ser rei de Iolcos, es va fer un viatge molt llarg, per finalment, trencar una família (la de Medea), no complir el seu objectiu, acabant patint l’ira de Medea i morir aplastat per el seu propi vaixell, encara això és una gran història.

 2. Jena diu:

  Personalmente creo que este libro tiene tanto partes útiles como inútiles, pero el hecho de que el propio Jasón muera porque su barco lo aplasta me parece que le acaba de dar ese toque inútil, sobretodo al personaje. En esta obra el poder de las mujer es más eficaz que el de los hombres, a los cuales casi se podría tachar de innecesarios si no fuera porque si que tienen un papel en el libro, el cual no podrían realizar sin la ayuda de las tres diosas o Medea. Sí es cierto que este libro es útil si miras la parte de geografía por todo lo que te puede aportar junto con la parte de cultura y mitología, y que haya pervivido durante tantos años quiere decir que algo bueno tendrá.

 3. Samuel diu:

  La història és tan extraordinària com inútil perque, tot i que engloba els millors heriois i guerrers, Jàson no aconsegueix el seu objectiu, regnar Iolcos, només perd el temps fent uun viatje que no servirà de res. A més la manera en la que mor no és precisament útil de cara a un lector que espera un final extraordinari. El fet que morís aixafat pel deu propi vaixell, l’Argo, fa que el final sigui xocant.

 4. Pol diu:

  Crec que el viatge dels argonautes és tan extraordinari com inútil, ja que, per una banda porta a terme un gran viatge acompanyat per un munt d’herois a la recerca del velló d’or i trobant-se en moltes situacions que aporten molt a aquesta obra literaria, però per altre banda, aquest viatge “no serveix per res”, ja que el propòsit de Jàson era convertir-se en rei i no ho acaba sent de cap lloc.

 5. Marta diu:

  Crec que és un llibre tant inútil, com útil a la vegada perquè parla d’un llarg viatge el qual fan per aconseguir el poder de Jàson i acaba havent-se d’anar a una altra ciutat i més tard morint aixafat pel seu barco. El llibre, potència l’importància del paper de les dones en la vida quotidiana plasmat en moltes ajudes que fan que els argonautes arribin al seu destí.

 6. Carla diu:

  Està clar que aquesta història està dividida i és extraordinària i inútil alhora. És extraordinària ja que després de tants anys continua sent important i explicada, cosa que moltes altres històries mai han arribat a res. Demostra que has de lluitar pel que vols i no rendir-te mai, sempre hi ha solució i ens hem de guiar pels sentiments i el deure. Però després de tot el que van patir, morts, conflictes i venjança, va valer la pena el viatge? Al final, Jàson, no va aconseguir res i va acabar pitjor del que estava, sense regnar, sense amor, sense fills… Però una cosa clara que sempre hem de veure és que Jàson mai es va rendir i és l’únic consol que pot arribar a tenir, ja que sempre va lluitar pel que volia.

 7. Neus diu:

  En aquesta història podem percebre dues visions. Per una banda és extraordinària ja que és un relat molt antic que segueix vigent avui en dia, narra les fascinants aventures d’un grup d’herois hel·lens, i la mitologia està present durant tota l’obra però tot i així podem observar que l’obra també és inútil ja que durant tot el llibre es narra un viatge d’uns herois amb uns objectius, que finalment no aconsegueixen, i no tan sols això sinó que la vida de Jàson no millora i no aconseguiex cap dels seus proposits. Una de les escenes que ens fa visualitzar aquest aspecte és la mort del protagonista, esclafat per la seva propia nau. També la posició d’inferioritat i ineficaç en la que s’exposa els homes, ja que en l’obra les dones juguen un paper molt important i gràcies a elles els herois aconseguiexen ajudes.

 8. María diu:

  Aquest llibre és tant útil, com inútil perquè per primera banda és extraordinaria ja que fa moltíssims d’anys d’aquesta història i avui dia encara es continúa recordant i explicant. Encara que Jason després de tot el que va lluitar no va aconseguir res, demostra que encara que no siguis recompensat mai et rendeixis, has de conseguir i si més no intentar tot el que et propossis, que si no ho fas mai sabras que hagués passat i si no ho aconsegueixes, sempre tindràs mes oportunitats per aconseguir-ho.

 9. Gemma Llamas diu:

  Per començar, la història de Jàson i els argonautes és tan extraordinària
  perquè explica una part molt important de la mitologia grega, on molts herois,
  heroïnes, déus i deesses s’hi veuen involucrats. També és tan extraordinària
  perquè t’ofereix molta cultura envers el món grec clàssic, que per tots els
  amants de la mitologia grega és molt important per adquirir coneixement.
  Per l’altra part és inútil perquè només serveix els historiadors de la mitologia
  grega i a les persones que estudien i parlen grec, o sigui, a una gran minoria. I,
  per últim, a l’antiguitat va suposar un gran canvi per a la societat i donava
  prestigi perquè això volia dir que erets una persona amb molta cultura, però
  actualment no és així perquè no suposa cap avançament.

 10. Paula Vázquez diu:

  Jàson i els argonautes emprenen una aventura per aconseguir que el protagonista sigui rei. Tot el que passen és extraordinari; és un viatge ple de batalles, riscos, adversitats, victòries i obstacles que els homes han de superar si volen obtenir el velló d’or.
  Al final de l’aventura, tot i haver aconseguit el que el tiet de Jàson li demanava per ser rei, el jove no ho aconsegueix mai en cap dels llocs en els que viu. Així que, per molt que la història hagi estat extraòrdinaria i hagin d’haver-se esforçat d’allò més perquè Jàson aconsegueixi el tron, el seu esforç ha estat en va.

 11. Haydee diu:

  Per mi,pensó que la història de Jàson i els argonautes és molt extraordinaria ja que conta la història molt detallada i fa que cada vegada que llegeixes més t’agrada i t’enganxes més. aquest llibre conta totes les “aventures” que passa Jàson per aconseguir el velló d’or, les conta molt detallades amb els personatges que surten i ho que fan cada una d’ells i com surten de cada problema que se’ls presenten en cada lloc que van parant. Per mi ha sigut un llibre molt fàcil de llegir i m’ha agradat molt.

 12. Ainara diu:

  Jason i els argonautes narra històries extraordinàries ja que totes estàn en l’àmbit fantàstic i mitològic. No crec que sigui una obra inútil. Tota obra té el seu significat i de totes se’n aprèn alguna cosa. Potser no hi ha molta gent que li agradi la mitologia, però el llibre no només tracta sobre ella, sinó que hi ha moltes idees plasmades que pot arribar a agradar molt.

 13. Berta diu:

  Jo crec que la història de Jàson i els argonautes és molt interessant i molt divertida, encara que sigui molt fàcil i a la vegada difícil de llegir ja que és fàcil d’entendre però com hi han molts noms de déus i herois et lies una mica. I amb aquest llibre es pot aprendre moltes coses de la mitologia amb una forma diferent, així que molt inútil no és.

 14. Aitana diu:

  El viatge dels argonautes ens narra les aventures que un heroi anomenat Jàson amb els seus fidels navegants de la nau argo els quals foren batejats com argonautes.

  Tot comença a Iolcos, allí hi manava Pelias, ell era el tiet de Jàson el qual havia succeït al tro del seu germà, aquest morí quan Jàson era molt petit i, tement la mort del seu fill l’envià amb el centaure Quiró per a que ell el cuidés, i així fou. Pelias acudí a l’Oracle el qual li digué que seria destronat per un home que només duís una sandalia, i aquest era Jàson el qual la va perdre. Darrerament reclamà al seu oncle el que li pertanyia, però s’hi negà… li va donar la oportunitat de demostrar als elens que el mereixia recuperant el velló d’or, simbol elènic el qual Frixo i Ele van utilitzar per escapar.
  Jàson acceptà i començà la aventura…

  Recomanaries aquest llibre?

  Bé, és un llibre fàcil de llegir i sobretot entretingut el qual et pots llegir d’una tirada.
  He d’admetre que hi ha certs apartats que sense la meva professora de grec no hagués profunditzat gaire i em semblen prou interessants com per fer-ho, així que si tu no tens la sort de comptar amb ningú et recomano que presentis una gran atenció alhora de llegir-lo…
  Hi ha moments en els quals m’arribava a ficar tant en la lectura que m’imaginava que jo era Jàson i que anava en busca de aquell velló!
  És una historia que podria considerar-se real amb trets fantàstics.
  Sincerament si no hagués sigut una lectura obligatòria no l’hagués llegit, tampoc m’ha encantat… pero va bé tenir alguna lectura interessant durant el curs!
  Si què el recomanaria ja que s’aprenen moltes coses de la cultura grega, els déus, herois, etc.

 15. Marina Palomeque diu:

  És una novela fantástica que t’ensenya les coses imprescindibles de la vida: si un home vol sortir victoriós, necesitará l’ajuda d’una dona, i per últim un repás geográfica de la Grècia de l’época que vindrá genial per estudiar per l’exámen.
  No, ara de veritat. Crec que és un bon llibre, fácil de llegir i d’entendre (encara que té hi han més personatges que a Joc de Trons) sobretot gràcies als dibuixos.

 16. Paula Las Heras diu:

  En la meva opinió el llibre de Jàson i els Argonautes es extraordinari ja que les aventures que passa Jàson són divertides i alhora perilloses d’una manera divertida a la hora de llegir però alhora es igual d’inútil ja que Jàson passa mil coses perilloses on podria haver mort si no fos gracies a l’ajuda de Medea perquè necessitava el vello d’or , i despres de tot, arriba a Iolcos i no vol ser rei.

 17. Maia diu:

  La pervivència del mite Jàson i els argonautes
  El mite de Jàson i els argonautes és un dels mites més vells de l’antiga Grècia. Aquests dies hem estat llegint un llibre on narra la història de Jàson i els seus companys on es fan amb el velló d’or.
  En àmbit cinematogràfic
  Aquesta història va inspirar a molts directors de cine a projectar-la i gravar-la, sobretot en el segle 20. Aquests són alguns exemples:
  Jàson i els argonautes(1963): Llargmetratge de cine. https://youtu.be/Q1QdGjd8Pfc
  Els argonautes(1971) curtmetratge de dibuixos animats. https://youtu.be/FCa0qm8WphA (Està en rus, és l’original)
  Medea (1969): Telefilm. https://youtu.be/uZYy493Hrd8 (A partir del min 47 Medea ja està amb els argonautes)
  Jàson i els argonautes (2000): Miniserie de televisió britànica. (La peli que em vist)
  També hi han aparicions en altres pel·lícules com per per exemple en Hèrcules (1958) o fins i tot en una serie molt coneguda, ‘Los padrinos magicos’ van fer una referència a els argonautes
  https://youtu.be/O1jEmivkJZM
  En àmbit de literatura
  També nombroses obres literàries s’han inspirat en aquest mite. Alguns exemples:
  Els argonautes(1914): Novel·la de Vicente Blasco
  El velló d’or (1944): Novel·la de Robert Graves
  I també l’any passat vem llegir ‘Percy Jackson i els herois grecs’ on en el altre llibre surt un capítol ‘Argos II’ fent honor al primer Argo
  Encara que no ho sembli hi han moltíssims exemples de que aquest mite no es mort, hi ho he acabat de confirmar després de fer aquesta recerca.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *