Endevina i recrea IV

En quina obra literària grega se’ns descriu aquesta escena que va inspirar Jacques-Louis David a pintar Els amors d’Hèlena i Paris? Busca el fragment corresponent i fes-ne una comparació. Quins elements arquitectònics hi reconeixes? Quin instrument musical? Quines peces de roba? Quin mobiliari?…

“Els amors de Paris i Hèlena” de Jacques-Louis David (1788). Musée des Arts Décoratifs, Paris

Inventa’t un diàleg fictici entre els dos protagonistes d’aquesta pintura.

Quant a Margalida Capellà Soler

Professora de clàssiques de l'institut Premià de Mar.
Aquest article s'ha publicat dins de Art, Endevina i recrea, Foment lectura, General, Pervivència i etiquetat amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

12 respostes a Endevina i recrea IV

 1. Belén Cansino Hernàndez diu:

  Aquesta represantació correspon a la Ilíada III, 340 ss.

  Y Menelao Atrida disponiéndose a acometer con la suya oró al padre Zeus:
  —¡Zeus soberano! Permíteme castigar al divino Alejandro que me ofendió primero, y hazle sucumbir a mis manos, para que los hombres venideros teman ultrajar a quien los hospedare y les ofreciere su amistad… http://clasicas.usal.es/Mitos/ilias.htm

 2. Aquest quadre il·lustra una escena amorosa entre Paris i Hèlena (que forma part de l’Il·liada), asseguts en un triclini o un llit, mentre Paris toca la lira. Aquest porta una capa i un barret frigi, mentre que Hèlena porta una túnica i sandàlies. Al fons podem veure unes cariàtides.

 3. Retroenllaç: Endevina i recrea IV | Literatura grega a escen...

 4. rael.iria diu:

  Xaipe!
  El quadre esta inspirat en la mitologia, representen dues de les principals figures de la Ilíada , Helena de Troia i Paris, interpretant com una sàtira dels costums del compte d’Artois. Ell duu una arpa, i les peces de roba plasman molt l’época.
  En el quadre es plasma a Paris amb un capell frigio mentre festeja la dona d’ Menelao.
  Aquesta era el premi promès per Afrodita a Paris per triar-la com deessa més bella que Atenea i Hera.
  Les escultures representades al fons del quadre són una còpia de la Tribuna de les Cariàtides del Louvre, realitzades per Jean Goujon. En aracne fila i fila podem trobar un article sobre les cariàtides.
  http://blocs.xtec.cat/aracnefilaifila/2014/10/30/erecteon/

 5. Abril Ramos diu:

  Xaipe!

  Aquesta obra mostra a Paris i Hèlena, dos personatges de la Ilíada a la escena V d’aquesta. En la pintura es veu a Paris amb un barret frigi mentres festeja amb Hèlena.
  Les cariàtides representades al fons del quadre són una còpia de la Tribuna de les Cariàtides del Louvre, realitzades per Jean Goujon.
  En la lira que sosté Paris es pot observar l’escena del “Judici de Paris”.

 6. Judit Giménez diu:

  Xaipe!
  Jacques Louis David es va inspirar en el cant III de l’Iliada per al tema d’aquest quadre.
  Es veu Paris assegut quasi nu, només porta una túnica blava, en un llit. Paris, que també porta un barret frigi, toca la lira i Hèlena de Troia porta túnica blanca i rosada i sandàlies i està dempeus al costat de Paris. Al fons del quadre i de la sala trobem una serie de columnes cariatides

 7. Ariadna Zarcos diu:

  Xaipe!
  És una obra inspirada en la mitologia grega, pertany a una escena de la Ilíada. Es pot veure a Paris i Helèna asseguts al llit mentre ella toca la lira.

 8. Xènia Serra diu:

  Salve!
  Aquest quadre el podem relacionar amb la Ilíada, on apareix la parella de Paris i Hèlena. En el quadre podem veure a aquesta parella junta, la qual la podem relacionar amb el mite de Paris que hem treballat a classe ja que Hèlena és el premi que Afrodita li va proporcionar a Paris.
  En aquesta pntura podem observar que Paris esta agafant una lira amb la ma i els dos personatges porten les robes típiques de l’època. Al final de l’habitació podem observar les famoses columnes de les Cariàtides, les quals també podem trobar a l’Erècteon.

 9. Alina Roman diu:

  Xaipete!

  En aquesta escena s’idenfitica a Paris i Hèlena i es un quadre relacionat amb la Ilíada. La història diu que Paris per odres de Zeus va haver de dir quina de les tres deesses , Atena , Hera i Afrodita era la més bella de totes i així una d’elles tindria la poma d’or. Afrodita li va prometre que tindria l’amor de la dona més bella i ell va a escollir a Afrodita perque li donès a la dona més bella que era Hèlena.

  En el quadre Paris té una lira a la mà i esta mirant cap a Hèlena qui està dempeus, estan vestits amb roba típica del moment i al final de l’habitació podem veure les famoses columnes de les Cariàtides, les quals també podem trobar a l’Erècteon.

 10. ariv diu:

  Xaipe!
  Jacques Louis David es va inspirar en el cant III de l’Iliada ( 340ss ) per al tema d’aquest quadre.
  Estan representats Helena de Troia ( túnica rosa ) i Paris ( capa blava ).
  http://clasicas.usal.es/Mitos/ilias.htm
  Representa una escena amorosa entre aquests dos personatges. Asseguts en un triclini, mentre Paris toca la lira. Aquest porta una capa i un barret frigi, mentre que Hèlena porta una túnica i sandàlies, i al fons podem veure unes cariàtides.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *