La còlera d’Aquil·les, adaptació fidel de la Ilíada d’Homer

A Cultura Clàssica de 4t de l’ESO ens endisem en el cicle troià amb l’adaptació de la Ilíada d’Homer, obra mestra que obre la literatura grega i una de les més importants de la literatura universal: La còlera d’Aquil·les (ed. Teide).

La còlera d’Aquil·les, adaptació fidel de la Ilíada d’Homer

Per què llegim aquesta Ilíada? Perquè és molt fidel a la Ilíada d’Homer, no tracta de tota la guerra de Troia només adapta l’argument de la Ilíada, és a dir, la còlera d’Aquil·les que té lloc en el desè any de la guerra de Troia, i perquè malauradament no ha perdut vigència: realment encara ens movem per la còlera? Per l’orgull, per la gelosia, per la fúria, per la discòrdia, per la venjança … fins al punt de no saber ja ni per què es lluita? Per què encara hi ha guerres? Per què es fabriquen armes? Per què són tot un negoci que mou l’economia mundial? És l’amor la solució a la còlera? És el desig de pau i de concòrdia el que ha d’afluixar la còlera i evitar la mort?…

Us recomano anar al teatre a veure Una Ilíada amb Eduard Farelo i descobrireu la seva necessitat vital i professional de compartir amb el públic aquest amor envers la pau amb el desig que sigui l’última vegada que la còlera absurda ens aboqui a la mort i a la destrucció. Controlem, doncs, la còlera i diguem no volem barallar-nos més, volem escoltar i intentar comprendre i construir. Controlem ja la còlera, és possible. Llegim, dramatitzem, visionem …!

Després de llegir, seleccionarem la lectura de la Ilíada en grec i en català per tal de participar, com ho vàrem fer amb la lectura de l’Odissea, dia 22 de març de 2019 en la primera lectura mundial en diferents llengües 2019 Iliade/Iliades.

Fem un kahoot: La còlera d’Aquil·les, La guerra de Troia

Quant a Margalida Capellà Soler

Professora de clàssiques de l'institut Premià de Mar.
Aquest article s'ha publicat dins de Actualitat, Adaptació literària, Èpica, Foment lectura, General, Mitologia i etiquetat amb , , , , , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

6 respostes a La còlera d’Aquil·les, adaptació fidel de la Ilíada d’Homer

 1. Aida Martins diu:

  La còlera d’Aquil·les, com diu aquest apartat del bloc, és una adaptació de la “Íliada” d’Homer, on s’explica el desè any de la guerra entre aqueus i troians. Aquesta lluita humana plena d’intervencions divines acaba just en el moment on Príam pot honrar el cos sense vida del seu estimat fill.
  Trobo que aquest tema de deixar-se emportar per la còlera i no poder-se contenir encara és vigent en l’actualitat. Pot ser no és el mateix context, en comptes de l’assassinat d’un estimat (que també es podria donar el cas), et fan arruinar-te econòmicament i tu, irracionalment, atemptes contra la vida del culpable. No és tan freqüent, però tampoc és millor matar sense cap raó, cosa que sol ser més habitual. En cap cas és justificable la mort d’una persona. De fet, crec que Aquil·les no va fer bé d’escollir una vida tan curta a canvi del seu honor. No veig cap defecte a viure una llarga vida juntament amb la gent que estimes i sense fer cap mal a ningú, però no ser recordat com a un heroi.
  Cal esmentar el desig de pau per part d’algunes dones (per exemple Hècuba, esposa de Príam i mare d’Hèctor, i Andròmaca, esposa d’Hèctor) les quals intenten evitar que passi qualsevol desgràcia per la guerra. Obviament també hi ha actualment gran part de la societat desitjant la pau mundial i que s’acabin aquests enfrontaments (molts injustificables) que encara passen malauradament.
  Finalment, recomano llegir-lo perquè sempre és bo conèixer més. És fascinant poder conservar escrits tan antics que ens mostren tal i com era la seva cultura, creences, etc.

 2. La Claudia de 4t ESO Cultura Clàssica IPM ens recomana “La còlera d’Aquil·les”:

 3. La Núria de 4t ESO Cultura Clàssica ens recomana la lectura de La còlera d’Aquil·les:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *