Processos geològics interns

En aquest apartat ens endinsarem en l’estructura interna de la Terra i mirarem d’entendre els processos geològics intens: com funcionen, què provoquen….

Observa les imatges següents:terremoto 2

terratrèmol 1terremoto 3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • QUÈ ET TRANSMETEN AQUESTES IMATGES? QUÈ ET FAN SENTIR?
  • EL QUE HI VEUS ÉS DEGUT A PROCESSOS INTERNS O EXTERNS? PER QUÈ?
  • AQUEST TIPUS DE MOVIMENT/CATÀSTROFE POT PASSAR A QUALSEVOL LLOC DEL PLANETA? PER QUÈ?
  • CONEIXES ALTRES PROCESSOS GEOLÒGICS INTERNS DIFERENTS ? QUINS?

Notícia del Terratrèmol al Nepal (2015)

Notícia Terratrèmol equadors 2016

terra per dintre1- LA TERRA PER DINS

Abans de parlar dels processos geològics interns farem una ullada a la Terra per dins a partir de la presentació següent:

La Presentació en pdf :   L’ESTRUCTURA DE LA TERRA
comprovarDibuixarem a la llibreta l’estructura de l’interior de la Terra que ens interessa per estudiar i entendre bé la teoria de la Tectònica de Plaques.

2- PROCESSOS GEOLÒGICS INTERNS

fòssilsDeia la paleontòloga Nieves López Martínez al seu llibre Geologia i Paleontologia per aficionats : “La corteza terrestre es la piel del planeta ; es su parte más dura , petrificada y rígida, pero no está muerta. Se mueve i se remueve como la piel de un organismo, con una dinámica propia. (…) En su interior está contenida la memoria del planeta: señales de su historia y restos fósiles de los seres vivos que la poblaron. La labor del geólogo es interpretar estas señales , reconstruir la historia y conocer sus hitos y sus leyes.”

Que la Terra es mou és evident però saps qui va ser el primer en dir-ho? En descobrir-ho? Llegeix aquest article: La terra es mou i en parlem.

comprovarAquí hi trobaràs un enllaç que et parla extensament de Wegener, ” el mago de lo obvio”. El llegirem cadascú individualment hi després haurem de fer un breu resum dels fets que ens semblen més destacats de la seva vida. Després ho compararem en parelles i farem un llistat conjunt dels fets que tots dos considereu més importants.

2.1- La tectònica de plaques

La Teoria de la Deriva Continental que va exposar Wegener va acabar desenvolupant, 50 anys després, la TECTÒNICA DE PLAQUES.plaques tectòniques

Aquesta teoria proposa que les plaques litosfèriques suren sobre l’astenosfera i es mouen empeses pels corrents de convecció. Aquest moviment és el causant de la generació de les diferents formes de relleu de la Terra.

web

 

Recursos d'aquest apartat:

Aquí tens una presentació/ resum de l’evolució d’aquesta teoria i les seues implicacions.

comprovarA partir d’aquesta presentació en farem un text expositiu explicant com ha anat evolucionant aquesta teoria.

En la següent web tens ben explicades també les proves en les què es va basar Wegener per tal de construir la seva hipòtesi que també et poden ajudar a fer el text:   Antecedents de la Tectònica de plaques, proves i bases d’aquesta teoria( web proyecto biosfera)

→ Aquí tens una activitat per fer d’omplir buits sobre aquesta Teoria

I aquí una unitat del tema en pdf per si necessites més informació:

 

VÍDEOS: 

 2.2- Les vores o límits de les plaques litosfèriques

síntesisPer estudiar bé que passa en aquests límits de plaques, quines estructures s’hi formen i quins fenòmens consultarem aquestes pàgines web i en farem un mapa conceptual o una presentació dels diferents límits:

 

→ NIVELL DE 1R D’ESO: Per escalfar motors primer ens llegirem els diferents tipus de límits que existeixen en la següent web . També pots fer un cop d’ull  En aquesta web on t’ho explica de manera senzilla però completa. Finalment pots buscar aquest apartat dels límits de plaques en el següent document on la informació també està molt clara i a més et parla de volcans i terratrèmols:

L‘energia interna de la Terra ( unitat en pdf)

NIVELL DE 4T D’ESO: Per poder estudiar més a fons què passa en els diferents límits de plaques primerament farem una ullada a una de les pàgines anteriors per situar-nos.

4

Després ens dividirem en grups i cada grup desenvoluparà, en un mapa conceptual que haurà de presentar als demés,un dels límits de plaques.

 

Aquí teniu la pauta per fer el treball:

pauta-pel-treball-en-grup-sobre-els-limits-de-plaques

web

WEBS PER CONSULTAR:

La web de  webgeology

Aquí tens una web molt completa  que et parla de les diferents estructures que es formen: dorsals oceàniques, arcs d’illes, fosses…

I aquesta és una altra web en castellà:  la web   del projecte biosfera.