GEOLOGIA

 

La paraula  GEA o GAIA que dona nom a geaaquesta ciència  representa la Mare Terra, era la deesa dels antics grecs, era adorada com una mare universal. Segons explica la mitologia grega ella va crear l’univers i va donar a llum als Titans i als primers humans.

Per tant ja veieu que aquesta paraula comporta molta força, vol dir Mare, Orígens,Saviesa, Canvis ….

preguntes

Però quina és la definició de Geologia? Què estudien els geòlegs i per a què serveix la seva feina? Quines especialitats hi han dintre la geologia?

 

Podem respondre aquestes preguntes amb l’estructura cooperativa: 1-2-4

Les imatges següents poden donar-te algunes pistes per respondre aquestes preguntes:

paleontologia

 

geòlegs 2

geòlegs 1

sismògraf

Sismògraf

vulcanòleg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

La geologia és la ciència que s’ocupa de l’estudi de la Terra, de la seva composició, estructura, morfologia i l’edat de la Terra i que elabora les hipòtesis que permeten reconstruir-ne la història i evolució.

Els geòlegs tenen feines molt diverses, totes elles relacionades amb la geologia. Concretament aquí a la Conca de Tremp vénen molts paleontòlegs i estratígrafs. Sabries dir per què? En aquest article del bloc ho expliquem una mica.

La feina dels geòlegs és més útil del que ens pugui semblar i, a més, hi ha moltes recuroso geologicosbranques en les que especialitzar-se: sismòlegs, vulcanòlegs, estratígrafs, paleontòlegs,….N’hi ha que es dediquen a la cerca de recursos geològics ja que la majoria de les coses que ens envolten o portem al damunt provenen de recursos geològics ( vidre, coltan, alumini, construcció d’edificis, aigua…). També n’hi ha molts que es dediquen a la la PREVENCIÓ de RISCOS GEOLÒGICS. Aquí tens una web que et parla dels riscos geològics a Catalunya.

Però la Geologia la podem estudiar des de molts punts de vista. Dos dels més interessants són els següents:

→ Com a ciència naturalista: és una ciència que estudiar la formació, la composició, l’evolució i la història de la Terra i dels fòssils ( paleontologia) així com també els processos naturals que s’hi donen.

→ Com a ciència aplicada: aquest és un aspecte molt interessant ja que també és la ciència que busca la resolució de problemes relacionats amb la interacció entre l’home i el medi geològic.En aquest sentit és important saber identificar els riscos derivats dels processos geològics externs i com una part de l‘activitat humana afavoreix alguns d’aquests processos. També hi han riscos derivats dels processos geològics interns.

Per tant en aquest aspecte és imprescindible entendre que aquesta ciència també va encarada a la valoració de l’impacte humà sobre la Terra i també a estudiar i aplicar les mesures de predicció i prevenció d’aquests riscos.

La geologia o Ciències de la Terra, és una ciència molt complexa, com complexa és la Terra, ja que integra molts subsistemes i és un planeta dinàmic, on succeeixen canvis constantment. Els canvis en la superfície terrestre són deguts a la intervenció d’agents externs e interns que van modificant-la contínuament des de la seva formació.

Hem parlat aquí de processos geològics interns i externs. Però quina diferència hi ha entre els uns i els altres?images

En les subpàgines següents anirem desenvolupant aquests apartats diferents.

1- El cicle de les roques i tipus de roques

2- Processos geològics externs

3- Processos geològics interns

4- La geologia com a ciència aplicada

 

 

 

Un comentari a “GEOLOGIA

  1. Retroenllaç: Tremp, ciutat geològica. Visita a l’IGC | Bocins de Ciència

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *