CONTINGUTS CLAU:
– Identificació de l’ADN, estructura i funció.
– Comparació de l’ADN i l’ARN
– Cromatina i cormosomes
– Replicació, transcripció i traducció de l’ADN
– Aproximació històrica al descobriment de l’ADN.
INTRODUCCIÓ/ ESCALFAMENT
Llegeix aquest fragment de la segona part de la trilogia de Baztan de la Dolores Redondo “El llegat dels ossos”.
És una conversa entre un metge forense i la inspectora Amaia Salazar( la protagonista)
– És sobre els ossos trobats a les profanacions?
– Si.
– Els últims també pertanyen a la meva família?- va preguntar la inspectora
– Inspectora abans que res vull destacar que he fet jo les anàlisis personalment i que he sigut molt rigorós i respectuós amb el procediment.
– Pertanyen a la meva família?
– Inspectora, vostè està familiaritzada amb els percentatges d’ADN que estableixen, per exemple, la nostra pertinença en una família i en quin grau? És a dir, si el familiar ho és en primer, segon o tercer grau?
Ella va arronsar les espatlles.
– Si, vaja, crec que sí. Els al·lels comuns són del 50 per cent amb els pares, el vint-i-cinc per cent amb els pares dels pares i així successivament…
– Exacte, i cada ésser humà és únic en el seu ADN; encara que els ADN consanguinis són genèticament molt semblants, hi ha molts aspectes que ens defineixen com a individus.
L’Amaia va sospirar.
– On vol anar a parar?
– Salazar, el resultat de l’anàlisi d’ADN realitzada als ossos trobats ahir a Arizkun coincideixen al cent per cent amb vostè.
Ella se’l va quedar mirant, sorpresa.
– Però això és impossible, ha de ser un error, algú s’ha equivocat…
A partir d’aquesta lectura respon les preguntes següents a mode d’avaluació inicial sobre el tema, per tant ho has de fer a partir dels teus coneixements, sense cercar informació:
1- Defineix els conceptes: ADN, al·lels, genètica. Si algun no els saps intenta deduir-lo pel context de la lectura.
2- Saps a què es dediquen els metges forenses? Creus que per la feina que fan han de tenir coneixements sobre genètica, ADN…? Per què?
3-Coneixes algun dels següents conceptes o et sonen d’alguna cosa?:
Cromosomes, cromatina, gen, mitosi, meiosi, replicació del ADN, transcripció de l’ADN, traducció de l’ADN.
Aquells conceptes que et sonin o coneguis mira d’explicar allò què saps d’ells, definir-los, relacionar-lo amb altres coneixements que sàpigues…
4- Pot ser puguis també relacionar el concepte de l’ADN amb els virus. Llegeix ( o rellegeix) l’article següent sobre el virus de l’ebola i compara les imatges dels tres virus que apareixen. Quines diferències creus que hi ha entre l’ADN i l’ARN que es troba a l’interior dels virus?
Aquestes preguntes i respostes després les compartirem amb els nostres companys/es del grup cooperatiu amb els que farem el projecte de Construïm l’ADN.
Aquí tens un article del bloc amb fotos del procés que van seguir l’alumnat de 4t d’ESO el curs 2015-16.
Ara farem una ullada a un vídeo molt espectacular que ens mostra una part de la cèl·lula per dintre:
Has reconegut alguna de les estructures interiors de la cèl·lula?
Recordes les parts principals de la cèl·lula eucariota? I les diferències amb la procariota?
Per demostrar-ho farem un mapa conceptual d’aquestes dos cèl·lules amb tots els conceptes que recordis que estan relacionats amb aquestes cèl·lules. Després els compartirem i compararem.
Aquí et deixo un vídeo musical molt divertit del OK Go que crec que té molta relació amb el funcionament de la cèl·lula. Mira’l i en parlem:
Un cop hem repassat els conceptes més importants ens endinsarem al tema que ens ocupa:
L’ADN, LA CROMATINA I ELS CROMOSOMES
Wendell Standell va dir al 1967: ” Creo que la resolución de la estructura del ácido nucléico es el problema científico más importante con que nos enfrentamos en la actualidad. Es mucho más importante que cualquiera de los problemas que se relacionan con la estructura del átomo, pues en el ácido nucléico tenemos la misma vida”.
Per estudiar a fons aquesta molècula, l’ADN, ho farem a partir dels següents enllaços. Ens llegirem la informació sobre l’ADN, la cromatina i els cromosomes i posteriorment plasmarem aquesta informació en un mapa mental les idees més importants sobre aquests conceptes.
Estudi de l’ADN ( recursos tic educación)
Àcids nuclèics ( sabelotodo.org)
Vídeos per entendre millor l’estructura de l’ADN:
Vídeo amb les diferències entre l’ADN i l’ARN
Diferències amb imatges:
LA REPLICACIÓ DE L’ADN
Fixa’t en aquestes imatges que t’ajudaran a intuir que és la replicació de l’ADN.
L’ADN és una molècula que té la capacitat de replicar-se. Aquesta replicació permet que les cèl·lules filles rebin la mateixa informació genètica que la cèl·lula mare.
Aquí teniu un vídeo que us explica força bé aquest procés que sembla tan complex, però que a la vegada és tan important perquè les cèl·lules filles, després de la mitosis, siguin idèntiques a la mare:
Una web sobre la replicació de l’ADN on està molt ben detallada:
TRANSCRIPCIÓ I TRADUCCIÓ D’ADN
Aquí us deixo un enllaç molt complet amb animacions sobre l’estructura de l’ADN i els altres tres processos: replicació, transcripció i traducció.
DESCOBRIDORS DE L’ADN
El descobriment de la molècula de l’ADN va ser un dels descobriments del s.XX més trascendentals. A partir dels enllaços següents i de llegir la informació que us aportaran heu de fer una selecció del més important i tenir clar que és el que plasmareu al vostre treball de l’ADN. És un descobriment que ha portat polèmica i vosaltres haureu d’investigar quina i també hi podreu donar la vostra opinió.
Aquí us deixo els enllaços:
Grans científics: Watson i Crick
Tensions entre els descobridors
Rosalind Franklin, la dama ausente