BANC DE LLAVORS KM 0

OBJECTIU: Fer un banc o refugi de llavors del nostre territori, del Pallars Jussà per a que no es perdin les varietats autòctones que han cultivat padrines i padrins als horts de la nostra comarca.

Per fer aquest banc de llavors necessitem :

1- Recollir informació oral o per altres mitjans de quines llavors autòctones tenim en el nostre territori i de com fer-les germinar, collir-les i guardar-les.

2- Fer un text instructiu de tot aquest procés de cada una de les llavors.

3.- Tenir un espai a l’hort escolar per fer aquest banc de llavors.

Us deixo aquí alguns recursos que us poden servir per cercar informació sobre aquest procés per tal que us ajudi a fer el text instructiu. 

  • Web del Projecte Llavors d’oportunitats. Hi trobareu l’explicació del projecte i també les varietats de plantes recuperades i com cultivar-les. Per poder veure com plantar les llavors heu de clicar damunt cada una de les varietats i tindreu una explicació amb imatges que us pot servir per engegar el text instructiu.

Aquí teniu un exemple de la imatge que hi trobareu i que podeu traslladar a text instructiu:

Podeu buscar altres recursos per internet si us fa falta.

I una font d’informació molt important és preguntar i entrevistar a padrines i padrins .

ZEZÈ, EL VALENT

Aquest curs 2022-23 hem enviat 55 mòbils al projecte MOBILITZA’T PER LA SELVA. Gràcies a aquest enviament hem pogut apadrinar un ximpanzè, concretament ZEZÈ, EL VALENT.

Teniu aquí informació de com va arribar al Centre de Recuperació de Chimpounga i ens aniran enviant més informació de com evoluciona.

En aquest vídeo teniu la seva història:

ESPEREM QUE ES RECUPERI I que poguem continuar rebent informació sobre la seva recuperació.

CONFINT TEMÀTICA VIRTUAL 2021

El divendres 16 d’abril 6 ecodelegats de 3r d’ESO han participat a la Trobada virtual temàtica de la Confint 2021 juntament amb alumnes de 4 instituts més. En aquesta trobada hem compartit les nostres problemàtiques locals i les accions que volem realizar per aconseguir el canvi . Els/les participants han aportat idees per fer unes accions més potents i transformadores i preparar-nos així per la Trobada Catalana del Tinguem Cura del Planeta on hi assistiran més escoles.

La problemàtica que hem presentat nosaltres és sobre els residus que es generen al parc del Pinell quan el jovent fa el “botellón”. El projecte l’hem titulat AMPOLLÓN RESIDU ZERO. De tots els residus ens hem centrat en les burilles ja que és un residu gaire bé invisible, que es queda enganxat al terra i és difícil de netejar un cop l’hem llençat a l’herba. A més hem investigat la toxicitat que comporta pel terra i l’aigua. L’acció que volem fer per reduir la quantitat de burilles que es llencen al Pinell és una campanya de sensibilització per al jovent de Tremp per tal que llencin les burilles a les papereres o als cendrers.

Les idees i accions de millora que ens han proposat la resta d’alumnes delegats a la trobada són:

  • Vídeos de conscienciació utilitzant tik tok i instagram.
  • Fotos i vídeos de la recollida dels residus del Pinell
  • Cartells ben senyalitzats on s’indiqui on s’han de llençar les burilles i la resta de residus.
  • Jocs de conscienciació.
  • Fer xerrades a les classes per consienciar.
  • Posar sancions als que llencen les burilles.
  • Fer articles del projecte pels mitjans de comunicació locals ( butlletí municipal, pallars digital, ràdio Tremp…)

Hem acabat la trobada amb sensacions molt positives convençudes que hi ha un grapat de joves que posaran el seu granet de sorra per fer un planeta més sostenible.

Us deixem la nostra proposta en aquest vídeo que hem penjat:

SI NO ÉS ARA, QUAN? SI NO SOM NOSALTRES, QUI?

 

 

 

TROBADA D’ECODELEGATS DE SECUNDÀRIA de Lleida

El dia 22 de març del 2021, quatre ecodelegats de 4t d’ESO, l’Èlia, el martín, la Maria i l’ESther, hem participat a la trobada virtual d’eco-delegats de secundària amb 6 instituts de Lleida.

Hem fet aquesta activitat per compartir amb altres alumnes de secundària com hem dut a terme aquest curs tan difícil les nostres accions del Pla d’Acció i amb la finalitat de trobar la recepta ideal per fer un bon Comitè Ambiental.

Hem utilitzat eines digitals per a comunicar-nos i així també hem practicat la competència digital.

Hem estat connectats i treballant de les 9 fins a les 12:30h. Ha estat una jornada molt enriquidora ja que hem pogut compartir accions, idees, missatges i reptes per millorar el nostre entorn proper.

També hem decidit fer una acció conjunta per promoure una #escolaresiduzero ja que un dels temes que més ens preocupen als joves són els residus que generem i com reduir-los.  Properament llençarem el nostre missatge conjunt a les xarxes. Esteu atentes!

 SI NO ÉS ARA, QUAN?

                      SI NO SOM NOSALTRES, QUI?

Us deixem a continuació el vídeo de l‘acció Residu Zero que hem preparat per dur a terme a l’escola la primera setmana de juny i unir-nos axí a la Setmana de la Natura amb l’acció STOP ENVASOS.

 

La cèl·lula. L’inici de la VIDA

VIDA2Visualitzarem el següent vídeo i anirem anotant aquelles estructures cel·lulars o cèl·lules que reconeguem. Després ho posarem en comú i repassarem els conceptes més importants de la cèl·lula. Després farem la rutina de HEADLINES. Si haguessis d’escriure un títol diferent per aquest vídeo quin utilitzaries? I una última qüestió, amb què compararies la cèl·lula? Quina metàfora o comparació se t’acut després de veure com funciona per dintre?

Ara veurem un vídeo sobre LA FECUNDACIÓ, en aquest vídeo hi veiem unes cèl·lules especialitzades: quines són? Per què diem què són especialitzades?

Cap al final del vídeo parla del material genètic. Saps a què es refereix? Que en saps del material genètic? Parla també de cromosomes….saps què són? Parla també del còdig genètic…què creus què és? Acabem fent també aquí la rutina del HEADLINES.

Un altre vídeo per veure el funcionament de l’interioir de la cèl·lula:

I un altre del grup OK GO, que fa pensar en el funcionament d’una cèl·lula:

 

 

Comitè Ambiental 2016-17

comitè ambietnal
Aquest curs el Comitè Ambiental hem estat treballant molt en les diferents sessions. Les accions que hem dut a terme són les següents:
– Assemblees periòdiques cada mes o mes i mig.
– Hem passat per les classes a recordar i revisar la recollida selectiva, la importància de l’ús dels envasos reutilitzables i els hem parlat del projecte mobilitza’t per la selva.
– Hem promogut les setmanes de la mobilitat sostenible.
– Hem fet eskamot verd a l’hora del pati i a les 5 de la tarda.
– Hem participat al fòrum de primària i al de secundària a Juneda presentant l’activitat: MOBILITZA’T PER TREMP
– Hem participat al Joc de la serp
– Hem participat a la setmana de la natura.
FELICITATS PER LA FEINA FETA COMITÈ AMBIENTAL 2016-17!!!
Aquí us deixem algunes fotos de les diferents accions:

 

William Harvey, Galè i Leonardo Da Vinci

WILLIAM HARVEY I GALÈ

TASCA 1: A partir d’aquest vídeo farem la rutina: Relacionar, ampliar, preguntar

Al vídeo parla sobre Galè. Saps qui era? N’havies sentit a parlar abans? Cercarem informació sobre Galè i també sobre William Harvey i compararem els seus estudis i teories sobre la circulació sanguínea.

TASCA 2: Ho farem amb la rutina de pensament: compara-i-contrasta

linksAquí tens uns quants enllaços que et poden ajudar a comparar aquests dos personatges:

William Harvey biografia

William Harvey i la circulació sanguínea

La circulació de Galè

Biografia de Galè

UN ALTRE PERSONATGE: LEONARDO DA VINCI!!

Leonardo Da Vinci ( 1452- 1519) fusiona art i ciència, art i anatomia. Vol entendre el cos humà i per això el dibuixa de manera més fidel possible. És un gran investigador a més d’artista. Estudia moltes ciències, especialment l’anatomia i concreta aquesta ciència amb dibuixos.

Hem parlat d‘anatomia amb Da Vinci i de fisiologia amb William Harley. Quina és la diferència entre totes dos?

Parla també al vídeo de Leonardo del delicte que suposa en aquell moment esquarterar cadàvers per estudiar l’anatomia. Però sense observació i experimentació no es poden fer teories, no es pot construir la ciència! D’això se’n diu el mètode científic. I aquest mètode necessita una sèrie de passos. Recordes quins són? En la pàgina següent  podem recordar-ho.

Parla també de quan pot començar a disseccionar cadàvers i de la importància de plasmar-ho en dibuixos per entendre millor el cos humà i convertir-se en el primer anatomista. Per tant podem deduir que la seva destresa per dibuixar amb tanta exactitud i bellesa l’organisme humà ajuda a la ciència a conèixer millor l’anatomia humana.

Aquí us deixo un enllaç on hi ha molta informació de Leonardo Da Vinci on també parla de la seva relació amb l’anatomia ( pàg. 13) i també ens parla del seu famós dibuix de Les proporcions de l’home.

cos-huma-leonardo

TASCA 3:

A partir de la informació d’aquests tres científics, fareu un mini mural comparatiu dels tres on hi ha d’haver: el nom, l’època en què van viure, d’on eren, una frase que els defineixi i un collage d’imatges sobre tot allò que van descobrir, dibuixar… a partir dels seus experiments.

TASCA 4:  Finalment, després de parlar de Harvey, Galè i Da Vinci acabarem fent un article on exposem tot això que hem vist, llegit i comentat per tal de recollir-ho en un text on exposem els descobriments d’aquests tres personatges i la importància de l’observació i l’experimentació per avançar en la ciència.

síntesis

Per tal de fer aquest article tindrem en compte les pautes següents:pauta-per-fer-article

Endavant:recopila i organitza la informació i ja pots començar a escriure. Ànims!

 

 

Setmana de la mobilitat sostenible: èxit total!

mobilitat-sostenibleÈxit total en l’acció d’Escola Verda  la SETMANA DE LA MOBILITAT SOSTENIBLE !

EL col·legi Ma. Immaculada, la setmana del 17 al 21 d’octubre, vam organitzar la setmana de la mobilitat sostenible. Aquesta acció vam programar-la i dur-la a terme conjuntament amb l’Escola Valldeflors. Totes dos escoles som escoles verdes i teníem ganes de fer una acció conjunta que estès inclosa en els nostres plans d’acció i a la vegada tingués repercussió també a nivell de ciutadania, de tot el poble.

Vam reunir-nos amb l’ajuntament que ens va donar suport i vam tallar els carrers d’entrada a les dos escoles a l’hora de les entrades i sortides de l’alumnat i les famílies.

Vam habilitar també el pati de l’escola per a que l’alumnat pogués venir amb mitjans sostenibles com bicicleta o patinet.mobilitat-2

Abans d’aquesta setmana vam fer també altres activitats per acompanyar l’acció: enquestes a tot l’alumnat, gràfics i conclusions a partir de les enquestes, cartells per penjar a l’escola i a les botigues del poble, circular per informar a les famílies…

A més també vam fer difusió de la notícia en els mitjans locals com Pirineus TV i Pallars digital.

Gràcies a la col·laboració de totes les famílies aquesta acció ha tingut un èxit total ja que cada dia venien més alumnes en bicicleta i/o patinet i molts alumnes ens han demanat que ho tornem a repetir. Mentre meditem la proposta esperem que cada cop hi hagi més famílies que no utilitzin el cotxe per venir a l’escola i així entre tots podem fer de Tremp una ciutat més cívica, sostenible i saludable.

Gràcies a tots per participar!

fotografia

 

Aquí teniu l’album de fotos de l’acció.

 

Notícies als mitjans locals:

tv

Pirineus TV:

http://www.pirineustv.cat/2016/10/els-pallars-21-doctubre-2016-setmana-sostenible-a-les-escoles-de-tremp/

Pallars digital:

http://www.naciodigital.cat/pallarsdigital/noticia/6442/escoles/tremp/uneixen/mobilitat/sostenible

Vilaweb:

http://www.vilaweb.cat/noticies/les-escoles-de-tremp-celebren-la-setmana-de-la-mobilitat-sostenible-anant-a-peu-amb-bicicleta-o-patinet-als-centres/

ccma:

http://www.ccma.cat/324/les-escoles-de-tremp-celebren-la-setmana-de-la-mobilitat-sostenible-anant-a-peu-amb-bicicleta-o-patinet-als-centres/noticia/2754693/