FITXA TÈCNICA:
- Nom original: Troy
- Director: Wolfgang Petersen
- Guionistes: David Benioff
- Any d’estrena: 2004
- Durada: 3 h 16 m
- Repartiment: Brad Pitt ( Aquil·les), Eric Bana (Hèctor), Orlando Bloom(Paris), Brendan Glesson (Menelau), Rose Byme (Briseida), Julie Christie (Tetis), Diane Kruger (Helena), Brian Cox (Agamèmnon), Peter O’Toole (Príam), Saffron Burrows (Andròmaca), Garret Hedlun (Pàtrocle), Nathan Jones (Bòreas), James Cosmo (Glauc), John Shrapnel (Nèstor), Tyler Mane (Àiax el Gran), Vicent Regan (Eudor), Julian Glover (Triopas)
- País d’origen: Estats Units, Regne Unit i República de Malta
- Idioma original: Anglès
- Gènere: Acció i bèl.lic
ARGUMENT:
A causa del fet que Helena s’escapa amb Paris i es fa princesa de Troia, Menelau, el seu exmarit, s’enfada molt i demana ajuda al seu germà Agamèmnon per acabar amb Troia. Serà una batalla entre grecs i troians, on hi haurà forts guerrers com Aquil·les, Ulisses, Hèctor, Àiax el Gran i grans estratègies com el Cavall de Troia.
Si voleu ampliar la informació sobre la pel·lícula Troya de Petersen, continueu llegint aquí.
EL LLIBRE La còlera d’Aquil·les (Biblioteca Teide, 2006):
La còlera d’Aquil·les és una fidel adaptació de la Ilíada d’Homer.
La Clàudia i la Núria han fet aquests booktràilers per animar-vos a fer-ne la lectura i així després podreu ampliar en els comentaris la meva comparació.
COMPARACIÓ:
A continuació, faré la comparació de la cinta amb el llibre La còlera d’Aquil·les de la Biblioteca Teide, adaptació de La Ilíada d’Homer. Aviso que hi ha espòilers, aconsello que és millor llegir el llibre i veure la pel·lícula abans de seguir llegint amb les comparacions:
- En el llibre, els aqueus fa nou anys que assetgen Troia, en canvi en el film comença quan Helena escapa amb Paris i la guerra no dura tant.
- En el llibre és Pàtrocle qui demana a Aquil·les que li deixi la seva armadura, en la pel·lícula l’agafa sense demanar permís.
- En la pel·lícula no surt Zeus, Hera, ni Iris, etc. Només surt el temple d’Apol·lo i la mare d’Aquil·les, Tetis.
- Alguns moments de la guerra són diferents, per exemple, quan els grecs van fer un fort en dos dies, això no surt en la cinta.
- El rei de Troia, Príam, en el llibre Aquil·les li deixa emportar-se el cadàver del seu fill l’endemà però el monarca marxa del campament enemic perquè Hermes li diu que és perillós passar la nit.
- Hi ha un moment de cinta que diuen que un ocell portava una serp que era un bon auguri, en el llibre quan l’ocell porta una serp, ella el mossega i es mala senyal. El bon senyal és quan l’ocell porta una cabra.
- A la cinta, el protagonista deixa a Príam, fins i tot emportar-se Briseida la mateixa nit.
- El llibre acaba amb el funeral de la mort d’Hèctor, en canvi, en la pel·lícula acaba amb la mort d’Aquil·les, ferit al taló per una fletxa de Paris.
Azahar Criado
Cultura Clàssica de 4t d’ESO
Una bona tasca, Azahar, per fer en aquests temps de confinament per la Covid-19. Esperem que els companys s’hi animin. Endavant!
Si us animeu, també podeu resseguir la pervivència de la Ilíada (La còlera d’Aquil·les) en el cinema i visionar Helena de Troya, de J.K.Harrison (2003) o la sèrie de Netflix Troya: la caída de una ciudad, es cenyeix al text homèric i a la resta de mites que recullen la llegendària guerra entre aqueus i troians, i fer-ne la comparativa amb el llibre o amb les diferents versions cinematogràfiques.