Carrusel amb Google fotos

El carrusel és una pràctica eina multimèdia que disposem a l’editor d’articles i pàgines de blocs Xtec, incorporada en la darrera actualització del sistema WordPress que depén del Departament d’Ensenyament. Tal com el seu nom ens suggereix, un carrusel ens ofereix una presentació dinàmica d’imatges, textos i vídeos (allotjats a Youtube), la qual podem configurar paràmetres com la durada de les escenes (anomenades diapositives), la reproducció automàtica o no, l’alçada del visor, el comportament del reproductor quan passem el ratolí pel damunt, etc.

En aquest article es dóna per suposat un coneixement bàsic del maneig del carrusel als Blocs de l’Xtec. Ara, la nostra pretensió és exposar la forma de crear presentacions amb aquesta eina sense haver de carregar les imatges a la mediateca del nostre bloc, i així evitar consumir espai d’emmagatzemament que tenim assignat. Això pot resultar especialment útil en aquells casos en què tenim moltes imatges per mostrar, o bé no en tenim tantes però són d’una certa grandària. Cal recordar que l’espai màxim per penjar fitxers a cada bloc Xtec és de 70Mb, i que qualsevol foto senzilla, captada amb una càmera d’última generació, com les dels telèfons mòbils, pot tenir un pes d’entre 1,5 a 3MB. Per tant, un càlcul elemental ens permet preveure que l’espai de la Mediateca se’ns exhaurirà aviat, si no som rigorosos amb la seva gestió.

 Una alternativa que tenim per crear un carrusel a partir d’imatges alienes a la mediateca, i així esquivar les limitacions que tenim d’espai, és carregar les fotos al servei de Google+ fotos, i confeccionar el carrusel amb l’adreça pública de compartició que Google ens ofereix. Com és obvi, per fer-ho cal disposar d’un compte gratuït a Google, la qual cosa porta associat l’accés a tot un estol de serveis com Gmail, Maps, Drive, Youtube, etc, a banda de l’específic de Google Fotos.

Començarem per obrir en una pàgina nova l’aplicatiu Google fotos, un cop ja identificats a qualsevol altre servei o portal de Google. Per fer-ho, haurem de cercar la icona Google Fotos en una graella desplegable que normalment trobem al córner superior dret (depenet del servei Google on estiguem i del navegador que utilitzem).

Google Fotos

accés a Fotos de Google

Un cop entrats a Google fotos, cerquem a la barra superior d’eines el botó que ens permet inicar la càrrega de les nostres fotos. Si utilitzem qualsevol navegador recent, podrem arrossegar i carregar amb un sol moviment de ratolí múltiples imatges, a l’hora que ja podrem donar un nom a la nova carpeta creada.

Càrrega d'imatges

Carregant les fotos i creant la carpeta

 A mesura que es vagin carregant les imatges, també podrem teclejar una breu descripció al peu de la miniatura de cadascuna de les fotos. Aquest pas, si volem, ens el podem saltar. Però, tant si el fem en aquest instant o el deixem per més endavant, comprovarem que la descripció afegida a cada imatge també ens la mostrarà el carrusel. Quan la càrrega hagi arribat a la seva fi (sempre podrem afegir més fotos noves en una sessió posterior), serà el moment de fer públic l’àlbum creat. Aquest pas és cabdal si volem que  es visualitzi correctament el contingut allotjat a Google, a través del carrusel, ja que l’aplicatiu només pot accedir a aquelles carpetes de Google Fotos que hagin estat fetes públiques. Un error comú, per exemple, és provar el carrusel amb una adreça URL de l’àbum de compartició privada (per a amics o coneguts). En un cas així, veuríem com, en principi i mentre continuem identificats dins de Google, el Carrusel ens visualitza les fotos, mentre que deixarà de fer-ho tot d’una que sortim del compte de Google.

compartint fotos de Google

Cal compartir de forma pública les imatges de l’àbum

 

compartint imatges

Tant a propietats de l’àlbum com amb el botó comparteix es pot fer públic l’àbum de fotos. L’adreça mostrada al camp “Comparteix mitjançant un enllaç” és la que haurem de copiar i enganxar al Carrusel

A la finestra de compartició o de propietats de l’album, hem de fer-lo visible amb l’etiqueta “Públic” i copiar al porta-retalls l’adreça que apareix al camp “Comparteix mitjançant un enllaç”. Desem i, si volem, sortim de Google Fotos. Ara ja podem anar al Bloc de l’Xtec i crear el nou Carrusel amb les imatges que hem pujat a Google.

Quan obrim un nou Carrusel, la pàgina de configuració ens permet canviar els paràmetres que per defecte ens proposa l’aplicatiu. Per exemple, en funció de les dimensions de les fotos a visualitzar, no és mala idea introduir al camp “alçada del carrusel” un valor similar al de l’alçada de les fotos (en píxels). Així, evitarem que les imatges pateixin una excessiva retallada o deformació al visor del carrusel, especialment si els valors retalla o estira són els seleccionats al camp següent “Ajust de la imatge”.

configuració de carrusel

Configurant el comportament del Carrusel

També ens podria interessar canviar altres paràmetres, com escurçar o allargar el temps d’exposició de les fotos, commutar a una altra transició de diapositives o forçar la reproducció automàtica d’aquestes, sense esperar que el visitant de la pàgina faci clic sobre el botó play. Les opcions són moltes, i com sempre es tracta que aneu provant fins trobar aquell ajust que s’acomodi a les vostres necessitats.

Fet això, ara bé quan hem d’enganxar l’adreça pública de l’àlbum que hem copiat des de Google Fotos. I ho farem al camp específic que trobarem al capdavall del widget “llista de diapositives”, concretament a l’espai “Google+Fotos(adreça web)”

aportant URL pública

Enganxem l’adreça pública de les fotos al widget del Carrusel

I arribats aquí, només ens quedarà publicar el carrusel creat i inserir-lo a l’article o pàgina que considerem oportú, a través del botó “insereix carrusel” que es troba damunt de la barra de menús de l’editor visual TinyMCE (o en mode text, si el tenim desactivat).

Inserint l'audiovisual

Amb el carrusel creat i publicat, el podrem cridar en qualsevol article, pàgina o widget de la barra lateral del nostre bloc

Amb tot, cal dir que existeixen alguns handicaps respecte a un audiovisual de diapositives creat intrínsicament amb imatges carregades a la mediateca d’un bloc Xtec. Una paginació concreta entre imatges, textos i vídeos no és factible si el carrusel carrega fotos ubicades a Google, ja que aquestes últimes es mostraran amb l’ordre establert a la pàgina de l’àlbum (totes en bloc, si el carrusel està en mode no aleatori). Amb les fotos inserides des de Google, tampoc ens és factible introduir un enllaç URL diferent al de la propi origen de la foto, per obrir quan cliquem damunt d’ella. Amb imatges incorporades des de la mediateca del bloc, això sí que és possible.

Al Fil del mite grec podeu veure un exemple de carrusel creat exclusivament amb fotos pujades a Google

 

PLE en el aula B: Diseñar el PLE de apoyo a un proyecto del alumnado a partir de la construcción de un escritorio público…

La tarea final del curso INTEF Formación red: PLE me ha servido para poner en práctica lo aprendido y he programado   la última actividad del trimestre para mis alumnos de primero y segundo de bachillerato de Latín y Griego. La he publicado en el blog de aula que esta semana va a cumplir siete años, El Fil de les Clàssiques, y además en cada curso la tienen en el fórum de notícies de su respectivo curso virtual así com explicada en tarea que valdrá 100 puntos en su calificador Moodle y entre la valoración del alumnado saldrá la que se publicará en una nueva entrada del blog para felicitar las Navidades y desear un próspero año.

Pongo también aquí el tablero y la matriz de evaluación, así como el enlace al formulario Drive de evaluación por parte de los alumnos.

Tablero Saturnalia (=Navidad)

FELICITACIÓN DE NAVIDAD

Hacer una felicitación digital de Navidad en latín y griego con las herramientas usadas durante el primer trimestre de clase.

Se valorarà la originalidad y la creatividad, si tene áudio la buena dicción, que la música sea original o Creative Commons, así como las imágenes usadas. El contenido de la felicitación debe ser acorde a las normas ortográficas de la lengua latina y/o griega.

Rúbrica de evaluación.

  DISEÑO IMÁGENES/SONIDO TEXTO LATINO/GRIEGO  
50  Espectacular  Imágenes propias y de buena calidad/ Música original  Usa y amplía y amplia el nuevo vocabulario, nuevas construcciones.  
40  Maravilloso, muy trabajado  Imágenes de buena calidad Creative Commons  Intenta mejorar el texto de su felicitació  
30  Bueno, pero mejorable  Imágenes de Internet CC  Hace uso de la construcción canónica de felicitación  
20  Regular  Imágenes de internet sin CC / Canción sin CC   Usa parte del vocabulario, de las construcciones …  
0-10  Pobre Imágenes deficientes de internet sin CC / Canción sin CC y con ruidos Sin texto apenas / bCon faltas de ortografía y/o tipográficas  

¡Y como decían los romanos al finalizar el año a modo de tuit:  ANFF!

Vid. Tarea en El Fil de les Clàssiques

Infografía Content Curator

Realmente las infografías permiten plasmar el contenido digital en una representación visual figurativa de información en la que intervienen diversos elementos como descripciones, narraciones e imágenes. Creo que son un excelente recurso educativo ya que ofrecen la oportunidad de evaluar, analizar y representar información. Entre las herramientas gratuitas para hacer infografías he utilizado infogr.am en la infografía: identidad digital y ahora, para la curación de contenidos, Piktochart. ¡Os animo a utilizar infografías! Son geniales.