OBJECTIU: Fer un banc o refugi de llavors del nostre territori, del Pallars Jussà per a que no es perdin les varietats autòctones que han cultivat padrines i padrins als horts de la nostra comarca.
Per fer aquest banc de llavors necessitem :
1- Recollir informació oral o per altres mitjans de quines llavors autòctones tenim en el nostre territori i de com fer-les germinar, collir-les i guardar-les.
2- Fer un text instructiu de tot aquest procés de cada una de les llavors.
3.- Tenir un espai a l’hort escolar per fer aquest banc de llavors.
→ Us deixo aquí alguns recursos que us poden servir per cercar informació sobre aquest procés per tal que us ajudi a fer el text instructiu.
- Web del Projecte Llavors d’oportunitats. Hi trobareu l’explicació del projecte i també les varietats de plantes recuperades i com cultivar-les. Per poder veure com plantar les llavors heu de clicar damunt cada una de les varietats i tindreu una explicació amb imatges que us pot servir per engegar el text instructiu.
Aquí teniu un exemple de la imatge que hi trobareu i que podeu traslladar a text instructiu:
- Article de com i perquè crear un banc de llavors. Hi trobarem com recollir els diferents tipus de llavors depenent de si es fa a partir de les flors, de les beines… També us deixo un altre article on explica com deixar que l’enciam s’espigui per obtenir les llavors. Això us pot servir per les plantes amb fulla ( enciam, bledes, escarola…
- Article de com assecar les llavors. Tot i que hi ha diferents maneres però el mètode més senzill, encara que sigui el més llarg, és l’assecat a l’aire.
- Article de com conservar les llavors. També hi ha informació dels anys que les podem guardar i de com conservar-les.
- I ara algun vídeo molt explicatiu del canal de youtube de La huerta de Iván.
Podeu buscar altres recursos per internet si us fa falta.
I una font d’informació molt important és preguntar i entrevistar a padrines i padrins .