Isop

Isop va ser un escriptor grec de faules que va viure el segle VII aC i que se’n desconeix la data exacta del seu naixement i mort. Es diu que va néixer sent esclau. Hi ha poques dades sobre la biografia d’Isop, ja en l’època clàssica la seva figura es va veure envoltada per elements llegendaris i fins i tot s’ha posat en dubte la seva existència per a molts historiadors. Les seves rondalles s’utilitzaven com a llibre de text a les escoles i de fet Plató deia que Sòcrates coneixia de memòria els apòlegs d’Isop. Atenes va encarregar a l’escultor Lisip la realització del cos del poeta.

Segons una tradició molt difosa, Isop va néixer a Frígia, tot i que hi ha qui el fa originari de Tràcia, Samos, Egipte o Sardes. Va viure a la Grècia del segle VII aC. Així, es conta que Isop va ser esclau d’un tal Jadmó o Jantó de Samos, que li va donar la llibertat. A causa de la seva gran reputació pel seu talent per l’apòleg, Cresos el va cridar a la seva cort, el va satisfer de favors i el va enviar a consultar l’oracle de Delfos, perquè oferís sacrificis en nom seu i perquè distribuís recompenses entre els habitants d’aquella ciutat.

Irritat pels fraus i la cobdícia d’aquell poble de sacerdots, Isop els va adreçar el seu sarcasme i limitant-se a oferir als déus els sacrificis manats per Cresos, va retornar a aquest príncep les riqueses destinades als habitants de Delfos. Aquests, per venjar-se, van amagar entre l’equipatge una copa d’or consagrada al déu Apol·lo. Van acabar acosant-lo de robatori sacríleg i el van precipitar des de l’alt de la roca Hiampa. Més tard se’n van penedir.

Retrat d’Isop de Diego Velázquez, 1639-1642. El gravat mostra un Isop no gaire agraciat físicament, com explica la tradició.

Pel que fa a la seva obra, les seves faules es basen en històries simples, protagonitzades per animals amb un missatge moral clar. L’objectiu és fomentar determinades virtuts o aconsellar com s’ha de comportar una persona en la vida quotidiana. Algunes de les faules més cèlebres són:

  • La cigala i la formiga: La formiga treballa tot l’estiu mentre que la cigala es dedica a divertir-se però quan arriba l’hivern és la formiga qui té aliment per sobreviure. És un elogi de l’esforç i la previsió.
  • El gos i l’os: Un gos que porta un os a la boca es veu reflectit en un riu i quan vol agafar l’os de qui creu que és un altre gos, perd el seu, aprenent així que la cobdícia ho fa perdre tot.
  • El corb i la guineu: Un corb te al bec un formatge i la guineu el vol. La guineu adula al corb dient-li que canti, ja que li han dit que té una veu molt maca. El corb ho fa i perd el formatge.
  • La guineu i el raïm: Una guineu s’enganya dient que el raïm és verd perquè no el pot agafar. Això mateix ha esdevingut una dita popular en diverses llengües.
  • El ratolí i el lleó: Un lleó captura un ratolí i aquest li prega que el perdoni, que li tornarà el favor. El lleó se’n riu però accedeix i més tard és caçat amb una xarxa. El ratolí la rossega fins que allibera a l’amic i demostra que no es pot menyprear a ningú perque tothom pot aportat qualitats.
  • La llebre i la tortuga: Una llebre i una tortuga fan una cursa. La llebre està tan confiada del seu triomf que s’adorm i així la lenta tortuga la pot avançar. Guanya aquesta última.

Isop PushkinBust en bronze d’Isop al Museu Pushkin de Moscou, però originalment procedent de la col·lecció de Villa Albani de Roma.

Aquest article s'ha publicat dins de General, Personatges, Prosa i etiquetat amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Isop

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *