SUBORDINADES SUBSTANTIVES

 El racó del       al  Jordi!
Aprèn català amb el Jordi. Oracions subordinades completives   Al minut 11:22 hi ha un error. L'oració subordinada substantiva a La Montse ha confirmat que vindrà a la reunió és un CD, no un CRV. Fixeu-vos que la substitució seria La Montse ha confirmat la seva presència /allò.
Aprèn català amb el Jordi. Oracions subordinades d'infinitiu Al minut  5:36 hi ha un error. L'infinitiu de la subordinada sí que fa funció sintàctica, perquè és el nucli verbal i pot tenir els seus complements. Per exemple, a Estic cansat d'anar darrere seul'infinitiu anar  té el CC darrere seu. Ara, el que és cert és que, probablement, no us en preguntaran la funció. Però, en canvi, sí que us poden preguntar la funció dels seus complements.
Aprèn català amb el Jordi. Oracions subordinades substantives interrogatives  Al minut 0:34 hi ha un error. Com podeu veure, a la mateixa imatge hi ha l'error. Són les interrogatives totals les que van introduïdes per la conjunció Si i no les parcials. De fet, a la part de sota ja està ben indicat.
Aprèn català amb el Jordi. Oracions subordinades substantives de relatiu.

Quines funcions pot fer un substantiu?

Llegeix atentament aquestes oracions i digues quin tipus de sintagma és cada sintagma ressaltat en negreta. Després, pensa la funció que fa dins d’aquesta oració simple.

Li agrada  el menjar ecològic.

Es pregunta el recorregut.

Parlarem del resultat de les eleccions.

Ho diré al Bruc.

Vindrà amb la Teresina.

La millor solució és aquesta.

Té ganes de gresca.

És feliç amb qualsevol cosa.

Està lluny de l’acceptació.