Grec mèdic: guia per identificar termes de Jaume Ripoll

Jaume Ripoll Miralda, més conegut a twitter com @jaume_diadoc, ha publicat el seu primer llibre, Grec mèdic: guia per identificar termes a Publicacions de l’Abadia de Montserrat (juny de 2018). Aquest llibret de sols 40 pàgines no pressuposa cap coneixement previ de la llengua grega i té l’objectiu de presentar la terminologia mèdica d’origen grec al lector no especialitzat, tot fent un recorregut ben guiat per la llengua grega antiga i per algunes de les seves principals característiques.

D’aquesta manera, el lector es pot familiaritzar amb unes dues-centes paraules gregues que conformen la base de la terminologia mèdica actual. És un excel·lent complement a un diccionari de medicina. No cal oblidar que la medicina actual és medicina grega. I no només per qüestions de nomenclatura tècnica o pel Jurament Hipocràtic, sinó per la seva base i essència en la metodologia, la indagació i l’explicació racional de tot fenomen referit al camp de la salut, com va recordar el dr. Xavier Sierra en la presentació d’aquest llibre a Terrassa  el propassat 15 de gener.

Tot i que, hi he trobat a faltar alguns ètims d’origen grec molt freqüents en medicina (més ètims relacionats amb les parts del cos, més sufixos…)  i sobretot un glossari de noms al final per facilitar-ne l’ús, és un llibre altament recomanable perquè d’una manera molt clara i amena explica la terminologia mèdica actual a qui no sap grec i alhora n’ensenya i desperta passió per aprendre’l. Per aquest immens amor envers la llengua grega i per la seva diàfana explicació aquest llibre de Jaume Ripoll hauria de tenir més difusió a la premsa per tal d’arribar a un públic més ampli com va passar amb La lengua de los dioses. Nueve razones para amar el griego de l’italiana Andrea Marcolongo.

La consulta de Grec mèdic: guia per identificar termes de Jaume Ripoll complementarà els nostres apunts publicats i, de ben segur, ens ajudarà a entendre millor la terminologia mèdica i la pervivència del grec i espero que ens desperti, si encara no en sabem, moltes ganes d’estudiar-ne o d’aprendre’l bé.

Quant a Margalida Capellà Soler

Professora de clàssiques de l'institut Premià de Mar.
Aquest article s'ha publicat dins de Del grec al català, Ètims grecs, General, Medicina i etiquetat amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a Grec mèdic: guia per identificar termes de Jaume Ripoll

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *