Escola verda

El projecte d’Escola Verda

Aquest és un projecte engegat des del departament científic de l’escola però que implica tota la comunitat educativa. El curs 2001-12 ens van donar la placa després de treballar-hi durant tres anys (cursos de formació del professorat i elaboració del Pla d’Acció) però en realitat a nivell d’escola feia molts anys que incidíem en l’educació mediambiental.

Els punts forts del nostre projecte són ( dintre el nostre PLA D’ACCIÓ):

  • Recollida selectiva a les aules i al pati. La idea és que aquesta recollida continui també a fora, al carrer i a casa. També en algunes assignatures treballem la gestió dels residus, la petjada ecològica, el perquè real de voler ser escola verda.
  • Reducció  de l’embolcall de l’esmorzar i reutilització de materials. Aquesta acció està relacionada amb la prioritat de les 3 R: REDUIR, REUTILITZAR I RECICLAR. Mirem de treballar sobretot la reducció i la reutilització a partir de reduir l’embolcall de l’esmorzar(ús de boc’n’roll, carmanyoles, bossetes de roba), paper en brut a classe, campanyes de recollida de roba, reutilització de llibres de text, activitats plàstiques amb material per reutilitzar…
  • Hàbits d’alimentació saludable. Promovem que l’alumnat conegui els beneficis d’una alimentació saludable, els dimecres és el dia de la fruita a l’escola (també pels grans), estem dintre el projecte de fruita a l’escola, assistim a xerrades sobre el tema…
  • Sortides de camp. En alguns cursos fem sortides de camp per treballar temes concrets curriculars i també per a despertar en l’alumnat la cura de l’entorn. Aquí hi teniu alguna mostra de les sortides què fem: SORTIDA COLORS DE LA TARDOR
  • Projecte Hort. Hem iniciat aquest curs( 2023-14) el nostre petit hort ecològic per tal de poder veure d’on surten alguns dels aliments que mengem i treballar el concepte d’agricultura ecològica i veure el procés de creixement d”unaplnata. Amb aquesta activitat també pretenem sensibilitzar l’alumnat amb la cura del media ambient.
  • Procés Tinguem Cura del Planeta: L’alumnat de secundària està participant en aquest procés que és un projecte en el que es troben joves de diferents llocs de Catalunya, de l’estat i del món per posar en comú les accions que estem fent a cada escola i buscar entre tots maneres, noves accions per millorar la cura de l’entorn.

Aquí teniu un article que parla del projecte. I aquí un altre article.

  • Comitè Ambiental a primària: Hem creat  un comitè ambiental a primària en el que hi han dos representants de cada classe. El comitè ambiental ens reunim un cop al mes aproximadament per engegar accions per dinamitzar el nostre projecte d’Escola Verda, fer campanyes divulgatives, debatre el què podem fer per millorar…Aquí teniu la pàgina amb les accions que anem fent.

Al mateix bloc teniu un article amb recursos d’internet per treballar activitats sobre l’Escola Verda.

Aquí teniu l’apartat d’articles d’escola verda on hi han molts altres articles que expliquen experiències i activitats del projecte.

El dia que vam penjar la placa d’Escola Verda al pati de l’escola vam llegir un MANIFEST en el que assumiem una sèrie de responsabilitats que és important que recordem. Aquí teniu el manifest per tal de recordar-les:

MANIFEST ESCOLA VERDA

Aquest és un manifest basat en la carta de les responsabilitats de la conferència internacional CUIDEM EL PLANETA portada a terme a Brasil el 2010.

Nosaltres, nens , nenes i joves d’aquest col·legi, us convidem a compartir la responsabilitat de cuidar el planeta.

Som conscients dels reptes mediambientals als que s’enfronta  la Terra. Si volem millorar el nostre món i el volem més verd i sostenible,  aleshores haurem de dur a terme una sèrie d’accions i responsabilitats que són les següents:

1-  Sensibilitzar i informar les persones sobre l’ús eficient i responsable de l’aigua, l’energia i els recursos biològics i minerals.

2- Reduir, amb la finalitat d’aturar, la contaminació de l’aigua.

3- Informar i estimular la gent perquè redueixi les emissions de gasos d’efecte hivernacle.

4- Estimular una agricultura sustentable, conscient i menys impactant socialment i ambientalment que promogui formes més eficients de l’ús de recursos i  assegurar així la seguretat alimentària.

5- Cuidar el medi ambient, enfortint i aprofundint en els projectes d’educació.

6- Crear grups ecològics, en escoles i comunitats, que protegeixin, preservin i valorin la biodiversitat, cuidant els ecosistemes per a contribuir amb la sostenibilitat de la biosfera.

7- Fomentar el consum adequat i la política de les 5Rs ( REFLEXIONAR, REBUTJAR, REDUIR, REUTILITZAR I RECICLAR) adaptant-ho a la vida diària, de que manera constitueixi societats i estils de vida sostenibles.

8- Reduir l’ús de les energies impactants, conscienciant i mobilitzant a la societat sobre l’ús de mitjans de transport ecològics, respectant els canvis que aquestes noves actituds portaran.

9- Educar en els valors ambientals amb la fi de millorar el punt de vista de la gent, per a estimular una ciutadania activa.

Avui i aquí, infants, joves i adults presents en aquest acte tan important per al nostre col·legi, ens comprometem a dur a terme, en la mesura que sigui possible, aquestes accions i a assumir aquestes responsabilitats.

Necessitem actuar ara, des de les nostres cases i des de la nostra escola.

Per això hem pres el compromís de ser ESCOLA VERDA. Una escola verda més dintre l’entramat de xarxes d’escoles verdes, una més per millorar i cuidar el món, una escola més per construir una Terra més sostenible, en definitiva UN MÓN MILLOR.

 

 

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *